Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας και αποτελέσματα


jova

Recommended Posts

Καλημέρα, σε νέο σπίτι με ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης/δροσισμού θα σας πω την εμπειρία μου από τη χρήση του συστήματος:

 

Το σπίτι είναι νέα κατασκευή, σχετικά καλά μονωμένη, παραθαλλάσια (80 μ) από τη θάλασσα με αρκετή υγρασία. Πέρυσι το καλοκαίρι λειτούργησε για πρώτη φορά η δαπεδο-ψύξη, με εγκατεστημένο 1 FC σε όλο το σπίτι.

Το FC "βλέπει" μεγάλο τμήμα του σπιτιού καθώς υπάρχει εσωτερικό αίθριο, το FC είναι στον όροφο και "χτυπάει" όλο τον ενιαίο σώρο μαζί με τραπεζαρία καθώς και τμήμα του ορόφου. Αλλά το FC το λειτουργούσα σχετικά σπάνια.

Είχα σε λειτουργία μόνο το δάπεδο.

 

Η επιστροφή κρύου νερού ρυθμισμένη τους 19 βαθμούς (άρα λογικά η πρσαγωγή 4-5 χαμηλότερα). ΠΟΤΕ δεν είχα πρόβλημα υγροποίησης στο δάπεδο, αλλά όταν σφουγγαρίσεις, μαρτυράς μέχρι να στεγνώσει. Επειδή τα οικονομικά δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση όλων των υπόλοιπων FC, έχω σκεφτεί τη λύση των ανεμιστήρων οροφής ώστε να "υποβοηθήσω" την απαγωγή θερμότητας από το δάπεδο. Νομίζω ότι θα βοηθήσει.

 

Το σπίτι είναι 200 m2, και πέρυσι την άναψα 10 Ιουλίου με μέση κατανάλωση για 2 μήνες, 20 kWh / ημέρα με τους θερμοστάτες μόνιμα στους 26.5 (χωρίς νυχτερινό). Φέτος δεν την έχω ανάψει ακόμα, έχω εσωτερικά 25-26.5 βαθμούς, μόνο με νυχτερινό αερισμό. ΑλΛά πιθανότατα ως το τέλος του μήνα θα τη βάλω μπροστά.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 176
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα, σε νέο σπίτι με ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης/δροσισμού θα σας πω την εμπειρία μου από τη χρήση του συστήματος:

 

Το σπίτι είναι νέα κατασκευή, σχετικά καλά μονωμένη,

Link to comment
Share on other sites

Σε καμμιά περίπτωση δεν αισθάνεσαι το "ψύχος" και την έντονη δροσιά όπως όταν μπαίνεις σε ένα χώρο με A/C. Επίσης όταν σφουγγαρίζει η νοικοκυρά, μαρτυρά μέχρι να στεγνώσει το δάπεδο. Στα λουτρά, κλείνεις τα κυκλώματα και δεν έχεις δροσισμό... για προφανείς λόγους.

 

Το βέλτιστο είναι να έχει και FC. Εγώ δεν έχω, πέρα από το "κεντρικό" όπως το περιέγραψα παραπάνω. Πέρυσι είχα τους θερμοστάτες στους 26.5. Φέτος θα τους πάω στους 26. Βασικά, μπορείς να κάνεις διάφορα κόλπα πάντα σε σχέση με το σπίτι και τις μονώσεις που έχει: Π.χ. να απομονώσεις το ένα κύκλωμα σε κάθε χώρο (εμένα σε κάθε δωμάτιο έχει διπλά κυκλώματα), ή να βάλεις (αν έχεις χρονοθερμοστάτες) το βράδυ (σε συνδυασμό με νυχτερινό ρεύμα) τη ρύθμιση 1 με 1.5 βαθμούς παρακάτω οπότε και με το φτηνό ρεύμα και λόγω του ότι αποβάλλεις σε πιο χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία επιτυγχάνεις καλύτερο βαθμό απόδοσης, και τη μέρα ανεβάζεις πάλι τους χρονοθερμοστάτες.

 

Αν για παραάδειγμα υπάρχουν θέματα υγροποιήσεων στο δάπεδο λόγω υψηλής υγρασίας στο χώρο, ίσως μια λύση είναι να λειτουργεί όχι συνεχόμενα αλλά ανά δίωρο ή ανά τρίωρο.

 

Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι όταν λειτουργεί σωστά, όχι διακοπτόμενα, η αίσθηση που αποκομίζεις είανι ότι μπαίνεις σε ένα δροσερό υπόγειο. Αυτή την αίσθηση σου δίνει, μιας δροσιάς θα μπορούσα να πω. Εμένα μου αρέσει πάντως.... Ελπίζω να βοήθησα...

 

Ίσως βέβαια έχει να κάνει και με το σπίτι και με τον προσανατολισμό και άλλους παράγοντες. Φέτος δεν την έχω λειτουργήσει ακόμα, αν και σήμερα με 30-32 βαθμούς μέγιστη, τώρα που γράφω έχω ανοίξει τα πάντα στο σπίτι (με σίτες φυσικά), και κάτω έχω 25, και πάνω 25,5.

Edited by FouksMechMech
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Αφου πέρασε το καλοκαίρι χωρις κάποιο πρόβλημα με υγροποιήσεις ή κάτι παρόμοιο απο την αντλία θερμότητας έρχομαι σε ένα χειμωνιάτικο προβληματισμό-ερώτημα.Μου έχουν περισέψει αρκετά λίτρα πετρελαίου από πρόπερυσι και θέλω να τα κάψω φέτος για να μην στέκονται τζάμπα μέσα στη δεξαμενή.

 

1ον. Μπορώ να απομονώσω-κλείσω την αντλία και να δουλέψω το λέβητα πετρελαίου για να ζεστάνω το νερό?

 

2ον. Σε τι θερμοκρασία θα πρέπει να είναι ο λέβητας ρυθμιζμένος δεδομένου ότι έχω fan Coil και η αντλία είναι χαμηλών θερμοκρασιών?(τώρα δουλεύει στους 45οC)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.