Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γονική άδεια / άδεια ανατροφής τέκνου


mariamiskou

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια συνάδελφος μηχανικός που εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας (παροχή υπηρεσιών) και της οποίας ο σύζυγος, δημόσιος υπάλληλος, να έχει λάβει γονική άδεια. Αν ναι, τι έγγραφα κατατέθηκαν από την πλευρά της μητέρας?

 

Υπάρχει στον υπαλληλικό κώδικα (ν.3528/2007, άρθρο 53, παρ. 3) το εξής:

 

"Αν η σύζυγος του υπαλλήλου ή ο σύζυγος της υπαλλήλου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς διευκολύνσεων, ο σύζυγος ή η σύζυγος υπάλληλος δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παραγράφου 2 κατά το μέρος που η σύζυγος αυτού ή ο σύζυγος αυτής δεν κάνει χρήση των δικών της ή των δικών του δικαιωμάτων ή κατά το μέρος που αυτά υπολείπονται των διευκολύνσεων της παραγράφου 2."

 

ως συνήθως στην ελληνική νομοθεσία υπάρχουν ασάφειες δίνοντας δυστυχώς τη δυνατότητα στον καθένα να την ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο. Το ανωτέρω εδάφιο λοιπόν εγώ το αντιλαμβάνομαι ως εξής: εφόσον η σύζυγος ιδιωτικός υπάλληλος εξακολουθεί να εργάζεται σχεδόν αμέσως μετά τον τοκετό, είτε επειδή δεν θέλει να κάνει χρήση των διευκολύνσεων είτε γιατί δεν υπάρχουν τέτοιες για να τις χρησιμοποιήσει, τότε ο σύζυγος δημόσιος υπάλληλος δικαιούται άδεια ανατροφής.

 

ασχέτως όμως το τι αντιλαμβάνομαι εγώ ή ο οποιοσδήποτε, υπάρχουν τα εξής:

 

1. η υπ' αρ. 496/20-12-2007 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου

2. η υπ' αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.51/590/14346/29.5.2008 εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ.

3. ο νόμος 2238/1994

 

σύμφωνα με τα οποία διευκρινίζονται: τί νοείται ως "εργασία στον ιδιωτικό τομέα", ότι εντάσσονται σε αυτήν τα ελευθέρια επαγγέλματα και ποια είναι αυτά και τέλος ότι μπορεί να υπάρχει ιδιωτική εργασία στην οποία η μητέρα δεν δικαιούται καμία διευκόλυνση για την ανατροφή του τέκνου.

 

Συγκεκριμένα, το ίδιο το ΝΣΚ ερμηνεύει με απόφασή του το ανωτέρω εδάφιο ως εξής (μέρος ΙΙ της απόφασης, παρ. 1γ): "αν τυχόν η μητέρα δεν δικαιούται καμία διευκόλυνση για την ανατροφή του τέκνου της (ασφαλισμένη στον ΟΕΕΕ που ασκεί κάποιο από τα ελευθέρια επαγγέλματα της παρ. 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994) τότε ο σύζυγος εκπαιδευτικός δικαιούται άδεια ανατροφής τέκνου εννέα μηνών."

 

Έρχεται λοιπόν στη συνέχεια η διευκρινιστική εγκύκλιος να καλύψει το κενό και να εντάξει τα ελευθέρια επαγγέλματα και τις ατομικές επιχειρήσεις στην "εργασία στον ιδιωτικό τομέα".

 

Κάνω όλη αυτήν την ανάλυση γιατί ενώ έχουμε καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα (ασφ. ενημερότητα, ΥΔ ότι δεν κάνω χρήση άδειας μητρότητας και λοχείας & έναρξη επαγγέλματος από τη ΔΟΥ), η υπηρεσία στεκόμενη στο σημείο "εφόσον δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς διευκολύνσεων" (ν. 3528/2007) ισχυρίζεται ότι, για να πάρει ο σύζυγος την άδεια, θα πρέπει να δικαιούμαι κ εγώ άδεια, ερμηνεύοντας αυτό το εδάφιο του υπαλληλικού κώδικα διαφορετικά από ότι το ΝΣΚ.

 

Έχετε καμία συμβουλή για το πως να κινηθούμε? Θα βοηθούσε να γνωρίζω ότι αρκετοί έχουν λάβει την εν λόγω άδεια.

 

Ευχαριστώ

ΝΣΚ_ΑΠΟΦΑΣΗ_496_2007.pdf

ΔΙΔΑΔΦ.51 590 οικ. 14346 29_5_2008.pdf

Ν3528_2007YPALKODIKAS.pdf

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα δηλαδή είναι πως σύζυγος εκπαιδευτικός, που η σύζυγος του είναι μηχανικός Ελεύθερος επαγγελματίας και άρα δεν κάνει χρήση η ίδια γονικής άδειας, αν δικαιούται ο ίδιος γονική άδεια (υποθέτω με αποδοχές) 9 μηνών?

Link to comment
Share on other sites

Ναι, δικαιούται και το έχει δει πολλές φορές. Τα δικαιολογητικά που ζητάνε αν γνωρίζω καλά είναι:

1) ΥΔ της συζύγου περί της φύσης της εργασίας

2) Αντίγραφο έναρξης επαγγέλματος

 

Πιθανόν να δώσουν άδεια στον σύζυγο κατόπιν του διαστήματος λοχείας (2 μήνες) που ούτως ή άλλως θεωρείται ότι η γυναίκα δεν δουλεύει. Αλλά μιλάμε για 9 μήνες στάνταρ...

Link to comment
Share on other sites

Ο σύζυγος είναι υπάλληλος του στενού δημοσίου τομέα, όχι εκπαιδευτικός. Δε νομίζω ότι έχει σημασία αυτό. Υποθέτω (για να μη πω θεωρώ δεδομένο) ότι ισχύουν τα ίδια (τουλάχιστον όσον αφορά τη συγκεκριμένη άδεια) για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ανεξαρτήτου κλάδου ή ειδικότητας. Δεν μπορεί να δικαιούται την άδεια ο εκπαιδευτικός δημόσιος υπάλληλος και να μην τη δικαιούται ο μηχανικός δημόσιος υπάλληλος ή ο γεωοπόνος δημόσιος υπάλληλος.

 

Οπότε το ερώτημα είναι: "σύζυγος Δημόσιος υπάλληλος, που η σύζυγος του είναι μηχανικός Ελεύθερος επαγγελματίας και άρα δεν κάνει χρήση η ίδια γονικής άδειας, αν δικαιούται ο ίδιος γονική άδεια (με αποδοχές) 9 μηνών "

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα σας.

 

Θα ήθελα παρακαλώ τα φώτα σας, γιατί με το ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορώ να βγάλω άκρη. Είμαι αρχιτέκτων, ελεύθερος επαγγελματίας και ο σύζυγος μου (δημόσιος υπάλληλος) θέλει να κάνει χρήση του δικαιώματος; του για άδεια ανατροφής τέκνου. Τι βεβαίωση χρειάζομαι απο το ΤΣΜΕΔΕ και πως θα την πάρω; Εάν κάποιος συνάδελφος το έχει περάσει πρόσφατα και γνωρίζει την διαδικασία, παρακαλώ ας μου απαντήσει καθώς η απάντηση που πήρα από το ταμείο μας στο ένα μόνο από τα δεκάδες τηλεφωνήματα που έχω κάνει σε όλα τα τμήματα (και στο μόνο που το σήκωσαν), ήταν πως δεν ξέρουν , δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη φόρμα και δεν ξέρουν και σε ποιο τομέα πρέπει να απευθυνθώ.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Ο σύζυγος πηγαίνει απλά στην υπηρεσία του- συνήθως στη διεύθυνση προσωπικού- και ρωτάει:παρακαλώ ποια χαρτιά χρειάζονται για γονική άδεια εφόσον η σύζυγος είναι ελευθ. επαγελματίας και δεν τη χρησιμοποιεί. Συνήθως ζητούν μια υπέυθυνη δήλωση, αντίγραφο έναρξης επαγγέλματος, μια ασφαλιστική ενημερότητα και πράξη γέννησης παιδιού. Δεν απυθύνεσαι στο τσμεδε αλλλά στην υπηρεσία του δημοσίου. Είναι σχετικά απλό, απλά να ρωτήσει ο σύζυγος στην υπηρεσία του.

Link to comment
Share on other sites

Και όταν μεγαλώσει το παιδί παίρνουμε και μια σύνταξη λόγω ανήλικου τέκνου και όλα καλά! Αχ Ελλάδα! :shock:

 

Εννοείται πως και εγώ θα έκανα το ίδιο, δε καταδικάζω την πράξη αλλά τη δυνατότητα που μας δίνεται..

Edited by cve20126
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.