Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκέπαστρο βεράντας


Recommended Posts

Έχω μια βεράντα 50τμ σε ρετιρέ 5ου ορόφου με πολύ αέρα, η οποία καλύπτεται με μεταλλική πέργκολα σε όλη την έκτασή της. Μέχρι τώρα ήταν καλυμμένη για 15 χρόνια με τεντόπανα σταθερά τα οποία σκίστηκαν και σάπισαναπό τις καιρικές συνθήκες. Σχετικά με την άδεια της πέργκολας ο κατασκευαστής που έχω αγοράσει το διαμέρισμα προ 15 ετών μου ε'ιπε ότι υπάρχει άδεια για πέργκολα και μόνο για στήριξη φυτών. Μία μηχανικός πρόσφατα που έψαξε στην πολεοδομία μου είπε πως δεν υπάρχει καμία άδεια και πρέπει να κάνω έγώ νομιμοποίηση. Δεν θέλω να βάλω τεντόπανα γιατί από τον αέρα κάνουν πολύ θόρυβο. Η λύσεις που μου προτάθηκαν για στέγαση είναι:

1. Πολυκαρμπονικό με πάχος 10 εκ. (παρέχει στεγανότητα αλλά λερώνει και ακούγεται η βροχή).

2. Τεντόπανα σε πλεχτή διάταξη (μου είπαν σε 2-3 χρόνια θα είναι χάλια)

3. Καλαμωτή (φτηνή λύση αλλά προσφέρει μόνο σκίαση και δεν γνωρίζω αν αντέχει στον αέρα).

Τι προτείνετε για μια ελαφριά κατασκευή;

Link to comment
Share on other sites

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4067

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.

 

Άρθρο 2

Ορισμοί

60.

Πέργκολα είναι η εξωτερική ασκεπής σταθερή κατασκευή με μέγιστο ύψος τα τρία μέτρα, που προορίζεται για την αναρρίχηση των φυτών ή την τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων από ύφασμα, καλαμωτή και κινητά στοιχεία, αποκλειομένων οποιωνδήποτε άλλων κατακόρυφων στοιχείων πλήρωσης του φέροντα οργανισμού της κατασκευής.


1 πολυκαρμπονικό δεν μπορείς εκτός αν βρεις σύστημα να είναι κινητό.

2 τεντόπανα αν είναι από PVC, BLACK-OUT με βάρος >= 750γρ/μ2, και από σοβαρή και πιστοποιημένη εταιρία τότε σου δίνουν εγγύηση 5 χρόνια και σε ότι αφορά το αδιάβροχο, και την συνεκτική δύναμη και την σταθερότητα άλλα και στο σάπισμα. Στην πράξη μπορεί να αντέξει και περισσότερο κάπου στα 7+ χρόνια άλλα χωρίς εγγύηση. Κανένα πανί δεν είναι αθάνατο και όποιος σου το τάξει σε κοροϊδεύει. Δεν χρειάζεται να το κάνεις σε πλεχτή διάταξη, υπάρχουν αρκετές άλλες όμορφες και έτοιμες προσφερόμενες λύσεις από την αγορά.

Μπορεί να παρέχει πλήρη υδατοστεγανότητα αν κατασκευαστεί κατάλληλα

.

 

Υπάρχουν και τα ακρυλικά (αρκεί να είναι αρίστης ποιότητας) με ανάλογες χρονικές διάρκειες αλλά δεν παρέχουν το αδιάβροχο.

 

3 Όπως τα λες είναι.

 

Επικουρικά για άλλη λύση, είναι κάποια ειδικά συστήματα με κινητά στοιχεία αλουμινίου. Ανεβαίνει σημαντικά το κοστολόγια και δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε κρας τεστ πολεοδομικής νομιμότητα (Ν.Ο.Κ.) παρ ότι στον ορισμό που παραθέτω δεν το απαγορεύει.

Μπορεί να παρέχει πλήρη υδατοστεγανότητα.

 

Επίσης με τον πολύ αέρα που αναφέρεις πάρε σαν δεδομένο ότι όλες μα όλες οι πέργολες max που μπορούν να αντέξουν θα είναι τα 8 έως 9 μποφόρ.

Μετά πρέπει να κλείνουν αν όχι κάνεις δεν εγγυάται ότι δεν θα απογειωθούν.

Αν θες να αντέχει και πέρα από αυτό και να μη χρειάζεται να το κλείσεις πίστεψε με, το κοστολόγιο για την ειδική κατασκευή δεν θα θες καν να το ακούσεις.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κάποιος τεντάς μου είπε πως το PVC είναι ανθυγιεινό και μυρίζει με τη ζέστη. Αντιπρότεινε ένα πανί της Bayer ως το πλέον κατάλληλο (αν και ακριβότερο). Επίσης ένα άλλο ερώτημα που έχω είναι κατά πόσο είναι νόμιμο ένα κιόσκι 3,5Χ3,5 στη βεράντα όπου θα στηρίζεται σε 4 μεταλλικούς δοκούς και από πάνω θα έχει τεντόπανο. Ο τεντάς μου είπε πως είναι νόμικη μια τέτοια κατασκευή.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αφού σου γνωματεύει ο τεντάς τι ρωτάς εμάς εδώ?

Δεύτερη γνώμη για να πιστοποιήσουμε την ορθότητα του τεντά?

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς νόμιμα κι έτσι όπως επιθυμείς, δεν μπορείς να την σκεπάσεις......

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

και ...μετα..ξαναρωτησε τον τεντά...και...ο...τεντάς του ειπε

 

"μπορει να λενε ό,τι θελουν στο φορουμ...αλλά δεν ειναι και ετσι θα πραγματα..."

 

"τέλος"...οπως θαλεγε και ο διδονης

[μπονζουρ φιλε]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Κάποιος τεντάς μου είπε πως το PVC είναι ανθυγιεινό και μυρίζει με τη ζέστη. Αντιπρότεινε ένα πανί της Bayer ως το πλέον κατάλληλο (αν και ακριβότερο). Επίσης ένα άλλο ερώτημα που έχω είναι κατά πόσο είναι νόμιμο ένα κιόσκι 3,5Χ3,5 στη βεράντα όπου θα στηρίζεται σε 4 μεταλλικούς δοκούς και από πάνω θα έχει τεντόπανο. Ο τεντάς μου είπε πως είναι νόμιμη μια τέτοια κατασκευή.

 

Τελικά ο ... τεντάς κατέχει την γνώση 8-)

 

Και νόμιμη να μην είναι , ο ... τεντάς θα προβεί σε τακτοποίηση . Θα κάνει και οφθαλμοστατική :| μελέτη με φορτίσεις από ευρωκώδικα ...

Τι τεντάς είναι , δεν μάσάει μπροστά σε τέτοιες δυσκολίες ... :smile:

 

Τέλος πάντων , επειδή η κουβέντα ξέφυγε , το παρόν κλειδώνει μέχρι νεωτέρας .

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.