Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια με άρθρο 26 και εξάντληση συντ. δόμησης


Recommended Posts

Σε μια περίπτωση οικοδομής με μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση τα 200 τ.μ έχουν κατασκευαστεί με βάση ο.α.τα 100 τ.μ. εκ των οποίων τα 10 τ.μ. επιπλέον της ο.α. για τα οποία δύναται να εκδοθεί ο.α. με βάση το άρθρο 26 του 4014. Έχουν κατασκευαστεί όμως επιπλέον 150 τ.μ. σε άλλο σημείο του γηπέδου για τα οποία μπορεί να γίνει μόνο ρύθμιση. Επειδή όπως καταλαβαίνετε έχει εξαντληθεί η δόμηση λόγω των 150 τ.μ. μπορεί να εκδοθεί άδεια για τα 10 τ.μ. ή όχι λόγω εξάντλησης συντελεστή?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κανονικά μπορούν να νομιμοποιηθούν τα επόμενα 100 μ2 μέχρι να εξαντληθεί ο συντελεστής (200 μ2) και τα υπόλοιπα (να τακτοποιηθούν.Οπότε αν τα 10 μ2 που λες είναι σύμφωνα με τις διατάξεις νομιμοποίησετα.

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου δε μπορεί να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης (άρθρο 4 παρ. 6 του Ν.Ο.Κ.). Κατά τη σύνταξη του διαγράμματος δόμησης θα πρέπει να προσμετρηθούν όλες οι επιφάνειες σύννομες ή μη τουτέστιν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης είτε έχει γίνει τακτοποίηση είτε όχι.

Link to comment
Share on other sites

Του ιδίου ιδιοκτήτη είναι και τα δύο κτίσματα;; Ταυτοχρόνως και για τα δύο θα γίνει μια δήλωση;;; Μήπως είναι εξ αδιαιρέτου;;;

Δεν το βλέπω να μπορείς να κάνεις νομιμοποίηση μόνο για τα 10 τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχω βρεί κάπου να λέει ότι δεν μπορεί να γίνει η νομιμοποίηση. Να το θέσω λίγο διαφορετικά, αν είχα υπόλοιπο δόμησης 100 τ.μ. και 101 τ.μ. αυθαίρετα δεν θα μπορούσα να νομιμοποιήσω τα 100 τ.μ.? Άλλωστε όταν εκδόθηκε ο 4014 ήταν σχετικά σαφές ότι όταν κάτι νομιμοποιείται τότε βγάζεις άδεια ενώ τα υπόλοιπα τα ρυθμίζεις κάτι που πλέον δεν ισχύει καθότι μπορείς να επιλέξεις και να ρυθμίσεις κάτι που νομιμοποιείται. nzerman δεν μπορώ να δω πως σχετίζεται το άρθρο 4 παρ. 6 του Ν.Ο.Κ. με την περίπτωση αυτή. Πάντως η πολεοδομία δεν μου έδωσε απάντηση καθότι δεν γνώριζαν.

Edited by ntemhs
Link to comment
Share on other sites

Αυτό λέμε, ότι θα χρειαστεί να ρυθμιστούν ταυτοχρόνως και όλα τα υπόλοιπα αυθαίρετα τ.μ. όταν εξαντληθεί ο συντελεστής.

Δηλαδή:

Από άδεια 100 νόμιμα

Υπάρχουν 100 +150 +10 = 260

Για νομιμοποίηση τα 100

Για ρύθμιση μέσω 4014 τα 60

Link to comment
Share on other sites

Οπότε Ιάσονα για να το πιάσω καλύτερα, μπορώ να εκδόσω άδεια για τα 10 τ.μ. (συντρέχουν οι προϋποθέσεις) και για τα υπόλοιπα ρύθμιση, σωστά? Στο διάγραμμα δόμησης πως κάνω τον έλεγχο?

Edited by ntemhs
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε την παράγραφο 6 του άρθρου 4 την ανέφερα γιατί μ´ αυτή τη διάταξη γίνεται πλέον η νομιμοποίηση, είναι δηλαδή η παράγραφος που αντικατέστησε την παράγραφο 3 του άρθρου 22 του Γ.Ο.Κ.. Αδεια δόμησης νομιμοποίησης λυπάμαι αλλά κατά τη γνώμη μου όχι δε μπορείς να εκδώσεις έστω και για 1 τ.μ. υπέρβασης. Αυτό γιατί το ακίνητο είναι ένα και ας έχουν αναπτυχθεί διαφορετικοί αυτοτελείς όγκοι. Βλ. στο τεύχος τεχνικών οδηγιών άρθρο 4 παρ. 6 (Σελίδα 9) όπου αναφέρεται ρητά : Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η έκδοση άδειας δόμησης σε ακίνητο με αυθαίρετες κατασκευές που δε μπορούν να νομιμοποιηθούν, δεν έχουν εξευρεθεί από την κατεδάφιση, ... Δηλαδή στην περίπτωση του +1 τ.μ. όχι ενώ στην περίπτωση του -1 ή 0 ναι έστω και αν κάποια μέτρα είναι με τακτοποίηση.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί να υπάρχει πρόβλημα αν τακτοποιήσει ότι δεν μπορεί να νομιμοποιήσει?

Στο άρθρο 6 παρ 4 (με τα σχόλια) λέει,...................δεν έχουν εξαιρεθεί από κατεδάφιση, δεν έχει ανασταλεί η κατεδάφισή τους με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί αυθαιρέτων ή δεν έχουν κατεδαφιστεί.

,

Link to comment
Share on other sites

Εχω την εντύπωση πως αν στο ίδιο οικόπεδο (χωρίς σύσταση) με την εν λόγω οικοδομή 100 + 10 αυθαίρετα έχω και ενα ουρανοξύστη δε μπορώ να νομιμοποιήσω έστω και αν τον τακτοποιήσω :). Αυτό γιατί δεν ικανοποιείται το πρώτο εδάφιο της οδηγίας (δε μπορεί να νομιμοποιηθεί). Αν το έχει κάνει κανείς να μας πει πως και τι παραδοχές ανέπτυξε στο διάγραμμα δόμησης. Το πρόβλημα είναι πως δεν απαντούν οι Υ.ΔΟΜ. στο θέμα. Εχω αντίστοιχη περίπτωση, ο προϊστάμενος μου είπε πως γίνεται και η υπάλληλος πως δεν γίνεται (πριν ακόμη εκδοθεί η οδηγία).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.