Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασφάλιση Μηχανικών στα 5μηνα του ΟΑΕΔ


eddie.m

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 516
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Χαρας το κουραγιο σου, τα τηλεφωνα δεν τα σηκωνουν σχεδον ποτε!

 

Ετσι ειναι η διαδικασια φιλε μου, στελνεις τα χαρτια(αναγγελια-απολυση) να σε περασουν ως μισθωτο, πληρωνεις τον 1 μηνα που δεν ησουν μισθωτος ως ΕΕ και υποτιθεται οτι το υπολοιπο 5μηνο θα το παρουν στο ΤΣΜΕΔΕ απο το ΙΚΑ...καποτε.

 

Οσο για την διαφορά που σου ειπε : στο πρώτο 3μηνο του 2015 πρέπει να πληρώσουμε την διάφορα των εισφορών απο τα 586 στα  693,35 σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρ. 61 του Ν.3996/2011 (~160 ευρω συνολικα) 

 

Ιατροφαρμακευτικη νομιζω ειναι ετησια και δεν εχουμε θεμα. Ενημερότητα δεν μπορουμε εκτος αν τα βαλουμε απο τη τσεπη μας...

 

Αυριο θα παω και εγω μια βολτα σε ολους να δω που βρισκονται στο θεμα και θα ενημερώσω.

Link to comment
Share on other sites

Oποιος μένει Αθήνα καλό θα ήταν να παέι απο τ κεντρικά του ΤΣΜΕΔΕ να συναντήσει την κα Λέκκα που αδιαφορεί στο πρόβλημά μας,(ούτε στα τηλέφωνα απαντά)ούτε καν στο μειλ που της έστειλε απο το τοπικό τσμεδε που  ανήκω

Link to comment
Share on other sites

Τηλεφωνικά που ελέγξανε την κατάσταση πληρωμής μου, μου είπαν ότι δεν έχω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω του ότι είναι απλήρωτοι οι πρώτοι μήνες του 2014. Με εξαίρεση τους μήνες του 5μηνου που ξεκινήσανε το 2014 δεν είχα κανένα υπόλοιπο και κανένα διακανονισμό, άρα η ιατροφαρμακευτική αυτή τη στιγμή μάλλον δεν υπάρχει για όλους.

 

Πάντως εμένα το ίδιο μου ξαναείπαν τα πληρώνουμε όλα και κάνουμε αίτηση επιστροφής. Η υπάλληλος μου είπε ότι μην περιμένω πολλά με την αίτηση γιατί έχει απλές αιτήσεις που εκκρεμούν και 3 χρόνια.

 

(είμαι ο χρήστης Tari Mrkis που έχω γράψει πιο πάνω, αλλαγή username για τεχνικούς λόγους)

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με αυτά που μου είπανε από την Περιφέρεια και το ΙΚΑ το σχέδιο μέχρι στιγμής είναι:

1.Ο επιβλέπων φορέας (Περιφέρεια) είναι υπεύθυνος για την καταβολή των εισφορών μας ( προσπαθουσαν να πεταξουν το μπαλακι στον ΟΑΕΔ) ....Συνεπως ο ΟΕΑΔ δεν ανακατευεται πια με το θέμα.(κάλο αυτό -1 οργανισμός)

2.Παρόλο που στην αναγγελία πρόσληψης έγραφε πρόσληψη ως μηχανικοί, από το ΙΚΑ μας δήλωναν Λοιποί Υπαλ. Γραφείου για να περαστεί ο κωδικός 101 στο σύστημα.

3.Πρέπει επομένως να γίνει Δελτίο Μεταβολής από την Διεύθυνση Προσωπικού του Φορέα όσον αφορά την ειδικότητα και τον Κωδ. ασφάλισης ΙΚΑ( από 101 σε 131).

4.Μετά το Δελτίο Μεταβολής καλούμαστε με ξεχωριστές αιτήσεις (εργοδοτης- εργαζομενος) να κανουμε αιτηση επιστροφης εισφορων απο το ΙΚΑ.

 

5. Εμείς θα πάρουμε το ~12% των 586 ανά μήνα πίσω δηλαδή ~351 ευρώ (όπως έκανε ο συνάδελφος πριν 1-2 σελίδες..όσο για το πως τα κατάφερε ας μας το πει.. είχε ήδη κάνει δελτίο μεταβολής ή απλά δεν του το ζήτησε ο υπάλληλος του ΙΚΑ από άγνοια..). Η επίσκεψη μου στο ΙΚΑ για την αίτηση επιστροφής ήθελε το Δελτίο Μεταβολής συνεπώς δεν μπορούσα να την κάνω ακόμα. Στην ερώτηση πόσο χρόνο χρειάζεται για την εκκαθάριση η απάντηση ήταν.."κάνας χρόνος σίγουρα λέει τώρα τελειώσαμε με του 2012"...Αυτός λογικά διαφέρει ανά υπάλληλο, ανά ΙΚΑ(ποσότητα αιτήσεων, διάθεση υπαλλήλου, καμιά άδεια λοχείας, γρηγορόσημο κτλ..)

 

6.Ο εργοδότης με την δικιά του αίτηση επιστροφής θα περιμένει πίσω τα λεφτά του(~600-800ευρω σύνολο) ώστε να τα αποδώσει αυτός στο ΤΣΜΕΔΕ (δεν θα πάει κανένα ποσό αυτόματα από το ΙΚΑ στο ΤΣΜΕΔΕ). Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει κάτι σαν έλεγχο από το ΙΚΑ στο ΑΦΜ του εργοδότη και μπορεί να κρατήσει 2-3 χρόνια.

 

7.Το έχω πει ξανά....+160 ευρώ στο Tσμεδε το πρώτο τρίμηνο του 2015.

 

8. Το αν θα παγιωθεί αυτή η διαδικασία θα το ξέρω τέλη του μηνός που θα έχουν συνάντηση οι αρμόδιοι της Περιφέρειας και θα ενημερώσω αν άλλαξε κάτι. Προσπαθούνε να αλλάξουνε το (6) με κάποιο ειδικό έγγραφο( π..ες μπλε).

 

Προβληματισμοί : Δεν μπορεί η Περιφέρεια να εκταμιεύσει ποσά (δεν είναι τόσο μεγάλα...) για τις ασφαλιστικές μας εισφορές και να "έχει λαμβάνειν" από το ΙΚΑ σε 2 χρόνια..;; Τα πρόστιμα ποιος θα τα πληρώσει;; Γιατί πρέπει να επωμιστεί το οικονομικό βάρος ο εργαζόμενος με την ολιγωρία εφαρμογής του νόμου...;; Γιατί υπάρχει ανάγλυφο το γράμμα Μ στο μέτωπό μου;;

Edited by leo.k
Link to comment
Share on other sites

Οπότε (για να δω αν κατάλαβα καλά γιατί το έχω χάσει λίγο) το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι α)να πληρώσουμε από την τσέπη μας όλες τις εισφορές και να κάνουμε αίτηση επιστροφής στο ΙΚΑ ενώ παράλληλα να παίρνουμε συνέχεια τηλέφωνο στην Περιφέρεια για να προχωρήσει με το Δελτίο Μεταβολής

ή β) να παραμείνουμε ληξιπρόθεσμοι έως ότου γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες και ενημερωθούμε από το ΤΣΜΕΔΕ ότι τους κατεβλήθεισαν τα τάδε χρήματα και εμείς χρωστάμε τα 160 για πρώτο τρίμηνο + χ για τους άλλους 2 μήνες.

 

Μήπως αφού δεν έχουμε άλλες επιλογές να υπογράψουμε όλοι όσοι μπορούμε ένα έγγραφο καταγγελίας στο συνήγορο του πολίτη σαν αυτό που είχε γράψει ο vissaris?

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, το αργότερο αύριο θα έχω στείλει την επιστολή που σας ανέφερα παραπάνω. Όποιος ενδιαφέρεται μέχρι αύριο το πρωί ας μου στείλει σε προσωπικό μήνυμα τα στοιχεία του και ένα e-mail. Εμένα, πάντως, μου αλλάξανε εγκαίρως την ειδικότητα πρόσληψης από την Περιφέρεια. Σε προηγούμενο μήνυμά μου είχα ανεβάσει το σχετικό έγγραφο. 

Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω κάτι για όσους μπορεί να διαβάζουν το φόρουμ. Αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο τους μηχανικούς που προσελήφθησαν στα 5μηνα ως μηχανικοί, αλλά οποιονδήποτε μηχανικό ανεξάρτητα από την ειδικότητα πρόσληψης.

 

Επίσης αυτό που μου είχαν πει από το ΙΚΑ είναι ότι ο κωδικός 131 που θα παραμείνει στο ΙΚΑ είναι η παροχή σε χρήμα (??) και περιέχει και την αντίστοιχη εισφορά υπερ του κλάδου ανεργίας (σε περίπτωση που κάποιος είναι ή θέλει να βγει στο ταμείο ανεργίας). Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ότι ισχύει.

Link to comment
Share on other sites

Πριν λίγο έστειλα την επιστολή στους αρμόδιους φορείς και την αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη. Σας αντιγράφω και τα δύο κείμενα.

 

Επιστολή:

"Κοιν.:  Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,

           Υπουργείο Εσωτερικών,

           Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,

           Υπουργείο Οικονομικών,

           Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,

           Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,

           Ο.Α.Ε.Δ.,

           Ε.Τ.Α.Α. - Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. (Κλάδος Μηχανικών),

            Ι.Κ.Α.,

           Τ.Ε.Ε.

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

εκ μέρους όλων των ασφαλισμένων Διπλωματούχων Μηχανικών που απασχολήθηκαν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ. απευθυνόμαστε σε εσάς για να ζητήσουμε την πλήρη διευκρίνιση της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την καταβολή των απαραίτητων εισφορών μας στο Ε.Τ.Α.Α. - Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. ως το αποκλειστικά αρμόδιο ασφαλιστικό ταμείο για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς. Ζητούμε τη γνωστοποίηση, ως οφείλεται, της διαδικασίας συμψηφισμού των εισφορών που λανθασμένα καταβλήθηκαν στο Ι.Κ.Α και την ενημέρωσή μας για το ύψος των ποσών αυτών καθώς υπάρχει μεγάλη παρανόηση για το ποιο ποσό καλύπτεται από το πρόγραμμα.

Στη βάση αυτή, προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

 

1.       Ο συμψηφισμός των εισφορών αυτών δε πρέπει να γίνει συνολικά (εργοδοτικές και ασφαλισμένου);

2.       Ποιο το νόημα να αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι μηχανικοί να προσφεύγουν στο Ι.Κ.Α. για επιστροφή εισφορών αφού η διαδικασία είναι εσωτερική όπως μας είχαν πληροφορήσει από τα κατά τόπους γραφεία του Ε.Τ.Α.Α. - Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε;

3.       Ποια είναι η διαδικασία επιστροφής των εργοδοτικών εισφορών από το Ι.Κ.Α. στο Ε.Τ.Α.Α. - Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. αφού όσοι ασφαλισμένοι μηχανικοί απευθύνθηκαν στο Ι.Κ.Α. για επιστροφή εισφορών έλαβαν πίσω ένα μικρό ποσό (350 ευρώ) και για τους 5 μήνες εργασίας τους. Είναι αυτό το ποσό οι εισφορές του εργαζομένου μόνο και για αυτό του επιστρέφονται μόνο αυτές;

4.       Η Δημόσια Πρόσκληση του προγράμματος κοινωφελούς απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ. ανέφερε ανώτατο ποσό ασφαλιστικών εισφορών 258 ευρώ το μήνα. Το ποσό αυτό δεν θα έπρεπε να δοθεί με τη μορφή εισφορών στο Ε.Τ.Α.Α. - Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και να καλυφθεί η όποια διαφορά από τους ασφαλισμένους; Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση νεοασφαλισμένων το προαναφερθέν ποσό υπερκαλύπτει τις μηνιαίες εισφορές τους στο ταμείο.

5.       Ποιες είναι οι κινήσεις του Ε.Τ.Α.Α. - Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. προς τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων που, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια τέτοια κατάσταση και θα βρεθούν με προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής εισφορών που ενώ έγιναν ως κρατήσεις δεν καταβλήθηκαν εγκαίρως ως εισφορές; Θα υπάρξει κατανόηση;

6.       Πως προτίθεται το Τ.Ε.Ε. να συνδράμει τα μέλη του που βρίσκονται ενώπιον του προβλήματος αυτού;

Ζητούμε απαντήσεις από καθέναν από εσάς, προφανώς, για το πεδίο ευθύνης σας και μόνο. Εδώ και πάνω από 6 μήνες υφιστάμεθα ταλαιπωρία σχετικά με το ζήτημα αυτό και στο τέλος βρισκόμαστε να χρωστάμε ποσά για τα οποία μας έγιναν κρατήσεις και, εν πάσει περιπτώσει, ποσά τα οποία ποτέ δε λάβαμε, νομίμως ή ατύπως, για να καταθέσουμε ως ασφαλιστικές εισφορές. Ήμασταν, νόμιμα εργαζόμενοι στο Ελληνικό Δημόσιο, υπογράψαμε συμβάσεις εργασίας και κληθήκαμε, το μόνο παράνομο, να ασφαλιστούμε και στο Ι.Κ.Α. για να προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψής μας. Τα ποσά που λάβαμε ως μισθούς καλούμαστε τώρα να τα καταβάλουμε ως ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών.

Με την επιφύλαξη πάντων των δικαιωμάτων μας, ζητούμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος και την απαλλαγή μας από οικονομικά βάρη που ποτέ δεν αναλάβαμε αφού ήμασταν μισθωτοί και όχι ελεύθεροι επαγγελματίες τους 5 αυτούς μήνες.

 

 

Με εκτίμηση,

(ονόματα)"

 

 

Και η αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη:

"Σχετικά με το ζήτημα που είχε απασχολήσει την υπ' αριθμόν 201403063909 αναφορά μου, ξαναθέτω υπόψιν σας μια νέα πτυχή του ζητήματος. Ενώ αποφασίστηκε με το νόμο 4255/2014, άρθρο 20, παρ. 5 η μεταφορά των ασφαλιστικών μας εισφορών από το Ι.Κ.Α. στο Ε.Τ.Α.Α. - Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., μας ζητείται από το δεύτερο να καταβάλουμε πλήρως τις εισφορές ελεύθερου επαγγελματία για όλη τη διάρκεια του πενταμήνου εργασίας μας ενώ έχουμε δεχθεί κρατήσεις οι οποίες και καταβλήθηκαν στο Ι.Κ.Α. Καλούμαστε, δηλαδή, να πληρώσουμε από την τσέπη μας και τους καθαρούς από εισφορές μισθούς που λάβαμε εισφορές για τις οποίες ποτέ δε μας δόθηκαν χρήματα που έπρεπε να καταβληθούν για αυτές

Ζητούμε από εσάς να διερευνήσετε το ζήτημα καθώς από 01/09, όπως μας ενημέρωσαν, από το Ε.Τ.Α.Α. - Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. οι μη καταβληθείσες εισβολές μας θα υποστούν προσαυξήσεις, κάτι για το οποίο εμείς ουδόλως ευθυνόμαστε. Σας επισυνάπτω επιστολή που αποστείλαμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς κάποιοι από τους συναδέλφους που εργαστήκαμε σε αυτά τα προγράμματα.

Σχετικά έγγραφα έχουν επισυναφθεί και στη προηγούμενη αναφορά μου."

 

Αυτά από εμένα. Αναμένουμε τις όποιες απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ο Οίκος της Τρελής .Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας απ`οτι φαίνεται δεν εχουν ενημέρωση ,ή κάπου παράπεσε το χαρτί ,εκεί στις τυρόπιτες ,λαδώθηκε και το πέταξαν.Βεβαια μπορεί να φταίει και ο τοπικος ΟΑΕΔ ,για τον οποίο δεν έχω πληροφόρηση τι πρωινό-δεκατιανό επιλέγουν.΄Εχουν μείνει στην Π.Θ στο έγγραφο από 5/6/2014 .Ουτε το ΙΚΑ έχει ενημερωθεί σχετικά ,διότι επικοινωνώ με το υποκατάστημα Λάρισας και δεν έχουν ιδέα.Το τί εχω ζήσει μέχρι τώρα στην προσπάθεια μου να ανοίξω βιβλία δεν λέγεται...Θέλει τρέξιμο με όλα τα χαρτιά  απο ΟΑΕΔ-ΙΚΑ -ΤΣΜΕΔΕ -ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ζωσμένος με εκρηκτικά.Το δελτίο μεταβολής ΠΟΙΟΣ και ΠΟΤΕ θα το κάνει???

ΒΙΥ0Λ-ΦΔ4.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.