Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έλεγχος συγκολλήσεων - σχετικά πρότυπα


 

Recommended Posts

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω παρακαλώ ποιο πρότυπο ακολουθείτε για την υλοποίηση και τον έλεγχο των συγκολλήσεων στις μεταλλικές κατασκευές. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοεις προτυπο?Εξαρταται την μεθοδο που θα χρησιμοποιησεις, οπτικο ελεγχο, υπερηχους, δινορευματα, ραδιογραφια, θερμογραφια.

Τα ανωθεν συνηθως πραγματοποιουνται απο πιστοποιημενους μηχανικους απο διαφορους φορεις.

Link to comment
Share on other sites

Ο οπτικος ελεγχος ειναι παντα το πρωτο βημα αλλα φυσικα δεν περιοριζεσαι εκει. Οι υπερηχοι μπορουν

να δοσουν μια λυση αλλα θελει εμπειρια απο μερους του μηχανικου.

Link to comment
Share on other sites

Τι νόημα έχει για τον μέσο μηχανικό η χρήση άλλων μεθόδων πέρα από τον οπτικό έλεγχο;

Δεν χρειάζεται πιστοποίηση και εξοπλισμός για την διενέργεια αυτών των ελέγχων;

Link to comment
Share on other sites

Καλή σας ημέρα!

 

Σε πρώτη φάση φίλε tsepeto θα πρέπει να έρθεις σε μία κάποια επικοινωνία με τη συγκόλληση. Μίλησε μαζί της, ρώτησέ τη πως αισθάνεται και αν αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Αν αισθάνεται κουρασμένη, η αδικημένη από το φορτίο που παραλαμβάνει και τις τάσεις στο εσωτερικό της.. Αν την πάρεις με το καλό θα σου ανοίξει τα welds της και θα σου αποκαλυφθεί! :D

 

Πέρα από αυτό το οποίο θεωρώ και απαραίτητο, έλεγχο με χρήση υπέρηχων. Μέθοδος TOFD κατά ASTM 2373 & BS 7706. Όπως προσφάτως ανακάλυψα..

Για την εφαρμογή της, δύο κεφαλές τοποθετούνται εκατέρωθεν της συγκόλλησης και διαμήκη κύματα την διατρέχουν. Σε μόνιτορ απεικονίζονται τυχόν ασυνέχειες και ίχνη κοπώσεως. Δηλαδή, η καθυστέρηση άφιξης του κύματος στην άλλη πλευρά συνεπάγεται ασυνέχεια (φυσικά μιλάμε για μs, δηλαδή τον χρόνο που απαιτείται για περαστούν τα βράδια πριν τις εκλογές νομοσχέδια!).

 

Πρόκειται για εύκολη και γρήγορη μέθοδο η οποία με μία μονάχα σάρωση σου δίνει αποτελέσματα, δεν απαιτεί μέτρα ακτινοπροστασίας, και είναι και πρακτική.

Λογικά το μηχάνημα θα πρέπει να είναι πολύ ακριβό και φαντάζομαι πως θα θέλει κάποιος να το νοικιάσει. Λεπτομέρειες δεν γνωρίζω δυστυχώς να σας πω.

 

Αν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει τιμές, ας μας ενημερώσει! Ευχαριστώ! :grin:

 

http://www.ndt.net/article/v04n09/erhard/erhard.htm

http://www.ndt.net/article/v05n04/mondal/mondal.htm

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους,

Φίλε Earl ακόμα γελάω με την ψυχολογική προοπτική που έδωσες στο θέμα της κυρίας συγκόλλησης. Απ ότι φαίνεται τα τραύματα είναι πολλά και βαθιά ως εκ τούτου αινείτε κατηγορηματικά κάθε είδους συνομιλίας μαζί μου....

Πέραν από το κωμικό της υπόθεσης (που είναι πάντα ευχάριστο και ευπρόσδεκτο) αυτό που ακριβώς ψάχνω να βρω δεν είναι οι προδιαγραφές που αναλύουν την μέθοδο διεξαγωγής του κάθε ελέγχου (αυτό είναι επόμενο στάδιο) αλλά αν υπάρχει κάποια νόρμα που να προδιαγράφει πώς θα πρέπει να ελέγχονται οι συγκλήσεις των μεταλλικών κατασκευών ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται (κτήρια, γέφυρες, πεζογέφυρα, πέργολα, parking,κτλ κτλ). Δηλαδή υπάρχει κάτι που να προδιαγράφει ποια μέθοδος ελέγχου πρέπει να ακολουθηθεί (υπέρηχος, διεισδυτικά υγρά, μαγνητικά σωματίδια κτλ) και με τι ποσοστό δειγματοληψίας; ή είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε ενός να αποφασίσει απο μόνος του.

Link to comment
Share on other sites

tsepeto, όπως λες και συ ανάλογα με το σκοπό που (άρα και την προδιαγραφή βάσει της οποίας) κατασκευάζεται ένα έργο, υπάρχει και η αντίστοιχη πρόβλεψη για τον έλεγχο των συγκολλήσεων.

Π.χ. εαν κατασκευάζεται μία γέφυρα βάσει ενός ΕΝ τάδε, τότε μέσα στο ΕΝ τάδε κάπου θα λέει ότι οι συγκολλητές θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι κατά ΕΝ 281 (αν θυμάμαι καλά), τα υλικά συγκόλλησης θα πρέπει να είναι σύμφωνα με αυτές και αυτές τις προδιαγραφές και ο έλεγχος των συγκολλήσεων θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με το τάδε πρότυπο.

Αντίθετα αν κατασκευάσεις ένα στέγαστρο για πάρκινγκ, τότε (καθώς δεν υπάρχει υποχρεωτικό πρότυπο για στέγαστρα) είναι ο μελετητής που θα αποφασίσει εάν θέλει να ακολουθήσει κάποια αυστηρή (άρα και ακριβή) διαδικασία ελέγχου των συγκολλήσεων (αρχίζοντας από τον συγκολλητή και τα υλικά, και φθάνοντας μέχρι τις καταστροφικές δοκιμές) ή όχι.

 

Η συγκόλληση είναι μία μέθοδος σύνδεσης όπως π.χ και η κοχλιοσύνδεση ή η ήλωση. Ποιός λέει ποιές προδιαγραφές για την κοχλιοσύνδεση θα πρέπει να ακολουθούνται σε κάθε έργο; Ο μελετητής, που αποφασίζει ποιά προδιαγραφή να ακολουθήσει.

Link to comment
Share on other sites

Τι νόημα έχει για τον μέσο μηχανικό η χρήση άλλων μεθόδων πέρα από τον οπτικό έλεγχο;

Δεν χρειάζεται πιστοποίηση και εξοπλισμός για την διενέργεια αυτών των ελέγχων;

 

Εχει νόημα, αν καταλάβεις ότι υπάρχουν και άλλες και μάλιστα σοβαρότατες και αρκετά προσοδοφόρες ασχολίες για έναν μηχανικό εκτός από τα στατικά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.