Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

NOK και διατάξεις για κλιματιστικά και επίτοιχους λέβητες


nikmmech

Recommended Posts

Στο Άρθρο 16, παρ. 10 του ΝΟΚ αναφέρεται :

 

"Κλιματιστικά στοιχεία και επίτοιχοι λέβητες αερίου για θέρμανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης στις όψεις των νέων κτιρίων, μετά τη δημοσίευση του παρόντος, οφείλουν να είναι ενσωματωμένα και να μην προεξέχουν από την επιφάνεια των όψεων του κτιρίου.

 

Σε υφιστάμενα κτίρια επιτρέπεται να εξέχουν μέχρι πενήντα (50) εκατοστά και μόνο όταν δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί των εξωστών ή των δωμάτων, να τοποθετούνται σε ύψος μεγαλύτερο των τριών (3,00 μ.) μέτρων από τη στάθμη του πεζοδρομίου και με πρόβλεψη κατάλληλης απορροής των συμπυκνωμένων υδρατμών, για κτίρια που βρίσκονται στην οικοδομική γραμμή και η λειτουργία τους δεν υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια ηχητικής ρύπανσης. Στις όψεις του κτιρίου επιτρέπεται η εγκατάσταση μετρητικών και ρυθμιστικών διατάξεων φυσικού αερίου."

 

 

Απορίες :

 

1. Στα υφιστάμενα, τι εννοεί ο νομοθέτης/μηχανικός που συνέταξε τα παραπάνω? Επί του δαπέδου του εξώστη? Γιατί, οκ για τους επίτοιχους λέβητες, αφού ούτως ή άλλως, δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί του δαπέδου, οπότε απλά δεν θα πρέπει να εξέχουν 50 cm. Οι εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών όμως, έχουν δυνατότητα τοποθέτησης στο δάπεδο. Η οποία δεν ενδύκνειται για μια σειρά από λόγους όπως :

 

i) εντονότερη μεταφορά δονήσεων στο κέλυφος του κτιρίου, ακόμα και με ελαστικές εδράσεις

ii) περιορισμένος αερισμός λόγω ύψους και συχνής κάλυψης από στηθαία/τοιχεία των εξωστών, που επιδρούν στην απόδοση της μονάδας

iii) κίνδυνος από ανθρώπινες δραστηριότητες και για την μονάδα και για τον χρήστη

 

 

2. Σε ότι αφορά στα νέα :

 

i) Ο κάθε κατασκευαστής δίνει ορισμένες ελάχιστες αποστάσεις και προδιαγραφές για τον χώρο τοποθέτησης των μονάδων αυτών. Δεν αρκεί δηλ. να κατασκευαστεί μια εσοχή +5 cm, για παράδειγμα, μεγαλύτερη του περιγράμματος της συσκευής, αλλά κατά κανόνα αρκετά μεγαλύτερες αποστάσεις, τόσο από τον ίδιο τον κατασκευαστή, όσο και για λόγους εγκατάστασης, ελέγχου και συντήρησης.

 

ii) Ειδικά για τις μονάδες των κλιματιστικών, η τοποθέτηση σε μια τέτοια εσοχή, θα έχει έντονη επίδραση στην λειτουργία και κατανάλωσή της.

 

iii) Αυτές οι εσοχές τέλος πάντων, μπορεί να χρειαστεί να είναι και άνω των 40 cm, οπότε αντιλαμβανόμαστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την κατασκευή τους και την διαμόρφωση των χώρων (εντός & εκτός εξώστη)

 

 

Ποια η γνώμη σας?

 

 

ΥΓ αν κρίνουν oι mods ότι ανήκει σε άλλη κατηγορία, ας μεταφερθεί

Edited by nikmmech
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 37
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για το 1. έχω την υποψία ότι οι φωστήρες που συνέταξαν τον νόμο εννοούν: Σε υφιστάμενα κτίρια επιτρέπεται να εξέχουν μέχρι πενήντα (50) εκατοστά . Όταν δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί των εξωστών ή των δωμάτων, να τοποθετούνται σε ύψος μεγαλύτερο των τριών (3,00 μ.) μέτρων από τη στάθμη του πεζοδρομίου και με πρόβλεψη κλπ κλπ.

 

Για το 2. έχω να πω ότι μου κάνει εντύπωση πόσο άργησε να εμφανιστεί αυτό το θέμα στο forum. Είτε οι συνάδελφοι έχουν αναδουλειές (το μόνο σίγουρο) και δεν συνειδητοποίησαν ακόμη τις επιπτώσεις αυτού του άρθρου, είτε οι Πολεοδομίες δεν το πήραν χαμπάρια ακόμα να τους ζητούν την εφαρμογή του. Τα προβλήματα που θέτει είναι μεγάλα, ο εντοιχισμός ειδικά των κλιματιστικών (και η πρόβλεψη εντοιχισμού για κλιματιστικά που θα τοποθετηθούν στο μέλλον από τους ιδιοκτήτες σε διάφορα σημεία των όψεων). Επιπλέον με την αντικατάσταση του άρθρου 11 παρ. 13 (όπως τροποποιήθηκε με τον 3175/2003) του ΓΟΚ του 1985 από το άρθρο 16 του ΝΟΚ, ούτε σωληνώσεις αερίου, καπνοδόχοι κλπ επιτρέπονται στις όψεις (Όλες!) των νέων κτιρίων, αφού δεν αναφέρεται ρητά ότι επιτρέπονται.

Link to comment
Share on other sites

Τα προβλήματα θα είναι πολλά.

 

Για παράδειγμα, τι θα γίνει με τους καπναγωγούς των επίτοιχων που καταλήγουν στην κοινή υποχρεωτική καμινάδα? Θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη εσοχής και για τον αγωγό του καπναγωγού. Μπορεί να φανταστεί κάποιος εύκολα το συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα. Ακυρώνεται άμεσα η επιδιωκόμενη αισθητική αναβάθμιση από τον ίδιο το νομοθέτη.

 

Επίσης, έστω νέα κατασκευή στην οποία δεν τοποθετήθηκαν τα κλασσικά κλιματιστικά και συνεπώς δεν κατασκευάστηκαν και εσοχές από το κατασκευαστικό στάδιο του κτιρίου. Τι θα γίνει τότε? Θα υποχρεωθεί ο ιδιοκτήτης που θέλει να είναι σύννομος να καθαιρεί τοιχεία και κατασκευάζει νέα με εσοχές?

 

Για το κομμάτι που αφορά την επίδραση της εσοχής στην ίδια την κατασκευή του τοιχείου και το εσωτερικό του κτιρίου, δεν αναφέρομαι γιατί το θεωρώ προφανές ότι θα είναι τραγική.

Link to comment
Share on other sites

για την καπνοδοχο των επιτοιχων νομιζω δεν ειναι θεμα , 8 στις 10 νεες κατασκευες (μεγαλες αστικες περιοχες) εχουν ατομικους λεβητες για θερμανση οποτε η κεντρικη καπνοδοχος ειανι ηδη κατασκευασμενη και καλυμενη. θεωρω οτι τα ατομικα επιτοιχα ειναι πλεον μονοδρομος για καποιονπου αγοραζει καινουριο σπιτι - αποκλειεται να θελει να μπλεκει την θερμανσης του με κοινοχρηστα/ωρομετρητες/θερμιδομετρητες - ειδικα αυτην την περιοδο κοινοχρηστος λεβητας ειναι αποτρεπτικος.

 

για αλλες κατασκευες αν μεν υπαρχει φωταγωγος θα μπορουσε να εχει διαστασεις τετοιες ωστε να εξυπηρετει οχι μονο την διελευση αγωγων αεριου και καπνοδοχου (επιτρεποντας παραλληλα την τοποθετηση του επιτοιχου μεσα στο σπιτι με το οποιο κερδος συνεπαγεται) αλλα και λοιπων μηχανολογικων κατασκευων (πχ καθετες στηλες αποχετευσεων, δωληνες υδρευσης, παροχες ρευματος, εξαερισμο λουτρου κλπ) επιτρεποντας την ευκολοτερη συντηρηση τους στο μελλον.

 

αν δεν υπαρχει νομιζω οτι μπορει να καλυφθει μεσω καταλληλης αρχιτεκτονικης προεξοχης απο μεσα της θα μπορουσε να εγκαταστασθει αργοτερα η καπνοδοχος.

 

τα κλιματιστικα παλι ειναι θεμα.

νομιζω οτι καλυτερη λυση ειναι στην αποληξη ενος τυπικου εξωστη κουζινας (πχ 3χ1μ) οπου η μοναδα θα αποτελει μερος του εξωστη και αντι για τσιμεντο η γυαλι θα περιβαλεται απο καποια κατασκευη που θα επιτρεπει τον αερισμο (πχ ανοξειδωτο διατρητο ελασμα , ανοξειδωτο πλεγμα, η κατι συναφες αναλογα με το υφος της κατασκευης. αν μαλιστα προβλεψεις την σκιαση της μοναδας και παιξεις με τον προσανατολισμο νομιζω οτι ειναι ιδανικη λυση με επαρκεστατο αερισμο και καλα κρυμμενη. βεβαια μια τετοια εγκατασταση ουσιαστικα εξυπηρετει μονο μοναδες multisplit που δεν εχουν και το καλυτερο δυνατο cop/eer διαφορετικα θελει εφαρμογη σε περισσοτερους εξωστες που ισως να μην υπαρχουν και να μη βγαινουν ομορφα.

 

τωρα στο πρακτικο του θεματος , αν εκ των υστερων βαλει καποιος κλιματιστικο , θα το βαλει οπου του αρεσει γιατι δεν θα μπορεσει ποτε κανεις να τον ελεγξει (σαν να προσπαθεις να ελεγξεις οχηματα που μπαινουν στον δαχτυλιο ενα πραμμα , θα πρεπει να σταματας ολα οσα δεν κυκλοφορουν βαση πινακιδας για να διαπιστωσεις αν εχουν χαμηλοτερες εκπομπες απο 140γρ/χιλιομετρο).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

τωρα στο πρακτικο του θεματος , αν εκ των υστερων βαλει καποιος κλιματιστικο , θα το βαλει οπου του αρεσει γιατι δεν θα μπορεσει ποτε κανεις να τον ελεγξει (σαν να προσπαθεις να ελεγξεις οχηματα που μπαινουν στον δαχτυλιο ενα πραμμα , θα πρεπει να σταματας ολα οσα δεν κυκλοφορουν βαση πινακιδας για να διαπιστωσεις αν εχουν χαμηλοτερες εκπομπες απο 140γρ/χιλιομετρο).

 

Θα είναι έρμαιο σε καταγγελίες όμως του κάθε γείτονα που τον στραβοβλέπει.

Link to comment
Share on other sites

pankrok δεν ξέρω αν κατάλαβες τι εννοώ για τους καπναγωγούς. Αφού το επίπεδο της εξόδου καυσαερίων/εισαγωγής αέρα καύσης της μονάδας, θα είναι εντοιχισμένο ουσιαστικά και ο καπναγωγός μέχρι την καπνοδόχο θα πρέπει να βρεθεί σε αντίστοιχο βάθος, μέχρι να κουμπώσει στην καπνοδόχο.

Link to comment
Share on other sites

Θα είναι έρμαιο σε καταγγελίες όμως του κάθε γείτονα που τον στραβοβλέπει.

 

τυπικα σωστο αλλα θα πρεπει να πεσεις στην περιπτωση γειτονα με γνωσεις ΝΟΚ. γιατι σε καθε πολυκατοικια με ΝΟΚ υπαρχουν γυρω της 30 με ΓΟΚ που εχουν κρεμασμενα τα κλιματιστικα στους τοιχους.

βεβαια αν το χει η τυχη σου να πεσεις σε μ@$#@% δε θα τη γλυτωσεις.

 

@nickmech μπορει να μην το πιασα, εννοεις οτι εκτος απο την κεντρικη καπνοδοχο που θα ειναι εντοιχισμενη θα ειναι η συνδεση της με τον επιτοιχο και οτι αν δεν γινει απο την αρχη θα ψαχνεις να την βρεις καπου μεσα στον τοιχο? αν ειναι αυτο τοτε στη κατασκευη θα πρεπει να κατασκευαστει η καπνοδοχος και οι καπναγωγοι και αν μενουν αναμονες για οποιον θελει να κανει χρηση (αν εννοεις αυτο)

Link to comment
Share on other sites

Όποιος έγραψε αυτό το μέρος του νόμου σίγουρα δεν ήταν Η/Μ ή Μ/Μ.

 

Είναι αδιανόητο να τοποθετηθεί κλιματιστικό σε εσοχή. Αντίθετα πρέπει να έχουμε και μερικούς πόντους απόσταση από τον τοίχο για να υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα. Αν εγκλωβίσουμε την εξωτερική μονάδα σε εσοχή τότε θα ανακυκλώνει περισσότερο αέρα και θα μειώνεται δραματικά η απόδοσή του.

Η λογική λειτουργίας του είναι πως ο αέρας μπαίνει από ένα σημείο, περνάει από τον εναλλάκτη και βγαίνει από άλλο σημείο. Επειδή είναι κοντά η εισαγωγή με την εξαγωγή του αέρα ένα μέρος του αέρα που βγαίνει από την εξαγωγή απορροφάται πάλι στην εισαγωγή. Όσο μικρότερο είναι το ποσοστό του αέρα που επανεισέρχεται στην μονάδα τόσο μεγαλύτερη απόδοση έχουμε. Αν το εγκλωβίσουμε τότε το ποσοστό του αέρα που επανεισέρχεται στην μονάδα αυξάνεται και μειώνεται η απόδοση.

 

Επίσης για τα 3 μέτρα από το έδαφος, αν είναι στο ισόγειο, συμφωνώ ότι είναι σωστή απαίτηση αλλά σε οδηγίες κατασκευαστή που κοίταξα έχει σαφή προειδοποίηση να μην εγκατασταθεί ψηλά το κλιματιστικό επειδή μπορεί να πέσει και να χτυπήσει κάποιον.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα ,

Ερώτημα που έθεσα σήμερα σε ημ υπάλληλο της πολεοδομίας.

Μπορώ να τοποθετήσω τις εξωτερικές μονάδες των split-units sστο΄δώμα του κτιρίου?

Η απάντηση ήτανε και φυσικά μπορείς. Τώρα τι προβλήματα δημιουργούνται με τις σωληνώσεις που από το δώμα 6όροφης πολυκατοικίας θα τροφοδοτείς διαμέρισμα του 1ου ορόφου είναι αλλο θέμα.

Ας τους χαιρόμαστε αυτούς που γράφουν Νόμους για εμάς χωρίς εμάς.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

pankrok μπορείς να εξηγήσεις λίγο την λύση με το πλέγμα ? τι εννοείς στην απόληξη του εξώστη ? πως θα θεωρείται ενσωματωμένο στις όψεις έτσι (γύρευε τι εννοούν με αυτό το ενσωματομένο βέβαια)

 

ευχαριστώ !

 

edit: ''Κλιματιστικά στοιχεία και επίτοιχοι λέβητες αερίου για θέρμανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης στις όψεις των νέων κτιρίων, μετά τη δημοσίευση του παρόντος, οφείλουν να είναι ενσωματωμένα και να μην προεξέχουν από την επιφάνεια των όψεων του κτιρίου.''

 

Από εδώ πάντως δεν βλέπω να απαγορεύεται η τοποθέτηση σε εξώστη, σε απόσταση από τις όψεις. Συμφωνείτε ? :)

Edited by Alex Stogi
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.