Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υδραυλικό τζάκι για 120 τ.μ. με 8 σώματα καλοριφέρ


dryianni

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

Κατ' αρχήν γνωρίζω ότι πρέπει να αποτανθώ σε μηχανολόγο/μηχανικό για επιστημονικά τεκμηριωμένη και ασφαλή μελέτη θερμικών απωλειών, πλην όμως θα εκτιμούσα μια πρώτη προσέγγιση από όσους επιθυμούν να βοηθήσουν από εδώ.
Διαμένω σε ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. στο νομό Αττικής, για το οποίο υπάρχει μία περίπτωση να βάλω σε πολύ καλή τιμή τζάκι-καλοριφέρ, το οποίο θέλω να συνδέσω σε παράλληλη λειτουργία με το λέβητα πετρελαίου (αυτονομία). Προσοχή όμως: Επιθυμώ να καλύψω το σύνολο των απαιτήσεων θέρμανσης του διαμερίσματος από αυτό το τζάκι. Απλά δε θέλω να καταργήσω το λέβητα πετρελαίου για την περίπτωση που θα έχω ξεμείνει από ξύλα. Προκειμένου η απόφασή μου να είναι πιο συνειδητή, ήθελα να παρακαλέσω για 2 πράγματα:

  1. Πόσα kw υδραυλικό τζάκι χρειάζομαι και τι βαθμού απόδοσης;
  2. Τι υλικά απαιτούνται για τη σωστή ηλεκτρική και μηχανολογική εγκατάσταση;

Παρακάτω παραθέτω ορισμένες διευκρινιστικές πληροφορίες για το διαμέρισμα, που φαντάζομαι ότι θα βοηθήσουν:

  • Το διαμέρισμα είναι οροφοδιαμέρισμα 4ου ορόφου σε 5όροφη πολυκατοικία με pilotis
  • Η πολυκατοικία (οικοδομή) αποπερατώθηκε το 1992 και είναι πανταχόθεν ελεύθερη (μη συνεχές σύστημα δόμησης)
  • Υπάρχει μέτρια μόνωση (νομίζω φελιζόλ 4άρι, χωρίς να είμαι βέβαιος για την ύπαρξή του)
  • Οι υαλοπίνακες είναι αλουμινίου, με διπλά κρύσταλλλα 4-5 mmm, χωρίς θερμοδιακοπή
  • Υπάρχουν 3 σώματα καλοριφέρ στο ενιαίο σαλόνι-χωλ (Ανατολικός προσανατολισμός στη μεγάλη πλευρά, Βόρειος και Νότιος, αντίστοιχα, στις 2 άλλες πλευρές), 1 στην κουζίνα (Νότιοανατολικός προσανατολισμός), 1 στο υπνοδωμάτιο Νο1 (Νότιος προσανατολισμός), 1 στο υπνοδωμάτιο Νο2 (Νοτιοδυτικός προσανατολισμός), 1 στο υπνοδωμάτιο Νο3 (Βορειοδυτικός προσανατολισμός) και 1 στο μπάνιο (Βόρειος προσανατολισμός) Δεν υπάρχει σώμα στο WC (Βόρειος προσανατολισμός) και στο διάδρομο.
  • Το κολλεκτέρ της αυτονομίας βρίσκεται ακριβώς έξω από την είσοδο του διαμερίσματος (κλιμακοστάσιο) και σε απόσταση 2-2,5 μέτρων από τον αγωγό εισόδου αέρα του κλασσικού, ανοικτού τζακιού.

Ιδού και και ένα σχετικό σχέδιο για να γίνει πιο αντιληπτό το διαμέρισμα από πλευράς εμβαδού, προσανατολισμού και ακάλυπτων πλευρών δωματίων και λοιπών χώρων, θέσεων σωμάτων καλοριφέρ, θέσειων και εμβαδού υαλοπινάκων (σ.σ. ζητώ συγγνώμη για το σχέδιο, δεν είμαι ούτε μηχανικός ούτε αρχιτέκτων αλλά απλός ιδιώτης).

 

Whole%20flat.JPG

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την πολύτιμη βοήθειά σας.

Edited by dryianni
  • Upvote 1
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

... υπάρχει μία περίπτωση να βάλω σε πολύ καλή τιμή τζάκι-καλοριφέρ, το οποίο θέλω να συνδέσω σε παράλληλη λειτουργία με το λέβητα πετρελαίου (αυτονομία). Προσοχή όμως: Επιθυμώ να καλύψω το σύνολο των απαιτήσεων θέρμανσης του διαμερίσματος από αυτό το τζάκι. Απλά δε θέλω να καταργήσω το λέβητα πετρελαίου για την περίπτωση που θα έχω ξεμείνει από ξύλα. Προκειμένου η απόφασή μου να είναι πιο συνειδητή, ήθελα να παρακαλέσω για 2 πράγματα:

  1. Πόσα kw υδραυλικό τζάκι χρειάζομαι και τι βαθμού απόδοσης;
  2. Τι υλικά απαιτούνται για τη σωστή ηλεκτρική και μηχανολογική εγκατάσταση;

     

Τζακι σε παράλληλη σύνδεση με αυτονομία πετρελαίου. Αρκετά δυσκολη εφαρμογή.

Καλό είναι να μην την ψάχνεις μόνο σου. Δεν θα βγάλεις άκρη απλά θα σου μείνουν διάσπαρτες λεπτομέρειες στο μυαλό οι οποίες μπορεί να σε δυσκολέψουν περισσότερο.

Προσοχή στο θέμα είναι αρκετά περιπλοκο και υπάρχουν ακόμα και μηχανικοί που δεν το γνωρίζουν αρκετά.

Άποψη μου πήγαινε σε μηχανικό της εμπηστοσύνη σου. Μακριά από έμπορες!

Τα kw του τζακιού είναι μια άχρηστη λεπτομέρεια μπροστά στα υπόλοιπα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για τα συστήματα αυτά. Ενδεικτικά σου αναφέρω οτι θα χρειαστείς 10-20kw.

Οσο για τα υλικά που απαιτούνται για την εγκατάσταση εδώ αρχίζει το πανηγύρι... Η λίστα είναι πολύ μεγαλύτερη από 1 σελίδα!

Χώρο για δοχείο αδρανείας έχεις??

Link to comment
Share on other sites

Ο συνδιασμός Αθήνα- Πολυκατοικία- 4ος οροφος θα φερει αρκετα προβλήματα στην επιλογή σου για τζάκι υδραυλικό (κόστος ξύλων στην Αθήνα-αποθήκευση). Βέλτιστη λύση η αντλία θερμότητας, καλή εναλλακτική η σόμπα νερού πέλλετ. Το υδραυλικό τζάκι 24ωρης λειτουργίας , αν δεν εχεις χώρο αποθήκευσης για ξύλα  και δοχείο αδρανείας, περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει. Επίσης το κόστος του, με την επένδυση και δοχειο αδρανειας,  μπορεί να ξεπερνάει αρκετά το κόστος μιας υδραυλικής σομπας πελλετ

Link to comment
Share on other sites

Επειδή θα μου κοστίσει λιγότερο από μία υδραυλική σόμπα pellet, γι αυτό ερωτώ. Και επειδή δεν πρόκειται να μην το βάλω (υπάρχουν ειδικοί λόγοι) θα ήθελα να παρακαλέσω όποιον έχει άποψη και δεν του κάνει κόπο να με βοηθήσει στα ερωτήματά μου, θα του ήμουν ευγνώμων.

 

Οσο για τα υλικά που απαιτούνται για την εγκατάσταση εδώ αρχίζει το πανηγύρι... Η λίστα είναι πολύ μεγαλύτερη από 1 σελίδα! Δεν αρχίζουμε να τα απαριθμούμε; Έχω χρόνο, άπλετο. Λεφτά δεν έχω

Χώρο για δοχείο αδρανείας έχεις?? Υπάρχει πατάρι 1,10 (Π) Χ 1,90 (Β) Χ 0,70 (Υ) , πάνω από το wc.

Edited by dryianni
Link to comment
Share on other sites

Κάτσε για να καταλάβω.....

Θες να συνδέσεις υδραυλικά παράλληλα τζάκι με κοινόχρηστο λέβητα  πολυκατοικίας και αυτονομίες;

Αν ναι δεν έχει νόημα να το συζητήσουμε....

ΞΕΧΝΑ ΤΟ.

Edited by aithilenio
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τεχνικά γίνεται αλλά σίγουρα είναι πολύπλοκο και θα κοστίσει πολύ περισσότερο από την σόμπα pellet που περιλαμβάνει τα πάντα και έχει πολύ απλή σύνδεση.

 

Η αποθήκευση και μεταφορά τόσων τόνων ξύλων στο διαμέρισμα σίγουρα σε λίγο καιρό θα σας φαίνεται μαρτύριο.

 

Το σωστό θα ήταν η πολυκατοικία να βρει μια λύση αναβάθμισης για το κεντρικό σύστημα το οποίο θα ήταν το καλύτερο για όλους άσχετο αν είναι δυστυχώς σχεδόν αδύνατο για άλλους λόγους.

 

Κοιτάξτε επίσης τις αντλίες θερμότητας ή την χρήση κλιματιστικών δαπέδου.

Link to comment
Share on other sites

Κάτσε για να καταλάβω.....

Θες να συνδέσεις υδραυλικά παράλληλα τζάκι με κοινόχρηστο λέβητα  πολυκατοικίας και αυτονομίες;

Αν ναι δεν έχει νόημα να το συζητήσουμε....

ΞΕΧΝΑ ΤΟ.

Η πολυκατοικία έχει ήδη αυτόνομο σύστημα θέρμανσης. Όπως έγραψα αρχικά, το κολλεκτέρ είναι δίπλα στην πόρτα της εισόδου του διαμερίσματος, στο πλατύσκαλο κλιμακοστασίου. Εκεί θα γίνει η σύνδεση και όχι στο λέβητα.

Link to comment
Share on other sites

Τεχνικά γίνεται αλλά σίγουρα είναι πολύπλοκο και θα κοστίσει πολύ περισσότερο από την σόμπα pellet που περιλαμβάνει τα πάντα και έχει πολύ απλή σύνδεση. Όπως έγραψα πιο πάνω, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη.

 

Η αποθήκευση και μεταφορά τόσων τόνων ξύλων στο διαμέρισμα σίγουρα σε λίγο καιρό θα σας φαίνεται μαρτύριο. Δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό.

 

Το σωστό θα ήταν η πολυκατοικία να βρει μια λύση αναβάθμισης για το κεντρικό σύστημα το οποίο θα ήταν το καλύτερο για όλους άσχετο αν είναι δυστυχώς σχεδόν αδύνατο για άλλους λόγους. Όλα αυτά γίνονται επειδή δε συμφωνεί η πολυκατοικία....

 

Κοιτάξτε επίσης τις αντλίες θερμότητας ή την χρήση κλιματιστικών δαπέδου. Υπάρχουν κλιματιστικά ήδη, σε όλο το διαμέρισμα.

Ευχαριστώ όλους σας για το ενδιαφέρον και τη γνώση σας, που τόσο απλόχερα μου προσφέρετε. Πλην όμως, θα ήθελα να παρακαλέσω οι όποιες απαντήσεις να είναι επί του θέματος και όχι επί του τι άλλο θα μπορούσα να κάνω ή τι μειονεκτήματα έχει η συγκεκριμμένη λύση.

Και πάλι σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοεις αυτονομο;

Εχει η δεν εχει κοινο λεβητα;

Εγω ετσι οπως το καταλαβαινω εχει.....και απο στιγμη που εχει Απαγορευεται

Edited by aithilenio
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τι εννοεις αυτονομο;

Εχει η δεν εχει κοινο λεβητα;

Εγω ετσι οπως το καταλαβαινω εχει.....και απο στιγμη που εχει Απαγορευεται

Ναι, έχει κοινό λέβητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκοπώ από το λέβητα και η μοναδική πηγή θέρμανσης να είναι το τζάκι; Αν ναι, παραμένει το ερώτημα για τα kw και ας δούμε τα υλικά σύνδεσης για αποκοπή από το λέβητα. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.