Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ύψος μονωρόφου τμήματος διώροφης οικοδομής (εκτός σχεδίου)


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους!

Ο περιμετρικός διάδρομος που θα μετράει στη δόμηση για να κερδίζω το ύψος εσωτερικά στο κτίριο μπορεί να μην είναι βατός? Δηλαδή το πλάτος πρέπει να καλύπτει τα ελάχιστα 80εκ της πυροπροστασίας ή οχι?

Επιπλέον με τις αλλαγές ΝΟΚ, θεωρείτε ότι μπορεί σε λειτουργική συνέχεια του περιμετρικού διαδρόμου (δηλαδή το θεωρητικό κενό) να υλοποιηθεί ως πατάρι?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 51
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

33 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

Καλό θα ήταν τέτοια ερωτήματα να συνοδεύονται από κάτοψη και τομή προς καλύτερη κατανόησή τους.

Ευχαριστώ Παύλο, επισυνάπτω σκίτσο.

Το πράσινο ειναι το περίγραμμα του ορόφου και με κόκκινο σημειώνεται ο περιμεντρικός διάδρομος που θα προσθέσω για να μην έρχεται σε επαφή με καμία όψη το μονώροφο τμήμα του κτιρίου.

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

1. Ο περιμετρικός διάδρομος πρέπει να είναι προσβάσιμος? Δηλαδή θα πρέπει να προσθέσω και ένα τμήμα μπλε για να γίνει η σύνδεση του πράσινου συντελεστή του ορόφου με το κόκκινο?

2. Αν ειναι προσβάσιμο, το ελάχιστο πλάτος του θα πρέπει να είναι 0,80μ κατά την Παθητική?

3. Αυτό το κενό θα μπορούσε με τα νέα δεδομένα να γίνει ολόκληρο πατάρι εκτός ΣΔ? Ή κατ'επέκταση της σκέψης, θα μπορούσε η σύνδεση του μπλε να γίνει εκτός ΣΔ ως πατάρι?

ΣΚΙΤΣΟ.jpg

Edited by Μέρσα
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα σας.

Έχω περίπτωση εκτός σχεδίου, εντός ζώνης στην Χαλκιδική. Προσπαθώ να κάνω βατά τα δώματα σε ισόγεια τμήματα διώροφης μονοκατοικίας. Αυτό με αναγκάζει να έχω εσωτερικό 2,60μ.(αριστερό τμήμα τομής). Θα μπορούσα να μπαζώσω εξωτερικά το ισόγειο ώστε από την διαμόρφωση να μετράει το 4μετρο ύψος ενώ μέσα να έχω καθαρό 3μ.; (δεξί τμήμα τομής)

tomi_2.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι .

Ήθελα να ρωτήσω .

Στην κάτωθι φωτογραφία επιτρέπεται η πέργκολα από μπετόν καθώς και το περιμετρικό στηθαίο ; Το κτίριο  είναι σε περιοχή εκτός σχεδίου και το σχεδιάζω τώρα . Έχω χαθεί λίγο με τις δυο αυτές έννοιες στην εκτός σχεδίου περιοχή . 
Νομίζω πλέον ότι ειναι θέμα ερμηνείας !
 Η πέργκολα καλύπτει μόνο το δώμα του ισογείου ενώ το στηθαίο έχει ύψος 30cm και βρίσκεται πάνω από τα 7.5 μ.

Να σημειώσω ότι πέρασε από ΣΑ. Αλλά με αυτά που διαβάζω δεν ξέρω Μηπως πρέπει να αλλάξω πάλι τα αρχιτεκτονικά !

 

IMG_7942.thumb.jpeg.fcac713446122f7f2bb4d58fa4970e09.jpeg 

Edited by subrosaval
Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι ότι ο περιορισμός της μη κατασκευής πέργκολας αφορά το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίου κατοικίας. Αυτό φαίνεται αρχικά από την παρ. 7 του άρθρου 1. Στη συνέχεια, στο άρθρο 6 εξειδικεύεται το θέμα και τίθεται ένας επιπλέον περιορισμός σε ότι αφορά το ύψος ισογείου κτιρίου κατοικίας ή μονώροφου τμήματος σε διώροφη κατοικία. Πιθανώς, η σκοπός της περιοριστικής διάταξης της εποχής να ήταν αποτρεπτικός στο να γίνεται αυθαίρετη δόμηση εσωτερικά (πχ δημιουργία παταριών) εάν επιτρέπονταν ισόγεια με ύψος 7,50 μ .

Είναι πέρα από κάθε λογική, να υφίσταται περιορισμός κατασκευής πέργκολας ή στεγάστρου στην πλάκα οροφής του προεξέχοντας ισογείου τμήματος, διότι στην   πολεοδομική νομοθεσία  γνωρίζουμε ότι οι περιορισμοί που αφορούν κατασκευές πάνω από το επιτρεπόμενο ύψος, συνδέονται με το επιτρεπόμενο συνολικά ύψος του κτιρίου και όχι με τμήμα του, το οποίο μάλιστα, στην εκτός σχεδίου δόμηση, αν είναι ισόγειο ως τμήμα διωρόφου με μέγιστο ύψος 4 μ, καλύπτεται από το ύψος του διωρόφου το οποίο ανέρχεται στα 7,50 μ.

Άρθρο 1 παρ. 7. Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε δύο (2) και το μέγιστο ύψος αυτών μετρούμενο από το γύρω έδαφος αυτών (φυσικό ή διαμορφωμένο κατά την επόμενη παράγραφο 10), σε επτά και μισό (7,50) μέτρα. 
Υπεράνω του ως άνω καθοριζομένου μέγιστου ύψους επιτρέπεται η κατασκευή μόνο στηθαίου τυχόν φωταγωγών ύψους μέχρι 0,30 μ. και καπνοδόχων, απαγορευομένων των λοιπών κατασκευών που αναφέρονται στο άρθ-87 του νδ-8/73 περί ΓΟΚ/73. Σε περιπτώσεις κατασκευής κεκλιμένης στέγης, το κατά τα ανωτέρω μέγιστον ύψος προσαυξάνεται κατά 1,20 μ.. 

και στο άρθρο 6 (κατοικίες)

δ) Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της οικοδομής μετρούμενον από το φυσικό ή το κατά την παρ.10 του άρθ-1 του παρόντος ΠΔ/τος διαμορφωμένο έδαφος και από κάθε όψη, ορίζεται σε τέσσερα (4) μέτρα για μονώροφη οικοδομή ή μονώροφο τμήμα αυτής και σε επτά και μισό (7,50) μ. για διώροφη οικοδομή ή διώροφο τμήμα αυτής. 
Σε περίπτωση κατασκευής κεκλιμένης στέγης το ύψος αυτό προσαυξάνεται κατά 1,20 μ. 
Σε καμμιά περίπτωση η οικοδομή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα ύψη αυτά πλην της περίπτωσης κατασκευής στηθαίου τυχόν φωταγωγού ύψους 0,30 μ. και καπνοδόχου. 

 

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33 

Αγαπητέ Παύλο . Για άλλη μια φορά παραπάνω από πλήρης η απάντηση που έδωσες . 
Διαβάζω στο forum για το στηθαίο προκειμένου για την παρακάτω φράση :

«…πλην της περίπτωσης κατασκευής στηθαίου τυχόν φωταγωγού ύψους 0,30 μ. και καπνοδόχου.» 

Εννοεί στηθαίο όπως το έχω βαλει εγώ ; Στηθαίο φωταγωγού ;;!! 

οι απόψεις διίστανται 

Στο ΣΑ πάντως έγραψαν ότι το στηθαίο είναι χρήσιμο στο να κρύβει τα φωτοβολταϊκά του δώματος ! 

Edited by subrosaval
Link to comment
Share on other sites

Μια από τις πολλές  κακοδιατυπωμένες διατάξεις. Εκτιμώ, ότι έχει παραλειφθεί να μπει ένα κόμμα ανάμεσα στις λέξεις ¨στηθαίου" και "τυχόν φωταγωγού ύψους 0,30 μ".

Είναι ξανά πέρα από κάθε λογική και εκτός κανόνων τέχνης και επιστήμης όπως συνηθίζουμε να γράφουμε, το να επιτρέπεται δώμα και να μην επιτρέπονται κιγκλιδώματα ή στηθαίο για την ασφάλεια των χρηστών του κτιρίου από πτώσεις. 

έτσι αναγράφεται στο νόμο: Σε καμμιά περίπτωση η οικοδομή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα ύψη αυτά πλην της περίπτωσης κατασκευής στηθαίου τυχόν φωταγωγού ύψους 0,30 μ. και καπνοδόχου. 

έτσι θα έπρεπε να γράφεται: Σε καμμιά περίπτωση η οικοδομή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα ύψη αυτά πλην της περίπτωσης κατασκευής στηθαίου, τυχόν φωταγωγού ύψους 0,30 μ. και καπνοδόχου. 

Όμως, ακόμη και αν εννοεί την κατακόρυφη προεξοχή (το ονομάζει στηθαίο) ενός φωταγωγού, έστω 30 εκατοστά από την πλάκα του δώματος και πάλι ισχύει αυτό που αναφέρω. Δεν είναι τεχνικά αποδεκτό και αποτελεί εγκληματική αμέλεια να μην τοποθετηθεί στηθαίο  ή προστατευτικά κιγκλιδώματα. 

Το Σ.Α μπορεί να έγραψε κάτι τέτοιο, αλλά αν πέσει από εκεί πάνω άνθρωπος και σκοτωθεί μετά δεν θα φέρει την ευθύνη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33

ευχαριστώ και πάλι . Αυτό πιστεύω κι εγώ . Και σε παλαιότερες οικοδομικές άδειες δεν είχα ποτε πρόβλημα με το στηθαίο αλλά ζούμε σε μια εποχή που οι ερμηνείες αλλάζουν σε μια νύχτα . Βλέπε την υπόθεση ΣΤΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση .

Το ΣΑ το ανάφερα διότι δεν μου έκαναν κάποια υποσημείωση ότι απαγορεύεται η κατασκευή στηθαίου πάνω από το ανώτερο ύψος . Το αντίθετο μάλιστα . Μου γράφουν ότι  πρέπει να κατασκευαστεί για να κρύβει τα φωτοβολταϊκά !

Link to comment
Share on other sites

Οπότε, να κρατήσουμε το τεχνικά αυτονόητο ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί στηθαίο ή κιγκλιδώματα στο δώμα στο περίγραμμα του ορόφου για λόγους ασφαλείας και  ακόμη και αν οι διατυπώσεις του νόμου δημιουργούν ασάφεια, διότι όπως προείπαμε υπάρχουν και οι "άγραφοι" κανόνες και εννοώ με αυτό ότι ακόμη και αν ο νόμος για κάποιο ανεξήγητο- τεχνικά- λόγο έγραφε να μην τοποθετηθεί στηθαίο ή κιγκλίδωμα, εμείς προφανώς και δεν θα το εφαρμόζαμε.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.