Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβή ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα.

 

Με αφορμή την μεγάλη κρίση εν μέσω της οποίας βρισκόμαστε θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω στο φαινόμενο μεροκάματο (ημερομίσθιο θα έλεγα καλύτερα), του ελεύθερου επαγγελματία.

Εννοώ τους ελεύθερους επαγγελματίες ανεξαρτήτου βαθμίδας ή νομιμότητας οι οποίοι κάνουν εργασίες αμοιβωμενοι με το μεροκάματο.

Τι πιστεύεται, πόσο πιστεύεται ότι πρέπει να είναι αυτό και αν συμφέρει ή βοηθά τον επαγγελματία.

Τον τελευταίο καιρό ακούω μεροκάματο 40 ευρώ για εγκαταστάσεις, ανακαινήσεις κ.τ.λ και τρελαίνομαι.....

Link to comment
Share on other sites

Η νομιμότητα, που συνδέεται άμεσα με ανάγκη κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών, τέλους επιτηδεύματος, ΦΠΑ και φόρων, γενικότερων εισφορών σε επαγγελματικούς φορείς καθώς και δαπάνες επαγγελματικών χώρων (ενοίκια, λογαριασμοί ηλ. ρεύματος, κτλ), διαμορφώνουν από μόνο του το "μεροκάματο".

 

Νόμιμος επαγγελματίας με 40 Ευρώ, οριακά ίσως καλύπτει τα προηγούμενα, χωρίς κέρδος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνήθως είναι 40€ συν τα υλικά

Το κέρδος βγαίνει από τα υλικά καθώς αρκετοί τα εμπορεύονται, έχοντας έτσι το αντίστοιχο κέρδος λιανικής. Δεν είναι παράνομο, απλά αγοράζουν χονδρική και πουλάνε λιανική. Έχουν δηλώσει στην εφορία τον αντίστοιχο ΚΑΔ και μια τυπική έδρα.

 

Συχνά βέβαια υπάρχουν και τα "έξτρα", π.χ. προκύπτουν επιπλέον εργασίες που δεν ήταν στην αρχική προσφορά και εκεί χτυπάνε στην τιμή. Άλλες φορές ζητάνε σωστά πράγματα (π.χ. ρελέ διαρροής στον πίνακα που είναι υποχρεωτικό, εγκατάσταση τριγώνου γείωσης αν η αντίσταση γείωσης είναι πολύ μεγάλη, κτλ), και άλλες φορές ψάχνουν αφορμή για να χρεώσουν επιπλέον.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Επειδή ίσως αναφερόμαστε σε κάτι διαφορετικό, sdim λες ότι για οκτάωρη εργασία (ή εν πάσει περιπτώσει μιας μέρας δουλειά), μπορεί να επιβιώσει επαγγελματίας νόμιμος με 40 Ευρώ? Και δεν υπολογίζω ούτε καν αποσβέσεις εξοπλισμού.

Link to comment
Share on other sites

Αποσβέσεις εξοπλισμού?? είναι μια μεγάλη συζήτηση που στο τέλος δεν νομίζω πως θα οδηγήσει πουθενά...προσωπικά θεωρώ τον εξοπλισμό ως αναγκαίο κακό (οικονομικό) και πως απλά κάνει τη δική μας ζωή ευκολότερη και τη δουλιά πιο γρήγορη που απλά δε πρόκειται να αποσβεστεί. Μια παρόμοια συζήτηση αν θυμάμαι καλά είχε γίνει και για τα όργανα μέτρησης για την νέα ΥΔΕ, δε νομίζω κανείς να μπήκε στο κόπο να σκεφτεί πότε θα πάρει τα λεφτά του πίσω απο τις ΥΔΕ.

Link to comment
Share on other sites

Με αυτό το σκεπτικό, πλέον η πλειοψηφία οφείλει σε ταμεία, εφορίες, κτλ. Γιατί αυτές οι δαπάνες διαμορφώνουν τα κόστη/μεροκάματα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχεις άδικο σε αυτό που λες συνάδελφε και το σωστό αυτό θα πρέπει να ήταν, μόνο που σε τέτοιες εποχές που ζούμε είναι αδύνατο να κάνεις απόσβεση εξοπλισμού, εκτός και αν βρεθεί δουλιά με 150 ευρώ μεροκάματο. Εδώ έρχεται η τριμηνία για το ΦΠΑ και σπάμε κουμπαράδες για να το πληρώσουμε...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ως ελευθεροι επαγγελματιες, δεν υπαρχει θεμα μεροκαματου... θα ειμασταν υπαλληλοι.

Παμε σε μια δουλεια και εκτιμαμε με βαση την ποιοτητα εργασιας που προσφερουμε και τον εξοπλισμο που διαθετουμε, ενα κοστος.   

Αυτο που λετε "μεροκαματο" προκυπτει απο αυτα που ζητουν ως εργασια οσοι ΔΕΝ πρεπει να κανουν τη δουλεια μας (μαυρη εργασια), και ετσι οδηγουν και εμας εκει.

Και βεβαια κοιμομαστε με υπνο βαθυ ολοι εμεις που παμε "με το σταυρο στο χερι"

Αυτα

Link to comment
Share on other sites

Με 40 ευρώ μεροκάματο που λέτε την κάτσαμε τη βάρκα ..μιλάμε για 200 ευρώ την εβδομάδα δλδ 800 ευρώ το μήνα ....ούτε για τα έξοδα λειτουργίας δεν φτάνουν/...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.