Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντικατάσταση λέβητα πετρελαίου με αντλίας θερμότητας


jova

Recommended Posts

Με συγχωρεις εννοουσα 100kw την ημερα ... περιπου 4 κιλοβατ την ωρα. Επισης η αντλια δεν κοβει καθολου ...ή κοβει λιγο...εχω αριστη μονωση στο σπιτι και ενω τα σωματα κοβουν και δεν λειτουργουν στο σπιτι η αντλια δουλευει φουλ. Αν οπως μου λενε οι ειδικοι δεν εχει σημασια που πιανει θερμοκρασια το σπιτι τοτε τζαμπα η μονωση. Φιλοι μου τα εχω παιξει ...περυσι λογω της μπεμπας που γεννηθηκε νοεμβριο για περιοδο 5 μηνων πληρωσα ΔΕΗ 2450 ε ρευμα ( 1400 ηταν το ρευμα ) μου ηρθε συγκεντρωτικο λογο εργοταξιακου. Αναρωτιεμαι αν ηταν σωστη η αγορα και αν θα μπορεσω να κανω αποσβεση...διαβαζω για σπιτια μεγαλυτερα παο το δικο μου με αντλιες μικροτερης καταναλωσης...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 153
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η εγκατάσταση της αντλίας θερμότητας έγινε μετά από μελέτη διπλωματούχου Μηχανολόγου ή Ηλεκτρολόγου μηχανικού; Μόνο αυτές οι δύο ειδικότητες έχουν το δικαίωμα υπογραφής, αν δεν έγινε μελέτη από αρμόδιο μηχανικό πριν την εγκατάσταση κατά 99% είναι λάθος διαστασιολογημένες οι τερματικές μονάδες.

 

Άλλοι λόγοι που μειώνουν την απόδοση της αντλίας θερμότητας είναι:

 

- Οι εσωτερικές μονάδες (σώματα, fan coil) δεν αερίζονται σωστά. Μπορεί να είναι καλυμμένα με αντικείμενα, διακοσμητικά, υφάσματα ή πίσω από πόρτα.

- Η εξωτερική μονάδα είναι κάπου καταχωνιασμένη και δεν αερίζεται σωστά.

- Η εξωτερική θερμοκρασία είναι κάτω από τους 5°C. Δεν αποδίδουν όλες οι αντλίες θερμότητας σωστά σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μερικές εταιρείες χρεώνουν επιπλέον για το Module που τους επιτρέπει να λειτουργούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (<0°C).

- Υπάρχει αέρας στο δίκτυο διανομής νερού

- Δεν υπάρχει αρκετό ή υπάρχει πολύ περισσότερο ψυκτικό υγρό στο κύκλωμα του συμπιεστή από το απαιτούμενο.

- Βάζεις τον θερμοστάτη σε πολύ μεγάλη θερμοκρασία. Οι μελέτες είναι για 21°C στην θέρμανση συνήθως.

Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβα...

Γιατί οι 100kWh είναι πολλές;

Και γιατί τα 1400€ (συνολικού ρεύματος φαντάζομαι) είναι πάρα πολλά;

Και γιατί η αντλία θα έπρεπε να κόβει αφού είναι inverter;

Link to comment
Share on other sites

Οι αντλίες θερμότητας έχουν τυπικά μεγάλη απόδοση, συχνά 3~4.

Έστω ότι η συγκεκριμένη έχει Β.Α. = 3, τότε αφού καταναλώνει 100KW/h αποδίδει 300KW/h θερμότητας.

 

H θερμική ενέργεια που αποδίδει ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης όταν καίγεται είναι 9.7KW/h. Η μέση τιμή του στην Ελλάδα είναι περίπου 1.4€/λίτρο

 

Η αντίστοιχη κατανάλωση σε πετρέλαιο, με ένα σύστημα θέρμανσης με 75% απόδοση, είναι 300/(9.7*0.75)=41,23λίτρα, αξίας 41,23*1.4 = 57,72€.

 

Προσωπικά δεν ξέρω κανέναν που να ξοδεύει σχεδόν 60€ πετρέλαιο θέρμανσης την ημέρα. Ακόμα και αν ο καυστήρας είναι υπερδιαστασιολογημένος, ο χώρος θα φτάνει στην επιθυμητή θερμοκρασία πιο γρήγορα οπότε θα λειτουργεί λιγότερη ώρα αντισταθμίζοντας έτσι την επιπλέον παροχή του καυστήρα.

Edited by sdim
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

λοιπον φιλοι μολις χθες χωθηκα σε σεμιναριο αντλιων θμοτητας

και λεω χωθηκα γιατι δεν ειμαι εμπορος ουτε χονδρεμπορος

ουτε τεχνικος τις εταιρειας

 

διαβασα λιγο βιαστηκα το θρεντ και γενικα ειδα καποια πραγματα που μου κατσαν καπως

 

τι σχεση καταρχας εχει αν τα σωματα των υψηλων ειναι μονο για 90-80 προσαγωγη.... δηλ αν σταλει

60 βαθμους νερο δε θα λειτουργουν? ποιος το λεει αυτο? αυτες οι τιμες ειναι ονομαστικες και για το πικ λειτουργιας

 

η αντλια ποιος σας ειπε οτι θα λειτουργει μονιμα στους 90 για να χει cop χαμηλο?

 

καταρχας σημαντικο ρολο στην καλη αποδοση της αντλιας ειναι οτι η εσωτερικη μοναδα πρεπει να ναι σε προστατευμενο χωρο

διοτι εκει ειναι ο δευτερος συμπιεστης του 134α οπου παραλαμβανει την αυξηση του πρωτου στους 35 - 40 και την παει

μεχρι 80 ΑΝΑΛΟΓΑ την ζητηση.....

 

υστερα το σταρτ απ γινετε δυνατα η αντλια δινει δινει μεχρι να πιασει την απαιτηση

μετα ΣΥΝΤΗΡΕΙ με 40-60 βαθμους ... αρα με τι cop?????? (και δουλευει 24ωροοοο)

διατηρει ενα ΔΤ 10 βαθμων μεταξυ επιστροφης προσαγωγης και εκει ινβερταρει ο κυκλοφορητης

ή ο συμπιεστης

Edited by OTTO_engine
Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον .. Σήμερα μίλησα με τον εγκαταστατη... Λοιπόν οι αντλια ειναι Mitsubishi zubadan 23 kw σε θέρμανση 20kw σε ψύξη. Απο την αρχή θεώρησα ότι για το ΣΠΙΤΙ μου 140 τμ με θερμοδιακοπτομενα αλουμίνια και μόνωση μέχρι και τις κολόνες .. Πλάκα στις σκεπές μόνωση και κεραμίδια ... Ηταν πολύ μεγάλη η αντλια .. Απο ότι έχω διαβάσει στο φόρουμ με 23 kw ονομαστική ισχύ η αντλια καίει 4-5 kw την ώρα διατηρώντας πολύ υψηλό cop... Απο απόδοση αναγκαζόμαστε ιδιαίτερα το βράδυ που εχει παγωνιά και απο 50 βαθμούς που ειναι ρυθμισμενο το νερό φτάνει στους 57 να κλείνουμε τα fun coils .. Η αντλια δουλεύει στο Eco heeting με αντιστάθμιση.. Η μελέτη για το σπιτι ήταν 17000 θερμίδες και ότι μια 14 κw αντλια υψηλών θερμοκρασιών η διαζευκτικο .. Μια αντλια 12kw χαμηλών θερμοκρασιών θα ήταν μια χαρά.. Τωρα γιατί μπήκε αυτή δεν ξέρω .. Πάντως για ένα σπιτι άνω των 200 τμ ειναι μια χαρά .. Επιπροσθέτως η αντλια μου ειναι υψηλής θερμοκρασίας και για νερά χρήσης... Βέβαια ειναι πανάκριβη .. Κοντά στις 13000 ε και επομένως δεν θα κάνω ποτέ απόσβεση της αγοράς με τέτοια καταναλωση.. Θα αλλάξουμε αντλια και μάλλον θα βάλω την 12 kw χαμηλών θερμοκρασιών .. Πως το βλέπετε; Παιδιά βοήθειστε γιατί το σκέφτομαι κάθε φορά που ειναι να την ανοίξω!

Link to comment
Share on other sites

Γρηγόρη ναι φυσικά, έχει ταλαιπωρία και κόστος η δημιουργία νέας εγκατάστασης διανομής. Όμως η εναλλακτική με Α.Θ. υψηλών θερμοκρασιών, σε παντρεύει με ένα σύστημα χαμηλού (σχετικά) βαθμού απόδοσης. Και ο στόχος της εξοικονόμησης, κάπου καταλήγει να χάνεται.

 

 

βασικα αντι να βαλουν λεφτα στη μονωση των σωλ/σεων τα βαλαν στα πλακακια βαλεντινο,,,,, τεσπα

τωρα ολοι βλεπουν τι αγορασαν η τι κανανε

 

@σιεκκα

 

νομιζω οτι ειναι αρκετα μεγαλη αλλα για το σπιτι ξερουμε λιγα πραγματα μπορεις να το περιγραψεις λιγο καλυτερα?

και στα μοντελλα υψηλων προσεχτε μην υπαρχει και αντισταση που βοηθα οχι οτι ειναι ΠΟΛΥ κακο

αλλα υπαρχουν κ αλλα χωρις

Edited by OTTO_engine
Link to comment
Share on other sites

τι σχεση καταρχας εχει αν τα σωματα των υψηλων ειναι μονο για 90-80 προσαγωγη.... δηλ αν σταλει

60 βαθμους νερο δε θα λειτουργουν? ποιος το λεει αυτο? αυτες οι τιμες ειναι ονομαστικες και για το πικ λειτουργιας

 

Θα λειτουργούν και στους 60°C αλλά με σημαντικά μειωμένη απόδοση σε σχέση με τους 90°C. Οι ονομαστικές τιμές δεν είναι οι μέγιστες (πίκ όπως το αναφέρεις), αλλά οι τιμές για συγκεκριμένη θερμοκρασία νερού. Υπάρχουν τύποι που μας δίνουν την διόρθωση των τιμών αυτών ανάλογα με την πραγματική θερμοκρασία του νερού.

 

Η θερμότητα που αποδίδει το κάθε θερμαντικό σώμα εξαρτάται από την επιφάνειά του, την γεωμετρία του και από την διαφορά θερμοκρασίας του νερού Tν από την θερμοκρασία του χώρου Τα.

 

Γενικά η εξίσωση είναι της μορφής Q=C*(Tν-Tα).

 

Όπως προανέφερα το C εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιφάνεια του σώματος. Σώματα της ίδιας σειράς, με τις ίδιες στήλες και ύψος, έχουν διαφορετικό C ανάλογα με το πλάτος τους.

 

Έστω σε έναν χώρο με θερμοκρασία αέρα 21°C τα σώματα είναι υπολογισμένα για να καλύπτουν τις απώλειες χρησιμοποιώντας νερό στους 90°C. Το θερμικό φορτίο που θα αποδίδουν είναι C(90-21)=69*C

Αν το ίδιο σώμα το τροφοδοτήσεις με νερό θερμοκρασίας 60°C, τότε θα αποδώσει θερμικό φορτίο C(60-21)=39C.

 

Δηλαδή το ίδιο σώμα, με νερό στους 90°C έχει 78% ( (69-39)/39*100% ) επιπλέον απόδοση απ'ότι αν λειτουργούσε με νερό στους 60°C. Στην πράξη, που οι νοικοκυρές βάζουν τον θερμοστάτη στους 28°C, η διαφορά είναι σχεδόν διπλάσια, περίπου 94% ((62-32)/32*100%))

 

Γι'αυτό ρώτησα για τα σώματα και αν έχει γίνει μελέτη. Στους υπολογισμούς που κάνουμε κατά την διαστασιολόγηση των σωμάτων παίρνουμε υπ'όψιν την θερμοκρασία του νερού.

 

Στην συνέχεια πρέπει να ψάξεις αν ο μελέτες και η εφαρμογή συμβαδίζουν. Για παράδειγμα, αν στην μελέτη είχε επιλεχθεί πλαίσιο με θερμοδιακοπή, έχει εγκατασταθεί τέτοιο πλαίσιο; Από το πάχος μπορείς να πάρεις μια ιδέα.

Μετά ψάξε την μόνωση στους τοίχους. Είναι δύσκολο να καταλάβεις αν έχει μπει η σωστή μόνωση ή όχι, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι προφανές. Αν π.χ. στην μελέτη φαίνεται πάχος μόνωσης 5cm, τότε θα πρέπει το συνολικό πάχος του τοίχου (χωρίς κενό για συρόμενα) να είναι 10cm τουλάχιστον για τον εξωτερικό τοίχο με τον σοβά, 5cm για την μόνωση , άλλα 10cm για τον εσωτερικό τοίχο συν το κενό ανάμεσα. Αν τώρα μετρήσεις τον τοίχο και σου βγει 23cm, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Ο μοναδικός αξιόπιστος τρόπος να εκτιμήσεις την μόνωση είναι να νοικιάσεις μια θερμοκάμερα. Αν βλέπεις μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των τοίχων και των δομικών στοιχείων τότε δεν έχει μπει η προβλεπόμενη μόνωση στα δομικά στοιχεία.

 

Αλήθεια, μελέτες υπάρχουν ή έγινε η εγκατάσταση από εμπειροτέχνη/ "ειδικό" της εταιρείας;

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Είναι τα 100 kWh/24ωρο ΟΛΑ από την αντλία;

Αν δεν γνωρίζετε πρώτα πρέπει να δείτε από τον μετρητή της ΔΕΗ πόση είναι η κατανάλωση το 24ωρο όταν δεν λειτουργεί η αντλία.

Μετά δείτε πόση είναι η κατανάλωση όταν λειτουργεί η αντλία σε ένα κρύο 24ωρο.

Έτσι από την διαφορά θα γνωρίζετε πόση είναι η επιβάρυνση αποκλειστικά από την αντλία.

 

υγ. Αν βλέπω τα σωστά τεχνικά στοιχεία δεν μου φαίνεται και τόσο αποδοτική η αντλία:

COP Θέρμανσης A7/W35: 3.65

COP Θέρμανσης A2/W35 2.37 (στους 35 όχι στους 60)


  •  

Κατανάλωση Ρεύματος στην θέρμανση A2/W35 (kW): 9,69 kW

Κατανάλωση Ρεύματος στην θέρμανση A7/W35 (kW): 6,21 kW

 

Αν είναι σωστά, τότε η κατανάλωση δεν είναι υπερβολική.

 

 

Αν οι μέγιστες απώλειες όπως λέει ο άνθρωπος είναι 17000 kcal/h (που είναι λογικό για μονοκατοικία 140 μ) ή 20 kWh και εργάζεται σε πλήρη ισχύ 5 ώρες την ημέρα μιλάμε για κατανάλωση ισχύος 5 Χ 20/1,8 = 55 kWh/24ωρο όπου cop=1,8 για 55 C.

Αν όπως λέτε εργάζεται συνεχώς ακόμη κι όταν δεν αποδίδουν τα σώματα (πράγμα που δεν καταλαβαίνω γιατί να γίνεται) τότε υπάρχει περαιτέρω κατανάλωση...

Δείτε μήπως υπάρχει λανθασμένη λειτουργία στους αυτοματισμούς, αισθητήρια 'αντιστάθμισης' και τις ρυθμίσεις θερμοκρασιών.

Edited by dim10
Link to comment
Share on other sites

Με βάση τις προδιαγραφές του μηχανήματος δεν είναι υπερβολική η κατανάλωση αλλά με βάση την ενέργεια που αποδίδει στον χώρο είναι υπερβολική.

 

Αν είχε καυστήρα πετρελαίου θα κατανάλωνε πετρέλαιο αξίας 60€ την μέρα για θέρμανση. Δεν είναι υπερβολή;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.