Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή αντλίας θερμότητας


zio7

Recommended Posts

Καλημέρα. Κάνω τη μελέτη ΚΕΝΑΚ και θέρμανσης - ψύξης τριώροφης οικοδομής με έξι διαμερίσματα των 100τ.μ. περίπου το καθένα. Ο εργολάβος για να αποφύγει το μεγάλο λεβητοστάσιο (θέλει ατομική θέρμανση και η περιοχή δεν έχει αέριο οπότε απαιτούσε μεγάλη επιφάνεια για λεβητοστάσιο με ατομικούς λέβητες πετρελαίου) κατέληξε σε εγκατάσταση Α.Θ. Για να περιορίσει τα επιπλέον έξοδα και σύμφωνα με το νόμο 4122/2013 και το σχετικό άρθρο 6 (οι αντλίες θερμότητας που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικής σήμανσης, eco label, που θεσπίστηκαν με την απόφαση 2007/742/ ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρούνται ΑΠΕ και καθιστούν προαιρετική την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών) αποφάσισε να επιλέξουμε κάποια Α.Θ. από το μητρώο του «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» που πληρούν τις παραπάνω απαιτήσεις και να μην εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες. Είναι σωστή σαν λογική? Με ποια κριτήρια να επιλέξω την κατάλληλη αντλία θερμότητας? Και ποια θεωρείται ως πιο αξιόπιστη στην αγορά? (αν δεν μπορεί να αναφερθεί δημόσια παρακαλώ να μου στείλετε μήνυμα). Η οικοδομή είναι στην Έδεσσα. Ευχαριστώ πολύ.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η οικοδομή είναι στην Έδεσσα ?

 

Δεν ξέρω τι καιρικές συνθήκες επικρατούν εκεί (πρέπει να δεις τη ΤΟΤΕΕ 3), αλλα υποψιάζομαι οτι με Α/Θ, μαλλον δεν θα τα καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν, έστω και με το βοηθητικό σύστημα της ηλεκτρικής αντίστασης...

 

Και επειδή ο εργολάβος θέλει να κερδίσει απο το χώρο του υπογείου (στο λεβητοστασιο) και του δώματος απο ηλιακούς, μήπως είναι καλύτερα να επενεξετάσετε είδικά, την αντιμετώπιση της θέρμανσης του κτηρίου... ? 

 

Για τη ψύξη λόγω περιοχής, αντιλαμβανομαι οτι και με τοπικά split μπορεί να καλύψει τα φορτία ...

Link to comment
Share on other sites

Οι αντλίες θερμότητας είναι καλές και στην θέρμανση αρκεί να γίνει σωστή μελέτη.

Η ονομαστική απόδοση που έχουν στο προσπέκτους δεν είναι σταθερή σε όλο το φάσμα θερμοκρασιών. Μπορεί π.χ. μια αντλία θερμότητας να αποδίδει 26KW με 10°C θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά μόλις 15KW με 0°C θεμοκρασία περιβάλλοντος. Αντίστοιχα ο βαθμός απόδοσης μειώνεται όσο πέφτει η εξωτερική θερμοκρασίας. Τις πληροφορίες θα τις βρεις στο datasheet της αντλίας θερμότητας, κρυμμένες σε δεκάδες πινακάκια.

 

Μην ξεχάσεις να βάλεις και θερμιδομετρητές, όπως απαιτείται από την νομοθεσία όταν διαφορετικές ιδιοκτησίες έχουν κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Η θέρμανση με κοινόχρηστη αντλία θερμότητας είναι εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

 να μην εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες. Είναι σωστή σαν λογική?

 

Λάθος... Για 6 Χ 400€ = 2.400€ + ~600€ σωληνώσεις = 3.000€ να "τους αναγκάζει" να χρησιμοποιούν Α/Θ για ΖΝΧ τους μήνες που υπάρχει ηλιοφάνεια δεν είναι τρελό????  Τα μπόιλερ για τις Α/Θ δεν έχουν κόστος?????

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η ΤΟΤΕΕ 3 για την Έδεσσα δίνει μέση απολύτως ελάχιστη μηνιαία θερμοκρασία -5,5 για τον Ιανουάριο. Οπότε θα πρέπει η Α.Θ. στα κρυφά πινακάκια να μας καλύπτει για τους -6 βαθμούς τις υπολογιζόμενς θερμικές απώλειες. Για διαμερίσματα με ΚΕΝΑΚ θεωρώ οτι 100w/m2 μας καλύπτει και για τους -6, άρα θα πρέπει να βρώ Α.Θ. π.χ. με ονομαστικη ισχύ 14 KW η οποία στους -6 να μας δίνει περίπου 10 KW και φυσικά με όσο το δυνατόν καλύτερο COP. Ποιά θεωρείται ως πιο αξιόπιστη στην αγορά? Monoblock ή split είναι καλύτερο? Δοχείο αδρανείας χρειάζεται και αν ναι μπορώ να πάρω το ΖΝΧ απο αυτό? Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας

 

 

Για 6 Χ 400€ = 2.400€ + ~600€ σωληνώσεις = 3.000€

 

Κάθε διαμέρισμα θέλει περίπου 3,5 τ.μ. ηλιακών συλλέκτων, συν το ηλιακό κιτ συν το μπόιλερ διπλής ενεργείας πιστεύω οτι τα 3000 είναι πολύ λίγα που είπες. Ποιο πολύ επιλογή του εργολάβου είναι για να ισοσταθμίσει τη διαφορά λέβητα πετρελαίου και Α.Θ.

Edited by zio7
Link to comment
Share on other sites

Κοίταζα μόλις τις προδιαγραφές μιας μάρκας που φτιάχνει αντλίες θερμότητας.

 

Μοντέλο που έχει ονομαστική απόδοση στην θέρμανση 28.8KW και COP = 2.76, σε χαμηλές θερμοκρασίες όπως αυτές που αναφέρατε για την Έδεσσα είναι πολύ πιο κάτω. Ενδεικτικά στους -7°C έχει απόδοση 15.7KW και COP = 1.4.

 

Και πάλι συμφέρει, απλά πρέπει να γίνει σωστή διαστασιολόγιση.

Όποιος διαστασιολογεί με βάση τις ονομαστικές τιμές και όχι με τις πραγματικές τιμές είναι καταδικασμένος να του βγει άσχημο όνομα, με τα πρώτα κρύα θα πουντιάσουν οι κάτοικοι του διαμερίσματος.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Βρήκα μοντέλο που έχει

 

7°C  -  heating capacity: 14,0 KW  -  total power input: 3,33 KW  για θερμοκρασια νερου 35°C  και

 

 

-5°C  -  heating capacity: 10,2 KW  -  total power input: 3,25 KW  για θερμοκρασια νερου 35°C

 

σαφώς πέφτει το COP αλλα όχι πάρα πολύ. Το θέμα έιναι πόσο αξιόπιστο είναι το αρχείο που δίνει η εταιρεία?

Link to comment
Share on other sites

Για fan coils τι θερμοκρασία νερού πρέπει να έχω?

 

Απο το ΥΠΕΚΑ μου απάντησαν οτι οι Α.Θ. του μητρώου του εξοικονομώ πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις  που θεσπίστηκαν με την απόφαση 2007/742/ ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μόνο ως προς το COP και όχι τις λοιπές προϋποθέσεις του οικολογικού σήματος. Συνεπώς όσες είναι καταχωρημένες στο μητρώο δεν σημαίνει οτι έχουν πιστοποίηση eco label, άρα δεν μπορείς μέσω του νεου νόμου 4122/2013 και το σχετικό άρθρο 6, να αποφύγεις τους ηλιακούς συλλέκτες, εκτος φυσικά και αν όντως κάποια Α.Θ. έχει πιστοποιηση eco label (νομίζω οτι μόνο μια έχει στην Ελλάδα)

Link to comment
Share on other sites

δεν υπάρχει "τι νερό πρέπει να έχω"

κάθε μηχάνημα έχει συγκεκριμένες αποδόσεις σε συγκεκριμένες συνθήκες

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.