Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οριοθέτηση αγροτεμαχίου που συνορεύει με ρέμα


Recommended Posts

Καλησπέρα, έχω να κάνω ένα τοπογραφικό εκτός σχεδίου ή οικισμού, σε περιοχή χωρίς αναδασμό ή διανομή, όπου το αγροτεμάχιο όπως μου το υποδεικνύει ο ιδιοκτήτης συνορεύει με ρέμα. Το ερώτημά μου είναι αν τα όρια με το ρέμα θα μου τα υποδείξει ο ιδιοκτήτης (που μου φαίνεται παράλογο) ή πρέπει να τα εφαρμόσω εγώ. Αν ισχύει το δεύτερο με τι κριτήρια τα εφαρμόζω; Πρέπει να απευθυνθώ σε κάποια υπηρεσία; Πρέπει να αποτυπώσω και τις δύο όχθες του ρέματος; Ρωτάω γιατί είναι μεγάλο το μήκος και παίζει ρόλο ακόμα και στην τιμή που θα δώσω.

Το ρέμα δεν νομίζω να είναι οριοθετημένο γιατί είναι στην μέση του πουθενά (εννοώ πως δεν είναι κοντά σε οικισμό).

Όπως πιθανόν να καταλάβατε είμαι άσχετος τουλάχιστον όσο αφορά τα ρέματα, οπότε κάθε βοήθεια δεκτή!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Eσύ αποτυπώνεις το φρύδι που ειναι στη πλευρά που συνορεύει με το γεωτεμάχιο του πελάτη σου. Προφανώς το όριο καλλιέργειας θα ταυτίζεται με το φρύδι (περίπου, δε νομιζω να οργώνει κανείς τόσο άκρη).

 

Αποτύπωσε και μερικά σημεία απο απέναντι, για να ειναι πιο ολοκληρωμένο το τοπογραφικό διάγραμμα. Δεν ειναι ανάγκγ να αποτυπώσεις κανα χιλιόμετρο του ρέματος...

 

Δε κατάλαβα ομως τι εννοείς με την "εφαρμογή". Για να εφαρμόσεις τα όρια του ρέματος αν εννοείς αυτό, πρέπει να στηριχθείς σε κάποια στοιχεία. Χάρτες διανομής,κτλ που λες οτι δεν υπάρχουν (;)

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω κατά πόσο σε βοηθούν τα παρακάτω, τα οποία είναι από ημερίδα περι αυθαιρέτων, και έχουν συνταχθεί από έμπειρα στελέχη της δημ. διοίκησης (Λεμπέση κλπ)

 

ΡΕΜΑ: Αν δεν έχουν καθορισθεί οι οριογραμμές ή κάποια ζώνη προστασίας του ρέματος μπορεί να δηλωθεί (το αυθαίρετο) αρκεί να είναι εκτός της κοίτης (έξω από τα πρανή του ρέματος) όπου απαγορεύεται να γίνει δήλωση αυθαιρέτου.

 

Σε σχέση με το ιδιοκτησιακό για τα ρέματα ισχύουν:

- η Γνωμοδότηση 628/71, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Η κοίτη των χειμμάρων (συνεπώς και των ρευμάτων των ομβρίων υδάτων) ήτοι του ουχί αενάως ρέοντος ύδατος ή δεκτική κυριότητος ιδιωτικής υπό το ρωμαϊκό δίκαιο ……και ανήκει εις τον κύριον του εδάφους, επί του οποίου εσχηματίσθη αύτη», και

- το Άρθρο 1074 του Αστικού Κώδικα: « Η κυριότης δεν απόλλυται δια της παροδικής κατακλύσεως εδάφους από τον ρουν ομβρίου ύδατος ή εξ εκτάκτου πλησμονής ποταμού»

· Ρέμα διερχόμενο εντός οικοπέδου δεν δημιουργεί κατάτμηση- ανήκει στην ιδιοκτησία αν δεν έχει αφεθεί στην κοινή χρήση (έγγρ.5114/1-6-04ΔΝΕ, έγγρ.45539/03, 26269/04 & 28198/04 ΔΟΚΚ), εκτός της περιοχής αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ - Η αμφισβήτηση κυριότητας επιλύεται από τα Πολιτικά Δικαστήρια

 

Τα ρέματα είναι Δημόσια ή Ιδιωτική περιουσία?

Εξαρτάται: Αν διέρχονται μέσα από την ιδιοκτησία ανήκουν στην ιδιοκτησία αυτή. Αν όμως περιγράφονται ως όριο της ιδιοκτησίας τότε είναι εκτός αυτής (είναι αδέσποτα, άρα ανήκουν στο δημόσιο)

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον ήτανε λάθος η λέξη "εφαρμόζω". Εννοούσα ότι κρίνω εγώ που τελειώνει το ρέμα (στο φρύδι όπως μου είπες) ή πρέπει να απευθυνθώ σε κάποια υπηρεσία όπως γράφει στον 3010/2002 αρθρ. 5;

Link to comment
Share on other sites

Η όποια υπηρεσία θα σε βοηθήσει αν έχει γίνει οριοθέτηση του ρέματος.

Αν δεν έχει γίνει "ορίζεις" το όριο της ιδιοκτησίας στο φρύδι αλλά καλό είναι να ανγράψεις στο τοπογραφικό ότι δεν έχει γίνει οριοθέτηση.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον agios.

 

Μιας που πιάσαμε το θέμα, ένα ρέμα σε χάρτη διανομής, θεωρείται "οριοθετημένο"; διότι θεωρητικά σχεδιάστηκε κατά την διανομή (τότε...) κατ'αποτύπωση. Βέβαια μέχρι σήμερα, πολύ πιθανό να έχει αλλάξει ρου. Η μόνον εάν εχει γίνει μελέτη και έχει οριοθετηθεί πραγματικά, ή εχουν δωθεί συν/νες ζώνης ορισμένες ως ρέμα;

 

Εγώ προσωπικά, σε παρόμοιες περιπτώσεις (δεν μου εχει τύχει ποτέ κατι εκτός διανομής) αποτυπώνω το όριο καλλιέργειας και το φρύδι, εκτός αν δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους, και το δείχνει ώς ένα. Και κατά περίπτωση αναγράφω αν το γεωτεμάχιο "χανει" σε εμβαδόν απ'το ρέμα τόσα τμ ή "κερδίζει". Απλώς για τα τυπικά.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μας, απαντώ και λέω μάλλον όχι...

 

Διότι κατα τύχη, στη βραδυνή μου βόλτα απ'τη Διάυγεια επεσε το μάτι μου σε απόφαση ΔΣ δήμου (που ειναι μονον διανομές) προς τη περιφέρεια αν δεν απατώμαι με θέμα "οριοθετηση τάδε ρέματος".

 

Συνεπώς για να ζητούν "σήμερα" επίσημη οριοθέτηση, προφανώς τα αποτυπωμένα ρέματα διανομών ήταν απλώς η τότε υφιστάμενη κατάσταση και τπτ άλλο.

 

Ολα αυτά, προφανώς...γιατί στην Ελλάδα ζούμε!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.