Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη θέρμανσης με αντλία θερμότητας


asmodaios

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

Έχω ένα πρακτικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή που πρέπει να λύσω και θα ήθελα τη βοήθεια των συναδέλφων.  Πρόκειται για μια μελέτη θέρμανσης μονοκατοικίας που δεν διαθέτει χώρο για λέβητα, οπότε η κλασσική λύση του μονοσωληνίου με λέβητα πάει περίπατο....Άλλες λύσεις που δίνονταν παλιότερα απο τους μηχανικούς για να ξεμπλέξουν γρήγορα (θερμοσυσσωρευτές, ηλεκτρικοί λέβητες) σήμερα λόγω ΚΕΝΑΚ είναι εξώ απο κάθε λογική. Οπότε τι μένει? Αντλία θερμότητας φυσικά. Μέχρι εδώ εντάξει, αλλά αντλία θερμότητας με τι? Με fan coils? Με σώματα χαμηλών θερμοκρασιών? Με ενδοδαπέδια θέρμανση-δροσισμό? Έχετε υπ'όψιν βέβαια οτι αφού θα βάλουμε αντλία θα πρέπει να καλύψουμε και τα ψυκτικά φορτία αλλιώς θα γελάνε μαζί μας... Ας πούμε λοιπόν οτι επιλέγουμε fan coils. Πολύ ωραία! Στο λουτρό και το w.c. όμως τι θα βάλουμε? Μπορούν να μπουν κλασσικά σώματα? Με το κρύο νερό τι θα γίνεται? Υπάρχει τρόπος να απομονώνονται το καλοκαίρι?  Μπορώ βέβαια να καλύψω τα θερμικά φορτία σε λουτρό και w.c. με αερόθερμο αλλά δεν είναι πολύ κομψή λύση αυτή κατά τη γνώμη μου. Το ενδοδαπέδιο σύστημα απο την αλλη είναι καλή λύση αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί με fan coils γιατι δεν θέλουμε απλώς δροσισμό το καλοκαίρι. Κάνω λάθος? Τότε όμως θα έχουμε ένα μικτό σύστημα. Πώς διαστασιολογείται? Στην βιβλιογραφία όσο κι αν έχω ψάξει δεν έχω βρει τέτοια παραδείγματα. Ούτε καν μια απλή διαστασιολόγηση με αντλία θερμότητας....Παρακαλώ τη βοήθειά σας!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 45
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1.Τι μένει? Μένουν αρκετά. Εχεις σκεφτεί να ρωτήσεις τον πελάτη τι θέλει?Λέω εγώ τώρα...

 

Εστω αντλία θερμότητας λοιπόν...

 

2. Τι σύστημα εκμπομπής? Θα σου έλεγα πάλι το παραπάνω. Ο πελάτης τι θέλει?

2. Στο wc τι? α)αερόθερμο, β) θερμοπομπό γ)κοινό σώμα.

3. Με το κρύο νερό τι θα γίνεται? Υπάρχει τρόπος να απομονώνονται το καλοκαίρι? Ναι. Βλέπε θερμοστατικές κεφαλές.

4. Το ενδοδαπέδιο σύστημα απο την αλλη είναι καλή λύση αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί με fan coils γιατι δεν θέλουμε απλώς δροσισμό το καλοκαίρι. Κάνω λάθος? Τι να σου πώ. Ο πελάτης δεν θέλει δροσισμό ή εσύ?

5. Τότε όμως θα έχουμε ένα μικτό σύστημα. Πώς διαστασιολογείται? Κανονικότατα δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση qwert.

 

1. Εγώ γενικά δεν συμφωνώ με την άποψη οτι πρέπει να αφήνουμε τον πελάτη να επιλέξει. Υποτίθεται οτι εμείς είμαστε οι ειδικοί και γι'αυτό κάνουμε αυτή τη δουλειά. Εξάλλου αν δεν δουλέψει το σύστημα σε εμάς θα τα ρίξει, έτσι δεν είναι? 

 

2. Θεωρώ οτι στην περίπτωση αυτή η μόνη λύση είναι η αντλία θερμότητας. Πραγματικά, τι άλλο μένει? Λέβητας αποκλείεται. Δεν υπάρχει λεβητοστάσιο, ούτε και δίκτυο φυσικού αερίου να σκεφτόμασταν έναν  επίτοιχο λέβητα αερίου.

Pellet? Και πάλι χρειαζόμαστε χώρο. Split units? Με τίποτα! Δεν είναι λύση αυτή, θέλουμε κεντρική θέρμανση, νεράκι κ.τ.λ.. Ηλεκτρικός λέβητας? Δεν βγαίνει ο ΚΕΝΑΚ. Θερμοσυσσωρευτές το ίδιο...

 

3. Όσον αφορά στις τερματικές μονάδες προτιμώ μια λύση που θα καλύπτει το σύνολο των ψυκτικών φορτίων και όχι μέρος αυτών, γι'αυτό δεν συμφωνώ με τον δροσισμό. Τι γίνεται με τα σώματα χαμηλών θερμοκρασιών? Δύνανται να καλύψουν το σύνολο των ψυκτικών φορτίων? Εγώ κλίνω προς τα fan coils αλλά με έχει προβληματίσει το θέμα λουτρού και w.c. Έστω οτι βάζουμε κανονικά σώματα στα μπάνια.. Όταν απομονώνονται το καλοκαίρι δεν απορρυθμίζεται το σύστημα? Μήπως μπορείς qwert να μου δώσεις κάποιες πληροφορίες γύρω απο αυτό το θέμα? Μέχρι στιγμής έχω βάλει αντλία θερμότητας με fan coils εκτός απο w.c. και λουτρό όπου έβαλα σώματα χαμηλών θερμοκρασιών. Απλώς έχω σκαλώσει σε αυτό το σημείο, στο πώς δηλαδή απομονώνονται το καλοκαίρι και στο τι αλλάζει στο κύκλωμα όταν δεν τροφοδοτούνται. Ίσως πνίγομαι σε μια κουταλιά νερό, δεν ξέρω.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1. Kαι εγώ δεν συμφωνώ με την άποψή σου. Ο μηχανικός προτείνει λύσεις (με τα + και τα -) και ο πελάτης αποφασίζει.

2. Συμφωνώ Α.Θ.

3. Το ενδοδαπέδιο είναι πιστεύω το σύστημα που δίνει την καλύτερη ποιότητα θέρμανσης και την πιό οικονομική (σε λειτουργία). Μπορεί δε εύκολα να συνδυαστεί Α.Θ. + ηλιακά + ενεργεικό τζάκι - καλοριφέρ.

 Τα θ. σώματα δεν προσφέρουν κανένα δροσισμό ή ψύξη.

 Όλα τα FCU και τα θ. σώματα μπάνιου συνδέονται παράλληλα (σε συλλέκτες προσαγωγής-επιστροφής). Οποιοδήποτε από αυτά αν απομονωθεί, είτε για όλο το καλοκαίρι (τα θ. σώματα) είτε περιστασιακά από το θερμοστάτη τους (τα FCU) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν ο κυκλοφορητής είναι inverter ρυθμισμένος να κρατάει σταθερό μανομετρικό (θα ρυθμίζει αυτόματα την παροχή ανάλογα τι έχει να τροφοδοτήσει). 

Link to comment
Share on other sites

Απ'ό,τι ξέρω antloukidi τα fan coils (σε τέτοιες εφαρμογές) δουλεύουν με δισωλήνιο και μάλιστα το κάνουν σαν μονοσωλήνιο. Δηλαδή κάθε ένα fan coil συνδέεται με έναν σωλήνα προσαγωγής και έναν επιστροφής. Οπότε έχουμε για κάθε fan-coil έναν βρόχο. Αντίθετα σε κτίρια γραφείων συνδέουν πολλά fan coil σε σειρά. Τα λέω καλά? Οπότε αν έχουμε 5 fan coils και 2 κλασσικά σώματα θα φτιάξουμε συνολικά 7 βρόχους. Οι δύο απο αυτούς το καλοκαίρι θα απομονώνονται. Και βέβαια είναι προτιμητέο τα σώματα να είναι χαμηλών θερμοκρασιων γιατι το νερό είναι χαμηλής θερμοκρασίας. Όσον αφορά στον τρόπο που απομονώνουμε τα σώματα, πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στην μελέτη?

Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα προηγουμένως να ανεβάσω ένα διάγραμμα με τον τρόπο που έχω συνδέσει τα fan coils και τα σώματα, οπότε το ανεβάζω τώρα.thermansi_FAN_COILS.pdf

Link to comment
Share on other sites

asmodaios

Αφού απάντησες μόνος σου μια χαρα πως να το κάνεις με τα σώματα των μπάνιων στο τελευταίο σου πόστ......

Τωρα αν δεν θέλει ο πελάτης να κλείνει δύο βάνες χειροκίνητα το καλοκαίρι ε βάλτου μια ηλεκτροβάνα.

 

Ομως συμφωνώ απόλυτα με τον qwet σε ότι αφορά τον πελάτη...Είσαι υποχρεωμένος να ρωτήσεις τον πελάτη τι επιθυμεί και μετά του λες και την γνώμη σου...Πρόσεχε το αυτό....Θα μπλέξεις.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ, αν και δεν είναι αυτή η ουσία της συζήτησης, θα επιμείνω πως είναι δική μας δουλειά να αποφασίσουμε και στο τέλος φυσικά πρεπει να έχουμε τη συγκατάθεση του πελάτη. Έχω αναφέρει ήδη κάποιους λόγους που το πιστεύω αυτό...Ο πιο σημαντικός λόγος είναι οι περιορισμοί που τίθενται απο τους κανονισμούς οι οποίοι δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια επιλογής. Για παράδειγμα θα αναφέρω εδώ κάτι που θα ήθελα να το συζητήσουμε. Έστω (βλέπε προηγούμενα post) οτι αφού δεν έχω την επιλογή του λέβητα (είτε πετρελαίου είτε Φ.Α. ) επιλέγω αντλία θερμότητας. Μπορώ να το συνδυάσω με ενδοδαπέδιο σύστημα? Θεωρητικά ναι. Γιατί θα καλύψω μια χαρά τα θερμικά φορτία όπως με υποχρεώνει ο κανονισμός και μερικώς τα ψυκτικά (ο ΚΕΝΑΚ λέει οτι για κτίρια κατοικιών υποχρεούμαστε να καλύψουμε το 50 % των ψυκτικών φορτίων, αρά αρκεί ο δροσισμός). Στην πολεοδομία όμως ο μηχανολόγος μου είπε το εξής: Αφού χρησιμοποιώ αντλία θερμότητας θα πρέπει να καλύψω το 100 % των ψυκτικών φορτίων και δεν αρκεί πλέον το 50 %. Να λοιπόν που εκεί που δεν το περιμένεις η λύση του ενδοδαπέδιου συστήματος δεν υφίσταται. Άρα μετά απο όλα αυτά, πείτε μου: Υπάρχει άλλη λύση απο fan coils?

Link to comment
Share on other sites

Αν αφήσουμε στην άκρη τον επαγγελματισμό, μήπως τα split unit ,σε Ελληνικές κατοικίες με μεγάλη εσωτερική μαζα (θερμοχωρητικότητα) συμφέρουν;

Link to comment
Share on other sites

 

Αφού χρησιμοποιώ αντλία θερμότητας θα πρέπει να καλύψω το 100 % των ψυκτικών φορτίων και δεν αρκεί πλέον το 50 %

 

Αυτό από που προκύπτει?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.