Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασφάλιση Μηχανικών στα 5μηνα του ΟΑΕΔ


eddie.m

Recommended Posts

Δεν υπάρχει κανένα θέμα με το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. πλέον. Έχω πληρώσει εισφορές μέχρι 12/2013, έχω αριθμό μητρώου κανονικά και έχω πάρει κωδικό για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (πως θα ήξερα ότι δεν εκδίδεται από το σύστημα αν δεν είχα κωδικούς). Οπότε πιστεύω ότι μάλλον ισχύει το δεύτερο όπως με τους περισσότερους από εμάς. Δε μας έχουν εγγράψει οι εργοδότες μας σαν εργαζόμενους. Το σφάλμα που μου βγάζει είναι ότι δεν υπάρχει καταχωρημένος εργοδότης στο σύστημα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 516
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν υπάρχει κανένα θέμα με το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. πλέον. Έχω πληρώσει εισφορές μέχρι 12/2013, έχω αριθμό μητρώου κανονικά και έχω πάρει κωδικό για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (πως θα ήξερα ότι δεν εκδίδεται από το σύστημα αν δεν είχα κωδικούς). Οπότε πιστεύω ότι μάλλον ισχύει το δεύτερο όπως με τους περισσότερους από εμάς. Δε μας έχουν εγγράψει οι εργοδότες μας σαν εργαζόμενους. Το σφάλμα που μου βγάζει είναι ότι δεν υπάρχει καταχωρημένος εργοδότης στο σύστημα.

 

Σωστά. Δεν σου βγαζει τη βεβαίωση γιατι το σύστημα του ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει πληροφορηθεί/ενημερωθεί για τυχόν απασχόλησή σου.

 

Ίσως θα ήταν χρήσιμο να προσκομίσεις ο ίδιος την αναγγελία πρόσληψης σου στο ΤΣΜΕΔΕ, καταθέτοντάς την και μέσω αίτησης για να πάρει πρωτόκολλο κτλ , ούτως ώστε να γίνει και αυτή η (γραφειοκρατική) διαδικασία (έτσι πράξαμε κι εμείς στην Αλεξ/πολη).

Link to comment
Share on other sites

Από το τοπικό γραφείο του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. όταν τους ρώτησα αν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο μου απάντησαν ότι δε γίνεται. Πρέπει να το κάνει ο ίδιος ο εργοδότης. Από την άλλη εσάς σας άφησαν να το κάνετε. Ίσως να μην είναι ενήμεροι σωστά κάποιοι από τους δύο. Θα ξαναρωτήσω και αν είναι θα πάρω την αναγγελία και θα την προσκομίσω να είμαι καλυμμένος. 

Link to comment
Share on other sites

Απέστειλα την αναγγελία πρόσληψης στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. χθες και από σήμερα έχει καταχωρηθεί κανονικά στο ηλεκτρονικό σύστημα ότι απασχολούμαι στην Περιφ. Εν. Τρικάλων. Ελπίζω να είμαστε καλυμμένοι από την πλευρά μας. Στην καρτέλα μου άλλαξε το ΕΕ σε ΔΣ.

Edited by vissaris
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

 

χτες επισκέφτηκα το τοπικό κατάστημα ΤΣΜΕΔΕ στην Λάρισα με την αναγγελία πρόσληψης στα χέρια για να τους ενημερώσω για την απασχόλησή μου στην περιφέρεια και να προβώ σε καταγγελία όπως μου είχαν πει τηλεφωνικά πως μπορώ να κάνω.

Η απάντηση που πήρα ήταν πως δεν μπορεί να καταχωρηθεί η πρόσληψη από εμένα, θα πρέπει να ενημερώσει ο εργοδότης το ταμείο. 

Όσο αφορά στην καταγγελία, ενώ τηλεφωνικά η υπάλληλος (η ίδια που με εξυπηρέτησε) μου είπε πως είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσω ότι δεν θα μου ζητηθούν εισφορές ως φυσικό πρόσωπο, όταν ζήτησα να κινήσω διαδικασία καταγγελίας τηλεφώνησε στην Αθήνα στα κεντρικά και από εκεί της είπαν ότι το θέμα θα διευθετηθεί κεντρικά από το υπουργείο και πως δεν μπορώ να κάνω καταγγελία. 

 

Συνεπώς σε αναμονή για την διευθέτηση του θέματος κεντρικά. 

 

Όσο αφορά στην αντιμετώπιση των τοπικών ΤΣΜΕΔΕ προφανώς ισχύει " ο καθένας κάνει ότι θέλει". Αλλού  δέχονται αναγγελίες πρόσληψης και αλλού όχι....

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, αν και μηχανικός, δεν είχα γραφτεί ποτέ στο ΤΕΕ και στο πρόγραμμα έχω μπει με άσχετη ειδικότητα. Θέλω να συμπληρώσω στη κουβέντα τα εξής:

 

α) Ως μισθωτοί το ημερομίσθιο των 19,60 αντιστοιχεί σε εργασία 6 ωρών και 40 λεπτών.

Επομένως οι μέρες εργασίας μας πολλαπλασιάζονται με το διορθωτικό συντελεστή 1,2 για να προκύψει (με στρογγυλοποίηση) ο μισθός.

πχ έναρξη 27/12/2014, 3 ημέρες, μισθός Δεκεμβρίου (3x1,2 = 3,6) 4x19,60 = 78,40

Βέβαια για ολόκληρους μήνες ισχύει το πως ο μισθός είναι ο ίδιος για όλους τους μήνες.

 

β) Περί καταγραφής ειδικότητας. Πέρα του Πακέτου Κάλυψης στο ΙΚΑ, συμπληρώνεται και ο Κωδικός Ειδικότητας. Μη νομίζετε πως απέφυγαν να σας δηλώσουν ως Μηχανικούς μόνο επειδή θα χτύπαγε το σύστημα λόγω του διαφορετικού Π.Κ. Γενικά σε αυτά τα προγράμματα αποφεύγουν (φυγόπονοι;) όσοι κάνουν τις αναγγελίες να συμπληρώνουν τα σωστά στοιχεία. Ακόμα και ψυχολόγους, Κοινωνικούς λειτουργούς κά τους δηλώνουν ως Λοιπούς Υπάλληλους Γραφείου, όπου εκεί δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα με το Π.Κ.

 

γ) Ακόμα και ο ίδιος ο ΟΑΕΔ έχει πάρει στη Δ/ΝΣΗ Τεχνικών Υπηρεσιών του Μηχανικούς που τους έχει ως Λοιπούς Υπάλληλους Γραφείου.

 

δ) Πέρα της κεντρικής λύσης για το θέμα της Ειδικότητας - Πακέτο Κάλυψης, ή της απαλλαγής από το ΤΣΜΕΔΕ, έχετε υπόψη πως το Πληροφοριακό Σύστημα που τρέχει τα Κοινωφελή, πέρα πως ασθμαίνει και έχει χτυπήσει σε πολλά θέματα, είναι δομημένο ως προς τις εισφορές αποκλειστικά προς το ΙΚΑ. Θέλω να πω, πως ακόμα και αν υπάρχει η βούληση των αρμοδίων να το διευθετήσουν, απαιτείται τεχνικά μεγάλη αναδιαμόρφωση του συστήματος, που κατά τη γνώμη μου αρκεί ως κίνητρο για να εμμείνουν στην παρανομία τους. Εκτός αν εγκριθεί να συνεχίσει να παραλαμβάνει τις εισφορές το ΙΚΑ και να τα διαγράφει - αποδίδει σε δεύτερο χρόνο.

 

ε) Είναι σαφές πως έχουμε να κάνουμε με 2 παρανομίες. Πρώτη η καταγραφή αναντίστοιχης ειδικότητας και δεύτερο περί κύριας ασφάλισης.

 

στ) Ένα θετικό είναι πως στη ΚΥΑ αναφέρονται διακριτά οι ανώτατες ασφαλιστικές εισφορές (πέρα των μισθολογικών) και το υποχρεωτικό πακέτο κάλυψης. Επομένως, έστω αυτά τα 250 (?) ή η διαφορά μεταξύ 101 (40%) και 134 (11%) θα μπορούσαν να αποδοθούν προς ΤΣΜΕΔΕ.

 

ζ) Θα πρέπει στα παραπάνω να ληφθεί υπόψη, το δικαίωμα της επιλογής σε κάποιον μηχανικό μεταξύ του 101 και της όποιας ρυθμιστικής λύσης. Πρόκειται για καλό πακέτο, συντάξιμα, ανεργία, βιβλιάριο ΙΚΑ.

 

η) Καλές είναι και οι ηλεκτρονικές οχλήσεις και δια μέσου πρωτοκολλημένων εγγράφων, αλλά αν δε γίνουν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, θα λήξει το πρόγραμμα και ακόμα θα αναμένονται έγγραφες απαντήσεις. Πέρα της αναφοράς του ΟΑΕΔ περί αποδοχής των όρων κατά τη συμμετοχή - πρόσληψη... Οχήματα για κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να είναι η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, είτε η Συνέλευση εργαζόμενων στα Κοινωφελή Προγράμματα και σίγουρα θα βρεθούν συλλογικότητες και σωματεία να συνδράμουν.

 

Τέλος αναφέρω πως έχει έρθει η απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας για τις άδειες. Δε διαρρέουν τίποτα μέχρι να το κοινοποιήσουν...

Link to comment
Share on other sites

Τα παρακάτω τα έγραψα και σε άλλο θέμα αλλά νομίζω πως και εδώ είναι χρήσιμα

 

http://www.tsmede.gr/?TabId=301&language=el-GR

 

Υποχρεώσεις Ασφαλισμένων Ελ. Επαγγελματιών & Μισθωτών

...

Η παρακράτηση και απόδοση προσωπικών και εργοδοτικών εισφορών  διενεργείται από τους εργοδότες εντός του επομένου μήνα από τότε που έγιναν απαιτητές οι αμοιβές συνυποβάλλοντας και τις σχετικές αναλυτικές καταστάσεις ( αρθ. 6 Ν. 915/79, πρβλ άρθρα 13 και 21 του ιδίου νόμου).

Οι εισφορές για όλους τους Κλάδους (παλαιό και νέο ασφαλιστικό) υπολογίζονται επί του Συνόλου Αποδοχών.

Το Σύνολο Αποδοχών δεν µπορεί να είναι Κατώτερο από το Α.Ε.Π της 01/10/2008 (693,35 €) καθώς επίσης δεν µπορεί να είναι Ανώτερο από 5.546,80 €

...

 

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ

 

Για τους παλαιούς ασφαλισμένους (ημερομηνία εγγραφής στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. μέχρι 31/12/1992) που απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες και οι αποδοχές είναι μικρότερες από 693,35 €   πληρώνουν οι ίδιοι τις προσωπικές τους εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες για όλους τους κλάδους ασφάλισης και ο εργοδότης αποδίδει εργοδοτικές εισφορές υπολογιζόμενες επί των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών. Εάν η αμοιβή τους είναι πάνω από 693,35 € θεωρούνται  μισθωτοί και γίνεται  παρακράτηση  και απόδοση  προσωπικών και εργοδοτικών ασφαλιστικών  εισφορών .

 

Για τους νέους ασφαλισμένους (ημερομηνία εγγραφής στο ΤΣΜΕΔΕ μετά την 1/1/1993) οι υπηρεσίες που τους απασχολούν ως ωρομίσθιους υποχρεούνται να καταβάλλουν προσωπικές και εργοδοτικές εισφορές επί των πάσης φύσεως ακαθαρίστων αποδοχών και χωρίς κατώτατο όριο.

...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Να σας ενημερώσω ότι μου απάντησε κι εμένα ο Συνήγορος του Πολίτη με παρόμοιο τρόπο με τους συναδέλφους παραπάνω. Συγκεκριμένα, μου έστειλε επιστολή η οποία αναφέρει ότι γνωρίζουν το πρόβλημα και ότι έχει ανατεθεί σε συγκεκριμένη επιστήμονα για διερεύνηση. Μου επισυνάπτουν επίσης αυτούσια την επιστολή απάντησης που έστειλαν στους συναδέλφους παλαιότερα για να μου εξηγήσουν το ζήτημα που έχουν εντοπίσει. Στην ουσία το ζήτημα είναι εκεί που το άφησαν με τους συναδέλφους που απευθύνθηκαν πρώτοι στο ΣτΠ... Για νομοθετική ρύθμιση - τροπολογία (μιας και τόσες πέρασαν τις προηγούμενες ημέρες) τίποτα. 

Link to comment
Share on other sites

Έρχεται η δικαίωση(?)

 

 

 

Λύση για τις διπλές εισφορές εργαζομένων της κοινωφελούς εργασίας

 

 

 

"Την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την διπλή καταβολή εισφορών συγκεκριμένων εργαζόμενων με τα προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας να λύσει με τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή στο νομοσχέδιο για τις Ευρωεκλογές."

Link to comment
Share on other sites

εδώ θα βρείτε το νομοσχέδιο που το αναφέρει - σελίδα 14

 

 

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/8395730.pdf

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.