Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόστιμο στην Ένωση Κατασκευαστών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού


Engineer

Recommended Posts

Πρόστιμο ύψους 18.394 ευρώ στην Ένωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.Ε.) επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ), με την υπ' αριθμ. 561/VII/2013 ομόφωνη απόφασή της, έκρινε ότι η Ε.Κ.Ε.Ε, η οποία εκπροσωπεί κατασκευαστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ιδίως στον νομό Αττικής, συνέβαλε –μέσα από διαρκείς αποφάσεις/συστάσεις προς τα μέλη της τα έτη 2002 έως και 2009– στον περιορισμό της παραγωγής (ανέγερσης) και διάθεσης νεόδμητων πλεοναζουσών κατοικιών στον νομό Αττικής και στον έμμεσο, έτσι, καθορισμό των τιμών τους, γεγονός που συνιστά παράβαση και σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού (άρθρο 1 του ν.703/77, νυν άρθρο 1 του ν3959/2011).

 

Η σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, σύμφωνα με το ΑΠΕ, διενεργήθηκε με αφορμή πληθώρα δημοσιευμάτων στον Τύπο σχετικά με τις υψηλές τιμές των ακινήτων, καθώς και σχετική ανακοίνωση της Ε.Κ.Κ.Ε. αναφορικά με την προσφορά προς πώληση διαθέσιμων κτιρίων.

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι αποφάσεις και συνεχείς συστάσεις της Ε.Κ.Κ.Ε αποτελούν τη συνεπή έκφραση της βούλησης της ιδίας να συντονίσει τη συμπεριφορά των μελών της στην αγορά, και ειδικότερα να συντονίσει τη διάθεση των νεόδμητων πλεοναζουσών κατοικιών και να περιορίσει την ανέγερσή τους.

 

Με τον τρόπο αυτόν, η Ε.Κ.Κ.Ε, ουσιαστικά, αντικατέστησε τους κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας κάθε μέλους με πρακτικές, οι οποίες είχαν ως απώτερο στόχο τη διατήρηση των τιμών πώλησης των κατοικιών στα ήδη διαμορφωμένα επίπεδά τους (ώστε να είναι εφικτή η περαιτέρω αύξηση της τιμής τους όταν θα επέρχονταν εκ νέου ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης).

 

Πέρα της επιβολής προστίμου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρέωσε την Ε.Κ.Ε.Ε. να ενημερώσει με επιστολή τα μέλη της, εντός είκοσι ημερών, ότι η διαμόρφωση των τιμών κατασκευής κτιρίων και η διάθεση ανεγερθέντων κτιρίων στην αγορά συνιστά ελεύθερη και αυτόνομη επιχειρηματική επιλογή κάθε επιχείρησης-μέλους της Ένωσης, καθώς και ότι τα μέλη της θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους από κάθε ενέργεια άμεσου ή έμμεσου καθορισμού της τιμολογιακής πολιτικής τους ή/και ελέγχου της διάθεσης τυχόν υφιστάμενου πλεονάσματος ακινήτων στην αγορά (για παράδειγμα, μέσω του προσδιορισμού ενός ελάχιστου ποσοστού διάθεσής τους ή της αποτροπής από νέες ανεγέρσεις κτιρίων). Επίσης, η Ε.Κ.Ε.Ε. υποχρεώθηκε να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της για ένα έτος την ως άνω επιστολή, η οποία θα περιέχει ρητή αναφορά στο διατακτικό της Απόφασης.

 

Πηγή: http://www.b2green.g...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Τεράστια επιτυχία της επιτροπής Ανταγωνισμού .

 

Μετά τις μεγάλες επιτυχίες που είχε στην πάταξη των τριγωνικών συναλλαγών των πολυεθνικών , που μείωσαν τις τιμές και αύξησαν την φορολογία των πολυεθνικών , στην παρέμβαση γιά την μείωση της τιμής των οικοδομικών υλικών που εν μέσω κρίσης αυξάνονται συνεχώς , κατάφερε να τιμωρήσει μίά ένωση που περιλαμβάνει μερικούς από τους κατασκευαστές , οι οποίοι πλέον σχεδόν όλοι δεν ασκούν επάγγελμα .

 

Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι :

 

Τα μέλη της επιτροπής χρειάζονται βρεγμένη σανίδα , η απλά θα είναι το καλύτερο νούμερο των νέων θεατρικών επιθεωρήσεων .

 

Μπράβο ρε κέρβεροι του Ανταγωνισμού .

 

Εννοείται ότι αυτή η απόφαση έβαλε άλλο ένα λιθαράκι στο ποσοστό της ΧΑ .

 

Γειά σου ρε Αντωνάκη με τα στελέχη σου .

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

πως βαζω -1000 στην ειδηση?

 

καλα μιλαμε για μεγαλες επιτυχιες...

τωρα οδηγουμαστε προς την αναπτυξη

Link to comment
Share on other sites

... συνέβαλε –μέσα από διαρκείς αποφάσεις/συστάσεις προς τα μέλη της τα έτη 2002 έως και 2009– στον περιορισμό της παραγωγής (ανέγερσης) και διάθεσης νεόδμητων πλεοναζουσών κατοικιών στον νομό Αττικής

Για ποιον περιορισμό παραγωγής μιλάνε?

Που τέλος του 2005 οι αιτήσεις για έκδοση οικ. αδείας ήταν πολλές δεκάδες χιλιάδες? (λόγω του ΦΠΑ που ερχόταν)

Που τα νεόδμητα προς διάθεση είναι πάνω από 100.000? 

 

Δυστυχώς (για αυτήν) η αυτοαποκαλούμενη ένωση κατασκευαστών κτιρίων συγκεντρώνει ανάμεσα στα μέλη της άπειρους μη ικανούς και μη άξιους επιχειρηματίες της οικοδομής. Με πλήρη άγνοια τεχνικών και οικονομικών εννοιών. (κοινώς τσοπάνηδες)

Τους οποίους συγκεντρώνει προκειμένου να εισπράττει εισφορές "δείχνοντάς" τους πως αγωνίζεται προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά τους.

 

Τα συμφέροντά τους θα τα προάσπιζε αν έθετε κάποιο φραγμό εξ αρχής στην τεχνική και επιχειρηματική κατρακύλα της οικοδομής στην Ελλάδα απαιτώντας την εφαρμογή ΜΗ.Κ.Ι.Ε.

και όχι στέλνωντας φαξ ενημερώνοντας τα μέλη της ένωσης να κάνουν κράτει στην ανέγερση νέων έργων.

 

Και ένας παντελώς άσχετος μπορούσε να καταλάβει πως μετά τις δεκάδες χιλιάδες άδειες του 2005 σε συνδυασμό με τις τρελές τιμές που κλείστηκαν τότε τα οικόπεδα

κάποτε θα ερχόταν το αδιέξοδο.

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

Αφού σε αυτήν την ένωση ακόμα και στις καλές εποχές , το κύριο ενδιαφέρον των μελών της ήταν οι οφειλές τους στο ΙΚΑ .

 

Αλλά δυστυχώς οι λίγοι μηχανικοί - κατασκευαστές δεν κατάφεραν να συννενοηθούν , ούτε να επιβάλλουν το ΜΗΚΙΕ , ενώ το ΤΕΕ ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε γιά κάτι πέραν των ΔΕ και του αντικειμένου τους .

Link to comment
Share on other sites

Καλά τώρα που το χαράτσι θα μπει χωρίς να είναι απαραίτητη η ηλεκτροδότηση θα δεις πως θα πέσουν οι τιμές και μερικοί εργολάβοι απο τα παράθυρα.

Link to comment
Share on other sites

Κάνεις λάθος Χρήστο γιατί δυστυχώς ΠΑΝΤΑ πληρώνουμε ΦΑΠ γιά τα απούλητα με ποσοστό 0,6 % , χωρίς αφορολόγητο , παρ΄ ότι πρόκειται περί εμπορεύματος . 

 

Αρα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.