Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαβροχή μπετού


afilotimos

Recommended Posts

Διαβάζω γιά τη συντήρηση καί ωρίμανση του φρέσκου μπετού με υγρές λινάτσες. Οταν δεν χρησιμοποιούνται λινάτσες μπορεί να βρέχεται π.χ. 1 φορα τη μέρα ; γιά πόσο χρόνο 1 μήνα ,1 ετος (καί οι αναπόφευκτες ρωγμές); Οταν εχουμε περίπου 4 c ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες, διακοπτόμενη διαβροχή; Ας υποθέσουμε 20/25 μακρυά από θάλασσα καί καυσαέρια.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απο αυτά που αναφέρονται στον τραγελαφικό ΚΤΣ. Κάθε σύνθεση σκυροδέματος αναπτύσσει μια ονομαστική θερμοκρασία που έχει να κάνει με τον τύπο του τσιμέντου, το Ν/Τ, την δόνηση και μερικές φορές τα αδρανή. Με λίγα λόγια δεν έχει να κάνει με την κατηγορία του σκυροδέματος. Η ονομαστική αυτή τιμή διαφοροποιείται με τον όγκο του σκυροδέματος προς ωρίμανση. Στα συνήθη σκυροδέματα κρίσιμη θερμοκρασία είναι απο 58-72 βαθμούς. Προφανώς η κρίσιμη θερμοκρασία δεν αναφέρετε στην επιφάνεια αλλα στον όγκο και άρα το ερώτημα είναι μια σύνθετη μετάδοσης θερμότητας απο έξω προς τα μέσα μεταβαλλόμενη στον χρόνο. Για να καταλάβεις την σημασία φαντάσου οτι οι κύβοι που χρησιμοποιούνται απο τις εταιρίες στην πιστοποίηση αντοχών μένουμε μέσα σε βαρέλια με νερό για πολλές ημέρες. Το βαρέλι προφανώς έχει >100φορες τον όγκο του κύβου σε νερό. Αυτό σημαίνει οτι ακόμα και όταν δίνουν αντοχή 3 ημερών είναι νούμερο πλασματικό οσον αφορά τις πραγματικές συνθήκες ωρίμανσης και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει μια πτώση της τάξεως ακόμα και 40%.

 

Η απάντηση λοιπόν είναι πολύ απλή για μένα. Θα πρέπει να διασφαλίσεις οτι το σκυρόδεμα για τις πρώτες 7 ημέρες που είναι στο καλούπι δεν πρέπει να ανεβάσει παραπάνω απο 50 βαθμούς στο κέντρο του στοιχείου. Αυτό προσπαθούμε να το επιτύχουμε βάζοντας ενα μικρό thermocouple τον 5 ευρώ που το συνδεουμε με ενα ψηφιακό θερμόμετρο των 15 ευρώ. Με ένα κύκλωμα που μπορεί να σου φτιάξει ο κάθε ηλεκτρονικός των 70Ε μπορείς να συνδέσεις την ηλεκτροβάνα και να ψεκάζεις όποτε πχ η θερμοκράσια είναι μεγαλύτερη των 40 βαθμών.

Link to comment
Share on other sites

Πρακτικά:

Κάτω από 4-5 και πάνω από 35 δεν σκυροδετείς.

Τώρα σε χαμηλές θερμοκρασίες, αν θέλεις ντε και καλά πρέπει να βάλεις πρόσθετο επιταχυντικό και σε ψηλές θερμοκρασίες ή όταν έχει ηλιοφάνεια θέλει συνεχή διαβροχή. Για καλοκαίρι στην Ελλάδα όπου οι θερμοκρασίες είναι συνήθως πάνω από 30 ή και 35 βαθμούς, συνηθίζεται να εγκαθίσταται ποτιστικό ειδικά το πρώτο 48ωρο ή αλλιώς βάζεις ένα παιδί να βρέχει με το λάστιχο συνεχώς (να έχει νερό η επιφάνεια τουλάχιστον το πρώτο 48ωρο). Βρεγμένες λινάτσες είναι μία λύση. Και πάλι όμως πρέπει να ανανεώνεις το βρέξιμο...

Το σκυρόδεμα έχει αποκτήσει τις αντοχές του θεωρητικά στις 28 ημέρες. Η ενυδάτωση σε αυτό το διάστημα έχει προχωρήσει αρκετά.

Εγώ δεν θα σου πω να βρέχεις συστηματικά 28 ημέρες (για πλάκες μιλάμε) αλλά αν κάνεις καλή διαβροχή (να είναι υγρό) για μια εβδομάδα και εξαιρετικά καλή διαβροχή για το πρώτο 48ωρο, κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγεις ρωγμούλες (αν και εφόσον συντρέχουν και άλλες προυποθέσεις όπως καλή συμπύκνωση για παράδειγμα)

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζοντας ότι δεν θα αποφύγεις τελικά τiς ρωγμές ,η διαβροχή -π.χ. από βροχές- επιβαρύνει την πλάκα ;

 

Γιατρέ εάν θέλεις και πληρώσεις αποφεύγεις τις ρωγμές. Εαν θέλεις και δεν πληρώνεις δεν τις αποφεύγεις. Η διαβροχή για τουλάχιστον 180 ημέρες δεν επιβαρύνει την πλάκα. Μετά απο 180 ημέρες ξεκινάει η επιβάρυνση. Δεν στο εξηγώ παραπέρα. Δεν χρειάζεται.

 

Θες να σκυροδετήσεις με 4 βαθμούς πληρώνεις κάτι παραπάνω στα εργαστήρια στον μηχανικό και στα πρόσμικτα. θες να σκυροδετήσεις στους 60 βαθμούς πληρώνεις κάτι παραπάνω στα εργαστήρια στον μηχανικό και στα πρόσμικτα, θες να ρίξεις 500 κυβικά μονοκοπανιά πληρώνεις κάτι παραπάνω στα εργαστήρια στον μηχανικό και στα πρόσμικτα.

Link to comment
Share on other sites

Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως...

 

Αφιλότιμε φίλε, ρωτάς από φιλομάθεια, ή χτίζεις ένα σπιτάκι σε κάποια ραχούλα;

Αν το ερώτημα με απασχολούσε πραγματικά, στην μεν πρώτη περίπτωση θα σου πρότεινα να βρεις κάποιο πρόγραμμα στο ανοιχτό πανεπιστήμιο...

Στην δε δεύτερη, να μιλήσεις με τον μηχανικό σου.

 

Εδώ όμως παίζει ένα τρίτο ενδεχόμενο:

Τρολλάρεις στο χαλαρό, η κρίση σε έχει χτυπήσει τόσο δυνατά που νομίζεις ότι είσαι γιατρός και ότι σκοπός της υπάρξεώς σου είναι να λύσεις τα αναπάντητα αινίγματα του τεχνικού κόσμου...

 

Μην χάνεις την ζωή σου, φίλε, τρολλάροντας, η ζωή είναι εκεί έξω και σε περιμένει...

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Αlexispap με δύο λόγια έχω οικοδομή σταματημένη στούς σοβάδες ένα έτος,έχω επίσης φίλους μηχανικούς περισσότερους απο γιατρούς. Οι ερωτήσεις είναι από τις διαφωνίες μας(π.χ. οι αποψεις περί γραφιτούχας πολυστερίνης ή η απαίτηση γιά ηλεκτρομαγνητική μόνωση χωρίς λύση στα κενά ,αφου η νοικοκυρα θέλει τις δικές της κουρτίνες - αφορα σπίτι φίλου και όχι σε περιοχή με ΗΜΓ ρύπανση) Αυτές ομως οι ερωτήσεις δεν θα επρεπε να γινουν ευκαιρεια για κοροιδευτικο σχολιασμο απουσία του ερωτωντα. Υπήρχε ερώτημα για τα αιωρούμενα σωματίδια ,πολυ πριν δημιουργηθεί το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα,το οποιο κρίνατε πως έπρεπε να σβηστει.Στις συζητήσεις μας γιά γεωπαθητικούς κόμβους οι συνάδελφοί σας ήταν απαξιωτικοί μεχρι πού τους το έδειξα και στον Neufert τού 2000 οπότε τώρα το δουλεύουν-ίσως καί μόνο γιά εμπορικούς λόγους.Παρεπιπτόντως ένα τέτοιο θέμα επίσης σβηστηκε. .Επαναλαμβάνω οτι στην εποχή μας που η ιατρική έχει γίνει επισκευή στην μηχανική μπορύμε να δούμε την πρόληψη.

Link to comment
Share on other sites

έχω επίσης φίλους μηχανικούς περισσότερους απο γιατρούς.Οι ερωτήσεις είναι από τις διαφωνίες μας

Δεν την γυρνάτε στην ιατρική την θεματολογία καμιά φορά?

Αλλά και έτσι να γινόταν κάποιες φορές, πιστεύω πως οι φίλοι σου οι μηχανικοί θα εξακολουθούσαν να είναι ενεργά μέλη αυτού του forum, και όχι κάποιου αντίστοιχου, άσχετο με το επάγγελμά τους.

 

 

Επαναλαμβάνω οτι στην εποχή μας που η ιατρική έχει γίνει επισκευή στην μηχανική μπορύμε να δούμε την πρόληψη.

Ειλικρινά τώρα, πιστεύεις ότι έστω και ένα post σου αποτελεί προσπάθεια πρόληψης?

Ή μήπως θεωρείς τον εαυτό σου τον κατάλληλο για να 'επισκευάσει την μηχανική'?

Link to comment
Share on other sites

Δεν έγινα κατανοητός, επαναλαμβάνω, σάν γιατρος βλέπω στη μηχανική την πρόληψη καί θεωρώ τον εαυτό μου κατάλληλο να ΄΄επισκευασει την ιατρική΄΄. Για την ΄΄επισκευη της μηχανικής΄΄υπάρχουν οι ευαίσθητοι επιστήμονες

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.