Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αερισμός λόγω αεροστεγανότητας


panos-vicious

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Σύμφωνα με την (τροποποιημένη πλέον) ενότητα 3.4.2. «Αερισμός λόγω αεροστεγανότητας (διείσδυση του αέρα)» της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, οι τιμές του πίνακα 3.26 έχουν προκύψει, κατόπιν εκτιμήσεων, για τιμές R = 0,7 και Η =1,87.

Και γράφει πως οι τιμές αυτές λαμβάνονται τόσο κατά τη μελέτη όσο και κατά την ενεργειακή επιθεώρηση του κτιρίου προκειμένου να προσδιοριστεί ο αερισμός λόγω χαραμάδων.

Και στην ίδια παράγραφο αναφέρει πως: "Σε κάθε περίπτωση εξεταζόμενου κτηρίου και προκειμένου για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης του, για τον προσδιορισμό του αερισμού λόγω της ύπαρξης χαραμάδων, καταγράφεται ο τύπος και η επιφάνεια των ανοιγμάτων και κατόπιν λαμβάνεται η τιμή αερισμού [m³/(h/m²)] λόγω χαραμάδων από τον πίνακα 3.26".

 

Το ερώτημά μου είναι γιατί πρέπει να παίρνονται τιμές από αυτό τον πίνακα, όταν το εξεταζόμενο κτίριο είναι σε θέση διαφορετική από αυτή για την οποία εκτιμήθηκαν οι τιμές του πίνακα 3.26, π.χ. κτίριο σε σύστημα συνεχούς δόμησης, με ισχυρή ανεμόπτωση και λόγο εξωτερικών προς εσωτερικά ανοίγματα 3 ως 9 ή >=6.

Και τελικά, ποιος ο λόγος ύπαρξης τόσο της σχέσης 3.9 όσο και των πινάκων 3.23 έως και 3.25, αφού εντέλει "Κατά τη μελέτη ή την επιθεώρηση του κτηρίου και προκειμένου για τον προσδιορισμό του αερισμού λόγω της ύπαρξης χαραμάδων λαμβάνεται συντελεστής R = 0,7, συντελεστής Η = 1,87..." και τιμές από τον πίνακα 3.26.

 

Όπως διατυπώνεται, δεν καταλαβαίνω να δίνεται η δυνατότητα υπολογισμού με χρήση της σχέσης 3.9 και των πινάκων 3.23, 3.24 και 3.25.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως πριν τις διευκρινήσεις υπολόγιζα τον αερισμό με βάση τον τύπο Σ(Ι.α).R.H αλλά μετά τις διευκρινήσεις (θα) την υπολογίζω από τον πίνακα.

Τα αποτελέσματα των δύο μεθόδων είναι διαφορετικά και κατά τη γνώμη μου σωστή είναι η πρώτη καθότι τον βασικό ρόλο τον παίζει η περίμετρος του κουφώματος, ενώ στην δεύτερη το εμβαδόν του.

Link to comment
Share on other sites

Πάνο, μόνο με τον πίνακα 3.26.

 

Τα άλλα είναι για να μας δείξουν πως βγάλανε τις τιμές του πίνακα. Λες και θα έπρεπε να αφιερώσουν τόσες σελίδες για αυτό το πράγμα και να μας μπερδεύουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Η διείσδυση αέρα από την εξώθυρα πρέπει να συνυπολογίζεται στον αερισμό όπως γίνεται και με τα υπόλοιπα κουφώματα.

 

Αυτο απο τις ερωταπαντησεις του ΤΕΕ. Ισχυει?

Γενικα δεν υπολογιζα αερισμο απο την εξωθυρα του διαμερισματος ως εν επαφη με ΜΘΧ

Edited by Inzaghi
Link to comment
Share on other sites

Θα συνεχίσει να γίνεται όπως τα υπόλοπα κουφώματα. Εάν είναι με ΜΘΧ είναι μηδενικές και στα υπο΄λοιπα κουφώματα.

Εγώ αυτό καταλαβαίνω. Μύρισα και λίγο δάχτυλο να πω την αλήθεια...

Link to comment
Share on other sites

Κι εγω ετσι θα συνεχισω να εφαρμοζω.

Η εξωθυρα σε επαφη με ΜΘΧ δεν μπαζει αερα....

Link to comment
Share on other sites

Και τώρα οτι είναι που θα έγραφα και γω για τον αερισμό της πόρτας του διαμερίσματος σε επαφή με ΜΘΧ

 

Και γω αυτο καταλαβαίνω απο οτι αναφερεται στη ΤΟΤΕΕ 1 της 3.4.2, στο τέλος της σελ. 80, οτι δεν υπολογίζεται αερισμός της πόρτας σε επαφή με ΜΘΧ

 

Εγω για να πω την αλήθεια @tsx, δεν μύρισα δάχτυλο αλλα μάσησα λίγα φύλλα της Πυθίας :smile: :-)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Να ρωτήσω το τζάκι το δηλώνετε ως αριθμό καμινάδας(1) στο πρόγραμμα ή προστίθενται 20m3/hr στη διείσδυση αέρα από κουφώματα?

Link to comment
Share on other sites

Σαν καμινάδα (ποσότητα) και κάνει τους υπολογισμούς μόνο του το λογισμικό. Το ίδιο και με τις θυρίδες αερισμού. Δεν προσθέτεις τίποτα στη διείσδυση αέρα από κουφώματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.