Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεσοτοιχία - Ομπάτη


Natassa Skagia

Recommended Posts

Καλησπερα σας, Κανοντας αναζητηση βρηκα πολλα θεματα σχετικα με την μεσοτοιχια αλλα οχι σχετικα με την δικη μου περιπτωση. Γι αυτο και παιρνω το θαρρος να παραθέσω το δικο μου προβλημα ετσι ωστε εαν μπορειτε να μου δωσετε μια συμβουλη - λυση.

Στα ορια του οικοπεδου του γειτονα και τα δικα μας υπαρχει μια μεσοτοιχια , η οποια στα παλια τα χρονια ηταν "ομπατη", δηλαδη ειχε ενα μικρο σκαλακι για να μπορουν πιο ευκολα να πηδανε απο την μια πλευρα στην αλλη χωρις να καβαλανε ολο τον τοιχο. Ο γειτονας τον τελευταιο καιρο ισχυριζεται οτι καποτε ηταν πορτα και συνορευε με ρύμη η οποια χρησιμοποιόταν απο τους κατοικους της γυρω περιοχης. Το δικό μας συμβόλαιο δεν αναφέρει πουθενα πορτα μονο ρύμη η οποια συνεχιζει να υπαρχει. Σημερα εφερε μαλιστα εργατες να κατεδαφισουν τον τοιχο με το "ετσι θελω". ΕΙναι νομιμο αυτό; πως πρεπει να κινηθώ ; Ευχαριστω εκ των προτερων

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Κανένας τοίχος ή τμήμα του δεν κατεδαφίζεται με το "έτσι θέλω", ειδικά αν είναι μεσότοιχος και διαφωνεί ο συνιδιοκτήτης του, δηλαδή εσείς.

Ο μεσότοιχος είναι συνιδιοκτησία και των δύο σας και απαγορεύεται αυστηρά να έχει ανοίγματα. Η υπόθεση δεν εξετάζεται από άλλους, πηγαίνει κατευθείαν σε δικαστήριο για να αποφασίσει το κλείσιμο και τις περαιτέρω συνέπειες. Σε μεσοτοιχίες υπάρχει "περιορισμός δικαιώματος" και στους δύο.

Περί "γειτονικού δικαίου" ας σχολιάσει και ο νομικός μας ...

Σε μένα μένει ένα μικρό ερώτημα περί της σχετικής θέσης υποτιθέμενης πόρτας και ρύμης ...

Link to comment
Share on other sites

η ρύμη -αν γνωρίζω καλά- είναι το μικρό σοκάκι το οποίο περνάει μέσα από αγροτεμάχια το οποίο έχει την χρήση του σύντομου δρόμου. Shortcut στα ελληνικά.

Αν όντως είναι έτσι, η λύση είναι απλή. Την ιδιοκτησία σου μπορείς να την περιφράξεις, στα όρια της.

ουτε δικηγόρους ούτε τίποτα.

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

kan62

 

Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Όσον αφορά την μεσοτοιχία το κατανοώ και έχω διαβάσει σχετικές νομοθεσίες. Η ερώτησή μου έρχεται στο θέμα ρύμης. Έχει δικαίωμα να γκρεμίσει έστω και τμήμα της μεσοτοιχίας για να μπορεί να έχει πρόσβαση πιο εύκολα στην ρύμη;

 

jbosdas

 

Η διαφορα μας με τον εν λόγω κύριο είναι πως η ρύμη αναφέρεται σε όλα τα συμβόλαια "ιδιωτική ρύμη" η οποία ξεκάθαρα ανήκει σε εμάς και η οποία ακόμα αμφισβητείται εάν τέμνει και τα δύο αγροτεμάχια που ανήκουν στον κύριο καθώς όντως υπάρχει κοινόχρηστη ρύμη η οποία σταματάει στην αρχή του δικού μας οικοπέδου καθώς είναι και το τελευταίο. Για να μπορέσετε να καταλάβετε λίγο καλύτερα καθώς δεν μπορώ να σας παραθέσω το σχετικό σχεδιάγραμμα, ο εν λόγο κύριος έχει ένα οικόπεδο το οποίο χωρίζεται σε δύο αγροτεμάχια. το δυτικό και το ανατολικό. Εμείς με τον εν λόγω κύριο συνορεύουμε βορείως στο ανατολικό του αγροτεμάχιο και είμαστε το τελευταίο οικόπεδο που υπάγεται στην τότε "μοιρασιά" που είχε γίνει. ( εννοώντας πως ανατολικά μας δεν συνορεύουμε με άλλο οικόπεδο της συγκεκριμένης "μοιρασιάς") Η ρύμη χρησιμοποιόταν στα παλιά τα χρόνια που δεν είχαν δρόμο από πουθενά αλλού . Ο εν λόγο κύριος θέλει να ισχυριστεί πως στην μεσοτοιχία υπήρχε πόρτα και μετά ρύμη και μετά πλατεία , η οποία πλατεία είναι το οικόπεδό μας. ( θέλει να το φτάσει μέχρι Θεσ/νίκη δλδ.) Τώρα εφόσον έχει άλλους 3 δρόμους από τους οποίους έχει πρόσβαση στο οικόπεδό του, μπορώ εγώ να ισχυριστώ οτί εφόσον είναι ιδιωτική ρύμη δεν θέλω να περνάει από αυτήν;

Σας ευχαριστώ και πάλι και τους 2 για τις άμεσες απαντήσεις σας.

Edited by Natassa Skagia
Link to comment
Share on other sites

συμφωνώντας με τα ανω, σωστα, που προειπωθηκαν,

 

αλλο θεμα ειναι το "ιδιοκτησιακο",....

αυτο θα κριθει απο δικαστηρια

 

και αλλο η "κατεδαφιση" για την οποια απαιτειται αδεια...

 

σου εστειλα ΠΜ απο...χτες...

καλημερα σε όλους

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.