Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή κατάλληλου λέβητα.


Tso

Recommended Posts

Αγαπητοί ,

 

Θαθελα τη γνώμη σας όσον αφορά την επιλογή κατάλληλου λέβητα σε επίπεδο ισχύς και όχι μάρκας, στην περίπτωση όπου έχουμε ήδη κάνει τη μελέτη για το διαμέρισμα και έχουμε εγκαταστήσει τα σώματα και ας πούμε ένα διαμέρισμα 100 μ2 έχει πχ 20000 kcal σώματα. Ο λέβητας που θα χρησιμοποιήσουμε, κατά πόσο πρέπει ναποδίδει περισσότερο για να καλύψει τις ανάγκες του διαμερίσματος χωρίς όμως να ξεφεύγουμε. Λαμβάνοντας υπόψιν βάβαια απώλειες λέβητα σωληνώσεων κλπ.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων !

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση.

 

Αλλά γιατί θα πρέπει ο λέβητας να αποδίδει περισσότερο; (από 20.000 kcal/h) Δεν φθάνουν οι 20.000 kcal/h (συν ένα 5% απώλειες σωληνώσεων);

Link to comment
Share on other sites

Η επιλογή του λέβητα γίνεται βάσει των απωλειών των χώρων και όχι της ισχύος των σωμάτων. Αν έχεις Α ισχύ απωλειών η ισχύς του λέβητα λαμβάνεται συνήθως 1.25*Α.

 

Η ισχύς των επιλεγμένων σωμάτων έχει να κάνει με τις συνθήκες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης. Συνήθως η ιχύς των σωμάτων που βλέπουμε στους πίνακες είναι ανηγμένη σε συνθηκες 90/70/20 (Θερμ. εισόδου/θερμ. εξόδου/θερμ. χώρου). Στην πράξη οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές, και ανάλογα με την μελέτη θέρμανσης που έχει προηγηθεί, έχουν επιλεγεί σώματα που έχουν μεγαλύτερη και ίσως πολύ μεγαλύτερη "ονομαστική" ισχύ απο τις απώλειες του χώρου. Αν επιλέξουμε λέβητα βάσει αυτών των τιμών θα τον έχουμε υπερδιαστασιολογήσει.

Link to comment
Share on other sites

+1 σε οτι είπε ο απο πάνω και να συμπληρώσω οτι ο λέβητας επιλέγεται 25% μεγαλύτερος για να καλύψει τις αυξημένες απαιτείσεις κατα την εκκίνηση.

Link to comment
Share on other sites

αυτά ισχύουν τόσο για τους λέβητες φυσικού αερίου, όσο και για τους λέβητεσ πετρελαίου?

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Av εξαιρέσει κανείς τους χυτοσιδηρούς λέβητες παλιάς τεχνολογίας, τότε μπορούμε να πούμε πως δεν υπάρχουν λέβητες ειδικοί μόνο για αέριο ή μόνο για πετρέλαιο. Αυτό που αλλάζει είναι ο καυστήρας. Αρα οτι είπαμε ισχύει και στις δύο περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Επι τη ευκαιρία να θέσω και το ζήτημα της απόδοσης του λέβητα. Είχα δει κάποτε μια καμπύλη στην οποία η απόδοση μειωνόταν δραματικά αν το σύστημα δεν συναντούσε την ονομαστική ισχύ αλλά πολύ μεγαλύτερη (υπερδιαστασιολόγηση). Δεν θυμάμαι καλά γιατί ήταν πριν 2-3 χρόνια και ίσως κάνω λάθος αλλά μου είχε κάνει εντύπωση. Αν μπορεί κάποιος να παραθέσει σχετική καμπύλη θα είχε ένα ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

Πόσοι λέβητες-καυστήρες (κυρίως καυστήρες-μπεκ) εκτιμάτε ότι είναι λιγότερο από 100% επιπλέον του απαιτούμενου, υπερδιαστασιολογημένοι; Αν βρείτε περισσότερους από 2-3 πείτε μου, διότι εγώ ούτε έναν δεν έχω δει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.