Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τρόποι αφαίρεσης τμήματος μεσοτοιχίας


 
Βασιλης Γ.

Recommended Posts

Σε οικόπεδο όπου πρόκειται να ανεγερθεί καινούργιο τετραώροφο κτίριο, υπήρχε παλιό πέτρινο σπίτι το οποίο εχει κατεδαφιστεί και εχει απομείνει η μεσοτοιχία.

 

Σε περιπτωση που είναι επικίνδυνο να πειράξω την μεσοτοιχία μπορώ να επέμβω και να αφαιρέσω μικρά τμήματα (έστω 60εκ.) για να κολλήσω στο όριο με τον γείτονα τις κολώνες μου?

 

Έχω πρόβλημα με τα αρχιτεκτονικά και υπάρχει μεγάλη πίεση να μπουν οι κολώνες στο όριο.

Link to comment
Share on other sites

Δες και αυτο.. http://www.michanikos.gr/fpost18183.html

 

Τα πάντα εξαρτώνται απο το τι έχει ο γείτονας και τι σου επιτρέπει να κάνεις.Κανονικά απαγορεύεται να πειράξεις την μεσοτοιχία αλλά εάν το γειτονικό σπίτι δεν κατοικείται ή είναι βοηθητικό(παλία μικρή αποθήκη) ένας λογικός γείτονας θα σε αφήσει να το γκρεμίσεις.Στο κάτω κάτω και αυτός θα "φορτωθεί" τον μεσότοιχο όταν παέι να χτίσει.

Link to comment
Share on other sites

Από ότι βλέπω θα έχουμε μπερδέματα!

 

Tο διπλανό σπίτι ειναι ένα παλιό ισόγειο χτισμένο στα μέσα του 60 με αρχές του 70, και είναι κατοικήσιμο. Οποτε σίγουρα θα χρειαστώ την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη για οποιαδήποτε απόπειρα να πειράξω τη μεσοτοιχία.

 

Πόσο επικίνδυνο εγχείρημα όμως είναι να επιχειρήσω να κάνω ένα μικρό άνοιγμα για να βάλω μια κολώνα? Εάν ταυτόχρονα με την αφαίρεση τσιμέντωνα το άνοιγμα για να μην αποκολληθούν οι υπόλοιπες πέτρες από την λιθοδομή?

Link to comment
Share on other sites

Δύσκολο θα έλεγα, κυρίως λόγω της μανούρας με τον διπλανό. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις "χάνεις' το πάχος της μεσοτοιχίας.

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχήν δες τα συμβόλαια τα δικά σου και του όμορου κ στην πολεοδομία τα στοιχεία του οικοπέδου κ κάνε μια σωστή αποτύπωση να διευκρινήσεις αν είναι όντως μεσοτοιχία ή ανήκει σε κάποιον αποκλειστικά.Δεν κάνω πλάκα,μου έτυχε ολόιδια περίπτωση τώρα.Υπήρχε παλιός πέτρινος τοίχος 80 πόντων στη μεριά μου και 30 πόντους στο γείτονα.Πίστευα ότι ήταν μεσοτοιχία μέχρι που συνειδητοποίησα με έρευνα ότι ήταν όλος δικός μου.Τον έφαγα όλο από τη μεριά μου και ο γείτονας έφερνε Πολεοδομία και τώρα κάνω πάρτυ αγωγών για αποζημίωση καταπάτησης ιδιοκτησίας και χωρίς διακοπή εργασιών!!!!Αν έιναι όντως μεσοτοιχία θέλει φάγωμα με αξίνα με το χέρι και τοπικά μόνο στα δύσκολα σημεία τροχό και κομπρεσέρ και μετά gunite η κάποιον πολυ ισχυρό τσιμεντοσοβά με πλέγμα.Αν δεν το κάνεις και χάνεις 25 πόντους,τότε χάστους ,δεν αξίζει για τόσο λίγο γιατί έχεις το ρίσκο της καταγγελίας γιατί απαγορεύεται να την πειράξεις.Διαφορετικά αξίζει και πολύ μάλιστα,εγώ έχανα 40 τ.μ. σε όλη την οικοδομή.Για όποιον ενδιαφέρεται στείλτε μου pm να σας στείλω φωτογραφίες πως΄το έκανα.Επίσης υπάρχει και το ρίσκο να πληρώνετε πρόστιμα των υπεργολάβων γιατί ότι πρόστιμο φάτε εσείς πάει και σε αυτούς.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά ευχαριστώ για την βοήθεια. Τελικά είναι όντως μεσοτοιχία αλλά θα ακολουθήσω την συμβουλές του zavi και θα προσπαθήσω να ρίξω ένα μικρό κομμάτι με αξίνα και μετά gunite. Ελπίζω όλα να πάνε καλά.

 

Αν δεν σου κάνει κόπο θα μπορούσες να στείλεις τις φωτογραφίες?

στη διεύθηνση [email protected] Και πάλι ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

δεν πρεπει ουτως ή αλλως να αφήσεις ομως τον αντισεισμικο σου αρμο απο το οριο της ιδιοκτησιας?

Αν ο τοιχος ειναι 25εκ /2=12.5εκ σχεδον οσο αφηνεις κατασκευαστηκα τον αντισειμικο αρμο.

ερωτηση:

οταν κτιζεις πρωτος τοτε μπορεις να κολλησεις στο οριο ή παλι αφηνεις αντισεισμικο αρμο απο το οριο και μαλιστα μετατοπισηΧριζα2 οσο οταν συνορευεις με κτιριο αγνωστων μετατοπισεων;

Link to comment
Share on other sites

ναι, τον αρμό είσαι υποχρεωμένος να τον αφήσεις, άσχετα με το τι γίνεται στο διπλανό οικόπεδο. Και το υπολογίζεις βάσει ΕΑΚ.

Link to comment
Share on other sites

οταν δεν εχει κτισει ο διπλα μηπως αφηνεις μονο τον αρμο που αντιστοιχει στην μεγιστη μετατοπιση του κτιριου σου και οχι επι ριζα2 με την λογικη οτι και ο διπλανος θα υποχρεωθει να αφησει τον αρμο που του αντιστοιχει μεσα στο δικο του οικοπεδο? Μαλλον ναι αφου το ριζα δυο στο επιβαλλει ο ΕΑΚ υποθετω για την περιπτωση που ηδη εισαι σε επαφη με αλλα κτιρια.

μικρη η διαφορα αλλα το εχω απορια αυτο τι δειχνεις στα σχεδια τις αδειας ως αρμο

Link to comment
Share on other sites

Στο όμμορο οικόπεδο υπάρχει πάντα η πιθανότητα να κατασκευαστεί μια οικοδομή. Αν υπάρχει υφιστάμενη κατασκευή και δεν έχει αφήσει αρμό, τότε πρέπει να προβλέψεις εσύ και για αυτή, η οποία δε θα έχει πιθανότατα, ούτε τις ίδιες στάθμες, ούτε και τα ίδια δυναμικά και μηχανικά χαρακτηριστικά, ώστε να θεωρηθεί ότι γίνεται ταυτόχρονα παράλληλη κίνηση. Αν δεν υπάρχει υφιστάμενο κτίριο, τότε αφήνεις τον αρμό που υπολογίζεις για τη δική σου κατασκευή. Επομένως πρέπει το κτίριο σου, τουλάχιστον να έχει τέτοια απόσταση από το όριο ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να έρθει σε επαφή, ούτε και όταν το γειτονικό δεν έχει αφήσει αρμό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.