Μετάβαση στο περιεχόμενο

επιλογή απορροφητήρα


dada

Recommended Posts

Παιδια ξεθαβω το θεμα να κανω και εγω μια ερωτηση. Αγορασα περισυ απορροφητηρα με μεγαλη υποτιθεται απορροφητικη ικανοτητα. Δυστυχως ομως δεν αποδιδει οσο θα επρεπε (γνωμη ειδικου-της συζυγου).

Για καποιο θεμα φωναξα φιλο στο σπιτι και ειδε την περσιδα (σταθερη με διχτακι απο μεσα).

Μου ειπε οτι εχει φραξει και θελει αλλαγη. Μου ειπε οτι αν βαλω περσιδα κινητη θα εχει πολυ μεγαλυτερη απορροφητικη ικανοτητα αλλα ενιοτε κολλανε οι περσιδες και ολο και κατι μπορει να μπει μεσα.

Πρεπει να τις ελεγχω συχνα (πραγμα δυσκολο αφου δεν ειναι ευκολα προσβασιμη και ορατη).

Απο την αλλη αν βαλω την ιδια (σταθερη με σιτα) δε θα εχω τετοιο θεμα αλλα αναποφευκτα θα ξαναβουλωσει.

Τι προτεινετε για Φ100 και ανατολικο τοιχο? Απο οτι εχω δει υπαρχουν περσιδες σκετες, με διχτακι απο μεσα, μεταλικες πλαστικες κτλ.

Η κοκκινη της φωτο φαινεται καλη αλλα οσο και αν εψαξα δεν τη βρηκα στην ελλαδα αλλα μονο εξω

https://www.ebay.co.uk/itm/Bathroom-Kitchen-Extractor-Fan-Wall-Grille-4-100mm-Ducting-Hooded-Cowl-BROWN/161228001610?epid=1140511604&hash=item2589f0114a:g:cr8AAOSw029alWsx#rwid

Edited by cult
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα και χρόνια πολλά!

Ψάχνοντας για ένα πρόβλημα που έχω με τον απορροφητήρα βρήκα αυτό το θέμα και είπα να μην ανοίξω καινούριο.

Σε ανακαινισμένο σπίτι που αγοράστηκε πρόσφατα ο απορροφητήρας συνδέθηκε από "λάθος" στο σύστημα εξαερισμού του μπάνιου.

Αναζητώντας μια λύση με τον μηχανικό και τον υδραυλικό που έκαναν την ανακαίνιση, μου είπαν να τον βγάλουμε από τον φωταγωγό και να ανεβάσουμε την σωλήνα μέχρι την ταράτσα. Μένω σε 1ο υπερυψωμένο όροφο και η οικοδομή έχει άλλους 2 ορόφους από πάνω. Μου φαίνεται τεράστια η απόσταση και δεν νομίζω οτι θα υπάρχει απόδοση ακόμα και αν βάλω έναν ακόμα ανεμιστήρα στην έξοδο ώστε να τραβάει τον αέρα.

Τι πιστεύετε? Θα υπάρχει αποτέλεσμα?

Link to comment
Share on other sites

Χρόνια πολλά επίσης.

Αποτέλεσμα θα έχει αλλά όχι το αναμενόμενο. Εξαρτάται και από τη χρήση που θα του κάνεις. Οι συνήθεις οικιακοί απορροφητήρες είναι υπολογισμένοι για μικρές διαδρομές μέχρι το πολύ 3 m στην ευθεία, μία καμπύλη 90 και με φίλτρο καθαρό. Αν η διαδρομή γίνει μεγαλύτερη, προστεθούν κι άλλες καμπύλες και μείνει λίγο ακαθάριστο το φίλτρο (περίπου 2 μήνες) αρχίζει να μειώνεται η απόδοση. Μια λύση είναι να του βάλεις λίγο πιο ευρύχωρο αεραγωγό δλδ μια διάμετρο μεγαλύτερη απ τη συνήθη. Νομίζω ότι αυτή είναι Φ 100. Επίσης πρόσεξε τη στεγανότητα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, Spyretos4 said:

....Μου φαίνεται τεράστια η απόσταση και δεν νομίζω οτι θα υπάρχει απόδοση ακόμα και αν βάλω έναν ακόμα ανεμιστήρα στην έξοδο ....

Δεν υπάρχει «τεράστια» απόσταση όταν μπορείς να βάλεις ανεμιστήρες και τις καταλληλες διατομές σωλήνων…. Αρκεί να υπολογιστεί σωστά και όχι με το μάτι.

Εναλλακτική λύση όμως έχεις άλλη με πιο μικρές αποστάσεις για να μη χρειαστείς ανεμιστήρα / ανεμιστήρες?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις!!

Υπάρχει μια εναλλακτική η οποία όμως δημιουργεί άλλα προβλήματα,( θα περάσει πάνω απο την τραπεζαρία, θα πρέπει να βγεί το κλιματιστικό)η οποία θα μειώσει την απόσταση στα 5-6μ αλλά είναι πιο δύσκολο να υλοποιηθεί γιατί δημιουργεί άλλα προβλήματα(κυρίως αισθητικά).

Ο απορροφητήρας που συνδέθηκε είναι αυτός https://www.pyramis.gr/el-GR/proionta-analutiki/?prodid=4087 και η παρούσα σωλήνα ειναι Φ100. Αυτή θα αλλαχθεί σε Φ125  γιατί ο κατασκευαστής την συνιστά αλλά ο μηχανικός είπε στο σημείο που θα μπει γυψοσανίδα για να μην φαίνεται θα βάλει πλακέ σωλήνα κάτι που δεν ήξερα μέχρι τώρα οτι υπάρχει. 

Οπότε θα έχουμε

-Άνοδο απο τον απορροφητήρα 60 πόντους περίπου Φ125

-Γωνία με κλίση <90 και Φ125 για περίπου 2.5μ

-Γωνία σχεδόν 90 και μετατροπή σε πλακέ (υπάρχει Φ125 λογικα?) για περίπου 3μ.

-Γωνία με κλίση <90 και μετατροπή σε Φ125 σωλήνα.

-Άνοδος για 2 ορόφους

-Θα τραβήξω μια παροχή ρεύματος 3χ1.5 και θα τοποθετήσω εγώ ανεμιστήρα οπότε άν έχετε κάτι να προτείνετε θα ήμουν ευγνώμων.

Με συγχωρείται αν σας κούρασα αλλά δεν είμαι μηχανικός-αρχιτέκτονας (είμαι Μηχανικός Βιομηχανικής Πληροφορικής) οπότε οι γνώσεις μου είναι αρκετά περιορισμένες-ανύπαρκτες και δεν μπορώ να αναζητήσω αλλού βοήθεια μιας και τα έξοδα θα καλυφθούν από τον μηχανικό που έκανε την ανακαίνιση.

Edited by Spyretos4
Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω και δεν μας αφορά στην τελική σε ποιόν αναλογούν τα «έξοδα» …. Αυτό θα το λύσεις εσύ.

Αξίζει όμως τον κόπο και το τελικό σίγουρο αποτέλεσμα να ζητήσεις από συνάδερφο κατάλληλης ειδικότητας (μηχανολογία κλπ.) και με ανάλογη ενασχόληση και υποδομή σχετικά να σου κάνει μια σωστή διαστασιολόγηση των απαιτήσεων για την βέλτιστη λύση.

(διαδρομή, διατομές, μοτέρ αν και εφόσον χρειαστούν).

Αρχιτέκτονες δεν είναι το αντικείμενο μας παρα μόνο να καλύψουμε ή να ομορφύνουμε τους σωλήνες ή τα μηχανικά μέρη που πιθανά θα υπάρξουν. Στην ουσία αχρείαστοι να είμαστε διότι αν χρειαστείς επεμβάσεις και στα δομικά (γυψοσανίδες κλπ.) αρα Αρχιτέκτονα ή Πολιτικό Μηχανικό τότε ανεβάζεις κοστολόγια

Συμπερασματικά μιλάς με ειδικότητα Μηχανολόγου ή Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγο… ένα έξοδο που θα σε γλυτώσει από πιθανά αλλα έξοδα και με αβέβαια αποτελέσματα.

(μη ρωτήσεις τιμές στο φόρουμ και δεν ξέρω και δεν μπορεί να δοθεί κόστος αμοιβών μηχανικών ούτε αναζήτηση στο δημόσιο φόρουμ)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν είχα σκοπό να ζητήσω τιμές κλπ. Η βασική μου ερώτηση είναι αν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ο απορροφητηρας σε τέτοιες αποστάσεις.

Από την πρώτη στιγμή επικοινώνησα με τον μηχανικό που έκανε την ανακαίνιση για να μην κάνω εικασίες αυθαίρετες και ενέργειες που στο μέλλον θα μου επιβαρύνουν με μεγαλύτερο κόστος(χρηματικό και ψυχολογικό). Απλά ήθελα μια «δεύτερη γνώμη», μια έξτρα βοήθεια για το αν η λύση που μου προτάθηκε θα είναι αποδοτική.

οπως και να έχει ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και τις απαντήσεις 

Link to comment
Share on other sites

ο συγκεκριμένος απορροφητήρας υπολείπεται(*) ακόμα και για κανονικές περιπτώσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θέλεις μια φούσκα και ένα ανεμιστήρα. Ο αγωγός Φ125 είναι αρκετός αν και θα είχες καλύτερα αποτελέσματα με μεγαλύτερη διατομή. Σου συστήνα να επευθυνθείς σε μηχανολόγο να σου υπολογίσει και να σου προτείνει ανεμιστήρες. Οι in-line βολεύουν πολύ αλλά δεν υπάρχουν πολλές επιλογές σε αυτές τις δυναμικότητες.  

 

(*) θεωρώ απορροφητήρα που να τραβάει και υδρατμούς και όχι μόνο τις οσμές.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το βασικό πρόβλημα εδώ δεν είναι η διαστασιολόγηση του αεραγωγού και του έξτρα ανεμιστήρα, που λύνεται σχετικά εύκολα.

Το δύσκολο πρόβλημα είναι η σωστή αποχέτευση των συμπυκνωμάτων που θα δημιουργούνται αναπόφευκτα.

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

20 ώρες πριν, antloukidis said:

Το βασικό πρόβλημα εδώ δεν είναι η διαστασιολόγηση του αεραγωγού και του έξτρα ανεμιστήρα, που λύνεται σχετικά εύκολα.

Το δύσκολο πρόβλημα είναι η σωστή αποχέτευση των συμπυκνωμάτων που θα δημιουργούνται αναπόφευκτα.

Αυτό, δεν το σκέφτηκα καθόλου..Και πως επιτυγχάνεται αυτό??

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.