Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνέντευξη στη Μινέρβα Ελαιουργία: Monkey Business


Doomantia

Recommended Posts

Η πρώτη φράση του σχολίου μου , δείχνει ότι θεωρώ ότι τέτοιες συμπεριφορές αναπτύσσονται γιατί τώρα τους παίρνει με την κρίση .

 

Δεν σε κατηγορώ όμως που αντιδράς . Απλά σου λέω ότι τέτοιες λογικές είναι αυτονόητες σε ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως είναι σε ένα ελεύθερο επαγγελματία , η σε ένα επιχειρηματία .  Είχες μέχρι τώρα πολλά  χρόνια συνηθίσει σε μιά εργασιακή ασφάλεια , η οποία πλέον έπαψε να υπάρχει .

 

Αυτό που έπαθες εσύ το παθαίνει κάθε μέρα ο εργοδότης σου , ο οποίος όπως είπες είναι σοβαρός και συνετός , προσπαθώντας να πουλήσει .

 

Γιά την επιχειρηματικότητα , τα γνωρίζω καλά μιά και την ασκώ χρόνια τώρα .

 

Απλά δεν θεωρώ ότι αυτό που σου συνέβη είναι τόσο τρομακτικό , γιατί όπως σου είπε και ο Ικαρος θα μπορούσαν να σου πούν ότι θα σε καλέσουν μόνο αν έχεις προσληφθεί . Και σε κάθε περίπτωση είναι δικαίωμα τους να προσλάβουν όποιον νομίζουν .

Να σου πω την αλήθεια περισσότερο απαξιωτική γιά τους υποψηφίους μου φάνηκε η διαδικασία πρόσληψης , παρά το γεγονός ότι δεν ήθελαν να σου δώσουν την θέση .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 79
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Να ρωτήσω κάτι. Αν σήμερα σε είχαν προσλάβει, θα είχες την ίδια άποψη, ή το κείμενό σου εκφράζει μία προσωπική πικρία που πιστεύεις ότι έχασες τον χρόνο σου τσάμπα? Ξέρω άτομο που είχε περάσει σχεδόν ανάλογη διαδικασία και στο τέλος αφού τον προσλάβανε, είχε να λέει για την σοβαρότητα και την οργάνωση της εταιρείας.....

 

Συμφωνώ ότι κάποιες φορές το HR εμφανίζει τέτοιες κινητικότητες, ενώ η θέση έχει ήδη καλυφθεί εκ των άνωθεν, ή κατά τη διάρκεια εμφανίζεται κάποιος "φυτευτός" από υψηλά κλιμάκια......Εχει συμβεί το γνωρίζω από φίλους που δουλεύουν σε HR..

Επίσης γνωρίζω ότι θέσεις που εμφανίζονται σε δημοφιλές site εύρεσης εργασίας, έχουν καταληφθεί πριν καν βγουν, αλλά βγαίνουν γιατί έχει να κάνει με την επισκεψιμότητα των site....δεν μπορώ να πω περισσότερα.

 

Γενικά στον ιδιωτικό τομέα παίζει πολύ το βίσμα, το ξέρεις φαντάζομαι αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι'αυτό. Είναι μέσα στο πρόγραμμα. Δεν είναι στο αίμα τους να σε παιδεύουν ή όλους όσους αναζητούν εργασία...Είναι διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, είσαι ένας ακόμη υποψήφιος που πρέπει να ξεχωρίσεις από τη μάζα.

Η εύρεση εργασίας είναι ένας σκληρός πόλεμος με όλα τα μέσα.... Χρειάζεται τύχη, γνωριμίες, ικανότητα, υπομονή, κτλ....Όλα μαζί ή κάτι από αυτά... Αδικίες? Ναι εννοείται, αλλά έτσι είναι...

 

Στην ίδια θέση με σένα έχω βρεθεί πολλές φορές. Συνεχίζουμε, προχωράμε μπροστά

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι το πνεύμα της ανάρτησης έχει παραρμηνευτεί.

 

Η εντύπωσή μου για τη διαδικασία θα ήταν ίδια ακόμα κι αν είχα προσληφθεί σήμερα.

 

Δε συζητάμε την απόρριψη. Συζητάμε μια κυλιόμενη διαδικασία συνεντεύξεων που ενδεχομένως δεν αντιστοιχούνε σε πραγματική θέση. Το πώς και το γιατί βγήκε συμπέρασμα ότι διαμαρτύρομαι επειδή δεν πήρα μια θέση, είμαι όλος αυτιά να μου το εξηγήσετε.

 

Στην αρχική ανάρτηση γράφω καθαρά πως ούτε είμαι ο καλύτερος υποψήφιος, ούτε και θα πρέπει να συνοστίζονται σε ουρές οι εργοδότες για να με προσλάβουνε. Άλλο όμως αυτό, κι άλλο φαύλες συμπεριφορές από το προσωπικό που παίρνει συνεντεύξεις.

 

Φίλε Ίκαρε. λες ότι δεν μπορείς να πεις περισσότερα. Τι περισσότερο δεν μπορείς να πεις; Να σου πω λοιπόν εγώ που γράφω με όνομα και επώνυμο ότι γνωστό site αγγελιών πήρε πριν μια εβδομάδα το αφεντικό μου για να του ζητήσει να βάλει αγγελία, έστω κι αν δε ζητάει προσωπικό.

 

Το κείμενο δεν έχει να κάνει ούτε με τον τζάμπα χαμένο χρόνο, ούτε με τους φυτευτούς σε δουλειές. Αυτά υπάρχουν, θα υπάρχουνε, τα έχω φάει στη μάπα και θα τα ξαναφάω. Το κείμενο έχει να κάνει με την περιγραφή παράλογων διαδικασιών πρόσληψης και απαράδεκτων συμπεριφορών από άτομα που στα μάτια μου φαντάζουν ταλαίπωρα και θλιβερά. Και ναι φίλε Ίκαρε, αυτή θα ήταν η εντύπωσή μου ακόμα κι αν τώρα είχα προσληφθεί και πληρωνόμουνα με πενταψήφιο ποσό κάθε μήνα. Η ελαστικότητα της γνώμης καλό να είναι να μη μεταβάλλεται με το αν είσαι μέσα, ή έξω από δουλειά. Έχω συνεργαστεί με αρκετούς εργοδότες μέχρι τώρα και η άποψή μου ήταν συγκεκριμένη, άλλοτε καλή, άλλοτε κακή. Ποτέ όμως δεν ήταν καλή επειδή μου έκαναν τη χάρη και με προσέλαβαν, ή μου ζήτησαν να συνεργαστούμε. Χάρες ΔΕΝ υπάρχουνε.

 

Γκρίνια για τη μη πρόσληψη, προφανώς δεν υφίσταται. Η διάθεσή μου ήταν να περιγράψω το ξεφτίλισμα 10 και πλέον υποψήφιων μηχανικών. Καθώς και το πως ενδέχεται να συμμετέχουμε σε παράλογες διαδικασίες, ή σε διαδικασίες χωρίς αντίκρυσμα, παλεύοντας για τη δουλειά και για το μεροκάματο.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Κωνσταντίνε, είναι προφανές πως είσαι άνθρωπος με αρχές, ήθος και ποιότητα χαρακτήρα και μπράβο σου!!!
Καλά τους έκανες!!! Η αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτη.
Ας μάθουν πως υπάρχουν και ορισμένοι που δε μασάνε και που μπορούν να τους βάλουν στη θέση τους.
Έλεος πια με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού....

Έχω ακούσει ιστορία για εταιρεία που έβαζαν κάθε πρωί τους εργαζόμενους να τραγουδάνε τον "ύμνο της εταιρείας" γιατί λέει θα αύξαναν την παραγωγικότητα!!!

Το φαντάζεστε???

Link to comment
Share on other sites

Εφευρετικότητα του HR

 

Δεν εκπλήσσομαι καθόλου. Απλώς αναρωτιέμαι που τελειώνει η ξεφτίλα σε όλο αυτό το παιχνίδι, στο οποίο επαναλαμβάνω ότι συμμετέχουμε κι εμείς.

Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνώ καθόλου σε αυτά που λές και ούτε σου κάνω προσωπική επίθεση. Το θέμα της πικρίας λόγω απόρριψης το ανέφερα γιατί όπως σου είπα σε ανάλογη περίπτωση γνωστός μου ως δια μαγείας τα ξέχασε όλα. Απάντησες ειλικρινά και μπράβο σου...

 

Για το θέμα των αγγελιών (απλά δεν ήθελα να στρέψω αλλού την συζήτηση), εκτός αυτών που ανέφερες και είναι σύνηθες τακτική, ΞΕΡΩ ότι πολλές αγγελίες (πριν βγουν στη δημοσιότητα) από κάποια site, διαρρέουν πρώτα μέσω "κοινών" γνωστών σε πολιτικά γραφεία (φυσικά δεν μιλάμε για την αγγελία κάποιας ΕΠΕ).

 

Στο δια ταύτα, στο θέμα επιλογής προσωπικού σαφώς και παρατηρείται μία εξοντωτική διαδικασία από το HR προς τους υποψηφίους και μάλιστα είναι μία τακτική που παρατηρείται παγκοσμίως από ότι ξέρω. Στην Ελλάδα πρόσθεσε την αγένεια πολλές φορές και το τουπέ (δυστυχώς κατάλοιπα του λαού μας) που κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο επίπονη και ψυχοφθόρα...

Πόσες φορές έχουμε διαβάσει δήθεν έρευνες (που στην ουσία προέρχονται από ανθρώπους HR έτσι;), για το πως πρέπει να "στέκεται" κάποιος σε μία συνέντευξη, τα 10 συν, τα 10 πλην κτλ σαχλαμάρες.... Εδώ έχουν βγει και "σχολές" για το πως πρέπει να δείχνει κάποιο βιογραφικό ή πως πρέπει να εμφανιστείς σε μία συνέντευξη!! Ολο αυτό δημιουργεί ένα ψυχροπολεμικό κλίμα στον υποψήφιο και δίνει ερεθίσματα σε κάθε HR που από την πλευρά τους προκειμένου να δείξουν ένα ψαγμένο και ανταγωνιστικό Department εφαρμόζουν διάφορες τακτικές...

 

Αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι τι μπορούμε να κάνουμε απέναντι σε όλο αυτό το σκηνικό.... Γιατί στην ουσία είναι ή πάμε με τα νερά τους με υπομονή, ή σηκώνουμε μπαιράκι όταν δούμε ότι κάτι στραβώνει. Στη δεύτερη περίπτωση κατά 99.99% χάνουμε τη θέση...

Πραγματικά δεν ξέρω, θα ήθελα να το συζητήσουμε...

 

Εχω βρεθεί σε συνέντευξη να περιμένω πχ 2 ώρες...μέχρι που σηκώθηκα και έφυγα. Φυσικά δεν πήρα την θέση, αλλά και αυτοί από ότι έμαθα δεν άλλαξαν την τακτική τους...

Μου είχε πάρει συνέντευξη Αγγλος, χωρίς καν γνώσεις του αντικειμένου μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν το επίπεδο των Αγγλικών μου....Στη συνέχεια έδωσα κάτι τεστ λες και πήγαινα για στρατιωτική σχολή...για το αντικείμενο ουδέν λόγος...μας είπαν θα ειδοποιήσουν...

 

Τελειώνοντας αυτό που προανέφερα, είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε εμείς? Η γνώμη μου όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα όχι....από εκεί και πέρα τα προσωπικά όρια τα ορίζει ο καθένας μόνος του πιστεύω..

Link to comment
Share on other sites

Δεν εκπλήσσομαι καθόλου. Απλώς αναρωτιέμαι που τελειώνει η ξεφτίλα σε όλο αυτό το παιχνίδι, στο οποίο επαναλαμβάνω ότι συμμετέχουμε κι εμείς.

 

Η ξεφτίλα δεν έχει τέλος Κωνσταντίνε. Επίσης δεν πρόκειται για παιχνίδι.

Γιατί μήπως νομίζεις ότι το κλίμα είναι καλύτερο μεταξύ των υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί σε εταιρείες?

Εκεί να δεις πισώπλατα μαχαιρώματα και γλύψιμο στον προϊστάμενο (γιατί κρέμεται συνέχεια η "Δαμόκλειος Σπάθη" της απόλυσης ... )

Θα δείτε σε λίγα χρόνια τι κλίμα θα διαμορφωθεί στην κοινωνία...

 

Αν έχεις χρόνο δες την ταινία "το πείραμα" (das experiment). Είναι Γερμανική και νομίζω βασίζεται σε πραγματικό πείραμα ψυχολογίας.

Θα δεις πού μπορούν να καταλήξουν "τα παιχνίδια"...

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον ξεκίνησαμε τις κινηματογραφικές αναφορές, έχω να συστήσω ανεπιφύλακτα το "Le Couperet" του Κώστα Γαβρά.  

 

Τώρα για το αν μπορούμε εμείς να αλλάξουμε κάτι, πιστεύω ότι ΠΑΝΤΑ μπορούμε να αλλάξουμε κάτι. Ας ξεκινήσουμε να αλλάζουμε σκεπτικό και να μην ανεχόμαστε αισχρές συμπεριφορές. Δε λέω να φερόμαστε σαν Ούνοι, ούτε να είμαστε εντελώς αντιδραστικοί. Όμως αυτή η καθολική υπαναχώρηση τίποτα καλό δε φέρνει για τους εργαζόμενους στο μέλλον.

Link to comment
Share on other sites

Μετά από αυτά που διάβασα εδώ και απ'ότι ακούω γενικότερα για τις συνεντεύξεις για εργασία, έχω αρχίσει να αναρρωτιέμαι τι είναι πιο προτιμότερο και πιο ηθικό, να προσλαμβάνει μια εταιρεία προσωπικό μέσω HR ή να προσλαμβάνει "συστημένους" ή συγγενείς;

Link to comment
Share on other sites

Μετά από αυτά που διάβασα εδώ και απ'ότι ακούω γενικότερα για τις συνεντεύξεις για εργασία, έχω αρχίσει να αναρρωτιέμαι τι είναι πιο προτιμότερο και πιο ηθικό, να προσλαμβάνει μια εταιρεία προσωπικό μέσω HR ή να προσλαμβάνει "συστημένους" ή συγγενείς;

 

 

Η ηθική δεν έχει καμιά σχέση με την δουλειά και το κέρδος. Η κάθε επιχείρηση πάντα θα αναζητεί το κατώτο όριο κόστους,σύμφωνα με το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και θα αυξάνει την κερδοφορία της. Η δουλειά της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων είναι να κάνει πειράματα,δεν σημαίνει οτι προσλαμβάνει τους πιο άξιους ή τους πιο έξυπνους,προσλαμβάνει αναλόγως το profile που απαιτεί η εκάστοτε θέση. Δυστυχώς αυτή η περίοδος είναι ιδανική για τέτοιου είδους πειράματα λόγω της υπερπροσφοράς ανθρωπίνου δυναμικού και του μικρού κόστους.

 

Περί συγγενών,κάποιοι δεν θέλουν να συνεργάζονται με συγγενείς και φίλους φοβούμενοι μη χαλάσουν τις σχέσεις τους. Κάποιοι άλλοι το κάνουν αφού γνωρίζουν όλες τις αδυναμίες τους...Αυτό που θέλω να πω είναι οτι δεν υπάρχει ηθική σε κάθε περίπτωση.

 

 

Kωνσταντίνε,εύγε για το κουράγιο και το πείσμα. Κάθε επιχείρηση δαπανά αρκετά χρήματα για αυτοπροβολή και διαφήμιση.Όταν βγαίνουν τέτοιου είδους συμπεριφορές στην φόρα είναι πλήγμα για την εικόνα τους.Αν όλοι είχαν τον ίδιο αυτοσεβασμό και μιλούσαν ανοιχτά για τα στραβά των εταιριών το HR θα αντιμετώπιζε τους υποψήφιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους του με μεγαλύτερο σεβασμό.Αν είναι σοβαρή εταιρία θα το διορθώσει.

 

Και μιας και μιλάμε για διοίκηση,παραθέτω το μακράν καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει σε αυτό το αντικείμενο.

 

http://www.skroutz.gr/books/177427.The-Mafia-Manager.html

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.