Μετάβαση στο περιεχόμενο

"Αναψε φωτιές" ρύθμιση για τη Διαύγεια


Engineer

Recommended Posts

Μια ρύθμιση του νομοσχεδίου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε διαβούλευση άναψε φωτιές καθώς ερμηνεύεται ως έμμεση κατάργηση της "Διαύγειας". Συγκεκριμένα ενώ έως τώρα ισχύει ο νόμος Ραγκούση ο οποίος ορίζει ότι οι διοικητικές πράξεις «δεν εκτελούνται, εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο» η διατύπωση αλλάζει και αναφέρεται ότι οι αποφάσεις του κράτους «ισχύουν από την ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο ...εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις».

 

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης έσπευσε μέσω twitter να διαψεύσει την κατάργηση της "Διαύγειας", όπου αναρτούνται διαγωνισμοί, αποφάσεις υπουργείων κ.τλ.

 

"Παντελώς αναληθείς οι φήμες περί κατάργησης της διαύγειας... Θα ακολουθήσει αναλυτικό δελτίο τύπου", αναφέρει.

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου

 

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, όχι μόνον δεν καταργείται το πρόγραμμα «Διαύγεια», που αποτελεί μοναδικό εργαλείο ενίσχυσης της διαφάνειας της διοικητικής δράσης, αλλά αντιθέτως ενισχύεται.

 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ισχύος των αναρτημένων πράξεων, η ρύθμιση στο σχέδιο νόμου δεν επηρεάζει την υποχρέωση των φορέων να αναρτούν τις προβλεπόμενες πράξεις στο πρόγραμμα «Διαύγεια», αλλά αποσαφηνίζει το χρόνο έναρξης ισχύος τους. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα «Διαύγεια» από διαφορετικές νομικές ερμηνείες που είχαν κατά καιρούς προκύψει.

 

Σε κάθε περίπτωση προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη (Άρθρο 20, παράγραφος 4) που προκάλεσε τόση συζήτηση θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας.

 

Αναφορικά με το θέμα της ανάρτησης των δαπανών στο πρόγραμμα «Διαύγεια», με το προωθούμενο σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζεται πλέον ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτάται και η πράξη που οριστικοποιεί την πληρωμή και περιέχει το ακριβές ποσό που θα πληρωθεί. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα «Διαύγεια» ως προς την ασάφεια των πραγματικών δαπανών των φορέων, κάτι που δεν ήταν σαφές μέχρι σήμερα.

 

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η παράγραφος 6 του άρθρου 20 του σχεδίου νόμου δεν αλλάζει επί της ουσίας την ισχύουσα ρύθμιση όπως αυτή προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο της «Διαύγειας» (Ν.3861/2010).

Επιπρόσθετα, για την ενίσχυση του προγράμματος «Διαύγεια» στο σχέδιο νόμου εισάγονται οι εξής νέες ρυθμίσεις:

 

1.Οι αναρτημένες πράξεις έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου.

 

2. Ο πολίτης αρκεί να επικαλεστεί τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων από τους φορείς.

 

Με εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, και αφού διαπιστώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον επί του σχεδίου νόμου, παρατείνεται η δημόσια διαβούλευση έως και την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013».

 

Πηγή: http://www.euro2day....atargei-th.html

 

Δείτε εδώ το επίμαχο άρθρο της διαβούλευσης: http://www.opengov.g...nreform/?p=1133

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Πρόσφατα ανακάλυψα και αυτό, έτη φωτός μπροστά από την κανονική διαύγεια στην αναζήτηση: 

 

http://yperdiavgeia.gr/

 

δεν ξέρω αν είναι ήδη γνωστό, πάντως είναι πολύ καλό.

Link to comment
Share on other sites

H «Διαύγεια» ηταν απλα μια ωραια ιδέα που δεν ασχοληθηκε κανεις πμως σοβαρα να την εφαρμοσει......το καλυτερο Υπουργειο ειχε βγει καποια στιγμη το Υπουργειο Αγροτικής αναπτυξης επειδη ...ακουσον ακουσον ....εβγαζε στο διαυγεια ενα ποσοστο περιπου 20% των αποφασεων του....με επιφυλαξη γιατι το ειχα ακουσει αρκετα παλια.....εινηαι ομως σαφες οτι το ολο εγχειρημα ηταν πολυ καλο για να ειναι αληθινο...ο Νομος οριζε οτι αποφασεις που δεν βγαινουν στο «Διαύγεια» θα ειναι ακυρες......εδω γελαμε.....

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω για ποιον λόγο, αλλά τους τελευταίους μήνες το διαύγεια έχει εμπλουτιστεί με πολλές διοικητικές πράξεις που είχαν γίνει από το 2010. Έστω και με μια μικρή καθυστέρηση, άρχισε να ενημερώνεται.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

H «Διαύγεια» έχει καιρό που " σέρνεται"... Αντί να κοιτάξουν να καταργήσουν το μοναδικό καλό της δημόσιας διοίκησης,ας κοιτάξουν καλύτερα να την εκσυγχρονίσουν...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.