Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοποθέτηση καλωδίων μεγάλης διατομής


spirosil

Recommended Posts

καλησπέρα...

 

μου ζητήθηκε από έναν μηχανικό να του εξηγήσω το εξείς : για ποιόν λόγο όταν έχω καλώδια μεγάλων διατομών πχ (6 x 150mm ) τα οποια τοποθετούνται σε μια ευθεία πχ (σχάρα ) σε μια εγκατάσταση ,, αυτά θα πρέπει να είναι στριφογυρισμένα το ένα με το άλλο και όχι δίπλα δίπλα (ακόμα και αν η απόσταση μεταξύ τους είναι τέτοια ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση δημιουργίας δινορευάτωv ;)

 

φυσικά αυτό σε μια εγκατάσταση είναι πολύ δύσκολο να γίνει γιατί πρέπει κάποιος να τα στρίψει και αυτά είναι πολύ βαριά για να γίνει κάτι τέτοιο ..

 

...αλλά η ερώτηση παραμένει !!!

 

μήπως μπορεί κάποιος να μου δώσει μια απάντηση διότι τα βιβλία και το ιντερνετ δεν αναφένουν κάτι τέτοιο..

 

Για την τοποθέτηση τόνων στον τίτλο του θέματος, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Καλωσηρθες στο φορουμ. Παρακαλω βαλε τονους στο τιτλο με την "επεξεργασια" κ ριξε μια ματια στους κανονες συμμετοχης

 

Για αυτο που ρωτας δεν γνωριζω. Εχω δει και εγω μεγαλα καλωδια τα οποια ειναι στριφογυρισμενα μεταξυ τους. Αν ξερει καποιος και μας διαφωτισει.. Να ειναι μηπως για αλληλοεξουδετερωση μαγνητικων πεδιων;;

Link to comment
Share on other sites

Στην πράξη τα παροχικά καλώδια δύσκολα τοποθετούνται σαν να είναι συνεστραμμένα μεταξύ τους. Συνήθως τοποθετούνται σε σχάρες το ένα δίπλα στο άλλο. Στη Μέση Τάση συστρέφονται ή τοποθετούνται σε διάταξη "πυραμίδας" ακριβώς για το λόγω μείωσης της αλληλεπίδρασης του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου . Όμως στη Χαμηλή Τάση σπάνια έχω να δει να είναι πλεγμένα μεταξύ τους. Ο λόγος μάλλον είναι ο ίδιος και στη χαμηλή (αν συμβαίνει), δηλ. περιορισμός της αλληλεπίδρασης των μαγνητικών πεδίων που αναπτύσσονται αν και προσωπικά δεν βλέπω το λόγο. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο. Παρ όλα αυτά εγώ προσωπικά δεν το έχω δει να συμβαίνει συχνά στη χαμηλή (για να πω την αλήθεια δεν το εχω να συμβαίνει ποτέ. Μόνο στη Μέση Τάση, όπου έχει και κάποιο νόημα.)

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση πως συστρεφόνται για την αποφυγή εμφάνισης χωρητικότητας αλλα από ότι θυμάμε γίνετε σε μεγάλα μήκη

Link to comment
Share on other sites

Έχετε δίκιο πως είναι αδύνατο να συμβεί στρέψη μεταξύ τους , ούτε και εγώ το έχω δει ή το έχω εφαρμόσει σε κάποια εγκατάσταση ... αλλά χρειαζόμουν την απάντηση ,αν και ήμουν σίγουρος πως είχε σχέση με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται γύρω από τους αγωγούς....

 

Οπότε στην πράξη,η αλλαγή που προκαλούν στην αντίσταση των αγωγών δεν επηρρεάζει το κύκλωμα μας όσα μέτρα και αν είναι οι αγωγοί ..

 

Σωστά ??

 

Εάν υποθέσουμε ότι το επηρρεάζουν ,,πως λύνουμε το πρόβλημα ?

Κάτι παραπλήσιο με την διόρθωση του συντελεστή ισχύος , να φανταστώ ?

 

Η μήπως έχω μεγάλη φαντασία ?

 

Ευχαριστώ..

Link to comment
Share on other sites

Οτι το επηρρεάζουν το επηρρεάζουν. Η γειτνίαση εν παραλλήλω καλωδίων ισχύος αλληλεπιδρά ανάμεσα στα καλώδια. ΟΜΩΣ γιαυτό υπάρχουν οι συντελεστέ μείωσης ανάλογα με το είδος και τον τρόπο εγκατάστασης των καλωδίων. Θυμηθείτε τι έλεγε ο παλιός καλός και σοφός ΚΕΗΕ. Πόσοι ενεργοί αγωγοί στον ίδιο σωλήνα ? Χ ? μείωση τόσο (π.χ. 0.8-). Το ίδιο και στις μεγάλες ισχείς. Η αλληλεπίδραση αυτή των αγωγών που βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο λαμβάνεται υπόψη στους συντελεστές μείωσης. Το θέμα είναι σε τόσο μεγάλα καλώδια, ισχύουν όσα ξέρουμε για τις απλές παροχές ? Προφανώς ναι. Ομως εδώ μια μείωση π.χ. 20% σημαίνει πολλάααααααα αμπερ και άλλες διατομές γιαυτό θέλει προσοχή. Αξίζει να το συζητήσουμε με κάποιο παράδειγμα ίσως για να το καταλάβουμε κιολας.

Link to comment
Share on other sites

[align=justify:aa2c8b52ef]Αυτή η πλοκή των καλωδίων (κοτσίδα) εξασφαλίζει σταθερή γεωμετρία στο σύστημα των αγωγών μεταφοράς (Σταθερή εναλλαγή των θέσεων μεταξύ των αγωγών κατα την πορεία τους ας πούμε μέχρι το φορτίο) με αποτέλεσμα να υπάρχει αλληλοεξουδετέρωση της επαγόμενης τάσης. Στο παρελθόν που οι γραμμές τηλεπικοινωνιών ήταν εναέριες και υπαίθριες και συνήθως όδευαν παράλληλα με τις γραμμές μεταφοράς της ΔΕΗ υπέφεραν απο παρεμβολές εξαιτίας των επαγώμενων τάσεων λόγω γεωμετρίας του συστήματος μεταφοράς. Έτσι επινοήθηκε η συστροφή (πλοκή-κοτσίδα) των καλωδίων τόσο της ΔΕΗ όσο και του ΟΤΕ. Σήμερα η ΔΕΗ αντικαθιστά τους γυμνούς αγωγούς στα εναέρια δίκτυα χαμηλής τάσεως με μονωμένους και πλεγμένους. Το ίδιο παρατηρούμε και στα υπόγεια. Τα καλώδια πλεγμένα παράγονται απο τους κατασκευαστές έτοιμα σε στροφεία (μπομπίνες)[/align:aa2c8b52ef]

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπερα πεδια και καλη χρονια

 

Καταρχην τα συνεσταρεμενα καλωδια τα εχουν την εξεις ονομασια ( 3 foil ) . Την ονομασια αυτη την εχουμε απο τα καλωδια της παροχης της δεη. Δεν ειναι παντα σε εφαρμογη αυτο που λες συναδελφε.

Αυτα βασικα γινετε για την ισοκατανομη φορτιου και για λογους πρακτικους για να ξεχωριζουν τα κλωδια

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.