Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM

Προστασία ασφαλτόπανου σε μη βατό δώμα.


Recommended Posts

Καλησπέρα,

σε μη βατό δώμα που εχει επικαλυφθεί με ασφαλτόπανο

τι υλικο προτεινετε να μπει επανω απ αυτο για τη προστασια του  απο τον ηλιο και τις καιρικες συνθηκες γενικοτερα?

Εννοειται οτι ο παραγοντας κοστος υλικων και εργασιων μας ενδιαφερει.

Ευχαριστω!

Link to post
Share on other sites

Το ποταμίσιο (ή θαλασσινό) είναι καλύτερο (δεν έχει ακμές που θα μπορούσαν να σχίσουν το ασφαλτόπανο) αλλά είναι ακριβότερο.

Αυτό που χρειάζεσαι μόνο, είναι η προστασία από τον ήλιο.

Link to post
Share on other sites

Αν το δώμα είναι μη βατό και δεν έχεις "οπτικό" πρόβλημα η απλούστερη και η πιο άρτια τεχνικώς λύση είναι το χαλίκι.

Ολα τα άλλα θα είναι κοστοβόρα και πιθανώς να έχουν ζωή μικρότερη του ασφαλτόπανου 

Link to post
Share on other sites

Θεωρώ υπερβολή να φορτώσεις το δώμα σου με χαλίκι μόνο και μόνο για να προστατέψεις το ασφαλτόπανο από τις καιρικές συνθήκες. Άσε που όπως αναφέρθηκε παραπάνω υπάρχει πιθανότητα να κάνει και ζημιά από τυχόν αιχμηρές ακμές.  Επιπλέον, σε περίπτωση που έχεις κάποια αστοχία να διορθώσεις ή ακόμη περισσότερο αν στο μέλλον θέλεις να ξαναπεράσεις ασφαλτόπανο, άντε να απομακρύνεις το χαλίκι.

Το χαλίκι το βάζουμε συνήθως στο ανεστραμμένο δώμα και πάνω από τη θερμομόνωση ώστε να κρατάει τα υλικά της θερμομόνωσης και να προστατεύει την θερμομόνωση από την ηλιακή ακτινοβολία (εκεί το θέλουμε το βάρος).

 

Εγώ θα πρότεινα να κάνεις μια επάλειψη με ελαστομερές λευκού χρώματος. Θα σου προσφέρει προστασία από καιρικές συνθήκες ενώ ταυτόχρονα θα πετύχεις ενίσχυση της υγρομόνωσης (σε αδύναμα σημεία όπως αρμοί, έξοδος σωληνώσεων, καμινάδες κλπ). Παράλληλα επειδή είναι ανακλαστικό υλικό και θα σου προσφέρει θερμική προστασία κατά τους θερινούς μήνες. Θα σου κοστίσει λίγο παραπάνω από το χαλίκι αλλά μη φανταστείς καμιά φοβερή διαφορά. Και γλυτώνεις το έξτρα βάρος έχοντας πετύχει και τα προαναφερόμενα.

 

Πάντως σε κάθε περίπτωση, αν καταλήξεις στο χαλίκι, να βάλεις οπωσδήποτε γεωϋφασμα πριν τη στρώση χαλικιού. Έτσι αφενός θα προστατέψεις το ασφαλτόπανο, αφετέρου θα απομακρύνεις πιο εύκολα το χαλίκι αν έχεις σημειακά κάποιο πρόβλημα.

 

Τέλος, αν έβαζες από την αρχή ένα καλό ασφαλτόπανο ικανού πάχους και με επικάλυψη ψηφίδας, δε θα χρειαζόσουν τίποτα από τα παραπάνω (ίσως μόνο λίγο ελαστομερές στα αδύναμα σημεία π.χ. σωληνώσεις κλπ)

Edited by Allobar
  • Upvote 2
Link to post
Share on other sites

Την ταρατσα σπιτι μας οπως προτεινει και ο Allobar την βαψαμε με neoroof εμεις παντως εδω... εχουν κολλησει και οι ψηφιδες μεταξυ τους και δεν τριβονται με το περπατημα (αν αραια και που ανεβεις ταρατσα να κανεις κατι)

Τωρα μετα απο λιγα χρονια να περασεις αλλο ενα χερι δεν εγινε και τιποτα...

Link to post
Share on other sites

Να συμπληρώσω ότι υπάρχουν δεκάδες ελαστομερή στην αγορά. Ανάλογα με το τι θα επιλέξεις θα υπολογίσεις και το χρόνο ζωής του (προτείνω να βάλεις κάτι καλό). Όντως όπως λέει ο ckiriako, όποτε κι αν χρειαστεί πολύ εύκολα το ανανεώνεις.

 

Στο κόστος υπολόγισε και την εξοικονόμηση ενέργειας από μικρότερη χρήση air-condition (πραγματικά κάνει πολύ μεγάλη διαφορά η επάλειψη με κάποιο ανακλαστικό υλικό).

Link to post
Share on other sites

Εχω ακουσει οτι το Hyperdesmo της Alchemica ''καιει'' το ασφαλτοπανο....

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.