Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μισγάγγεια σε οικόπεδο εντός ρυμοτομικού σχεδίου


Recommended Posts

Σε ένα οικόπεδο εντός ρυμοτομικού σχεδίου, διαστάσεων περ. 26 πρόσωπο Χ 40 βάθος, υφίσταται μικρή μισγάγγεια, από την από οποία όπως υπολόγισα απορρέουν τα όμβρια ευρύτερης περιοχής έκτασης περίπου 29στρεμμάτων.  Η μισγάγγεια δεν είναι διαμορφωμένη με την τυπική μορφή διατομής ρέμματος, δηλαδή δεν μπορεί να εντοπίσει κανείς "φρύδι" και "πόδι", αλλα είναι μια ήιπια - ομαλή καμπύλωση του  εδάφους.

 

Στο συνημμένο pdf εμφανίζεται το όριο του οικοπέδου με χονδρή κόκκινη γραμμή και η "λεκκάνη απορροής" με magenta. Επίσης οι ισουψείς με ισοδιάσταση 2μ

 

Η επί τόπου εικόνα που έχω είναι ότι στην επιφάνεια του ακινήτου, όπως επίσης και στου όμορρου οικοπέδου στα κατάντι, τα όμβρια "στραγγίζουν".

 

Σημειωτέων ότι οι δρόμοι του οικισμού έχουν μεν διανοιχθεί, ωστόσο δεν έχουν υπολογιστεί μηκοτομές και δεν έχουν κατασκευαστεί το σύνολο των -εκ των πραγμάτων - απαιτούμενων έργων για τη διευθέτηση των όμβριων.

 

Θεωρώ πιθανό ότι τα όμβρια θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο κτίριο που μελλοντικά θα κατασκευαστεί, εάν δεν ληφθουν μέτρα διαχείρισής τους. Επίσης, ότι τυχόν παροχέτευσή τους στα κατάντι ενδεχομένως να προκαλέσει ζημίες στις όμορρες ιδιοκτησίες.

 

Το ερώτημα είναι: Πότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι από το ακίνητό μας διέρχεται ρέμμα;

 

Ευχαριστώ τους συναδέλφους εκ των προτέρων για το χρόνο τους

antiparos.pdf

Link to comment
Share on other sites

Τα σχετικά τα έχω ήδη δει, καθώς επίσης και τον ορισμό κατά ΓΟΚ "16. Ρέμα: Ρέμα είναι κάθε φυσική διαμόρφωση του εδάφους σε αποδέκτη και αγωγό των νερών της βροχής, ή της τήξης του χιονιού ή των φυσικών πηγών και εξυπηρετεί την απορροή τους προς άλλους μεγαλύτερης χωρητικότητας αποδέκτες, φυσικούς ή τεχνητούς (ρέματα, ποτάμια, λίμνες, θάλασσα κλπ) που βρίσκονται σε χαμηλότερες στάθμες."

 

Εδώ όμως, όπως φαίνεται και στο συνημμένο δεν είναι αυτή η περίπτωση. Στα κατάντι δεν υπάρχει αποδέκτης τύπου ρέμματος κλπ Γι' αυτό και η απορία...

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε και συνονόματε

πρόκειται περί πτύχωσης του εδάφους

αναφέρεσαι σε εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο επομένως η οριοθέτηση των ρεμάτων θα έπρεπε να έχει προηγηθεί

δεν διευκρινίζεις αν πρόκειται για πράξη εφαρμογής!!!

επιπλέον των όσων αναφέρεις σχετικά με τον ΓΟΚ να έχεις υπόψη σου και τα παρακάτω

Δεδομένου ότι η οριοθέτηση των ρεμάτων προφανώς επηρεάζει την τακτοποίηση των παρερεμάτιων ιδιοκτησιών  δεν επιτρέπεται να εκδοθεί

πράξη εφαρμογής ρυμοτομικού σχεδίου,προσκύρωσης,τακτοποίησης και αναλογισμού αποζημίωσης αν δεν έχει καθορισθεί προηγουμένως η

οριστική οριογραμμή του ρέματος(ΣτΕ 899/2011)

Επίσης προκειμένου να γίνουν επεμβάσεις στα ρέματα ή πλησίον απαιτείται η οριοθέτησή τους

Εχει κριθεί λοιπόν ότι οι διατάξεις της παρ2 του αρθρου 6 του κτιριοδομικού που επιτρέπουν τον καθορισμό προσωρινής οριογραμμής

σε τμήμα ρέματος προκειμένου να επιτραπεί η δόμηση σε ορισμένη απόσταση κείνται εκτός εξουσιοδότησης για την θέσπιση τέτοιας δυνατότητας (ΣτΕ899/2011)

πρέπει να ερευνήσεις στην υπηρεσία σχετικά αλλά και να δείς το τοπογραφικό υπόβαθρο της πολεοδομικής μελέτης

πάντως τα 29 σρέμματα δεν δίνουν παροχή πάνω απο 1,5 κυβικά/sec οπότε το θέμα αντιμετωπίζεται

με βάση τα νέα στοιχεία που θα έχεις τα ξαναλέμε

Edited by ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για Ρυμοτομικό Σχέδιο Οικοδομικού Συνεταιρισμού που εγκρίθηκε το 1977. Κανένα ρέμμα εντός του οικισμού δεν έχει οριοθετηθεί. Ούτε καν μηκοτομές των οδών υπάρχουν (δεν συντάχθησαν ποτέ), που ήταν υποχρεωτικές για την έγκριση του ρυμοτομικού.

Πρακτικά, η απορροή υφίσταται διότι δεν υπάρχουν τεχνικά στα όρια των οδών για τη διάθεσή τους σε αποδέκτη.

Σε ευχαριστώ συνάδελφε.

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.