Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρόλος και καθήκοντα μηχανολόγου σε βιομηχανία


lem-x24

Recommended Posts

Δηλαδή αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν μέτρα για να μετράνε ή μπαταρίες για τα όργανα μέτρησης δεν θα σε απασχολήσει;

Θα παραγγέλνεις μόνο τις βίδες και τα κρίσιμα υλικά από αστοχίες;

 

Μπορεί όλα τα υλικά, βάσει του προγραμματισμού των εργασιών, να έρθουν στην ώρα τους και οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να εκτελέσουν τις παραγγελίες λόγω της έλλειψης βασικών υλικών. Μπορεί ας πούμε ο εκτυπωτής να μην έχει μελάνι για να τυπωθεί το τιμολόγιο. Πώς θα φύγει η συσκευή χωρίς τιμολόγιο θα φοροδιαφύγεις;

Link to comment
Share on other sites

aiche δεν καταλαβαίνεις τι λέω.

Θες μηχανικό για να παραγγείλει μπαταρίες και μελάνια;

Να φέρω ένα ακραίο παράδειγμα. Και η καθαρίστρια του γραφείου χωρίς σφουγγαρίστρα και χλωρίνες δεν θα μπορεί να σφουγγαρίσει, θα πιάσει βρώμα το γραφείο και δεν θα πατάει πελάτης και η επιχείρηση θα κλείσει. Πρέπει ο μηχανικός να παραγγέλνει σφουγγαρόπανα και χλωρίνες;

 

 

Και επιπλέον: έχει ιδιαίτερη διαφορά για την επιχείρηση, αν για παράδειγμα, αντί για 10 μελάνια πάρει 15 μέσα στη χρονιά και αν την μπαταρία αντί για 20 € το τεμάχιο την πάρει 23 και αλλάζει 10 όλο το χρόνο, ή το να τηρεί πχ απόθεμα 10 κουζινέτα των 20€ ενώ αλλάζει 2 το χρόνο και 2 κουζινέτα των 100€ ενώ αλλάζει 2 το μήνα;...Προφανώς και θα συνέφερε να παραγγέλνει κούτες από τα ακριβά και να παίρνει έκπτωση, και να έχει χαμηλό στοκ από τα άλλα, μη δεσμεύοντας κεφάλαια εκεί που δεν χρειάζεται.

Πολλαπλασίασε τώρα τα νούμερα που προκύπτουν, και θα δεις ότι σε μια αποθήκη ανταλλακτικών ενός εργοστασίου μπορεί να υπάρχει πολύ δεσμευμένο κεφάλαιο, που πρέπει να γνωρίζεις αν χρειάζεται να είναι δεσμευμένο ή όχι! (για παράδειγμα σε μια απογραφή που έκανα πέρισυ τέτοια εποχή περίπου, μόνο τα ρουλεμάν στην δική μας αποθήκη είχαν αξία περίπου 17 χιλιάρικα!)...Και χρειάζεται αν γνωρίζεις την ταχύτητα γυρίσματος του αποθέματος.

Εκεί λοιπόν δεν μπορεί ο λογιστής να ασχοληθεί με τέτοιου είδους πράγματα. Ας ασχοληθεί αν θες αυτός με τα μελάνια και τα αναλώσιμα αν θέλει και ο μηχανικός με τα μηχανήματα και τα ανταλλακτικά τους, όπως και για τις Α' ύλες της παραγωγικής διαδικασίας (όπου σε όλα αυτά, εμπλέκονται και θέματα ποιότητας και αξιοπιστίας)

Link to comment
Share on other sites

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω θα ήθελα να προσθέσω ότι σε κομβικές θέσεις όπως είναι η αποθήκη ή οι προμήθειες σημαντικός παράγοντας είναι και η επικοινωνία με τους μηχανικούς της παραγωγής γιαυτό ακριβώς τον λόγο σε αυτές τις θέσεις πρέπει να υπάρχουν μηχανικοί. Γενικότερα τα logistics είναι δουλειά των μηχανικών.

Link to comment
Share on other sites

λογιστες να διαχειριζονται προμηθειες ανταλλακτικων???

τρομερη επιτυχια.

 

και μετα αναρωτιεται κανεις γιατι οι επιεχειρησεις στη χωρα πανε κατα διαολου.

οταν ο καθε μπουρτζοβλαχος την βλεπει "manager" και αποφασιζει οτι ειναι φθηνοτερο να παραγγελνει ο λογιστης τα ανταλλακτικα δεν μπορει να εχεις απαιτηση να βγει κατι καλυτερο.

 

ασε που ο λογιστης θα ψωνιζει και φθηνοτερα , πχ θα παραγγελνει klugenfurten (ναι υπαρχουν) ρουλεμαν που ειναι φθηνοτερα απο fag/skf (τι ξερουν μωρε αυτοι οι μηχανικοι )

αλλο αν στο προγραμμα συντηρησης θα εχεις προβλεψει προληπτικη αντικατασταση στα μοτερ πχ στις 8000 ωρες αλλα αυτα τα καταπληκτικα ρουλεμαν θα την ακουσουν στις 3000 , ο εργατης που δουλευει διπλα στο μοτερ θα ακουει το ipod του και οταν θα το παρουν χαμπαρι ο ροτορας θα εχει φρεναρει στα τυλιγματα - (τυχαιο παραδειγμα ουδεμια σχεση με την πραγματικοτητα) τζαααααμι. κατα τα αλλα οικονομια.

και να ταν μονο αυτο.

 

παντως συναδελφε το χαμαλικι που σε βαλανε να κανεις σε καλο μονο μπορει να σου βγει. αλλο να ξερεις οτι η βιδα σφιγγει προς τα δεξια και αλλο να την σφιξεις μονος σου

Link to comment
Share on other sites

Βεβαίως κάθε επιχείρηση έχει και το επιχειρησιακό μοντέλο της.

Σε μας έτυχε να έχουν τον Λογιστή άλλες έχουν τους αποθηκάριους. Αποθηκάριους ηλεκτρολογικού υλικού, αποθηκάριους μηχανολογικού υλικού κοκ.

Τώρα εσείς αν νομίζετε ότι η δουλειά του Μηχανολόγου είναι η αποθήκη αλλάζει το ζήτημα.

Ένας από τους γενικούς διευθυντές της Coca Cola ήταν Χημ. Μηχανικός και περνούσε μια μέρα τον χρόνο για να ευχηθεί χρόνια πολλά στους εργαζόμενους (Μηχανικούς, Χημικούς, Τεχνολόγους, Λογιστές, Οδηγούς κλπ) για τις επιτυχίες της επιχείρησης. :)

 

 

ΥΓ:

1. Αν οι Μηχανικοί της ΛΑΡΚΟ είχαν και μυαλό θα είχαν ανακαλύψει αυτοί το Monel, το Inconel και το Hastelloy.

2. Αν ο manager όμως είναι και έξυπνος μπουρτζόβλαχος θα παραγγέλνει ακριβότερα και όχι φθηνότερα για να βγάλει κάτι έξτρα. Φυσικά το αφεντικό του θα πιστεύει ότι πιάνει πουλιά στον αέρα. Όταν θα εμφανιστούν οι προμηθευτές και θα ζητάνε τα χρήματά τους θα ψάχνονται.

3. Σε θέματα έρευνας πολλές εξυπνάδες πουλάνε. Εμένα μου ζητήθηκε να λύσω κάποιο πρόβλημα ρευστοδυναμικής και όταν το έλυσα μετά από μια εβδομάδα υπολογισμών το αφεντικό μου έδειξε ένα διάγραμμα από γερμανική εταιρεία που το είχε κρυμμένο. Ήθελε δηλαδή να βεβαιωθεί αν είναι ίδια τα αποτελέσματα. Το διάγραμμά μου ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό της γερμανικής εταιρείας αλλά τα αποτελέσματα ίδια.

Edited by aiche
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε aiche είναι όντως απορίας άξιο γιατί η ΛΑΡΚΟ δεν παρήγαγε κάποιο από τα alloys ή superaloys, από ότι γνωρίζω είχε μία προσπάθεια για stainless steel αλλά δεν προχώρησε, το γιατί δυστηχώς δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Άλλο η δουλειά του αποθηκάριου (εισερχόμενα - εξερχόμενα) και άλλο ο σχεδιασμός αποθήκης, ο προγραμματισμός για την διαχείριση του αποθέματος, η οργάνωση και η υλοποίηση WMS. Ο προγραμαμτισμός αγορών, επισκευών, συντηρήσεων, το ετήσιο budgeting είναι δουλειά των προϊσταμένων των τμημάτων οι οποίοι σε βιομηχανία είναι και πρέπει να είναι μηχανικοί.

Link to comment
Share on other sites

λογιστες να διαχειριζονται προμηθειες ανταλλακτικων???

τρομερη επιτυχια.

 

και μετα αναρωτιεται κανεις γιατι οι επιεχειρησεις στη χωρα πανε κατα διαολου.

οταν ο καθε μπουρτζοβλαχος την βλεπει "manager" και αποφασιζει οτι ειναι φθηνοτερο να παραγγελνει ο λογιστης τα ανταλλακτικα δεν μπορει να εχεις απαιτηση να βγει κατι καλυτερο.

 

ασε που ο λογιστης θα ψωνιζει και φθηνοτερα , πχ θα παραγγελνει klugenfurten (ναι υπαρχουν) ρουλεμαν που ειναι φθηνοτερα απο fag/skf (τι ξερουν μωρε αυτοι οι μηχανικοι )

....

 

Ο συνάδελφος μίλησε για logistics και όχι για λογιστική και λογιστές... Γενικά ότι άπτεται της διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι κρίσιμο. Αν δε, πρόκειται για εξαγωγική εταιρία, μπορεί να κρίνει και την ίδια της την επιβίωση.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

 

Σε μας τις προμήθειες υλικών και την διαχείρηση της αποθήκης τις έκανε ο Λογιστής. Εγώ δυο-τρεις μπαταρίες για τα ηλεκτρονικά όργανα μέτρησης τους παρακαλούσα μερικές φορές να αγοράσουν όταν αγόραζαν τις βίδες, τα μπουλόνια, τα κατσαβίδια, κλπ. και με αγνοούσαν.

Τις αγόραζα από το περίπτερο και ύστερα το αφεντικό μου έδινε τα 3 ευρώ.

 

εγω αναφερθηκα σε αυτη τη δημοσιευση.

ακομα και logistics να ειναι παλι λαθος υπαρχει.

και στις ναυτιλιακες η διεκπεραιωση των ανταλλακτικων γινεται απο υπαλληλους επιπεδου γραμματεως , οι παραγγελιες ομως εγκρινονται παντα απο αρχιμηχανικους οι οποιοι ειναι σε θεση να κρινουν αν χρειαζονται αυτα που ζητονται , αν ειναι λογικες οι ποσοτητες, αν λειπουν πραγματα , αν δεν εχει σχεση με τη ζημια αυτο που ζητειται αν θα επρεπε να εχει καποια πραγμτα παραπανω στο πλοιο γιατι αν ληψουν τον ηπιαμε κλπ

 

δεν μπορει ενα εργοστασιο να διαφερει σε αυτο το θεμα, οταν συμβει ζημια απο ελλειψη ανταλλακτικου (ελλειπης προληπτικη συντηρηση) η οταν δεν παραγγελνοντια τα σωστα ανταλλακτικα τοτε καποιος μπαινει μεσα χοντρα (και αδικαιολογητα)

Link to comment
Share on other sites

Και η ΒΙΑΜΥΛ που ήταν πρωτοπόρος και ηγέτης της ελληνικής αγοράς στα σιρόπια για κομπόστες ροδακίνων γιατί έκλεισε με τόσους Μηχανικούς και managers;

 

Η επιτυχία της βασιζόταν στην επιστημονική έρευνα, στις εξελιγμένες τεχνικές παραγωγής, στο εξειδικευμένο προσωπικό και στην ευρεία γκάμα των υψηλής ποιότητας προϊόντων της που περιελάμβανε άμυλο, σιρόπι γλυκόζης, HFCS και άλλα προϊόντα που προέρχονταν κυρίως από τα ελληνικά καλαμπόκια.

Edited by aiche
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε βρίσκομαι ακριβώς στην ίδια κατάσταση και κατανοώ απόλυτα όσα περιγράφεις, θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω εάν το αφεντικό σου, σου κρατούσε χρήματα απο το μισθό σου για ζημιές παραγωγής κατα την εποπτεία σου (π.χ. να χάσεις ενα εργαλείο, ή να σπάσει στα χέρια σου μια πένσα, ή να σπάσει ένα πυρίμαχο τζαμάκι κατά την λειτουργεία της παραγωγής, πράγματα δηλαδη που συμβαίνουν έκτακτα παντού και δεν έχουν να κάνουν απόλυτα με κακή συντήρηση κλπ).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.