Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπογραφικό εξαρτημένο από συντεταγμένες ορθοφωτοχαρτών


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 40
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις συντεταγμένες του κτηματολογίου αν θέλεις με +  1μ, αλλά η επίλυση απο το αντίστοιχο λογισμικό των βάσεων θα σου δείξει την ακρίβεια, εκτός και αν δουλεύεις hepos ή άλλα αντίστοιχα δίκτυα, οπότε αν σου έχουν περάσει σωστά τις παραμέτρους δεν θα έχεις θέμα. Αυτό μπορείς να το ελέγξεις κάνοντας μετρήσεις σε ένα τριγωνομετρικό ΓΥΣ ή και σε δεύτερο για επιβεβαίωση.

Όταν παίρνεις μετρήσεις με GPS σε ένα γωνία κτιρίου σίγουρα έχει σφάλμα. Πρώτον απο το γεγονός ότι δεν μπορείς να βάλεις το κέντρο της κεραίας στην γωνία, αλλά απλά την ακουμπάς, άρα απο εκεί έχεις κάποια εκατοστά και δεύτερον και πιο σημαντικόν όταν πλησιάζεις ένα κτίριο χάνεις δορυφόρους οπότε ανεβαίνει και το σφάλμα σου.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ο συνάδελφος Γερονίκος, τον τελευταίο καιρό κάνει συχνά -πυκνά την εμφάνιση του ανάμεσα στους Τοπογράφος. Αφού αμφισβήτησε τοπογραφικές μεθόδους, τώρα μας λέει πως μερικά "τριγωνομετρικά είναι  απλά απαράδεκτα".  Εγώ προσωπικά, μέσα στα τριάντα χρόνια που πηγαίνω σε τριγωνομετρικά ή τα σκοπεύω, (ίσως στο 60% των τριγ. της Β. Ελλάδας από Κομοτηνή μέχρι Καστοριά και νησιά Β. Αιγαίου) δεν το έχω πεί ποτέ αυτό. Είδα βάθρα βγαλμένα ή σε λοξή θέση. Σε αυτή την κατάσταση αυτά τα βάθρα δεν τα χρησιμοποιείς. Αν έχεις ένδειξη πως κάποια σημεία στην περιοχή σου "κλωτσάνε",  γράψε πια είναι αυτά ώστε να μη τα χρησιμοποιούν και άλλοι συνάδελφοι! Πως είσαι όμως τόσο σίγουρος ότι έχουν απόκλιση πάνω από μισό μέτρο??? Πάντως, θα το ξαναπώ, πολλά gps βρε αδελφέ. Εύκολη η τοπογραφία με τα gps. Προχθές, ένα φίλος πολιτ. μηχ., που έχει  gps, μου έλεγε πως η σχολή των τοπογράφων πρέπει να γίνει  έως και 3 χρόνια. Αυτός, λέει,  με ένα χρόνο που έκανε στη σχολή μπορεί και κάνει τοπογραφικά!!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι οτί έχει συμβεί και σε άλλες συζήτησεις, να καταλήγουν στο πόσο σπουδαίοι είναι οι τοπογράφοι και ο ρόλος του και πόσο κακοί και επικίνδυνοι οι ΠΜ.

 

Τόσο επικίνδυνοι, που δεν υπάρχει λόγος να ξέρουν οτι υπάρχουν ορθοφωτοχάρτες με απόκλιση κάτω του 1 μ (παραδοχή συναδέλφου σας).

 

Ευτυχώς ξέρουμε οτί παντού στον κόσμο:

 

-Το surveying για τη χάραξη των τεχνικών έργων και τυχόν μέτρησεις οικοπέδων συνήθως το κάνουμε οι ίδιοι, ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ στον κόσμο και σε μικρές εκτάσεις οι διαφορές μας είναι ασήμαντες/αμελητέες.

-Σε μεγαλύτερες εκτάσεις παίζει ούτως ή αλλιώς ρόλο η εμπειρία και -για να σε προλάβω- μου είναι γνωστές οι ενοχοποιήσεις αυτών.

-Μια απλή ανάγνωση δίσυχνου GPS μπορεί να δείξει οτί ορισμένα ορισμένα τριγωνομετρικά, έχουν όντως τοποθετηθεί αλλ'αντ'άλλων.

-Υπάρχουν μεταπτυχιακά -ενός έτους- που όντως δίνουν ΕΔ και εγγραφή σε συλλόγους τοπογράφων στο εξωτερικό. Είχες και είχα την ατυχία να γεννηθούμε όμως σε αυτήν την χώρα...

-Από τις αμφισβητήσεις τοπογραφικών μεθόδων, προκύπτει οτί ΚΑΜΙΑ δεν είναι πανάκεια. Σε τέτοιες περιπτώσεις ανατρέχουμε στους εμπειρότερους για καθοδήγηση. Προσωπικά όταν κάποιος μου ζητήσει βοήθεια, το να δοκιμάσω είναι του δείξω πόσο "άσχετος" και "επικίνδυνος" είναι, είναι -σε τελική ανάλυση- θέμα ήθους.

 

Δυστυχώς όσο σημαντικός και να είναι ο ρόλος σας, αντί να βρείτε κάτι πρωτότυπο να κάνετε όπως π.χ. 3D σαρώσεις κτιρίων κλπ. (με τις οποίες ο ΠΜ δεν θα ασχοληθεί), κοιτάτε να την λέτε σε ΠΜ για το πόσο καλύτεροι είστε από αυτόυς στα οικοπεδάκια, τα οποία συνιστούν το 90% της απασχόλησης μας στην Ελλάδα. (σε μεγάλο βαθμό συμπίπτει, εαν αποφασίσουμε να αξιοποιήσουμε τα GPS που έλεγες.)

 

 

Ελλαδάρα...

Edited by Ioannis K. Geronikos
  • Upvote 1
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

συνάδελφε geronikos τα έχεις όλα μπερδεμένα στο μυαλό σου....

ιδίως οι αρχικές σου ερωτήσεις είναι για γελια..

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Γερονικόλα θέλω να απαντήσω μόνο στο σημείο που λές "...ορισμένα ορισμένα τριγωνομετρικά, έχουν όντως τοποθετηθεί αλλ'αντ'άλλων". Πρέπει να ξέρεις, είμαι σίγουρος πως δεν το ξέρεις γιατί ποτέ σου δεν έκανες τριγωνισμό, πως πρώτα τοποθετούνται τα βάθρα και μετά γίνονται η μετρήσεις (γωνίες, πλευρές κ.λ.π). Τα βάθρα δεν τοποθετούνται όπως τα πασαλάκια σε μια οικοδομή ή για οικόπεδο! Πάντως Τα τριγ. που κλωτσάνε στην περιοχή σου να τα αναφέρεις για τους άλλους συναδ. της περιοχής σου. Τα δικά μας εδώ στην Β. Ελλάδα, όσα είναι στην θέση τους , είναι καλά. 

Link to comment
Share on other sites

Αν ήξερε τι υπολογισμοί και τι δουλειά έγινε πριν 100 χρόνια και μετά για να βγουν οι συντεταγμένες αυτές των τριγωνομετρικών  (πριν την ύπαρξη υπολογιστών και gps)  δεν θα έλεγε ότι " κλωτσάνε"  Πάντως και εδώ όλα είναι μια χαρά τα τριγωνομετρικά όσο είναι στην θέση τους (αν εξαιρέσουμε τις μικρομετακινήσεις λόγο των μετακινήσεων του στερεού φλοιού της γης από τις τεκτονικές πλάκες που είναι τις τάξης των λίγων εκατ ίσως και λιγότερο )

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Αποκλίσεις κάτω του μισού μέτρου έχω βρεί 1-2 φορές έχοντας μετρήσει πάρα πολλά τριγωνομετρικά, απόκλιση πάνω από μέτρο συνάδελφε  Ioannis K. Geronikos ή κάτι κάνεις λάθος ή πρέπει να προσέξεις το εξής  : υπάρχουν πολλές θέσεις που τα τριγωνομετρικά είναι διπλά με την ίδια ονομασία δηλαδή υπάρχει ένα της ΓΥΣ και ένα του ΥΓ σε απόσταση μέτρου και ενδεχομένως κάποιο από τα δύο να μην υπάρχει !!!..για την χρήση του GNSS με ή χωρίς τα ιδιωτικά δίκτυα(με τα προβλήματά τους ή χωρίς) γενικά να πώ ότι μόνο αν ξέρεις καλά τι κάνεις μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις άριστα.. 

Link to comment
Share on other sites

Τα τριγωνομετρικά της ΓΥΣ να τα ελέγχετε για τις τιμές τους, σε ΗΑΤΤ ή ΕΓΣΑ 87, που δίνονται από την ΓΥΣ και όχι από τις τιμές που έχουν τα ίδια βάθρα στα μικρά φύλλα χάρτου από τις δουλειές των διανομών της τοπογραφικής υπηρεσίας.  Εγώ, θα το πω στα ίσια, διαπιστώνω απ'τα όσα διαβάζω εδώ στο φόρουμ, πως σε πολλούς συναδέλφους, που κάνουν τοπογραφικά, υπάρχει ΜΕΓΑΛΗ σύγχυση στο να ξεχωρίσουν τα μικρά από τα μεγάλα Φ.Χ. και το πως προέκυψαν οι τιμές  ΗΑΤΤ των μικρών φύλων της τοπογραφικής υπηρεσίας. Ήρθαν καπάκι το ΕΓΣΑ87 και ...τα gps και η σύγχυση μεγάλωσε ακόμη περισσότερο.   

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.