Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βαθμός κάλυψης φορτίου στην ψύξη


johnjohn1

Recommended Posts

δε καταλαβαίνω τι λέει αυτό το link που παρέθεσες...

τα COP και ΕΕR δε σχετίζονται μεταξύ τους, το COP αφορά στον β.α. της θέρμανσης ενώ το EER στην ψύξη...

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • Απαντήσεις 95
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Διαιρεις Output με Input απο το ταμπελακι και βγαζεις, χονδρικα το EER

Ο β.α. παραμενει μοναδιαιος

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ. Αν μπορείτε βοηθήστε με και σε κάτι άλλο (είναι το πρώτο μου ΠΕΑ). ΣΕ διαμέρισμα 113 τμ (με πάχος τοίχων) έχω 3 κλιματιστικά 12000, 9000 και 7000 BTU. Τα δύο μικρά είναι στα υπνοδωμάτια (19 και 16 τμ αντίστοιχα) και το 12αρι στο σαλόνι-κουζίνα που είναι ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος. Με βάση την αντιστοιχία ΒΤU και τετραγωνικών ο ψυχόμενος χώρος περνάει το 50%.

1) Βάζω ποσοστό κάλυψης 0,5 ή όσο βγαίνει?

2) Πώς υπολογίζω τα επιμέρους ποσοστά στη μία και στην άλλη περίπτωση?

Link to comment
Share on other sites

Εν συντομία σε ατό που ρωτάς για να το καταλάβεις με ένα παράδειγμα αν σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. υπολογίσεις ότι με τα υπάρχοντα κλιματιστικά ψύχονται τα 60 τμ του χώρου, τότε θα έχεις 30% κάλυψη από το πραγματικό και 20% από το θεωρητικό.

 

Αυτό που εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει είναι αν την πραγματική κάλυψη την υπολογίζουμε από ένα πινακάκι που είχε παραθέσει κάποιος στην πρώτη σελίδα αυτού εδώ του τόπικ (νομίζω ο Ινζάγκι) πχ 'έλεγε ότι το 24άρι κλιματιστικό καλύπτει 50 περίπου τετραγωνικά ή αν βάζουμε την πραγματική κάλυψη που βλέπουμε. Δηλαδή η απορία η δικιά μου είναι αν κάποιος έχει ένα 24άρι σε ένα σαλόνι 30 τμ, ισχύει το 30 που έχουμε στην πράξη ή το πινακάκι που υπάρχει στην αρχή του τόπικ. 

 

Το λέω γιατί κάποιοι εδώ μέσα μου έχουν πει το ένα και κάποιοι το άλλο...

Link to comment
Share on other sites

<<Οτι ρωτήσεις έχεις ξαναερωτηθεί και ότι απαντιέται έχει ξανααπαντηθεί>>

Παράφραση από το  BATTLESTAR GALACTΙCA. :)

 

Συνάδελφοι, ξαναδιαβάστε λίγο το τόπικ από την αρχή ή κάντε αναζητήσεις στο φόρουμ.

Θα ανταμοιφθείται. Η θεματική ενότητα του ΚΕΝΑΚ στο φόρουμ έχει απαντήσεις σχεδόν σε όλα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

hkamp έχεις δίκιο, διάβασα όλο το τόπικ και πήρα απάντηση στην ερώτησή μου. Όμως με βάση τα όσα λέγονται εδώ μου δημιουργήθηκε μια απορία για την εξής περίπτωση: Αν έχω 100 τμ διαμέρισμα και καλύπτονται τα 60 τμ από ΕΝΑ κλιματιστικό, τότε σύμφωνα με αυτά που διάβασα βάζω ποσοστό κάλυψης 0,6. Δεν πρέπει να ορίσω και ένα θεωρητικό σύστημα για τα υπόλοιπα 40? Και με τι ποσοστό κάλυψης? Γιατί δε μου φαίνεται λογικό να τα επιμερίσουμε ώστε να βγαίνει συνολικά 0,6

Link to comment
Share on other sites

Αφού θέλεις να βγάλεις ένα συνολικό μηνιαίο βαθμό κάλυψης 0,5 (κάτι το οποίο συζητιέται αλλά ας υποθέσουμε ότι έτσι είναι) θα βάλεις 0,5Χ60/100=0,3 το υφιστάμενο και το υπόλοιπο 0,2 με το θεωρητικό.

Βέβαια η απορία σου για το ΕΝΑ κλιματιστικό είναι εύλογη γιατί σύμφωνα με τις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ:

 

<<Το κτήριο αναφοράς για τις κατοικίες, διαθέτει σύστημα ψύξης που καλύπτει τα ψυκτικά φορτία του 50% της συνολικής επιφάνειας του κτηρίου.

Εάν στο υπό εξέταση κτήριο κατοικίας, υπάρχει σύστημα ψύξης που καλύπτει επιφάνεια του κτηρίου μεγαλύτερη από το 50% της συνολικής επιφάνειας (χώρων διαμονής), τότε ως ποσοστό κάλυψης ορίζεται το αντίστοιχο ποσοστό της επιφάνειας που καλύπτει το σύστημα ψύξης. Στην πράξη, επειδή τα συστήματα ψύξης κατοικιών είναι συνήθως αυτόνομες αντλίες θερμότητας τα οποία δεν λειτουργούν ταυτόχρονα, μπορεί να θεωρηθεί ότι το ποσοστό κάλυψης του ψυκτικού φορτίου, είναι 50% και όχι το ποσοστό της επιφάνειας που μπορεί να ψυχτεί από το υφιστάμενο σύστημα ψύξης. Αν το σύστημα ψύξης είναι κεντρικό αυτό δεν ισχύει

Εάν στο υπό εξέταση κτήριο κατοικίας, υπάρχει σύστημα ψύξης που καλύπτει επιφάνεια μικρότερη από το 50% της συνολικής επιφάνειας (χώρων διαμονής), τότε ως ποσοστό κάλυψης ορίζεται το 50% ίδιου με του κτηρίου αναφοράς. 

Σε καμία περίπτωση το άθροισμα του ποσοστού κάλυψης φορτίου ψύξης για κάθε θερινό μήνα, δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 0.5 (50%).>>.

 

Οι παραπάνω διατυπώσεις νομίζω ότι αφήνουν πολλά κενά στην ερμηνεία τους. Πιστεύω ότι η καλύτερη αντιμετώπιση είναι αυτή που έθεσε ο συνάδελφος emnikol.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα. Όταν έχουμε συνδυασμό πραγματικού και θεωρητικού συστήματος ψύξης πως συμπληρώνουμε τις καρτελες δίκτυο διανομής και βοηθητικές μονάδες? Γιατί στη βοήθεια του προγράμματος δίνονται διαφορετικές οδηγίες για την κάθε περίπτωση...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.