Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εμπειρία με OpenSees?


Stereo_Civil

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

 

Υπάρχει κάποιος που διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία πάνω στο OpenSees του Berkeley?

Έχω μερικές σημαντικές απορίες σχετικά με την Pushover ανάλυση φορέων από οπλ. σκυρόδεμα, προσομοιωμένων με fiber sections.

 

Αν ναι και ειναι πρόθυμος να βοηθήσει, θα του ήμουν ευγνώμων!

Link to comment
Share on other sites

opensees....τι λες τώρα ??? Πολύ ψαγμένο, το είχα δει λίγο στο μεταπτυχιακό ! Μόνο κάνας τρελαμένος διδακτορικός θα ξέρει εγώ το έχω ξεχάσει τελείως.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Ρώτα ότι θες

 

Καταρχας σε ευχαριστω για το ενδιαφερον!

 

Λοιπον, προσπαθω να κανω displacement-controlled Pushover αναλυση σε 3D κτιριακους φορεις απο οπλ. σκυροδεμα. Για τα δομικα στοιχεια χρησιμοποιω Force BeamColumn elements και για τις διατομες fiber sections. Για μετακινηση-στοχο, δινω μια σχετικα μεγαλη τιμη, π.χ 10% floor drift ratio

 

Πολλες φορες,ομως, μου πεταει μηνυμα "analyse failed, returned : -3 error flag" κι εκει διακοπτεται η αναλυση και η καταγραφη της αποκρισης.

Αρχικα, θα ηθελα να εξακριβωσω πως ακριβως ερμηνευεται αυτο. Μπορει να σημαινει ειτε οτι ο φορεας εχει καταρρευσει πριν φτασει ο κομβος ελεγχου τη μετακινηση-στοχο, ειτε οτι δεν επετευχθη αριθμητικη συγκλιση στο εκαστοτε βημα? Η μπορει να ισχυει μονο το δευτερο?

 

 

Link to comment
Share on other sites

1. Προσοχή τα διαδοχικά βήματα επαυξησης να είναι πολύ μικρά (πχ 0.001).

2. Δοκίμασε με εναν recorder να καταγράψεις την μετακίνηση του κόμβου ελέγχου. Αν καταφέρει το μοντέλο και τρέξει αρκετά βήματα, είναι καλό σημάδι. Αν απο τα πρώτα steps σου εμφανίζει μημύματα failed, έλεγξε πολύ καλά τον φορέα σου (συνδεσμολογία, διατομές κλπ).

3. Δοκίμασε σε περίπτωση αδυναμίας σύγκλισης να χρησιμοποιήσεις και άλλους αλγορίθμους (με loop) μήπως έτσι επιτευχθεί σύγκλιση.

 

Με fb elements θα συναντήσεις συχνά προβλήματα αριθμητικής σύγκλισης. Θέλει υπομονή και πολύ μεγάλη προσοχή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

  Ο trellovoskos τα είπε σωστά, απλά να προσθέσω ότι για να είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συνδεσμολογίας ή ορισμού μαζών κ.τ.λ στο script σου (πριν πας δηλ. να διερευνήσεις αν το σφάλμα οφείλεται σε μη-σύγκληση της επαναληπτικής διαδικασίας της μη-γραμμικής ανάλυσης) θα πρέπει να τρέξεις πρώτα μια ιδιομορφική ανάλυση (να προσπαθήσεις δηλ. να βρεις τα eigenvalues) και αν το πρόβλημα εμφανίζεται εκεί τότε πρέπει να ξαναδεις το αρχικό στήσιμό σου. 

  Τα FBE είναι "δύσκολα" στοιχεία, από την άποψη ότι είναι πολύ συχνά τα προβλήματα αριθμητικής αστάθειας που εμφανίζονται σε αυτά γιατί όπως θα ξέρεις γίνεται εσωτερική και ξεχωριστή επαναληπτική διαδικασία εκτός από αυτήν που αφορά στον συνολικό φορέα (πάντως, το προειδοποιητικό μήνυμα που ανέφερες δεν δηλώνει σφάλμα μη-σύγκλισης του FBE στοιχείου, όταν συμβαίνει αυτό βγαίνει άλλο μήνυμα...).

  Πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται με μέτρο και με "φειδώ" και εκεί που πραγματικά χρειάζονται... (παρόλα αυτά, ουσιαστικά είναι τα μόνο πραγματικά "μη-γραμμικά" στοιχεία, με πολλές προχωρημένες ιδιότητες σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία, αλλά όπως είπαμε θέλουν προσοχή...). Πολλές φορές, μόνο και μόνο από αυτό (επειδή δηλαδή δεν καταφέρνει να γίνει ποτέ σύγκλιση με τα FBE) επιβάλλεται η χρήση των DBE, που είναι σαφώς πιο "ευσταθή" (σε αυτά δεν γίνεται εσωτερική επαναληπτική διαδικασία) παρά τις ποιοτικές αδυναμίες των DBE σε σχέση με τα FBE.

  Γενικά όμως, για να παίρνεις απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα-απορίες που αφορούν σε ειδικά θέματα του OpenSees (και όχι μόνο βέβαια.., είναι πρόγραμμα που μπορεί να κολλήσει κανείς και στα πιο απλά...), θα σου φανεί χρήσιμο να επισκέπτεσαι το φόρουμ τους:  http://opensees.berkeley.edu/community/viewforum.php?f=2&sid=c9841e6834965657696c07a1da8e39fd  (αν και από αυτό, έφυγε τελευταία η "καλή" της υποστήριξης, V.Terzic, αλλά είναι εκεί αυτός που ανέπτυξε το πρόγραμμα, Frank McKenna, που όταν δεν βαριέται απαντάει ωραία... Πάντως, και η αναδρομή σε παλιά post του ίδιου φόρουμ θα είναι επίσης χρήσιμη...).

 

  Καλή συνέχεια.      

Edited by Caan
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.