Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντικατάσταση λέβητα πετρελαίου με αντλίας θερμότητας


jova

Recommended Posts

Γειά σε όλους σας!

Σας παρακολουθώ μήνες τώρα και σας θαυμάζω.

Μαθαίνω πολλά από εσάς διαβάζοντας τη συσσωρευμένη γνώση που την μοιράζεστε μεταξύ σας , αυτό από μόνο του σας τοποθετεί σε μια κατηγορία της κοινωνίας πολύ υψηλότερη του μέσου όρου. Μακάρι το παράδειγμά σας να το έκαναν εφαρμογή και σε άλλους τομείς! (μπορεί και να υπάρχουν , για να μην αδικώ κανένα).

Στην ουσία τώρα! Τον τελευταίο μήνα είμαι σε διαδικασία φακέλου και έχω πάρει προ έγκριση από την τράπεζα για να εν ταχθώ στο "εξοικονόμηση κατοίκων" για να ανεβάσω την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού μου και να κατεβάσω τα έξοδα θέρμανσης (ελπίζω)! Το ακίνητο είναι μονοκατοικία δύο διαμερισμάτων 140+80 στο σύνολο περίπου 220 τμ στα βόρεια της Αθήνας, με θερμοκρασίες κάτω από το 0 κάποιες μέρες στην καρδιά του χειμώνα!

Οι παρεμβάσεις που σκέφτομαι να κάνω είναι μία αντλία θερμότητας και ένα σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας ΖΝΧ. Συνδεδεμένα μεταξύ τους!

Έχουν έρθει κάποιοι συνάδελφοί σας που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας το έργο και μου έχουν κάνει προσφορές ! Η αλήθεια είναι ότι με έχω μπερδευτεί λίγο! Το σύστημα που μου προτείνουν είναι το daikin altherma στα 16 kw. Από ότι διαβάζω πρόκειται για ένα σύστημα που ανεβάζει την θερμοκρασία του νερού έως 80 C. Στο σπίτι υπάρχουν πάνελ καλοριφέρ που δεν θα αλλαχτούν . Προβληματίζομαι όσο διαβάζω διάφορες απόψεις αν θα κάνω μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση η θα το μετανιώσω αργότερα.

Θα ήθελα απόψεις σας και κυρίως από κατόχους (αν υπάρχουν ) των συστημάτων αυτών , αν είναι στις προσδοκίες τους και κυρίως αν οικονομικά τους συμφέρει. Από τους επαγγελματίες τους μηχανολόγους και μηχανικούς θα ήθελα κάποια μυστικά που πρέπει να προσέξω για να ελαχιστοποιήσω την περίπτωση κάτι να μου ξεφύγει.

Μία σκέψη μου είναι να αντικαταστήσω στα πάνελ τους διακόπτες με θερμοστατικούς διακόπτες έτσι ώστε να έχω διαφορετικές θερμοκρασίες στους χώρους μιας και δεν χρησιμοποιούν τε όλοι το ίδιο.

Σκέπτομαι ακόμα να αλλάξω το θερμοστάτη χώρου να του αλλάξω και την θέση γιατί τώρα είναι σε ένα διάδρομο , να τον τοποθετήσω στο σαλόνι .

Επίσης ένα θέμα στο σπίτι είναι ο καθημερινός εξαερισμός ! Συνήθεια ετών , ο λέβητας δουλεύει μόνο τις απογευματινές και βραδυνές ώρες (ίσως λάθος) και η σύζυγος ανοίγει τα παράθυρα τα πρωινά για να μπει φρέσκος αέρας , Με την αντλία θερμότητας τι κάνω;

άλλες λεπτομέρειες είναι η μόνωση, μέτρια πράγματα (οικοδομή του 89) διπλά τζάμια και κεραμοσκεπή. Κατά τα άλλα καλή κατασκευή .Τα δύο διαμερίσματα τα χωρίζει πυλωτή,

Ένα άλλο θέμα είναι αν θα πρέπει να χρησιμοποιείται τις μέρες που η θερμοκρασία θα είναι πέριξ του 0 ο λέβητας του καλοριφέρ η κάποια αντίσταση που προτείνετε να μπει στο σύστημα.

Για να μην μπερδευτώ με τύπους και όρους σας παρακαλώ με απλά λόγια με δεδομένου ότι το επάγγελμά μου απέχει από το δικό σας!

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το όποιο ενδιαφέρων για τους προβληματισμού μου.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 153
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

κατάρχήν πολύ σωστά η σύζυγος αερίζει το σπίτι κάθε μέρα. Για το χειμώνα καλύτερα να ανοίγει για μιά ώρα όλα τα παράθυρα παρά για δυό ώρες τα μισά.

Δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις εφεδρικό σύστημα θέρμανσης, η αντλία θερμότητας σου αρκεί, με την προϋπόθεση να έχει μελετηθεί σωστά. Βέβαια όταν εξω έχει 0° ο βαθμός απόδοσής της πέφτει και δεν είναι ο ονομαστικός που συνήθως αναφέρεται (αν δεν κάνω λάθος) στους 7° και σε συγκεκριμένη υγρασία.

Θα ήταν καλύτερα - οικονομικότερα λειτουργικά, αν μπορούσες να συνδυάσεις την αντλία θερμότητας με ενδοδαπέδιο σύστημα ή ορφής, αλλά αυτό προϋποθέτει αλλαγή των ήδη εγκ/μένων σωμάτων, άρα πάμε ψηλά (κοστολογικά).

Θερμοστατικές βαλβίδες μόνο αν έχεις χώρους που δεν απαιτείται να θερμαίνονται τις ίδιες ώρες που λειτουργεί η θέρμανση (π.χ. δωμάτιο φιλοξενίας ή καθιστικό κατά τις ώρες του ύπνου)

Να προσέξεις η βεβιασμένη κυκλοφορία ΖΝΧ, να μην υπάρχει συνέχεια, αλλά να την θέτεις εσύ σε λειτουργία όταν απαιτείς ΖΝΧ

Τέλος θεωρώ πως είναι καλύτερα και τελικά οικονομικώτερα να απευθυνθείς σε ένα έμπειρο Ηλεκτρολόγο Μηχανολόγο, ανεξάρτητο (απο εταιρείες) ο οποίος θα είναι σε θέση να επιλέξει το καλύτερο σύστημα θέρμανσης για σένα να ελέξει τις προδιαγραφές και οτιδήποτε άλλο δεν είσαι εσύ σε θέση να κάνεις. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά κρυφά σημεία. Οι εγκ/σεις θέρμανσης έχουν πάψει προ πολλού να είναι "απλές"

Υ.Γ. Προς θεού μην παρασυρθείς απο τις σόμπες πελετ και τις διάφορες οικονομικές αναλύσεις ασχέτων προς το αντικείμενο ή απλώς εμπόρων.

Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστώ για τις συμβουλές GREP,

-τι κάνουμε όταν ανοίγουμε για εξαερισμό τα παράθυρα; κλείνουμε το σύστημα;

-επιβάλετε η αλλαγή του θερμοστάτη χώρου για καλύτερο αποτέλεσμα;

-σε σχέση με τούς θερμοστατικούς διακόπτες μπορώ εκτός απο την ρύθμιση της θερμοκρασίας του χώρου να τους προγραμματίσω για τις νυχτερινές ώρες μία και έξω η αυτό επιτυγχάνετε απο το θερμοστάτη χώρου;

-επιβάλετε η αλλαγή του θερμοστάτη χώρου για καλύτερο αποτέλεσμα;

- τι εννοείς "η βεβιασμένη κυκλοφορία ΖΝΧ, να μην υπάρχει συνέχεια, αλλά να την θέτεις εσύ σε λειτουργία όταν απαιτείς ΖΝΧ";

όσο για τον έμπειρο Ηλεκτρολόγο Μηχανολόγο, αυτός μπορεί να μου προτείνει την κατάλληλη αντλία θερμότητας αλλά πρέπει και να συνεργαστεί και στην διαδικασία του "εξοικονόμηση κατοίκον" που δεν ξέρω αν μπορεί και θέλει.

όσο για καυστήρα πέλετ κλπ είναι μια καλή λύση αν μένεις εξοχή και προμηθευτείς και μηχάνημα παραγωγής πελλετ , αργά η γρήγορα θα έκανες απόσβεση,

Κανένας φίλος που έχει τοποθετημένη α.θ. να μας πει την εμπειρία του ;

Edited by jova
Link to comment
Share on other sites

Στην αγορά υπάρχουν Α/Θ που υπόσχονται συντελεστή COP από 4 έως και 7 ακόμα και με ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες οπότε θα έχεις φοβερή οικονομία αν δεν παρατηρηθούν μηχανικές βλάβες στα μηχανήματα.

 

Παραθέτω ένα διάγραμμα με τα θεωρητικά αποτελέσματα ενός απλού μοντέλου Α/Θ αέρα-νερού σε διάφορες θερμοκρασίες.

post-54122-0-82930300-1351296698.jpg

Link to comment
Share on other sites

δεν είναι θέμα τεχνολογίας αλλά μέτρησης και οι άλλες ΑΘ στις ίδιες συνθήκες μέτρησης έχουν αντίστοιχα cop, το θέμα είναι ποιους ενδιαφέρει το cop στους 20oC

Link to comment
Share on other sites

Όταν θα αερίζεις θα έχεις κλειστή την θέρμανση.Με ανοικτά τα παράθυρα για περίπου 15 λεπτά ώστε να μην προλάβουν να κρυώσουν τα δομικά στοιχεία. Ο θερμοστάτης παίζει ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας. Μπορείς να βάλεις προγραμματιζόμενο ώστε να λειτουργεί η εγκατάσταση σου ασχέτως της παρουσίας σου στις θερμοκρασίες που θα έχεις επιλέξει. (επέλεξε θερμοστάτη εταιρείας που δεν ζημίωσε το δημόσιο).

Σχετικά με την αλλαγή εγκατάστασης θέρμανσης θα πρέπει απευθυνθείς σε μηχανολόγο. Μια τεχνοοικονομική μελέτη βασισμένη στην περίπτωση σου (και όχι έτοιμη από εταιρείες κτλ.) θα σου έδινε την σωστή κατεύθυνση.

Υπάρχουν εγκαταστάσεις που λειτουργούν μόνο με αντλίες θερμότητας και άλλες που λειτουργούν συνδυαστικά με λέβητες πχ όταν η εξ. θερμοκρασία πέσει κάτω από ένα προκαθορισμένο όριο. Όλα είναι θέμα μελέτης.

Γενικά για τις αντλίες θερμότητας όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν αξιόπιστα μηχανήματα που μπορούν να λειτουργούν σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες.

Link to comment
Share on other sites

Σε ότι αφορά το θέμα του αερισμού, συμφωνώ με τον Woody. Ένα 15λεπτο αρκεί για να γίνει ανανέωση του αέρα στα περισσότερα σπίτα πάνω από 2 φορές, με πλήρως ανοιχτά τα παράθυρα.

 

Για ποιο λόγο να αερίζονται 1 και 2 ώρες?! Ο στόχος και σκοπός είναι η ανανέωση του αέρα. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, τίποτα άλλο δεν εξυπηρετείται με την παρατεταμένη έκθεση του εσωτερικού του κτιρίου στον εξωτερικό αέρα. Υπάρχουν άνθρωποι που μέσα στο καταχείμωνο, θα αερίζουν τα σπίτια τους για 2 ώρες?!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.