Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χωράφι χωρίς πρόσβαση. Ιδέες;


alexandereagle

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλες/ους.

Είναι η πρώτη μου δημοσίευση και θα ήθελα να με βοηθήσετε αν κάνω κάτι διαδικαστικό λάθος.

 

Το θέμα μου:

Οπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι, μέσα από κληρονομιές και κατατεμαχίσεις χωραφιών στα χωριά, έτσι και εγώ (ο πατέρας μου δηλαδή, αλλά για ευκολία ας πούμε εγώ), έχω ένα χωράφι στο χωριό το οποίο έχει τα εξής προβλήματα:

1. Δεν έχει οδική πρόσβαση

2. Επειδή αυτό και τα διπλανά χωράφια έχουν εγκαταλειφθεί από τους κληρονόμους των παππούδων, ένας τσομπάνης της περιοχής έφτιαξε μιά στάνη που πιάνει μέρος του δικού μου και του διπλανού χωραφιού.

 

Το πρώτο πρόβλημα είναι και το σημαντικότερο για μένα, καθώς θα ήθελα να εκμεταλευτώ με τον οποιονδήποτε τρόπο αυτό το χωράφι. Είτε για καλλιέργεια είτε για πώληση είτε για ενοικίαση. Και τα 3 είναι νομικά δυνατά στην περιοχη αυτή, οπότε δεν τίθεται θέμα στόχων. Ομως, καθώς το σημείο περιβάλλεται από άλλα αγροτεμάχια, δεν έχει άμεση οδική πρόσβαση, μόνο ένα μονοπάτι από τους αρχαίους (στην κυριολεξία) χρόνους, από όπου πλέον περνάνε τα κατσίκια για να βοσκήσουν και να πάνε στη στάνη. Ενα τέτοιο "αποκλεισμένο" χώρο, πως μπορεί κάποιος να το αξιοποιήσει χωρίς να "επιβάλλει" την θέληση του στους διπλανούς και ακολουθώντας μιά απόλυτα διαφανή και νόμιμη διαδικασία;

Για το δεύτερο θέμα, είναι μόλις λίγα χρόνια που στήθηκε αυτή η στάνη εκεί και δεν ισχύει θέμα χρησηκτησίας, όχι ακόμη δηλαδή. Φαντάζομαι πως είναι θέμα συνεννόησης και μόνο, αν και θα ήθελα να ξέρω πως καλύπτεται και κάποιος νομικά για κάτι τέτοιο.

Σημειωτέον πως δεν υπάρχει κτηματολόγιο ακόμη στην περιοχή και υπάρχουν τίτλοι ιδοκτησίας.

 

Ευχαριστώ και θα επανέλθω και με άλλες ερωτήσεις αργότερα!

Link to comment
Share on other sites

Για το πρώτο μπορείς να αγοράσεις δουλία διόδου. Πρέπει όμως να γίνουν αποτυπώσεις του γηπέδου σου και των ομόρων και να βρεθεί μια τέτοια λύση. Για το δεύτερο τι να πω...Αν είναι πρόβλημα μπορείς να απαιτήσεις να φύγει. Αν δεν είναι απλά έχεις το νου μην σου κάνει καμιά χρησικτησία και βρεις το μπελά σου από το πουθενά. Αν όμως έχεις συμβόλαια για το δικό σου είναι πολύ δύσκολο να κάνει οτιδήποτε...

Link to comment
Share on other sites

Ναι, καταλαβαίνω πως το 2ο είναι θέμα συνεννόησης περισότερο παρά τίποτε άλλο.

Οσο γιά το 1ο, μου φαίνεται πως πρέπει να βουτήξω λιγάκι τα μυαλά του πατέρα μου στη λογική και να τα πούμε σαν άντρες, γιατί μου τα μασάει lately :D

Ευχαριστώ πάντως παιδιά!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου καταρχάς εφόσον γνωρίζεις επακριβώς τα όρια σου, βγάλε μια άδεια και περίφραξέ το, το συντομότερο δυνατόν. Χθές αν γίνεται. Το θέμα της στάνης και της χρησικτησίας όπως λέει και ο Γιάννης μπορεί να σου δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, γιατί ναι μεν είναι πρόσφατη αλλά αν ο τσοπάνης δώσει από ένα κατσικάκι στον κάθενα μπορεί να σου κουβαλήσει 10 μάρτυρες σε πιθανόν μελλοντικό δικαστήριο που θα ισχυριστούν ότι η στάνη είναι εκεί 20 χρόνια. Βρες αεροφωτογραφία πρόσφατη που δε φαίνεται η στάνη. Σου μιλάω όχι σαν τοπογράφος ή σαν νομικός, αλλά σαν παθών.

Για το θέμα της δουλείας αν είναι διστακτικοί οι όμοροι να στη δώσουν έστω και με αποζημίωση, και δε θέλουν να γίνει συμβολαιογραφική πράξη που θα εγγράψει δουλεία στο υποθηκοφυλακείο, μπορείς και με ιδιωτικό συμφωνητικό, που στην ουσία την ίδια βαρύτητα θα έχει.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να είμαι νομικός έχω την εντύπωση ότι για να μη μπορέσει ο τσοπάνης με την στάνη να επικαλεστεί χρησικτησία η πιο απλή αλλά και σίγουρη λύση είναι να κάνεις ένα μισθωτήριο μαζί του.

Φτάνει ένα ευρώ τον χρόνο αρκεί να κατατεθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο και στην εφορεία και το κλείδωσες από αυτόν.

Αν αρνηθεί (παρά το ασήμαντο του ποσού) έχε τον νου σου διότι κάτι άλλο έχει κατά νου.

Συμπερασματικά όμως για να μη κάνεις δουλειές κατσαπλιάδικες, για τα όρια και τις προσβάσεις σου απευθύνσου σε μηχανικό και για τα ιδιοκτησιακά σου κεκτημένα σε δικηγόρο.

Link to comment
Share on other sites

@papap

Το πρόβλημα του τσομπάνη είναι πως όλα τα χωράφια εκεί γύρω ανήκουν σε ανθρώπους του χωριού μας και όπως φαντάζομαι γνωρίζεις, σε χωριό με μόνιμους κατοίκους 60 γέρους που ξέρουν και την παραμικρή πέτρα σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων και τα 3/4 είναι και συγγενείς, το 1 κατσικάκι δεν κάνει δουλειά, ιδίως αν ο τσομπάνης είναι και από άλλο χωριό!

Παρ'όλα αυτά, ναι, είναι σημαντικό να κάνω κάποια κίνηση γιά να δω και τις προθέσεις του και τέλος πάντων να κλειδώσω το θέμα κάπως.

Σε κάθε περίπτωση, και κυρίως γιατί από δική μου αμέλεια άφησα το θέμα στα χέρια του πατέρα μου που γερνώντας άφηνε χρόνο και διαδικασίες να περνάνε χωρίς να κάνει τίποτε, πρέπει να πιάσω 1-2 ανθρώπους, τοπογράφους, δικηγόρους να το κλείσω μιά και καλή το ζήτημα όπως λέει και ο Didonis.

Θενκ γιου!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.