Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματική δεοντολογία


eupalinos

Recommended Posts

Τι κάνουμε σε περίπτωση που πελάτης μας πλησιάσει και ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις σχεδιασμού (εσωτερικές λεπτομέρειες όπως κιγκλιδώματα, φωτισμό, έπιπλα, κλπ) για την κατοικία/οικοδομή του η οποία είναι σχεδόν τελειωμένη. Ο πελάτης δεν έιναι ευχαριστημένος με τον μηχανικό του ο οποίος τον καθυστερεί αφάνταστα και ουσιαστικά δεν κάνει τη δουλειά που του ζητά ο πελάτης.

 

Ήδη έχουν γίνει κάποια σχέδια για κουζίνα η οποία και κατασκευάστηκε, αφού τα ζήτησε ο ξυλουργός ο οποίος έιναι και φίλος. Δηλαδή η μελέτη αυτή έγινε για να μπορέσει επιτέλους ο ξυλουργός να κατασκευάσει τη κουζίνα. Ο πελάτης ζητούσε σχέδια από τον μηχανικό του πάνω από χρόνο και αυτός δεν ανταποκρινόταν. Ο πελάτης είναι ξένος και ο μηχανικός του τα έχει πάρει κανονικά. Εγώ προτείνω στο πελάτη να τελειώσει με την οικοδομή, να πάρει ρεύμα και μετά κάνει ότι σχέδια & μελέτες θέλει για επιμέρους στοιχεία, με όποιον μηχανικό θέλει. Όμως ο μηχανικός του τον τρενάρει όσο μπορεί με σκοπό να τον "αρμέξει" και άλλο!

 

Ο άνθρωπος θέλει να τελειώνει. Τα έχει δει όλα. Ο τύπος έιναι πολύ εντάξει και συμπαθητικός και πραγματικά δε μπορεί κανείς παρά να τον λυπηθεί και να θυμώσει με τη κοροϊδία που έχει τραβήξει. ..

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα έπερνα τηλ. τον μηχανικό και θα του έλεγα αν δεν θέλει να τα μελετήσει τότε να τα μελετήσω εγώ.

 

υ.γ. eupalinos, αυτά που ζητάει από τον μηχανικό του έχει την όρεξη να τα πληρώσει ή τα ζητάει γιατί νομίζει ότι τα έχει πληρώσει?

Link to comment
Share on other sites

O άνθρωπος πληρώνει κανονικότατα. Ο μηχανικός τον έχει γδάρει και όπως έγραψα πριν δεν του βγάζει δουλειά. Από ότι μαθαίνω ο τύπος είναι από αυτούς που ζητάνε προμήθεια από όλους και γι όλα! Το μυρίστηκε αυτό ο πελάτης και π..χ. πήρε από αλλού τα είδη υγιεινής, με αποτέλεσμα ο "μηχανικός - μαφίας" , έτσι τον λέει τώρα ο πελάτης του, να μιλάει άσχημα στον αντιπρόσωπο ειδών υγιεινής, που απλά έκανε τη δουλειά του.

 

Είναι λίγο δύσκολο να πάρεις τηλέφωνο τον άλλο μηχανικό και να του πεις φίλε θα κάνω κάτι σχέδια για το πελάτη σου και αν θες δώσε και τα γνήσια dwg αρχεία να δουλέψω από εκεί. Σε μικρή πόλη όλοι λίγο πολύ γνωστοί. Επιπλέον ξέρω ότι ο τύπος θα λέει ότι του έρθει για να καλυφθεί..οπότε.. Λογικά εγώ δεν θέλω να μπλέκω σε αυτή τη κατάσταση, όμως ήδη έχω εξυπηρετήσει το πελάτη ο οποίος έχει συμπεριφερθεί πολύ εντάξει και τον λυπάμαι εν τέλει να χαίρει τέτοιος κακομεταχείρισης.

Link to comment
Share on other sites

eupalinos

πιστεύω ότι η οικοδομή μπορεί να ρευματοδοτηθεί μόλις μπουν εξωτερικά κουφώματα. Αν αυτό έχει γίνει, τότε ο "μηχανικός" να δώσει ρεύμα και να αποδεσμευτεί ο ιδιοκτήτης και κυρίως εσύ. Αν κάνεις κάτι νωρίτερα είναι κατά την γνώμη μου αντιδεοντολογικό. Δεν σημαίνει ότι επειδή ο άλλος είναι "μηχανικος-μαφία", εμείς μπορούμε να μην είμαστε τυπικοί.

Link to comment
Share on other sites

τι είδους συμφωνία έχει κάνει ο μηχανικός-μαφία με τον πελάτη;;;

αυτεπιστασία με ποσοστό;;;;;

επίβλεψη τα βασικά;;;;

σχέδια εφαρμογής - επίβλεψη κατ' αποκοπή;;;;

 

από εκεί ξεκινά το θέμα

Link to comment
Share on other sites

Γιατί το παιδεύετε? Αν ο πελάτης έχει πρόβλημα τότε ζητά διακοπή συνεργασίας (αν ο πρώτος μηχανικός δε θέλει υπάρχει και το ΤΕΕ για αναφορές), του δίνει όσα ανταποκρίνονται στη δουλειά που έγινε και...τέλος.

 

Αυτό το ''δεοντολογίας'' του τίτλου ελπίζω να αφορά στην έλλειψή της από πλευράς του πρώτου μηχανικού και όχι σε τυχόν αναστολές για το αν πρέπει ή όχι να του ''πάρουμε τη δουλειά'' (με τον ορθό τρόπο εννοείται). Μιλ παρδόν αλλά δε θα ντραπούμε κιόλας - δε φτάνει που ο άλλος είναι του υποείδους των μηχανικών που μας χαλάει το όνομα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.