Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενεργητική πυρασφάλεια σε χώρο συνάθροισης κοινού


iliekater

Recommended Posts

 

δε νομιζω να πα κατι αντιθετο

Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση. Απλώς, με συγκεκριμένη πλέον εμπειρία, συμπληρώνω και διευκρινίζω αυτά που λες. Εξ ου και οι ευχαριστίες μου στο (+) του #291 :)

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

φιλε μου ο γραπτος λογος εχω πει ειναι καμμια φορα ουδετερος

δεν ειπα για καμμια αντιπαραθεση. Και ευχαριστω για το + αν και

ουτε το καταλαβα οτι μπηκε ουτε ποιος το βαλε :)

βασικα αν εχεις την ΥΔ πας κατευθειαν.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Συνάδελφοι,
 

Ο Otto έχει δίκιο (+1)

 

Υπάρχει εγκύκλιος της Π.Υ. που λέει οτι να απαιτούνται τα νομοθετημένα...μόνο που πρέπει να ψάξω σε ποιά απο τις καμμιά 40αρια που έχω ο αναφέρει !

 

υποθέτω αγαπητέ Συνάδελφε dib εννοείς την ΑΠ 29596 Φ.701.2/26-6-12 - Διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας πυροπροστασίας.

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι στη συζήτηση σημειώνοντας και πάνω στο αρχικό κείμενο.
Περιοχή Δραστηριότητος:Ν. Κόσμος
Αρμοδία Πυροσβεστική: Πειραιώς 31 (Γραφείο Υποδοχής Πολιτών)
Αρμόδιο Τμήμα: 1ος Όροφος 2η Πόρτα
 

Καλημέρα Συνάδελφοι,

 

χώρος συναθροίσεως κοινού δύο επιπέδων (ισόγειο&δώμα). Το δεύτερο επίπεδο έχει θεωρητικό πληθυσμό κάτω από 20 άτομα και το πρώτο κάτω από 50 άτομα. Το πρώτο επίπεδο έχει δύο (2) εξόδους κινδύνου. Επειδή για να εξέλθεις από τη 2η πόρτα πρέπει να διέλθεις από το χώρο πλύσεως σκευών δε λογίζεται ως έξοδος, άρα τελικώς υπάρχει μία (1) έξοδος στο πρώτο επίπεδο (ισόγειο). Από το δεύτερο επίπεδο διαφεύγεις μόνο μέσω κλίμακος από σκυρόδεμα εξωτερικής και όχι κυκλικής αλλά τύπου "Γ" (δεν υπάρχει διέλευση μέσα από το κλειστό ισόγειο) προς ανοικτό χώρο απ' ευθείας. Τα πλάτη ικανοποιούν τις απαιτήσεις.

 

Το δεύτερο επίπεδο ως καθιστάται αντιληπτό, έχει μόνο μία έξοδο διαφυγής και όχι υπό την έννοια της ανοιγομένης θυρός, απλά υπάρχει ένα άνοιγμα στην περίμετρο του δώματος από το οποίο εκκινά η κλίμακα. Θα υπάρξει πρόβλημα ως προς αυτό ή θεωρούνται τα δύο επίπεδα ως δύο "αίθουσες" κατά την 3/81 όπου εκάστη έχει πληθυσμό μικρότερο από 50 άτομα, οπότε και το υπαίθριο επίπεδο αν και θα έπρεπε να έχει δύο εξόδους κατά την Παρ. 3 του Άρθρ. 12Α δύναται να είναι αποδεκτή η εκφυλισμένη μία "έξοδος" ; Ή πάμε για αποκλίσεις και εάν ναι, θα γίνει αποδεκτό και ποιά θα ήταν μία εκτίμηση ως προς τα πρόσθετα μέτρα ;

Εάν έχει τύχει σε κάποιο Συνάδελφο παρόμοια περίπτωση και έχει τη διάθεση ας καταθέσει την εμπειρία/γνώμη του.

 

 

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

 

σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις σας. Απλά να σημειώσω ότι:

 

1) Στο επίπεδο του δώματος υπάρχει περιμετρικά στηθαίο αρκετά χαμηλό. Δεν είναι καν στηθαίο υπό την έννοια της προστασίας από πτώση. Δεν υπάρχει κάποιο σημείο για να εγκατασταθεί φωτεινή σήμανση. Ίσως εσωτερικά αυτού του χαμηλού μπετουδένιου - εκφυλιστικώς - στηθαίου. Κάπως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να εγκατασταθεί και ερμάριο υδροληψίας.

 

2) Αναφορικά με το αν θα είναι μία ενιαία μελέτη, έχω ακούσει από Συνάδελφο για περίπτωση όπου του ζητήθηκαν δύο ξεχωριστά τεύχη. Ένα τεύχος για το επίπεδο του ορόφου και ένα τεύχος για το επίπεδο του δώματος. Η μελέτη θα είναι μία-ενιαία για όλη την επιχείρηση και θα περιλαμβάνει και τα δύο (2) επίπεδα.

 

Ο Θεός και η ψυχή του...πάντως εν γένει τους Πυροσβέστες τους προτιμώ από λοιπούς καρεκλοκένταυρους κιας μας ταλαιπωρούν και αυτοί πού και πού, τουλάχιστον έχω την αίσθηση ότι δεν έχουν αυτόν τον κακεντρεχή τρόπο που έχουν π.χ. οι υγειονολόγοι (πρώην Ε.Δ.Υ.).

 

Ο ένας εκ των υπευθύνων που παραλαμβάνει για την εν λόγω περιοχή το μόνο που μου είπε είναι ότι εάν το πλάτος της εξόδου του δώματος ή/και της εξόδου του ισογείου δεν είναι 1.10 m, τότε θα ζητήσεις αποκλίσεις ως προς αυτό. Δε μου διευκρίνισε κάτι περαιτέρω. Εφόσον η αντιμετώπιση θα είναι ενιαία και για τα δύο επίπεδα πρόκειται για αίθουσα συγκεντρώσεως κοινού Κατηγορίας Α (θεωρητικός πληθυσμός <= 200) τότε σύμφωνα με το εδάφιο δ της παρ. 2 του Άρθρ. 6 και την Παρ. 1 του Άρθρ. 7 της Πυρ. Δ. 3/81 απαιτούνται:

- δύο (2) έξοδοι κινδύνου προς κοινόχρηστη οδό ή πόρτες προς διάδρομο ή άλλους χώρους που να οδηγούν από διαφορετικές κατευθύνσεις σε δύο ανεξάρτητες οδούς διαφυγής όπου το ελάχιστον πλάτος μιας εξόδου κινδύνου πρέπει να είναι 1.10 m

Επίσης τους υπαιθρίους χώρους όπως είναι το δώμα στη συγκεκριμένη περίπτωση σύμφωνα με την Παρ. 3 του Άρθρ. 12Α απαιτούνται δύο (2) τουλάχιστον τελικές έξοδοι.

Τελικά αναρωτιέμαι:

1) Θα πρέπει να ζητηθεί απόκλιση και ως προς τις διατάξεις της Παρ. 3 του Άρθρ. 12Α ως προς τον υπαίθριο χώρο του δώματος ο οποίος έχει μόνο μία (1) τελική έξοδο ή κατά την ενιαία αντιμετώπιση και επειδή δεν είναι όλος ο χώρος υπαίθριος αλλά μόνο το δώμα η περίπτωση αντιμετωπίζεται απλά ως αίθουσα Κατηγορίας Α και θέλει δύο (2) εξόδους συνολικά ως επιχείρηση (ισόγειο&δώμα) κατά τις διατάξεις του εδαφίου δ της παρ. 2 του Άρθρ. 6 και της Παρ. 1 του Άρθρ. 7 ;

2) Το ότι το πλάτος μίας εξόδου - κατά τις διατάξεις του εδαφίου δ της παρ. 2 του Άρθρ. 6 - πρέπει να είναι 1.10 m σημαίνει μίας εκ των συνολικών ή καθεμίας ;  Το ρωτώ καθώς υπάρχει μία διχογνωμία στις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους αν και θεωρώ ότι εάν ήθελε ο νομοθέτης να ισχύει για κάθε μία τότε θα παρέλειπε από την πρόταση το "μιας". 

Όποιος Συνάδελφος γνωρίζει κάτι σύμφωνα και με τη συγκεκριμένη υπηρεσία αν έχει την καλοσύνη ας με διαφωτίσει. Θα μπορούσα να τα έχω ρωτήσει και αυτά επί συγκεκριμένου, ωστόσο από λάθος μου παρέλειψα να τα σημειώσω και βέβαια τώρα που το καλοσκέφτομαι ίσως και να έσκαβα μόνος μου το λάκκο μου.

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε Antiermitianos...ναι σ' αυτή αναφέρομαι αν και κάθησα και έψαξα καμμιά 25αριά εγκυκλίους (γιατί ξεκίνησα απο το 2010 !!!!)

 

Νομίζω οτι είναι ξεκάθαρη η άποψη της Π.Υ. για τα επιπρόσθετα μέτρα πέρα των απαιτουμένων ....

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Antiermitianos Επειδή η κάθε δ/νση Π.Υ. θέλει να έχει τον κ#λο της καλυμμένο άλλα και γιατί πρέπει να εφαρμόσει κατά γράμμα την νομοθεσία (ειδικά την 3/81), σου λέει απο τη στιγμή που δεν έχεις π.χ. 2 εξόδους (όπως προβλέπεται απο την 3/81 έστω και για πληθυσμό <50 άτομα), ζήτησε απόκλιση για να σου προτείνουμε τα επιπλέον μέτρα και να εκδοθεί το πιστοποιητικό...so simple !!! Μην κάθεσαι να ψάχνεις γωνία στο 10άρικο :smile:

Link to comment
Share on other sites

Συνολικά έχω δύο (2). Μία (1) στο ισόγειο επίπεδο και μία (1) στο δώμα ή αναφέρεσαι μόνο στο δώμα ; Εάν αναφέρεσαι μόνο στο δώμα τότε θεωρείς ότι κατά το άρθρο 12Α ανεξάρτητα από το σύνολο των επιπέδων της επιχειρήσεως (ισόγειο&υπόγειο) απαιτούνται κατ' ανάγκη δύο (2) έξοδοι στο δώμα (=υπαίθριος χώρος). Σε αυτήν την περίπτωση απαιτούνται τρεις (3) έξοδοι συνολικά. Μήπως όμως επειδή στην περίπτωση αυτή μου ζητήθηκε ενιαία αντιμετώπιση πρέπει να έχω απλά δύο (2) εξόδους όπου η μία ή καθεμία - αναλόγως πως το ερμηνεύει ο καθένας - πρέπει να έχει ελάχιστο πλάτος 1.10 m. Κατά την αίτηση αποκλίσεως πρέπει να αναφέρεις τη διάταξη ως προς την οποία αποκλίνει η μελέτη. Βέβαια, θα μου πεις άστο και θα σου πουν αυτοί. Και τέλος να σημειώσω ότι επειδή προφανώς πρόκειται για αδειοδότηση Κ.Υ.Ε. παίζει σημαντικό ρόλο το εάν θα αιτηθείς ή όχι για αποκλίσεις καθώς το χρονικό διάστημα που προσθέτουν οι αποκλίσεις είναι "τεράστιο", ειδικά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις υπηρεσίες με αυξημένη εισροή μελετών, όπως η Γ.Υ.Π. Με τι άντερα θα πας να πεις στον "καιόμενο" πελάτη ότι ξέρεις "το άνοιγμα των εξόδων κινδύνου δεν είναι 1.10 αλλά 0.95 και γι' αυτό πρέπει να περιμένεις 2-3 μηνάκια παραπάνω"   :shock:  :shock:  :shock:

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Για ρίξε και μια ματιά στο άρθρο 6 παργ. 2δ και 7 παργ. 1...ίσως καλύπτεις τα απαιτούμενα (μία έξοδος ανά επίπεδο και 0,9 πλάτος) για πληθυσμό ανα επίπεδο < 50 άτομα...

 

Αν όχι ή επιμένουνε στις απόψεις τους....πας για αποκλιση !!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.