Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύστημα δόμησης


Recommended Posts

Θέλω να κάνουμε μια κουβέντα για τα συστήματα δόμησης

 

Και ξεκινώ θέτωντας δύο συγκεκριμένα ερωτήματα:

 

1) Οικόπεδο σε περιοχή με σχέδιο (ΦΕΚ του '93).

Ο όμορος έχει αφήσει Δ (νεόδμητο κτίριο). Εγώ θέλω να κολλήσω. Μπορώ; Κι αν ναι σε ποιές περιπτώσεις δεν θα μπορούσα;

 

2) Οικόπεδο σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων.

Ο όμορος έχει αφήσει Δ. Εγώ θέλω να κολλήσω. Μπορώ; (ομοίως)

 

Στην 1η περίπτωση ισχύει ο ΓΟΚ και στην 2η το ΠΔ του '85 για οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων.

Link to comment
Share on other sites

Όταν σε κάποια περιοχή ίσχυε κάποτε το πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα και στα όμορα οικόπεδα υπάρχουν κτήρια εκείνης της περιόδου σε απόσταση, είσαι υποχρεωμένος να αφήσεις στις αντίστοιχες πλευρές απόσταση Δ (άσχετα αν πλέον το ισχύον σύστημα επιτρέπει να κολλήσεις στην πλευρά του οικοπέδου). Προστατεύεται έτσι η ποιότητα και η αξία της ιδιοκτησίας του γείτονα.

 

Και στις δύο περιπτώσεις λογικά μπορείς να κολλήσεις. Βέβαια υπάρχουν περιοχές όπου ισχύουν ειδικοί όροι (όπως αυτός που προανέφερα) για αυτό καλού κακού ζητάς τα σχετικά από την πολεοδομία ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεως (καλή ώρα).

 

Στους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, αν θέλεις να αφήσεις, η απόσταση είναι 2,50 μ (και σε αυτήν την απόσταση κατασκευάζεται και ο τυχόν εξώστης του 1,00 μ). Επειδή λοιπόν δεν είναι μεγάλη απόσταση καλό είναι να μην κολλάς αν μπορείς, καθότι ο γείτονας μπορεί να εκνευριστεί και να δημιουργηθούν διάφορα, συνήθως δυσάρεστα.

Link to comment
Share on other sites

Και που ξέρω εγώ βρε παιδιά το παλαιό σύστημα ανα ήταν πανταχόθεν ελεύθερο και επιπλέον εάν η οικοδομή του γείτονα χτίστηκε με αυτό το σύστημα. Θα ζητήσω τα χαρτιά του;

 

Ειδικά στους οικισμούς κάτω των 2000 δεν χρειάζεται ούτε καν αποτύπωση των ομόρων οικοπέδων. Τελικά αν θέλεις να κολλήσεις κολλάς όπως και να 'χει....(;)

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη μην είσαι τόσο σίγουρος.

Μπορεί να μην το ξέρεις εσύ, αλλά είσαι σίγουρος ότι δεν το ξέρει και ο γείτονας?

Και αν είναι κακός, θα περιμένει να τελειώσεις τα μπετά και μετά θα κάνει την καταγγελία, όπως την πάτησε συνάδελφος :(

Link to comment
Share on other sites

Υποχρέωση παροχής όλων των αναγκαίων πληροφοριών περί όρων δόμησης (και παλαιοτέρων εφόσον αυτό επηρεάζει τους σημερινούς όρους) έχουν οι πολεοδομίες. Και συμβουλή μου είναι μια βόλτα εκεί και όχι απλό τηλεφώνημα - μπορείς να ''κόψεις'' κίνηση και πρόσωπα. Την περίπτωση την έθεσα καθαρά πληροφοριακά δεδομένου ότι στην περίπτωση 1 ανέφερες ως νεόδμητο το κτήριο οπότε δεν μπορεί να ισχύει, αφού το πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα είναι παλιό και πρέπει να έχει καταργηθεί πλήρως εδώ και καιρό. Στα χωριά χτίζεις όπου θέλεις αρκεί να μη μιλάμε για παραδοσιακό οικισμό με ειδικούς όρους.

 

Και ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα με γείτονα όταν ζήτησα αριθμό αδείας (πρέπει βεβαίως ήρεμα πρώτα να του εξηγήσεις ότι το θέλεις για την άδεια σου και ότι ποσώς σε ενδιαφέρουν οι όποιες αυθαιρεσίες έχει κάνει). Εξάλλου στο τοπογραφικό απαιτούνται οι αριθμοί αδείας όλων των όμορων κτηρίων. Δεν είναι τραγικά τα πράγματα. Και στην περίπτωση μη συνεργασίας θα σε συμβουλέψουν από την πολεοδομία όταν τους αναφέρεις το πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Εξάλλου στο τοπογραφικό απαιτούνται οι αριθμοί αδείας όλων των όμορων κτηρίων.

 

Συνάδελφε το παραπάνω από που προκύπτει? Η υποχρέωση δηλαδή.

Link to comment
Share on other sites

Μου τα ζητάγανε κατά κόρον (πολεοδομίες Αθήνας, Αργυρούπολης και Κυκλάδων - και όταν δεν υπήρχανε άδειες ζητούσαν χαρακτηρισμό του στυλ ''προ 75'' και τέτοια). Εδώ και λίγο καιρό γύρισα επαρχία αλλά ακόμη δεν έστειλα άδεια στην πολεοδομία.Μη μου πείτε ότι είμαι τόσο γκαντέμης (που είμαι δηλαδή) ώστε έπεφτα στις κλινικές περιπτώσεις????

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Στο άρθρο 9 παρ 3 του ΓΟΚ έχει αρκετές πληροφορίες σχετικά με την

τοποθέτηση του κτιρίου. Αν το διπλανό κτίσμα έχει κτιστεί με τις διατάξεις

προ του ΓΟΚ 85 σέβεσαι την θέση του αφήνοντας την ανάλογη απόσταση

(ξεκινόντας από την απόσταση που έχει αφήσει ο διπλανός

εξασφαλίζοντας στο κτίριο σου ελάχιστη πλευρά 9μ).

Σε πρώην πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα πρέπει και εσύ να αφήσεις

υποχρεωτικά απόσταση από τα όρια του οικοπέδου και δεν μπορείς να

κολήσεις το κτίσμα σου (π.χ. περιοχές της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης).

Σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων είναι όπως λέει ο ss_sk για απόσταση

2,5μ (όπου επιτρέπεται εντός αυτής εξώστης 1μ)

Link to comment
Share on other sites

Εξάλλου στο τοπογραφικό απαιτούνται οι αριθμοί αδείας όλων των όμορων κτηρίων.

 

Συνάδελφε το παραπάνω από που προκύπτει? Η υποχρέωση δηλαδή.

 

και εμένα μου το ζήτησαν κανα δύο φορές.....αλλά μετά από φωνές χαλάρωσαν. Τοπογραφικό κάνεις όχι αποτύπωση τετραγώνου και δεν γίνεσαι δικηγόρος, μηχανικοί είμαστε όχι κλητήρες να ψάχνουμε άδειες απλά για αναφορά. Ομοίως και για τους ιδιοκτήτες.

Link to comment
Share on other sites

Γενικα μπορεις να κολησεις Η' ναφησεις αποσταση Δ χωρις να σε νιαζει καθολου τι εχει κανει ο γειτονας.

Εξαιρεση αν στην συγκεκριμενη περιοχη ισχυε το παναταχοθεν ελευθερο συστημα δομησης οποτε, το τι αποσταση θα τηρησεις θα το δεις οπως ειπε ο jimis στο αρθρο 9 παρ. 3 του ΓΟΚ.

Το αν ισχυε το πανταχοθεν ελευθερο συστημα θα το δεις αν πας να παρεις απο την πολεοδομια το ΦΕΚ με τους ορους δομησης της περιοχης.

Για τους οικισμους κατω των 2000κατοικων η κολλας στο οριο η αφηνεις αποσταση 2.50μ.Εσυ αποφασιζεις(εξαιρεση οπως ειπε ο ss_sk αν ο οικισμος ειναι παραδοσιακος με ειδικους ορους δομησης).

Στο τοπογραφικο(αν προκειται περι οικοπεδου εντος σχεδιου πολεως), πρεπει να αποτυπωνεις τις γειτονικες ιδιοκτησιες και να δηλωνεις αν ειναι αρτιες και οικοδομησιμες.Αυτο διοτι αυτος που θα δει το τοπογραφικο στην πολεοδομια θα πρεπει να ελεγξει αν χρειαζεται να γινει τακτοποιηση η οχι συμφωνα με το αρθρο 24 του ΓΟΚ.Το γεγονος οτι εβαλαν τον ss_sk να γραψει τους αρ. των οικοδ.αδειων το εκαναν μαλλον, γιατι ετσι θα φαινοταν οτι οι γειτονικες ιδιοκτησιες ειναι αρτιες και οικοδομησιμες(αφου εχουν αδεια) και ετσι σε περιπτωση ψευδους δηλωσεως η λαθους απο τον μηχανικο, δεν θα ειχαν αυτοι την ευθυνη που δεν το ελεγξαν αλλα ο μηχανικος της πολεοδομιας που υπεγραψε τις εν λογω αδειες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.