Jump to content

subrosaval

Core Members
 • Posts

  503
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by subrosaval

 1. Καλησπέρα . Κατά τη γνώμη μου . Αν η παραβίαση της απόστασης Δ έγινε λόγω της αλλαγής των διαστάσεων δεν έχεις πρόβλημα . Εξηγούμαι Ο νόμος ορίζει ότι στην περίπτωση σου , το επιπλέον εμβαδόν τακτοποιείται ακόμα και κατά παρέκκλιση των περιπτώσεων α,β και γ του άρθρου 89. Ας δούμε τι λέει το άρθρο 89, παρ 2, άρθρα α,β και γ. Όπως αναφέρει ο νόμος, μπορείς να υποβάλεις στην περίπτωση σου ακόμα και όταν καταλαμβάνεται ένα μικρό μέρος δημοσίου χώρου . Στην περίπτωση σου το κτίριο επεκτείνεται κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό σε ιδιωτικό χώρο , εντός Δ. Κάτι που είναι σαφώς υποδεέστερο από το να είχε επεκταθεί σε δημόσιο χώρο . Εγώ λοιπόν δεν θα είχα πρόβλημα να δηλώσω μόνο κατ 3 . Δες όμως και αν τα 0.23 τμ οφείλονται στο σοβά του κτιρίου .
 2. Νομίζω ότι είναι το πιο λογικό !! Συμφωνώ κι εγώ Παύλο . Ευχαριστώ πολύ . [EDIT] Σε επικοινωνία μου με το τμήμα αυθαιρέτων της ΥΔΟΜ μου είπαν ότι η αναφορά της εγκυκλίου 2, στο άρθρο 81 του 4495 που ανέφερε ο Παύλος «Οι παραπάνω διατάξεις αφορούν σε γήπεδα και οικόπεδα με οικοδομική άδεια», αφορά τις ΥΔΟΜ για το είδος του προστίμου που πρέπει να επιβάλλουν σε περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών . Διότι το πρόστιμο ειναι μικρότερο αν μια παράβαση θεωρηθεί «πολεοδομική». Το πρόστιμο είναι διοικητικό και δεν έχει ποινικές Ευθύνες ο ιδιοκτήτης . Αν οι παραβάσεις δεν αφορούν την παράγραφο γ’ του άρθρου 81 , αλλά τις παραγράφους α’ και β’ τότε τα πρόστιμα είναι διαφορετικά . Πχ, στην περίπτωση (υποπ. ιειε: ιειε) αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησίας έως πέντε τοις εκατό (5%) και εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%),) , αν έχει γίνει κάποια καταγγελία στην ΥΔΟΜ, και η παράβαση αφορά ακινητο με άδεια αλλά σε Natura , δεν θεωρείται απλή πολεοδομική παράβαση . Από ότι μου είπαν οι ορισμοί αυτοί δεν αφορούν εμάς τους μηχανικούς ή το αν εμείς μπορούμε να δηλώσουμε η όχι μια παράβαση καθώς αυτό ορίζεται ρητά στο άρθρο 89. Αφορά το είδος και το μέγεθος του προστίμου το οποίο επιβάλλει η ΥΔΟΜ σε περίπτωση καταγγελίας ή ελέγχου . Συνεπως , όπως είπε και ο Παύλος , η κατ 3 δεν σχετίζεται με το αν υπάρχει Ο.Α στο ακίνητο καθώς δεν αναφέρεται πουθενά στο νόμο τέτοια προϋπόθεση .
 3. Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση . Κατανοητό το σκεπτικό . Όπως έγραψες συνάδελφε είσαι επιφυλακτικός για αποθήκη . Το ίδιο κι εγώ . Όμως ψάχνω να βρω αν στο νόμο πραγματικά δεν επιτρέπεται κατ. 3 αποθήκη σε ακίνητο χωρίς άδεια . Γνωριζεις λοιπόν αν υπάρχει κάποια διάταξη που να το απαγορεύει ; Σίγουρα με το σκεπτικό σου καλυπτόμαστε πιο πολύ . Αλλά θα επιμείνω λίγο στο ερώτημα . Γιατί αν πραγματικά ο νόμος μας δίνει αυτή τη δυνατότητα , γιατί να μην την εκμεταλλευτούμε ; Ειδικά τώρα που η κατηγορία 5 έχει παει περίπατο (προς το παρόν ) . Προσωπικα δεν μπορώ να αποδείξω ότι η αποθήκη υπάρχει πριν το 83 άρα πρέπει να τη βάλω 5 κάτι που δεν επιτρέπεται στην περιοχή μου . Όποτε ή κατ3 ή δεν κάνω δήλωση .
 4. Ευχαριστώ . Λίγο πολύ αυτά που έγραψα . Δηλαδή μια ισόγεια αποθήκη σε οικισμό και η οποία πληροί τος προϋποθέσεις της κατ 3. Όπως επίσης και οικίσκο που καλύπτει Γεωτρηση σε χωραφι . και στα δυο , δεν υπάρχει άδεια .
 5. Καλησπέρα σε όλους. Μπορεί να δηλωθεί κατηγορία 3 σε ακίνητο χωρίς οικοδομική άδεια ? Δηλαδή αντλιοστάσιο σε χωραφι ή ισόγεια αποθήκη σε οικόπεδο εντός οικισμού προ 23.
 6. Συνάδελφοι, σε περιοχή Natura λοιπές παραβάσεις και παραβάσεις της κατ.3 μπορούν να τακτοποιηθούν εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί πριν την υπαγωγή της περιοχής στη Natura ?
 7. Για αναθεώρηση οικοδομικής άδειας έχεις δυο δρόμους που μπορείς να ακολουθήσεις . 1. Βεβαίωση όρων δόμηση και μετά αναθεώρηση 2. Προέγκριση και μετά αναθεώρηση Ακολουθείς το δρόμο που σε συμφέρει περισσότερο . Προσωπικά αποφεύγω πλέον τις προεγκρίσεις όσο μπορώ και πηγαίνω με βεβαίωση όρων δόμησης . Τσέκαρε πάντως αν αλλάζουν τα πολεοδομικά μεγέθη με την αναθεώρηση , γιατί αν δεν αλλάζουν η διαδικασία είναι ακόμα πιο γρήγορη .
 8. Οπότε Παύλο φαντάζομαι συμφωνείς οτι πρέπει να ανεβάσω μια άλλη ΥΔ που να λέει ότι το οικόπεδο δεν υπόκειται στους περιορισμούς του 1337/83 επειδή βρίσκεται σε περιοχή εντός οικισμού προ 23 ;
 9. Καλησπέρα ! Σε οικισμό προ 23 και σε απόσταση μικρότερη των 500μ υπάρχει οικόπεδο το οποίο θελει ο ιδιοκτήτης να περιφράξει . Οπως έχει αναφέρει ο Παύλος νωρίτερα στο νήμα , η απαγόρευση ισχύει μόνο για τα γήπεδα εκτός οικισμού και εκτός σχεδίου. Και πράγματι αυτό αναφέρεται στον 1337/82 στο άρθρο 23. Όμως στο e-adeies δεν γίνεται διάκριση και ζητάει υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού ότι το οικόπεδο βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 500μ . Πως το αντιμετωπίζουμε ; Θα μπορούσα στο πεδίο αυτό να βάλω μια άλλη ΥΔ που να λέει ότι το οικόπεδο δεν υπόκειται στους περιορισμούς του 1337/83 επειδή βρίσκεται σε περιοχή εντός οικισμού ;
 10. Παύλο το μικρο έχει μεταγραφέι το 1974 και το μεγάλο το 1992 Δημήτρη, καλύτερο σχήμα γηπέδου
 11. Σε περιοχή εκτος σχεδίου και εντός Natura 2000 (αρτιότητα 10.000 τ.μ) έχουμε 2 όμορρα γήπεδα του ίδιου ιδιοκτήτη 1. 4700 τ.μ άρτιο και οικοδομήσιμο κατα παρέκκλιση 2. 2000 τ.μ μή άρτιο και μη οικοδομήσιμο Ο ιδιοκτητης θέλει να οικοδομήσει στο ενιάιο γήπεδο (6700 τ.μ) και να εκμεταλλευτεί τα συνολικά τετραγωνικά . Σύμφωνα με τον Ν.4759/2020 Στις εκτός σχεδίου περιοχές επιτρέπεται η συνένωση όμορων γηπέδων, υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) το νέο γήπεδο που προκύπτει μετά τη συνένωση έχει εμβαδόν τουλάχιστον 4.000 τ.μ. και, β) τουλάχιστον ένα από τα γήπεδα που συνενώνονται είναι άρτιο και οικοδομήσιμο με τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Μήπως επειδή η αρτιότητα στην περιοχη των εν λόγω γηπέδων είναι 10.000 τ.μ, πρέπει το ενιαίο γήπεδο να έχει εμβαδόν τουλάχιστον 10000 τ.μ μετά τη συνένωση και όχι 4000 τ.μ προκειμένου να παραμείνει οικοδομήσιμο το τελικό και συνενωμένο γηπεδο ??
 12. @akis73 Ευχαριστώ πολύ . Όχι, ο εργοδότης έχει υπογράψει με τον εργολάβο να αναλάβει πλήρως την κατασκευή . Οι εργασίες γίνονται με εργάτες του εργολάβου . Όποτε μάλλον δεν χρειάζεται να κάνω κάτι από μεριάς μου .
 13. Συνάδελφοι καλησπέρα ! Μόλις εξέδωσα μια ΕΕΔΜΚ . Τις εργασίες θα της αναλάβει εξολοκλήρου εργολάβος . Πρέπει να κάνω εγώ κάτι με το ΙΚΑ ; Μεχρι τώρα ,όταν εγώ ήμουν υπεύθυνος για τος εργασίες , πήγαινα στο ΙΚΑ και έπαιρνα ΑΜΟΕ και τους κατέθετα τον πίνακα 3 με τα μεροκάματα . τωρα που θα αναλάβει ο εργολάβος πρέπει να κάνω κάτι ; Ή δίνω την άδεια στον εργολάβο και αναλαμβάνει αυτός ;
 14. Όταν λέμε έλεγχο τοπογραφικού εννοούμε έλεγχο οικοδομησιμοτητας ; Διότι δεν αναφέρεται έλεγχος τίτλων όπως στην προέγκριση . Αν πρόκειται απλά για μια θεώρηση όρων δόμησης υπάρχει μια ελπίδα να τελειώνουμε γρήγορα , αλλιώς πάλι τα ίδια θα έχουμε .
 15. Να προσθέσω τους υπαλλήλους που ασχολούνται μετά τα δικά τους ιδιωτικά έργα και όχι με τη δουλειά για την οποία αμείβονται από το δημόσιο . Δεν πιστεύω να το ακούτε πρώτη φορά !
 16. Αυτό . Δεν μου ζητάει πουθενά να ανεβάσω ΣΔΑ και σύμβαση . Έκανα και scroll , πουθενά . Αν δεν τα καταφέρω θα το ανεβάσω στο πεδίο της τεχνικής έκθεσης . Για μικρή κλίμακα νομίζω ανεβάζω μόνο ΣΔΑ και τη σύμβαση με το διαχειριστή ΑΕΚΚ.
 17. Στο e-adeies για εργασίες μικρής κλίμακας δεν μου ζητάει σύμβαση για ΑΕΚΚ. Δεν αναφέρει τίποτα. Πρέπει να τοποθετήσω κάδο σε διπλανό πεζόδρομο καθώς το οικόπεδο έχει ολική κάλυψη. Σίγουρα χρειάζεται να πάω στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου αφού ο κάδος θα τοποθετηθεί σε κοινόχρηστο δρόμο. Θα πρέπει να κάνω και συμβαση με φορέα ανακύκλωσης αδρανών ή να απευθυνθώ αποκλειστικά στον ιδιώτη που θα αναλάβει να αδειάζει τον κάδο ?
 18. Διαβάζοντας την τροποποίηση του 4495 βλέπω το έξης: «1. Η διαδικασία προέγκρισης για την έκδοση οικοδομικής άδειας είναι προαιρετική και αφορά κάθε κατηγορία έκδοσης άδειας του άρθρου 36. Η διαδικασία προέγκρισης άδειας αναθεώρησης είναι προαιρετική, εφόσον αφορά σε μεταβολή των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης, ύψους και όγκου. Εναλλακτικά απαιτείται η έγγραφη βεβαίωση των υποπερ. βα) και ββ) της περ. β της παρ.2 του άρθρου 38.». Εγώ έχω αλλαγή στα πολεοδομικά μεγέθη , άρα και για την περίπτωση μου είναι προαιρετική η προέγκριση, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είχα καταλάβει το αντίθετο. Το θέμα όμως παραμένει. Ας πούμε ότι τελικά καταφέρνω μέσα στον Ιούλιο να έχω την άδεια αναθεώρησης. Μέχρι το Δεκέμβρη αν δεν προλάβω να ολοκληρώσω το σκελετό (τότε λήγει η αρχική άδεια η οποία βγήκε το 2011 ) . Τι κάνω ; Μπορώ να ζητήσω μετά τη λήξη της τα επιπρόσθετα 4 χρόνια ;
 19. Νομίζω ότι οι αναθεωρήσεις παλαιών αδειών εξακολουθούν να απαιτούν προέγκριση δυστυχώς .
 20. Έχω αναλάβει μια αναθεώρηση οικοδομικής άδειας που εκδόθηκε το 2011 και λήγει τέλος του 2022. Το γηπεδο είναι αδόμητο σήμερα Έχω καταθέσει για προέγκριση εδώ και 5 μήνες αλλά η ΥΔΟΜ δεν ασχολείται . Με τις ημερομηνίες να είναι ασφυκτικές ήθελα να ρωτήσω το εξής, σε περίπτωση που δεν προλάβω μέχρι το τέλος του έτους να κατασκευάσω φέροντα οργανισμό, όψεις και στέγη μπορώ να ζητήσω αναθεώρηση για παράταση ισχύος για 4 χρόνια ;
 21. Ευχαριστώ πολύ ! Στο DM που μου έστειλες αναφέρεται και το παρακάτω εδάφιο «Βιομηχανικές εγκαταστάσεις που εγκαθίστανται σε ακίνητα της παρ. 11 του άρθρου 51 του ν. 4178/2013, των 200 ή 150 μ. από εθνικό, επαρχιακό ή δημοτικό δρόμο, δύνανται να εκμεταλλευτούν το συντελεστή κάλυψης του συνολικού εμβαδού του ενιαίου ακινήτου υπό τις παρακάτω σωρευτικά προϋποθέσεις: α) πρόκειται να ανεγερθεί αποκλειστικά ισόγειο κτίσμα και β) εφαρμόζονται οι ελάχιστες αποστάσεις από τα όρια του ακινήτου κατά τις κείμενες διατάξεις. Τμήμα των παραπάνω ισόγειων κτιρίων για την εξάντληση του συντελεστή δόμησης τους δύναται να εκτείνεται και εκτός των ορίων του άρτιου τμήματος του ενιαίου ακινήτου που εμπίπτει στις ανωτέρω διατάξεις.» Αυτο απαντάει στα ερωτήματα, μονο που αναφέρεται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις . Φανταζομαι δεν θα υπάρχει κάτι ανάλογο για κατοικίες ή για άλλες χρήσεις δυστυχώς .
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.