Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντοχή βάσεων σε ανεμοπίεση


Recommended Posts

Ανεβάζω φωτογραφία να πάρεις μια ιδέα, είναι από τράκερ. Οι κάτω γραμμές είναι εκεί που είναι οι βάσεις και τα πάνελ κανονικά, οι πάνω εκεί που φτάνουν σε άνεμο στην υπό μελέτη εγκατάσταση. (το οποίο σε εμάς έφτανε τα 30cm...)

Δεν υπάρχει κάποιο όριο σε km/h να σου πουν εκεί σπάει, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μπορεί για παράδειγμα να φορτίζεται προς τα κάτω μια περιοχή λόγω χιονιού και να υπάρχει και άνεμος που θέλει να σηκώσει τα πάνελ σε μια διπλανή περιοχή. Μπορεί να ξηλωθούν ή να μην αντέξουν οι σφιγκτήρες , τα αγκύρια, ή να σπάσει το πάνελ ενώ ένα άλλο δεν θα έσπαγε. Αυτά πρέπει βασικά να ελεγθούν.

 

Επίσης, μπορεί ένα πάνελ να είναι στα 5400kPA, να πατάνε αυτοκίνητα πάνω τους και να μην παθαίνουν τίποτα, αλλά να ραγίσουν πιο εύκολα από άλλα σε κάποιο έργο που αντέχουν σε λιγότερα kPA αλλά είναι πιο εύκαμπτα.

 

Mπαίνεις σε βαθιά νερά, που ελάχιστοι κολυμπάνε πάντως, και ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που θα πληρώσουν μελέτες με 3 μηδενικά..Ένας αγρότης αποκλείεται, ένας ψαγμένος μόνο θα το σκεφτεί σοβαρά. Υπάρχει το πρότυπο IEC 61215 για τα πάνελ αν σε ενδιαφέρει να ψαχτείς.

 

Όσες αναλύσεις έχω δει για βάσεις πάντως από μεγάλες εταιρίες προκειμένου να πάρουν πιστοποιήσεις, καλύπτουν γενικές περιπτώσεις, έχουν πάρει πιστοποιήσεις για συγκεκριμένα τελάρα, ύψος από το έδαφος κλπ. Λίγο να τα αλλάξεις αυτά και βγαίνεις εκτός ορίων ιδίως σε βάσεις αλουμινίου. Μην ξεχνάμε ότι δεν πιστοποιούν ούτε ξέρουν πώς θα αγκυρώσεις τις βάσεις αυτές, πώς θα πιάσεις τα πάνελ (σημαντικό) ούτε πώς θα συμπεριφερθούν ως ένα σώμα με διαφορετικά πάνελ πάνω...Κάνουν κάτι φασόν που καλύπτει γενικές, ήπιες περιπτώσεις, και όχι ειδικές.

post-74995-0-34975200-1342617603_thumb.jpg

Edited by jelis
Link to comment
Share on other sites

Αυτό εδώ έγινε με 10 μποφόρ περίπου , το παράδοξο είναι ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας έμεινε στη θέση του

post-47725-0-70924900-1342619028_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μην ξεχνάμε ότι δεν πιστοποιούν ούτε ξέρουν πώς θα αγκυρώσεις τις βάσεις αυτές, πώς θα πιάσεις τα πάνελ (σημαντικό) ούτε πώς θα συμπεριφερθούν ως ένα σώμα με διαφορετικά πάνελ πάνω...Κάνουν κάτι φασόν που καλύπτει γενικές, ήπιες περιπτώσεις, και όχι ειδικές.

 

Καλά τότε τι νόημα έχει η πιστοποίηση αν δεν είναι για συγκεκριμένο τρόπο βιδώματος των πάνελ και συγκεκριμένες διαστάσεις πάνελ; Μη μου πεις ότι και οι μικροαλλαγές στο βάρος από πάνελ σε πάνελ είναι παράγοντας. Εδώ μιλάμε για ισχυρούς ανέμους έτσι δεν είναι;

Link to comment
Share on other sites

Παρακαλώ τον διαχειριστή που άλλαξε τον τίτλο να προσθέσει στον τίτλο ότι το τόπικ ασχολείται με την μέγιστη ταχύτητα του ανέμου και όχι με κάποιο άλλο κριτήριο που δεν βρίσκεται στα δελτία καιρού, ιδίως στις μακροχρόνιες προβλέψεις.

Edited by Οδυσσέας
Link to comment
Share on other sites

Οταν μιλάς για πιστοποίηση υπάρχουν δυο σημαντικές ερωτήσεις:

α) τι πιστοποιείς

και

β) ως προς τι.

Οι πιστοποιήσεις, οπως αναφέρθηκε παραπάνω, αφορούν συγκεκριμένες κατασκευές, συγκεκριμένες συνθήκες και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αλλο η πιστοποίηση ως προς την οξείδωση, αλλο προς την αντοχή, άλλο ως προς στατική φορτιση άλλο ως προς την δυναμική. Και ολα αυτά για μια συγκεκριμένη κατασκευή. Προφανώς είναι αδύνατον να πιστοποιήσει κάθε πιθανή λύση μιας μεταλλικής κατασκευής ακομα και η μεγαλύτερη εταιρεία του χώρου.

Δεν είναι αδύνατον όμως να μελετήσει κάποιες συνθήκες σχεδιασμού, αν είναι σοβαρό γραφείο.

Στα σοβαρά λοιπόν γραφεία λαμβάνεται υπόψην και η φόρτιση σε ανεμοπίεση.

Link to comment
Share on other sites

Ξεκινώ με πάνελ Luxor LX 250M. Ποιο τεχνικό γραφείο μπορεί να μου πει μέγιστη ταχύτητα ανέμου για κάποια συγκεκριμένη κατασκευή με όμοιο πάνελ, και να κάνω αυτήν την κατασκευή;

Link to comment
Share on other sites

Μια καλη ασφαλεια,για μενα πολυ σημαντικο.χθες ρωτησα για ενα 10 αρι στη στεγη και ειναι 50 ευρω το χρονο,με ολες τις καλυψεις..αν και γενικα πιστευω οτι αν εχει γινει καλη κατασκευη τα φωτοβολταικα αντεχουν αρκετα,μιας και περυσι εδω στην Κρητη ειχαμε απο τους χειροτερους χειμωνες των τελευταιων 20 ετων ειχα δει στα παρκα ανεμους της ταξης των 100-120 χιλιομετρων και η συμπεριφορα πανελ-tracker ηταν αριστη..σημειωνω οτι το ενα παρκο ειναι μονου αξονα δεν εχει δηλαδη οριζοντιωσεις,γιατι αν το tracker οριζοντιωθει εχω αναφορες για ανεμους 205 χιλιομετρων χωρις καμια ζημια...

Link to comment
Share on other sites

Παρακαλώ τον διαχειριστή που άλλαξε τον τίτλο να προσθέσει στον τίτλο ότι το τόπικ ασχολείται με την μέγιστη ταχύτητα του ανέμου και όχι με κάποιο άλλο κριτήριο που δεν βρίσκεται στα δελτία καιρού, ιδίως στις μακροχρόνιες προβλέψεις.

 

Δεν κατάλαβα τι εννοείς. Μπορείς να προτείνεις τον τίτλο που θέλεις για το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.