Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη κενακ σε σχολείο (με χωριστά κτίρια)


markoust

Recommended Posts

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω καθότι δυσκολεύομαι να βγάλω άκρη στο συγκεκριμένο ζήτημα , στην περίπτωση όπου μελετάμε (ΚΕΝΑΚ)

ένα πχ σχολείο που ενδεχομένως αποτελείται απο δυο διακριτά κτίρια , αλλά που ωστόσο εξυπηρετούνται απο τα ίδια συστήματα,

ορίζουμε μια κοινη θερμική ζώνη και 2 μελέτες θερμομονωτικής επάρκειας? 'Η η επάρκεια αφορά το σύνολο των δυο κτιρίων (καθότι προκειται

για την ίδια χρήση) οπότε αντιμετωπίζεται ως μια "ενιαία" μελέτη επάρκειας και για τα δύο?

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν μπορείς να το κάνεις αυτό εφόσον πρόκειται για 2 κτίρια ανεξάρτητα. Μάλιστα μπορεί να πάρεις και 3 θερμικές ζώνες αν πχ στο ένα κτίριο υπάρχει και ένα κλειστό γυμναστήριο. Τώρα για τα συστήματα θα μπορούσες να βάλεις στο κάθε κτίριο το ίδιο σύστημα. Αν πρόκειται όμως έτσι να σου βγει καμιά υπερδιαστασιολόγη στο λέβητα πετρελαίου (αν υπάρχει) τότε ως ισχύ για τον υπολογισμό του β.α. θα βάλεις την ισχύ που αντιστοιχεί στη κάθε θερμική ζώνη και είναι ανάλογη με τις θερμικές απώλειες που έχουν προκύψει από τη μελέτη θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

Για να μην ανοίγω καινούριο θέμα,διαβάζωντας τα παραπάνω στην περίπτωση ΠΕΑ σε ξενοδοχείο που αποτελείται από 3 ξεχωριστά κτίρια,απ'ότι καταλαβαίνω θα βγάλω 1 ΠΕΑ με 3 ζώνες σωστά?

Στα Η/Μ τώρα,κλασικά ο σχετικός χαμός.Τα 2 κτίρια είναι με τοπικές Α/Θ,το τρίτο με Α/Θ σε ένα τμήμα και καλοριφέρ στο υπόλοιπο (από έναν λέβητα ο οποίος δίνει ΖΝΧ και στα 3 κτίρια,ενώ θέρμανση όπως προείπα μόνο σε τμήμα του 3ου κτιρίου).

Θα έχει ενδαφέρον αυτό το ΠΕΑ... :mrgreen:

Edited by Greenick
Link to comment
Share on other sites

Μακάρι να τυχαίνουν σε όλους τέτοια ΠΕΑ κι ας έχει 15 συστήματα ανα κτίριο.

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι 3 ανεξάρτητα κτίρια θα βγούνε 3 ΠΕΑ. Διάβασε το θέμα που αναφέρει ο Πάνος παραπάνω.

Δες και στις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ:

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/GR_ENERGEIAS/kenak/TEEKENAK_FAQ/Tab/A220668D86DDB28EE04046D412C24AC4

Δεν αναφέρει ακριβώς αυτό αλλά βασίζεται σε αυτή την λογική.

Link to comment
Share on other sites

hkamp,όντως δεν αναφέρει ακριβώς αυτό,παρόλα αυτά δεν έχεις άδικο ως προς το σκεπτικό,ίσως τελικά να χρειάζονται 3 ΠΕΑ και όχι 1 με 3 ζώνες.Αυτό με βολεύει κιόλας,πιο εύκολο θα είναι για μένα,αλλά δεν είμαι 100% βέβαιος ακόμα για το τι είναι πιο σωστό...

 

kostas_super_3 μακάρι να τυχαίνουν σε όλους και συχνά αδερφέ,και εμένα το πρώτο μου "μεγαλούτσικο" είναι... 8-)

Link to comment
Share on other sites

Το σχολείο είναι μια ενιαία λειτουργία που διασπάται σε τρία κτίρια. Το κάθε κτίριο δεν έχει αυτόνομη λειτουργικότητα.

Κατά τη γνώμη μου μπορεί να βγει ένα ΠΕΑ. Η θερμική ζώνη μπορεί να είναι μια για τις αίθουσες εφόσον έχουν κοινά συστήματα, ακόμα και αν είναι σε ξεχωριστά κτίρια. Το λογισμικό του ΤΕΕ αλλά και ο ΚΕΝΑΚ δεν βάζουν τέτοιο περιορισμό. Εναλλακτικά μπορούν να δηλωθούν τρεις ζώνες.

 

Η απάντηση του ΤΕΕ που παραπέμπει ο hkamp δεν συνεπάγεται το αντίστροφο, και βασίζεται στη λογική οτι το καθένα από τα τρία κτίρια έχει αυτόνομη λειτουργικότητα π.χ. τρεις πολυκατοικίες, κάτι που δεν ισχύει στο σχολείο.

Link to comment
Share on other sites

Αν τα συστηματα ειναι κοινα για 2 κτιριο μπορει να γινει αυτο.ιδιαιτερη προσοχη χρειαζεται σε δικτυα διανομης κλπ. Ως προς το λογισμικο δεν υπαρχει τετοιος περιορισμος. 1 χρηση σε 1 ζωνη μπορει να βρισκεται σε 2 κτιρια.

 

Συνηθως για λογους απλουστευσης χωριζεις. Αλλος λογος ειναι να ξερεις χωριστα τις καταναλωσεις καθε κτριου. Κατι αναλογο των χωρων στη θερμανση.οχι το ιδιο αλλα για να καταλαβουμε το σκεπτικο.

Link to comment
Share on other sites

Τα τρία κτίρια (μιλάμε για την περίπτωση που είναι σε απόσταση μεταξύ τους και όχι κολλημένα με ξεχωριστές εισόδους) είναι λειτουργικώς ανεξάρτητα ως κτίρια. Η χρήση κοινών ΗΜ εγκαταστάσεων δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για να θεωρηθούν ενιαίο κτίριο και να αντιμετωπιστούν έτσι. Αν θα έκανες έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας θα τα εξέταζες ξεχωριστά. Είναι 3 διαφορετικά κτίρια.

Και η ζώνη έχει νόημα μόνο εντός του κτιρίου. Ακόμα και εντός του ίδιου κτιρίου δεν μπορείς να θεωρήσεις ένα π.χ. ανεξάρτητο γραφείο στον 1ο όροφο και ένα ανεξάρτητο γραφείο στον 4ο όροφο ως μία ζώνη.

Δεν μπορείς να θεωρήσεις μία ζώνη διαφορετικούς χώρους που δεν έχουν επαφή κι ας έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά λειτουργίας.

 

Και δεν είναι θέμα αν δεν το αναφέρει ο ΚΕΝΑΚ (που το αναφέρει αν δεις τον ορισμό της ζώνης κτιρίου <<σύνολο χώρων μέσα στο κτίριο>>) ή το λογισμικό του ΤΕΕ (που το προϋποθέτει αφού για ενιαίο κτίριο και όχι τμήμα, θα πρέπει να κάνει έλεγχο του Um). Είναι στοιχειώδες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.