Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σεισμική τρωτότητα - Βοήθεια σε πτυχιακή εργασία


Pol Ser

Recommended Posts

Καλημέρα

 

Είμαι φοιτήτρια μηχανικός ΤΕ και κάνω την πτυχιακή μου με θέμα ''Σεισμική αποτίμηση κτιριακού αποθέματος" και με ειδικό θέμα "Κατασκευές 1970-1980, αντιπαροχή και τα χαρακτηριστικά της".

 

Αντιμετωπίζω πρόβλημα σχετικά με την βιβλιογραφία στο θέμα της ανάλυσης μεμονωμένων χαρακτηριστικών των κτιρίων:

  • Pilotis
  • πατάρι
  • κοντά υποστυλώματα
  • καταστήματα στην όψη
  • μικρά μπαλκόνια (πρόβολοι)
  • και πιθανόν επιπλέον χαρακτηριστικά που συμπεριλαμβάνονται 

Το ερώτημα είναι, πώς αυτά τα χαρακτηριστικά των κατασκευών της δεκαετίας '70-'80 (το πιο πιθανό χτισμένα με αντιπαροχή) ξεχωριστά επιδρούν στη σεισμική συμπεριφορά των κτιρίων και διαφοροποίηση τους από τα νέα κτίρια.

 

Θα εκτιμούσα ενδείξεις βιβλιογραφίας, ιστοσελίδων, προσωπικές απόψεις και οτιδήποτε μπορεί να έχει καθένας υπόψη.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

..

...''Σεισμική αποτίμηση κτιριακού αποθέματος" και με ειδικό θέμα "Κατασκευές 1970-1980, αντιπαροχή και τα χαρακτηριστικά της".....

Η χειρότερη περίοδος για την κατασκευή στην Ελλάδα.

 

Πέρα από την υποτίμηση της σεισμικής συμπεριφοράς της Αττικής ειδικά που ήταν ο μεγάλος όγκος κατασκευών, στην πλειοψηφία τους ακόμα και αυτές οι μελέτες δεν εφαρμόζονταν.

 

Υπάρχουν κτίρια που δεν έχουν καν όλα τα πέδιλα της μελέτης (διότι και καλά βρήκε βράχο και είναι πιο αντισεισμικό αυτό) ή ακόμα να βρίσκεις να υπάρχει υποστύλωμα στον Α όροφο, στον Β να μη υπάρχει και να συνεχίζει να υπάρχει σαν να μη τρέχει τίποτα στον Γ κλπ…

 

Γενικά περίοδος που η «κλοπή» στο υλικό ήταν κυρίαρχο φαινόμενο και όχι η εξαίρεση…

 

 

 

εδιτ

 

Σε όλη αυτή την κακή κατάσταση μπορείς να προσθέσεις και την «μαγκιά» αρκετών μηχανικών της εποχής να σχεδιάζουν τον φορέα με πολλούς δοκούς επί δοκών σαν να ήταν πανάκια "αρχιτεκτονικής".

Ένα άλλο βίτσιο (πάλι μαγκιά) να περνούν μέσα από τα υποστυλώματα τα νερά απορροής από τα μπαλκόνια για να κάνουν «αρχιτεκτονική» της υδρορροής.

Edited by Didonis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

Αντιμετωπίζω πρόβλημα σχετικά με την βιβλιογραφία στο θέμα της ανάλυσης μεμονωμένων χαρακτηριστικών των κτιρίων:

  • Pilotis
  • πατάρι
  • κοντά υποστυλώματα
  • καταστήματα στην όψη
  • μικρά μπαλκόνια (πρόβολοι)
  • και πιθανόν επιπλέον χαρακτηριστικά που συμπεριλαμβάνονται 

Το ερώτημα είναι, πώς αυτά τα χαρακτηριστικά των κατασκευών της δεκαετίας '70-'80 (το πιο πιθανό χτισμένα με αντιπαροχή) ξεχωριστά επιδρούν στη σεισμική συμπεριφορά των κτιρίων και διαφοροποίηση τους από τα νέα κτίρια.

 

Θα εκτιμούσα ενδείξεις βιβλιογραφίας, ιστοσελίδων, προσωπικές απόψεις και οτιδήποτε μπορεί να έχει καθένας υπόψη.

 

 

 

 

Kάποια από αυτά τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά των τότε κτιρίων που αναφέρεις,έχουν απαντηθεί μεταγενέστερα μέσα από τους κανονισμους.. Για παράδειγμα η pilotis ή τα καταστήματα στο ισόγειο είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία μαλακού ορόφου.Κάπως έτσι αργότερα μας προέκυψε ο ικανοτικός έλεγχος,κτλ κτλ...

 

Υπήρχε πλήρης απουσία τοιχωμάτων,δηλαδή οι κατασκευές που συναντούμε πριν το 85 είναι αμιγώς πλαισιακές,με μεγάλες μετακινήσεις.

 

Μπορείς να αναφέρεις την αναξιοπιστία των τότε χρησιμοποιούμενων υλικών. Χάλυβες λείοι s220,συνηθέστερα σκυρόδεμα εργοταξιακό B225,έλλειψη άντλησης και σκυροδέτηση με καρότσια....συνδετήρες στο χέρι,κτλ κτλ..Δηλαδή μπορείς να αναφερθείς και στις κατασκευαστικές αβεβαιότητες πέρα από την διαφορετική αντισεισμική αντίληψη της εποχής(βλέπε κανονισμούς),που με τον τρόπο τους διαφέρουν στην σεισμική απόκριση σε σχέση με τις νέες (σύγκριση υπεραντοχών ως εφεδρία άμυνας) που έχουν συνήθως έναν πιο βιομηχανοποιημένο τρόπο κατασκευής.

 

Μπορείς να αναφέρεις και την απουσία σεισμικών αρμών,κάνοντας πιθανές τις κρούσεις σε περίπτωση σεισμού των γειτονικών υποστυλωμάτων σε περιοχές ανισοσταθμιών.

 

Όσον αφορά την βιβλιογραφία,διάβασε τους αντισεισμικούς κανονισμούς του 1959 και τους ΕΑΚ2000,ΕC8 ή και τον ΚΑΝ.ΕΠΕ.Μπορείς επίσης να βρείς ενισχύσεις κτιρίων σε εργασίες,μελέτες,κτλ Έτσι αντίστροφα σκεπτόμενη θα δεις ποιά δομικά σοιχεία ενισχύουν και με πιο σκεπτικό,δηλαδή που υπάρχει το πρόβλημα κατα την σεισμική απόκριση των παλαιών κατασκευών.

 

'Οσον αφορά τις εργολαβικές λαμογιές της εποχής της αντιπαροχής,διαβάζοντας τον ΚΑΝ.ΕΠΕ θα δεις ότι κάπου μιλάει για στάθμες αξιοπιστίας των δεδομένων. Δηλαδή πόσο δεδομένο θεωρούμε οτι το Χ υποστύλωμα έχει 8Φ18 σύμφωνα με την μελέτη και όχι 4 σύμφωνα με τον εργολάβο.Επίσης πάνω σε αυτό μπορείς να δεις και τι τεχνολογία υπάρχει για την διαστάυρωση των στοιχείων.Τελοσπάντων καλό διάβασμα!

Edited by atsalovergas
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

GUIDELINES FOR EVALUATING AND MITIGATING SEISMIC HAZARDS IN CALIFORNIA εδω

 

Seismic Hazard Evaluation Report εδω

 

FEMA-310 Handbook for the Seismic Evaluation of Buildings, 1998 εδω

 

Seismic Evaluation and Strengtheningof Existing Buildings εδω

 

A National Policy forSeismic Vulnerability Assessment of Buildingsand Procedure for Rapid Visual Screening of Buildings for Potential Seismic Vulnerability εδω
 
Guidance on Detailed Engineering Evaluation of Earthquake Affected Nonresidential Buildings in
Canterbury εδω
 
FEMA HAZUS εδω

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Β160 StI ήταν το λείο και Β225 StIII που χρησιμοποιείτο στις περισσότερες οικοδομές μετά το 1970 και μετά το 1980 καθιερώθηκε .

 

Τοιχώματα υπήρχαν σε αρκετές οικοδομές .

 

1950-60 ήταν περισσότερο οι εποχές που είναι πιό ανασφαλείς οι κατασκευές .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.