Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προστασία αναμονών σε μακρόχρονη παύση εργασιών


 

Recommended Posts

Καλημέρα!

 

Γνωρίζει κάποιος κάποια έντεχνη μέθοδο προστασίας των αναμονών;

 

Πρόκειται για ημιτελές έργο που, όπως φαίνεται, θα καταλήξει στα δικαστήρια οπότε θα έχουμε μακρόχρονη πάυση εργασιών.

 

Κατά προτίμηση κάποια μέθοδο που να επιτρέπει συνέχιση των εργασιών χωρίς επίπονες διαδικασίες σχολαστικής αφαίρεσης υλικού από τους οπλισμούς.

Link to comment
Share on other sites

Θα χρειαστεί συνάδελφε να τις επαλείψεις με μίνιο για αντισκοριακή προστασία. Από την άλλη μπορείς να κάνεις και μία απλή επάλληψη με Hammeritte.

Μην τις λυγίσεις τις αναμονές προς τα κάτω. Τοποθέτησε στις άκρες τους καπάκια προστασίας (κάποιες κόκκινες τάπες σαν Τ). Να έχεις τον νου σου κάθε μερικούς μήνες έτσι ώστε να βεβαιωθείς ότι η επίστρωση κάνει τη δουλειά της, και νομίζω ότι έτσι θα είσαι εξασφαλισμένος!

 

ΚΤΧ 7.3.2: "Για την προστασία των αναμονών από διάβρωση, και αφού προηγηθεί καθαρισμός (π.χ. με συρματόβουρτσα), μπορεί να γίνει επικάλυψη (π.χ. με ασφαλτόμιγμα) ή/και εγκιβωτισμός των ράβδων σε σκυρόδεμα, το οποίο μελλοντικά θα καθαιρεθεί."

 

ΚΤΧ 10.3: Όπως αναφέρθηκε και στην Παραγρ. 7.2.3, οι κάθε είδους αναμονές ράβδων οπλισμού πρέπει να προστατεύονται από διάβρωση, αναλόγως του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο θα παραμείνουν εκτεθειμένες, καθώς και των συνθηκών περιβάλλοντος, λειτουργίας και χρήσης. Πριν από την εφαρμογή μέτρων προστασίας, οι αναμονές θα καθαρίζονται π.χ. με συρματόβουρτσα ή αμμοβολή. Η προστασία των αναμονών γίνεται είτε:

 

• Με επικάλυψή τους, συνήθως με οργανικά υλικά Η κάλυψη των αναμονών με σκυρόδεμα προσφέρει διαρκέστερη προστασία, με μειωμένες απαιτήσεις επιθεώρησης και συντήρησης.

• Με εγκιβωτισμό τους και πλήρη κάλυψή τους με σκυρόδεμα.

 

Για τις οργανικές επικαλύψεις (π.χ. με ασφαλτόμιγμα ή ειδικά αστάρια με αναστολείς διάβρωσης, που μπορούν να εφαρμοσθούν και με ψεκασμό), ενδέχεται να απαιτούνται περιοδικές επιθεωρήσεις και επανεπιχρίσεις, αναλόγως των συνθηκών.

 

Υπό κανονικές συνθήκες, για κατηγορίες περιβάλλοντος 1 και 2 κατά ΕΚΩΣ, κατάλληλα διαστήματα μεταξύ επανεπιχρίσεων είναι οι δεκαοκτώ μήνες, ενώ για κατηγορίες περιβάλλοντος 3 και 4 κατά ΕΚΩΣ, τα αντίστοιχα διαστήματα είναι της τάξης των δώδεκα μηνών, ή και λιγότερο.

Edited by Earl
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Earl, σε ευχαριστώ για την κατατοπιστικότατη απάντησή σου.

 

Εγω γενικώς προτιμώ εγκιβωτισμό σε σκυρόδεμα, αλλά στην περίπτωσή μου δεν είναι εφικτό, επειδή το αίτιο της διακοπής των εργασιών αλλά και η φάση που το έργο έχει διακοπεί δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

 

Όσον αφορά τις λοιπές μεθόδους: μίνιο hammerite, ασφαλτόμιγμα, αστάρια με αναστολείς διάβρωσης, απαιτείται αφαίρεσή τους προ της συνέχισης των εργασιών;

Link to comment
Share on other sites

Επειδή το πρόβλημα έτυχε να το λύσω για περίπου 3εκ αναμονές υπάρχουν κάποιες διαδικασίες πλέον του ΚΤΧ.

 

Η κρίσιμη περιοχή δεν ειναι η αναμονή αλλα το τελείωμα με το σκυρόδεμα (ηλεκτρολύτη). Με λίγα λόγια πρόβλημα διάβρωσης θα παρουσιασθεί περίπου 2-4 εκ μέσα στο σκυρόδεμα και όχι στην ιδιαίτερα αναμονή. Παγκοσμίως το πρόβλημα λύνεται με,

 

α) σπάσιμο του σκυροδέματος της αναμονής σε βάθος 1-3 εκ με κρουστικό, β)καθαρισμός του οπλισμού με βούρτσα ή καλύτερα υδροβολή, γ) Επάλειψη με Zink Rich Primer, δ) εγκιβωτισμός σε επισκευαστικό υψηλής αντοχής στον καιρό, ε) υδροφοβισμός του επισκευαστικού, ζ) το τελείωμα βάζομε αυτοκόλλητα στεγανωτικά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε κεντρο υγεας 300 μετρα απο θαλασσα το 1984 καλυψαμε τις αναμονες με σκυροδεμα Β120 και επιχρισμα αφου πρωτα οι οπλισμοι καλυφθηκαν με μινιο τσιμεντου .Περισυ χρειαστηκε καθαιρεση για προσθηκη τμηματος και ο οπλισμος ηταν αλωβητος .Και επειδη χρειαστηκε να καθαιρεθουν και 5 εκατ.περιπου εντος της πλακας για λογους καλυτερης συνδεσης νεου με παλαιο σκυροδεμα και εκει ο οπλισμος ηταν αλωβητος.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Το μίνιο τσιμέντου ονομάζετε Zink Rich Primer. Απλά έχει να κάνει με το ποσοστό Zn που περιέχει και το ποσοστό σε στέρεα epoxy κλπ. Το πρότυπο είναι το BS 4652, 1971 Type 2.

 

Το Β120 που κράτησε τόσο καιρό είναι άξιο έρευνας. Γενικά πάντως πιστεύω οτι ήταν τυχαίο γεγονός που δεν δηλώνει τον κανόνα για το Β120.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.