Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άνοιγμα σπειρώματος - Φιλιέρες - Εγκατάσταση βιδωτής σωληνογραμμής


taradoula9595

Recommended Posts

Γεια σας.

 

Σχετικά με το άνοιγμα σπειρωμάτων σε μεταλλοσωλήνα ή κοχλία....

 

1) Μπορεί κάποιος να μας στείλει κάποια url links με videos που να περιέχει το άνοιγμα σπειρώματος είτε με φιλιέρα είτε με κολαούζο?

 

2) Όταν θέλεις να αγοράσεις φιλιέρα, σου λένε οι έμποροι: Σου παρέχω φιλιέρα HSS (high speed steel - ταχυχάλυβας) Whitworth. Έλα όμως που Whitworth ονομάζουν όλα τα βρετανικά σπειρώματα των 55 μοιρών. (BSW (British Std Whitworth), BSP (British Standard Pipe), BSPT (British Standard Pipe Tapered)).

Εν ολίγοις, ας μας πει κάποιος, που έχει ασχοληθεί, όταν παραγγέλνουμε φιλιέρα HSS Whitworth, (όπως την ονομάζουν), θα πρέπει να διευκρινιστεί αν κάνει για BSW ή για BSP? Ή κάνει για όλα, έχει δηλαδή όλες τις επιλογές?

 

3) Έχει ασχοληθεί κάποιος με ανέγερση βιδωτής σωληνογραμμής? Εκτός από κανάβι χρησιμοποιούν και loctite? υπάρχουν και loctite που εξυπηρετούν και την αποσυναρμολόγηση.

Link to comment
Share on other sites

Να κάνω κάποιες διευκρινίσεις για την ορολογία της "πιάτσας"

Με φιλιέρα ανοίγουμε βόλτα "αρσενική" σε άξονα όχι σε σωλήνα. (κατασκευή βίδας - κοχλία)

Με κολαούζο ανοίγουμε βόλτα "θηλυκή" σε οπή (κατασκευή παξιμαδιού - περικόχλιου)

Με "κουκουνάρα" ανοίγουμε βόλτα σε σωλήνες.

Το συνηθισμένο σπείρωμα σωλήνων είναι το BSP και τα μεγέθη του είναι σε ίντσες.(υπάρχει αριστερό ή δεξί σπείρωμα και η "κουκουνάρα" μπορεί να είναι χειροκίνητη με μανέλα ή με ηλεκτρικό βιδολόγο.

Υπάρχουν διάφορα υλικά στεγάνωσης αλλά σαν το κανάβι (ίσως με κάποια πρόσθετα) πιστεύω κανένα.

Link to comment
Share on other sites

το κανάβι συνάδελφε το χρησιμοποιούσαν οι παλιοί υδραυλικοί με χρώμα για να μην σαπίζει απο την πολυκαιρία. και όντως έχεις δίκαιο, ήταν τότε το καλύτερο, αθάνατο όπως έλεγαν.

 

πλέον το χρησιμοποιούν ακόμα σε κάποιες εφαρμογές, (ιδίως σε εγκαταστάσεις αερίου μαζί με κάποιο άλλο υλικό, όχι απλό χρώμα), αλλά για υδραυλικά το απλό τεφλόν είναι μια χαρά. ότι έχω κατασκευάσει μέσα στο εργοστάσιο ήταν με τεφλόν και δε είχα κανένα πρόβλημα

Link to comment
Share on other sites

Είναι θέμα κόστους. Αν είναι να περάσεις βανάκια 1/2΄΄ ορειχάλκινα, βάζεις και loctite.

Αν έχεις ένα λεβητοστάσιο με σιδηροσωλήνες 2΄΄ και βάλεις loctite... θα μπεις μέσα.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

σε αλουμινια κλπ το τεφλον δουλευει μια χαρα (πχ φιλτρακι για το αεριο) αλλα για τα περισσοτερα μπρουτζινα εξαρτηματα με καναβι στεγανοποιεις πιο αξιοπιστα ενω εχεις και δυνατοτητα να ξεστριψεις μιση βολτα αν χρειαστει χωρις να σου χασει (αν και αυτο ειναι θεμα εμπειριας κι ολας)

τα thread sealants ειναι προφανως ο σημερινος τροπος να δουλευεις χωρις να τυλιγεις με τις ωρες ενω ταυτοχρονα προστατευεις και το σπειρωμα απο σκουρια κλπ ενω μεχρι να στεγνωσουν μπορεις να φερεις τις γωνιες τους μαστους κλπ στα μετρα σου πολυ πιο γρηγορα και χωρις να σφιγγεις καραβισια (και να φευγουν κλειδια στους τοιχους, μπινελικια-καντηλια-καντηλαναφτες κλπ)

 

πχ την προηγουμενη βδομαδα που βαλαμε δικτυο αεριου για 5 διαμερισματα στην πολυκατοικια ο μαστορας ηρθε με τορνακι που ενσωματωνε σωληνοκοφτη , κουκουναρα και καθαρισμα ολα σε ενα. απο τη στιγμη που εβαζε τη σωληνα στο τσοκ μεχρι να την ξαναβγαλει ετοιμη για βιδωμα περνουσαν το πολυ 2 λεπτα. Αυτος λοιπον βιδωνε με loctite και φυσικα τελειωσε 165 μετρα μιας ιντσας μαζι με 1,5 κυβικο σκαψιμο , 15 θεσεις στηριξης και απομακρυνση υπαρχουσας καπνοδοχου (18 μετρα) με κοστος 10-12 μεροκαμματα. Αν τα εκανε με καναβι και αν ακομα χειροτερα ανοιγε σπειρωματα με το καστανια ακομα θα βιδωνε.

 

τωρα βεβαια ο καθε μαστορας εχει και δικες του παραλαγες, πχ εχω δει παραδοσιακο τυλιγμα με καναβι και στο καπακι τεφλον.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.