Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσχέδιο κανονισμού ενεργειακής απόδοσης κτηρίων


solar

Recommended Posts

Για το ρεύμα πως θα ξέρει κάποιος τι ποσοστό πήγε για θέρμανση/ψύξη και τι ποσοστό για τις υπόλοιπες χρήσεις? Το απόλυτο νούμερο της κατανάλωσης του είναι ένδειξη αλλά δεν είναι απόδειξη. Για το πετρέλαιο πόσα χρόνια στο παρελθόν θα εξετάζονται? Δεν είναι όλοι οι χειμώνες ίδιοι. Πόσοι κρατάνε αναλυτικά αρχείο? Επιπλέον θα πρέπει τα μεγέθη αυτά να εξεταζονται συγκριτικά με κάποιο δείκτη δριμύτητας του κλίματος (πχ βαθμοημέρες). Τι θα πει φέτος έκαψα 2 τόνους ή 17 λίτρα το τετραγωνικό? Πόσο κρύο έκανε είναι το θέμα και πόσο διάστημα ήσουν στο χώρο. Σχετικά με το κλίμα της κάθε περιοχής από όσο ξέρω στοιχεία δεν υπάρχουν.

 

Σε σχέση με το πρώτο παράδειγμα που ανέφερες. Έχουμε δύο διαμερίσματα δίπλα δίπλα σε πανομοίοτυπες συνθήκες. Το μόνο που διαφέρει είναι οι ένοικοι και η ενεργειακή τους συμπεριφορά. Το πρώτο καταναλώνει 30% περισσότερη ενέργεια για ψύξη/θέρμανση ετησίως. Η διαφορά αυτή στο κόστος λειτουργίας του χώρου (η οφειλώμενη στους ενοίκούς) αν αποτυπωθεί στο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης θα έχει επίπτωση και στην εμπορική αξία του ακινήτου χωρίς όμως να "φταίει" σε τίποτα το ίδιο. Και τι θα γίνει στην περίπτωση που ένας χώρος έχει αλλάξει ιδιοκτήτες σε σύντομο διάστημα (πχ 3 τα τελευταία 3 χρόνια)?

 

Εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν στην απόδοση της συμπεριφοράς του νομίζω ότι είναι πιο σωστό να μη ληφθεί υπόψη ο παράγοντας χρήστης.

 

Σχετικά με τις προτάσεις που θα κάνει ο ενεργειακός επιθεωρητής όσον αφορά τις κατοικίες τουλάχιστον νομίζω ότι θα καταλήξουν οι προτάσεις να είναι τυποποιημένες. Να αλλάξουν λαμπτήρες, ίσως και ηλεκτρκές συσκευές, να μονωσουν το σπίτι (κουφώματα, φλοιο) κτλ. Για να κάνεις συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την συμπεριφορά των χρηστών του κτιρίου θα πρέπει πρώτα να τη γνωρίζεις και αυτό είναι κάτι που απαιτεί χρόνο*. Κατά συνέπεια θα έχει νόημα να γίνει μόνο σε μεγάλα κτίρια τα οποία χρησιμοποιούν πολλά άτομα ταυτόχρονα (δημόσιες υπηρεσίες κτλ).

 

*Το ερωτηματολόγιο είναι μια λύση αλλά κάποιος που θέλει να πουλήσει το σπίτι του θα σου πει την αλήθεια? Το ίδιο ισχύει και με τα τιμολόγια του πετρελαίαου. Αν κάποιος θέλει θα μπορούσε να δώσει ψευδή στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 106
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εγώ βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το θέμα που έθεσε ο Κώστας και για έναν πρόσθετο λόγο. Αφού η καταναλωθείσα ενέργεια δεν μπορεί πάντα να είναι αντιπροσωπευτική της ενεργειακής αποδοτικότητας ενός κτιρίου (καθότι εγώ βλέπω όλη μέρα τηλεόραση με ανοιχτό το air condition ενώ ο από κάτω -με ίδιο ακριβώς διαμέρισμα- λείπει όλη μέρα στη δουλειά) το μόνο μετρήσιμο μέγεθος τελικά είναι το κέλυφος του κτιρίου και οι κεντρικές Η/Μ εγκαταστάσεις (λέβητες κλπ). Όλα τα άλλα είναι ασταθείς μεταβλητές. π.χ. σήμερα έχω λαμπτήρες πυρακτώσεως, αύριο αντικαθιστώ με CFL.

 

Ως εκ τούτου, λαμβανομένων υπόψην και των παρατηρήσεων του προφήτη (περί ημιυπαίθριων χώρων, παράτυπων κατασκευών κλπ) όπως και το γεγονός ότι πλήθος κόσμου, τοπογράφοι, αρχιτέκτονες, φυσικοί, χημικοί, ΜΠΔ, πιθανόν και το νέο τμήμα μηχανικών οικονομίας (γιατί όχι ? τόσοι και τόσοι άλλωστε) ενδέχεται -κατά τις προφητείες τις οποίες πιστεύω απόλυτα- να ασχοληθούν με το αντικείμενο, το θέμα των ενεργειακών επιθεωρήσεων πληρεί όλες τις προδιαγραφές να γίνει ακόμα ένα ωραίο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας. Δεδομένου δε ότι από αυτό θα επηρεάζεται η εμπορική αξία ενός ακινήτου και σε συνδυασμό με το ότι η κατανάλωση ενέργειας (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ) δεν θα έχουν μεγάλη σημασία, φαντάζεστε τι έχει να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Ειδάλλως τι νόημα θα έχει η πρόταση του επιθεωρητή να αντικατασταθούν τα κουφώματα ενός διαμερίσματος (και όχι αναγκαστικά όλης της οικοδομής) με καλύτερα θερμομονωτικά ;

 

αν σε μία πολυκατοικία προκύψει η αναγκη σε ένα διαμερισμα για πιστοποιητικό (π.χ. πώληση), τότες ΟΛΗ η οικοδομη πάει για πιστοποιητικό, ΔΕΝ υπάρχει πιστοποιητικό διαμερίσματος, ΜΟΝΟ πολυκατοικίας

(και αν όλοι οι άλλοι πλερώσουν, τελεφωνάτε μου, νέο πάρτυ για τους δικηγόρους και αυτοί δεν παίρνουν 1e/m2,

πάντως όλοι,θελουν δεν θέλουν, θα πλερώσουν γιατί όλα εδώ πλερώνονται)

 

συγνώμη, πρώτη φορά το ακούτε αυτό?

 

Ως εκ τούτου, λαμβανομένων υπόψην και των παρατηρήσεων του προφήτη (περί ημιυπαίθριων χώρων, παράτυπων κατασκευών κλπ) όπως και το γεγονός ότι πλήθος κόσμου, τοπογράφοι, αρχιτέκτονες, φυσικοί, χημικοί, ΜΠΔ, πιθανόν και το νέο τμήμα μηχανικών οικονομίας (γιατί όχι ? τόσοι και τόσοι άλλωστε) ενδέχεται -κατά τις προφητείες τις οποίες πιστεύω απόλυτα...

http://www.imdb.com/title/tt0079470/ ή κατα το ελληνικοτερον "Ενας προφήτης, μα τι προφήτης"

Link to comment
Share on other sites

Πιο είναι το τηλέφωνο που μπορώ αν απευθυνθώ ?

 

Στο υπουργείο ανάπτυξης που έψαξα έχει μόνο email οπου ήδη τους έστειλα ακριβώς το ερωτημά μου. Αν απαντήσουν θα ενημερώσω .

 

 

Μίλησα και με Πρόοδο για τα σεμινάρια.

 

http://www.proodos21.gr/

 

Εκεί επιμένουν οτι θα είναι υποχρεωτικά για όλες τις ειδικότητες και μάλιστα κατά μέγιστο 120 ( ή 150 ώρες δεν θυμάμαι ) όπως μου είπε.

 

Μάλιστα με ενημέρωσαν οτι αρχίζουν τα σεμινάρια τέλος μήνα.

 

Χωρίζονται σε ενότητες 2-3 ημερών και θα ολοκληρωθεί τον ιούλιο.

 

Παρακάτω παραθέτω το έντυπο που μου απέστειλαν

 

http://rapidshare.com/files/234323849/energeiakoi_mai_2__959___962____922___973___954___955___959___962_.ppt

 

Τελικό κόστος όλου του προγράμματος είναι 1200 € με έκπτωση 20 % αν δηλώσουν συμμετοχή δύο συνάδελφοι παρέα.

 

Για πείτε την γνώμη σας?

 

Αξίζει τον κόπο.....είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να πάρεις κατόπιν τις εξετάσεις του υπουργείο την πιστοποίηση ή απλά για επιμόρφωση το κάνει κανένας ?

 

Νομίζω πως πριν βγει η ΚΥΑ ή ότι άλλο ετοιμάζουν δεν χρειάζεται να τρέχουμε και να ακουμπάμε τα λεφτά μας...!

Link to comment
Share on other sites

ειτε πας τωρα, ειτε σε 6μηνες το ιδιο ειναι, αυτά θα ισχύουν, 120-140 ώρες ανάλογα

 

το θεμα ειναι ότι απαιτούνται 1500μ2 νόμιμης κατοικίας για να κάνεις κατάρχην απόσβεση

 

τα σεμινάρια+βιβλία.

 

1500μ2 νόμιμης κατοικίας!!! το νούμερο είναι ασύλληπτο,

 

η πίτα έχει ήδη μοιραστεί, όταν ακούσεις τι σκοπό έχει να κάνει με τους Η/Χ, η ώρα σήμανε

 

και τότε θα δεις ποιοι θα'ναι έτοιμοι

Link to comment
Share on other sites

Προς υποψήφιους ενεργειακούς επιθεωρητές - καβαλάρηδες του ονείρου

 

Αυτό, όόόόόόόταν ψηφιστεί η νομοθεσία για να συγκρίνεται και για να μην ονειροβατείτε για τους αγώνες που δίνονται.

 

Στις σελίδες 14 & 15 οι αμοιβές έναρξης του αγώνα για να τις συγκρίνετε με τις τιμές λήξης του ένδοξου αγώνα

 

http://library.tee.gr/digital/m2319.pdf

 

κατα τ'αλλά.................let's troll the world

 

 

******************************************************

 

 

Οι προφητείες σιγά σιγά δικαιώνονται

 

Δελτίο ΤΕΕ 2537/ 25-5-2009, σελ57.

 

Επίσης κάτι το οποίο ακόμη και εγώ, Ο ένας και μοναδικός προφήτης, δεν μπόρεσα να προβλέψω γιατί φαντάζει εξωφρενικό

 

Ενεργειακή Επιθεώρηση και επ'ευκαιρία κάντε και στατική επιθεώρηση (?).

 

Με ένα 1euro/m2(?)......................................Let's troll the world

 

(θα πήξετε στα σεμινάρια)

post-4085-131887223655_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Προς rigid_joint : Το ανέκδοτο με τους ινδιάνους, τον μάγο των ινδιάνων και τον μετεωρολόγο, το ξέρεις; Κάτι τέτοιο μου θυμίζει το άρθρο στο δελτίο του ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.