Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρόλος και καθήκοντα μηχανολόγου σε βιομηχανία


lem-x24

Recommended Posts

συνάδελφοι, όπως λέει και ο τίτλος του θέματος, θέλω να παραθέσω κάποιες απόψεις και εμεπιρίες πλέον απο ένα χρόνο δουλειάς σε εργοστάσιο.

 

όταν πήγα για συνέντευξη μου είπαν ότι απο εμένα θέλουν να είμαι υπεύθυνος σε μια μονάδα παραγωγής (ρύθμιση ταχυτήτων, ομαλή λειτουργία, καλή ποιότητα προιόντος) και επιπλέον όταν προκύπτουν ζημιές αν μπορώ να τις επισκευάσω να το κάνω. αν πάλι δε μπορώ να οργανώσω κάποια συνεργεία ώστε να αποκαθίστανται οι βλάβες.

 

 

βέβαια όταν έπιασα δουλειά, τα πράγματα δεν ήταν έτσι, γιατί η μηχανή δεν ήταν τόσο απλό πράγμα. όχι απο θέμα λειτουργίας και αποτελέσματος, όσο του ότι ήθελε εργατικά χέρια. έχοντας μόνο έναν εργάτη, ο εργοδότης ήθελε απο εμένα στην ουσία να δουλέυω και σαν εργάτης.

 

εν πάασει περισπτώση το κατάπια και όσες φορές χρειάζονταν έβαζα και εγώ πλάτη (σαν εργάτης) για να βγει η παραγωγή.

 

συντηρητή δεν είχε το εργοστάσιο με αποτέλεσμα όταν συνέβαινε ζημιά να τρέχω και να μη φτάνω. ήμουν και τεχνικός ασφάλειας και είχα αναλάβει πάρα πολλές ευθύνες.

 

το ωράριο μου ήταν απο τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα (υπερωρίες δεν έδινε γιατί έλεγε ότι είμαι διοικητικό προσωπικό, λαλακίες αβέρτα)

 

 

έμαθα πάρα πολλά πράγματα σε αυτό το διάστημα που ήμουν εκεί. πλέον μπορώ μόνος να επιδιορθώνω βλάβες, να ρυθμίζω ινβερτερς, να επισκευάζω πίνακες ηλκτρολογικούς, και να καταννοώ κάθε σχεδόν είδους αυτοματισμό.

 

το ερώτημά μου πλόεν είναι το εξής: επειδή ήταν ένα μικρό εργοστάσιο και μονος μου έκαναν τα πάντα, στην ουσία ένας μηχανολόγος με τι ακριβώς ασχολείται σε μια βιομηχανία που έχει τους συντηρητές της?

 

ασχολείται με σχέδια και μελέτες σε ανάγκες του εργοστασίου??

 

 

 

(συγνώμη που μακρυγόρησα αλλά ήθελα να δώσω μια πλήρη περιγραφή των αποριών μου)

Link to comment
Share on other sites

Από την εμπειρία μου στην Coca-Cola γνωρίζω ότι ο υπεύθυνος παραγωγής ήταν Μηχανολόγος και καθόταν στο γραφείο του το οποίο ήταν σε τέτοια θέση ώστε να μπορεί να επιβλέπει με άνεση τις γραμμές παραγωγής. Για την συντήρηση υπήρχαν οι εργοδηγοί των διαφόρων τμημάτων.

Όταν υπήρχε κάποια σημαντική βλάβη σε μεγάλα μηχανήματα η παραγωγή σταματούσε μέχρι να έρθει ένας ειδικός ηλεκτρονικός ο οποίος άνοιγε τα συρτάρια με τα κυκλώματα του μηχανήματος και τα κοιτούσε για να βρει το σημείο στο οποίο υπήρχε βλάβη.

Αυτές τις συνθήκες εργασίας τις συναντάς μόνο σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

 

Το τμήμα μελετών και σχεδιασμού είναι άλλος τομέας. Στα κεντρικά γραφεία.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε σωστά μιλάς και συγκλίνουν οι απόψεις μας.

 

εμένα η πιο ιδιαίτερη απορία μου, είναι στην ουσία "πως βγάζουμε το ριμάδι το μεροκάματο" σε ένα εργοστάσιο, όταν οι συντηρητές επιδιορθώνουν τιε βλάβες (ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, μηχανουργοί)??

 

δηλαδή εμείς ρυθμίζουμε τη λειτουργία μιας μηχανής ας πούμε και μετά στο γραφείο για να έχουμε επίβλεψη της ομαλής λειτουργίας για να βγει το τελικό προιόν??

 

εκεί έχω τη σύγχυση μου!!!

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Εσύ θα βγάζεις το μεροκάματο λόγω της βελτίωσης της παραγωγικής διαδικασίας και της ποιότητας των προϊόντων της εταιρείας.

Γιατί θεωρητικά θα δίνεις στους εργαζόμενους τις καταλληλότερες οδηγίες.

Ας πούμε αν σε ένα μοντέλο συσκευής ο εργαζόμενος κάνει την μια μέρα δέκα τρύπες στην πλάτη της την άλλη μέρα δεκαπέντε τρύπες και γενικά κάνει ότι του κατέβει στο κεφάλι εσύ θα του ετοιμάσεις ένα σχέδιο του εξαρτήματος το οποίο δεν θα μεταβάλλεται αναλόγως με τα κέφια του.

Link to comment
Share on other sites

στην ουσία συνάδελφε πληρωνόμαστε για ρυθμίσεις και διεξαγωγή της παραγωγικής διαδικασίας τις οποίες ένας απλός εργάτης δε μπορεί να πραγματοποιήσει.

 

την σύγχηση μάλλον μου τη δημιούργησε ο εργοδότης που μου έλεγε διαρκώς ότι το παν σε ένα εργοστάσιο είναι τα χέρια και ότι οι μηχανικοί είναι μόνο για να καλύπτονται οι εργοδότες απο το νόμο.

 

σε ευχαριστώ πάρα πολύ συνάδελφε, να σαι καλά!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Εμ φίλε ήσουνα νεος μηχανικός τότε, είχες ανάγκη και για δουλειά βρήκε και τα έκανε.

 

Το θέμα είναι, ότι έπιαναν και τα χέρια σου, διότι αν δεν έπιαναν τί θα έκανε; Η αν αντί για επισκευή βλάβης του τα έκανες χειρότερα; Πχ να πας να κάνεις ηλεκτροκόλληση και μετά να αστοχούσε η συγκόλληση λόγω απειρίας;

 

Τέλος πάντων, εγώ όπως το βλέπω ένας μηχανικός που έχει 2 δε σου λέω παραπάνω καλούς μαστόρους μαζί του, μπορεί να κάνει καλή δουλειά...

Να οργανώσει προληπτική συντήρηση

Να οργανώσει ολική συντήρηση

Να διαχειρίζεται την ποιότητα της παραγωγικής διαδικασίας, με εφαρμογή κανόνων

Να ελέγχει την ποιότητα των παραγομένων προϊόντων

Να διαχειρίζεται την ομαλή εκτέλεση της παραγωγικής διαδικασίας

Να οργανώσει αποθήκη ανταλλακτικών και αναλωσίμων, εξασφαλίζοντας έγκαιρη παράδοση αφενός και ταυτόχρονα τήρηση χαμηλού αποθέματος αφετέρου

Να τηρεί διαδικασίες προμήθειας υλικών

Να οργανώσει ISO Διαχείρισης Ποιότητας, Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, Διαχ. Ασφάλειας &Υγιεινής

Να επιβλέπει την υγιεινή & ασφάλεια

Να διαχειρίζεται την ενέργεια & να συνεισφέρει στην εξοικονόμηση αυτής

 

και πολλά άλλα...

Τώρα αν το αφεντικό νομίζει ότι ο μηχανικός είναι μόνο για την Νομοθεσία, είναι γιατί και εμείς οι ίδιοι οι Μηχανικοί έχουμε βάλει το χεράκι μας σε αυτό.

Πάντως επειδή έχω πάει στο εξωτερικό σε μεγάλες εκθέσεις (κλαδικές) τα εργοστάσια έχουν μέχρι και πωλητές μηχανικούς....

Από τον σχεδιασμό μέχρι την πώληση και το after sales service δηλαδή όλα τα τμήματα είναι στελεχωμένα με κάποιον μηχανικό να γνωρίζει καλά και τα τεχνικά του προϊόντος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω φίλε μου ότι για όλες αυτές τις εργασίες είναι υπεύθυνος ο Μηχανικός.

Σε μας τις προμήθειες υλικών και την διαχείρηση της αποθήκης τις έκανε ο Λογιστής. Εγώ δυο-τρεις μπαταρίες για τα ηλεκτρονικά όργανα μέτρησης τους παρακαλούσα μερικές φορές να αγοράσουν όταν αγόραζαν τις βίδες, τα μπουλόνια, τα κατσαβίδια, κλπ. και με αγνοούσαν.

Τις αγόραζα από το περίπτερο και ύστερα το αφεντικό μου έδινε τα 3 ευρώ.

 

Μια φορά τους έδωσα τις πινακίδες για τις συσκευές που θα είχαν στην έκθεση στην Αθήνα. Όταν γύρισαν ξέρεις τι είδα; Στην σουβλακιέρα είχαν βάλει την πινακίδα της ψησταριάς, στην ψησταριά της κρεπιέρας, στου γύρου την πινακίδα της κοτοπουλιέρας κοκ.

Είδες τι ωραία ποιοτικά προϊόντα είχε στην έκθεση η επιχείρησή μας;

Edited by aiche
Link to comment
Share on other sites

Εκτός από το παραγωγικό κομμάτι ο μηχανικός εκτιμώ ότι μπορεί να εργαστεί σε μία βιομηχανία και σε εμπορικά τμήματα, από την δική μου εμπειρία στην ΛΑΡΚΟ υπηρχαν μηχανικοί και στις Προμήθειες και στις Πωλήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Η διαχείριση αποθεμάτων είναι αντικείμενο εξαμηνιαίων μαθημάτων στους διπλ. μηχανολόγους. Τώρα βέβαια, αυτά που περιγράφει ο aiche δείχνουν το χάος που μας χωρίζει από χώρες που καινοτομούν.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Δεν είπα ότι μπορεί να είναι για όλα αυτά υπεύθυνος ένας μηχανικός, αλλά είναι αντικείμενα που μπορεί να ασχοληθεί και έχει το υπόβαθρο να τα κάνει και να τα κάνει σωστά.

Σαφώς και δεν μπορεί να τα κάνει μόνος του, χρειάζεται συνεργασία και με άλλα άτομα καθώς και επίπονη εργασία.

 

Επιβεβαιώνω επίσης ότι η διαχείριση αποθεμάτων όπως και μεταφορών, αποτελεί αντικείμενο μαθημάτων, στο ΕΜΠ κάναμε μια εισαγωγή κατά το 5ο και 6ο εξάμηνο ως μέρος άλλων μαθημάτων και είχαμε ολόκληρα μαθήματα στον κύκλο Μηχ. Παραγωγής.

 

Το αντικείμενο αυτό δεν είναι "τι να πάρουμε και πού θα τα βρούμε σε καλή τιμή" αλλά προγραμματισμός τί χρειαζόμαστε βάσει αναγκών, πότε χρειαζόμαστε κάτι, πόσο καιρό κάνει να έρθει, πότε θα το παραγγείλουμε, σε τί ποσότητα, πόσο στοκ χρειάζεται να κρατάμε, τι κόστος υπάρχει αν δεν έχουμε στοκ κάποια στιγμή (πχ κάποιο κρίσιμο ανταλλακτικό, που όσο και να κάνει, αν βγει εξαιτίας αστοχίας η παραγωγή εκτός για 1-2 μέρες το κόστος είναι πολλαπλάσιο)...Τέτοια πράγματα. Και φυσικά δεν θα καθίσουμε να ασχοληθούμε τόσο με τις μπαταρίες και τη γραφική ύλη, όσο με αυτά μου μας ενδιαφέρουν και έχουν να κάνουν με την παραγωγική διαδικασία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.