Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επικίνδυνες υγρασίες


 

Recommended Posts

Καλησπέρα στους συναδέλφους. Έχω ίδια απορία από δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

 

1) Σε υπόγειο πολυκατοικίας που λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης και λεβητοστάσιο εμφανίζονταν στο δάπεδο και τα πλευρικά τοιχία ανεξήγητες υγρασίες. Κάποια στιγμή σε μια έμφραξη του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού της ΕΥΔΑΠ εισέβαλαν λύματα σωρηδόν στο υπόγειο. Η ΕΥΔΑΠ κατόπιν αίτησής μας με τη μέθοδο της χρωστικής απέδωσε, και μάλιστα εγγράφως, το φαινόμενο στις κακοτεχνίες της αποχέτευσης της διπλανής πολυκατοικίας (έλλειψη βαλβίδας αντεπιστροφής λυμάτων κακοτεχνίες στις κλίσεις του αγωγού και στην τοποθέτηση του μηχανοσίφωνα). Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

Πόσο κινδυνεύει ο οπλισμός των θεμελίων της δικής μας πολυκατοικίας, πως μπορούμε να μετρήσουμε τη διάβρωση των θεμελίων και τρόποι αντιμετώπισης. Επειδή ο γείτονας του πελάτη παρά το ειδοποιητήριο της ΕΥΔΑΠ το παίζει "Γερμανός" η υπόθεση μάλλον θα πάρει τη δικαστική οδό.

 

2) Σε μια άλλη πολυκατοικία σε άλλη περιοχή έχουν εμφανιστεί υγρασίες στα δάπεδα και φυσικά στα θεμέλια του υπογείου από τη στιγμή που ο διπλανός έκανε δενδροφύτευση σε όλο το μήκος της μεσοτοιχίας αφού αυτός από εκεί έχει κήπο. Ομοίως κι εδώ ο διπλανός του πελάτη το παίζει "Κινέζος" και παραμένουν οι οι ίδιες ερωτήσεις. 

       

Link to comment
Share on other sites

Μπορούν να πραγματοποιηθούν μετρήσεις στο σκυρόδεμα και στο χάλυβα ώστε να διαπιστωθεί η όποια αρνητική ένδειξη.

Το θέμα απαιτεί μηχανικό και δικηγόρο μαζί.

Εν τέλη αν φτάσει σε δικαστήριο είτε θα οριστεί πραγματογνώμονας από τη δικαιοσύνη είτε από το ΤΕΕ σε περίπτωση τέτοιας απαιτησης.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφε ευχαριστώ για την απάντηση. Εμένα ο ρόλος μου και στις δύο περιπτώσεις έχει λήξει. Εκτός από την γνωμάτευση της ΕΥΔΑΠ υπάρχει και εξέταση των αποχετεύσεων των πελατών μου με τηλεκάμερα, όπως υπάρχει και γνωμοδότηση για τις οδεύσεις των ομβρίων. Απλώς γενικές συμβουλές θα δώσω και τίποτε άλλο. Κατ' αρχήν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της μείωσης της αντισεισμικότητας του κτιρίου και μέχρι ποίου σημείου μπορεί να φτάσει; Για να τεκμηριώσω την αναγκαιότητα στους πελάτες ρωτάω γιατί παρότι οι γείτονες τους γράφουνε αυτοί συνεχίζουν να έχουν συμβιβαστικό πνεύμα.  

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δεν θέλω να δημιουργήσω κανένα πανικό αλλα το πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε

 

α) Χημική προσβολή σκυροδέματος με σημαντική απομείωση αντοχής

β) Σοβαρή διάβρωση του οπλισμού με ταυτόχρονη απώλεια ολκιμότητας πλέον της διατομής

γ) Η αντιμετώπιση του συνήθως είναι πολύ δύσκολη και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην δημιουργία νέας θεμελίωσης με ειδικές πλέον προδιαγραφές.

γ1) Το πρόβλημα είναι οτι εαν υφίστανται τα α-γ τότε δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης καθώς και υλικά.

 

 

Θα πρότεινα να διαβάσετε το ACI Chemical Attack το οποίο επισυνάπτω

 

Το κλιμάκιο του ΤΕΕ θα πρέπει να έχει αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα και να έχει εμπειρία στο θέμα. 

 

 

 

 

 

 

 

ACI 201.2R-08-Chemical Attack.pdf

Link to comment
Share on other sites

 Η ΕΥΔΑΠ κατόπιν αίτησής μας με τη μέθοδο της χρωστικής απέδωσε, και μάλιστα εγγράφως, το φαινόμενο στις κακοτεχνίες της αποχέτευσης της διπλανής πολυκατοικίας (έλλειψη βαλβίδας αντεπιστροφής λυμάτων κακοτεχνίες στις κλίσεις του αγωγού και στην τοποθέτηση του μηχανοσίφωνα). Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

 

Κώστα κάτι δεν πάει καλά με τις κακοτεχνίες των διπλανών.....

Τα προβλήματα κλίσεων,μηχανοσυφονα, και ανεπίστροφης βαλβίδας δεν μπορεί να έχουν σχέση με την δική σας πολυκατοικία.

Μήπως σας λέει μ........ς η Ευδαπ;

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Αφού έριξε χρωστική η ΕΥΔΑΠ και γνωμοδότησε εγγράφως τέλος. Επίσης γνωμοδότησε μετά από χημική ανάλυση ότι τα νερά στο υπόγειο είναι λύματα

Πρόσεξε: Φράζει ο κεντρικός αγωγός της ΕΥΔΑΠ και ανεβαίνει η στάθμη των λυμάτων. Το επίπεδο της διπλανής πολυκατοικίας (είναι παλιά και δεν έχει υπόγειο) είναι το + 0 (από τη στάθμη του δρόμου). Το από εδώ υπόγειο λόγω υπερύψωσης της πολυκατοικίας 1 m είναι στο -1,20 m. Η τελική στάθμη του αποχετευτικού αγωγού είναι στο - 2 m. Ο διπλανός δεν έχει αντεπίστροφη οπότε τα λύματα μπαίνουν και του πλημμυρίζουν το ισόγειο και μετά από τις ρωγμές της δικής του αποχέτευσης μπουκάρουν από δω.  Ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός είναι 10m οριζοντίως μακρύτερα από το σημείο εισόδου των λυμάτων στο υπόγεο. Δίπλα από σημείο εισόδου των λυμάτων και σε ύψος 0,5 m και σε οριζόντια απόσταση 1m περνάει η αποχέτευση του διπλανού. Τι είναι πιο εύκολο για το νερό; 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά μίλησες για σωρηδόν νερά όταν βούλωσε ο κεντρικός της ΕΥΔΑΠ.....

Εγώ ξέρω ότι όταν βουλώσει η ΕΥΔΑΠ τα νερά βγαίνουν σωρηδόν από τα φρεάτια αυτουνού που είναι χαμηλότερα....

Μήπως είναι άλλο πράγμα οι υγρασίες και άλλο τα σωρηδόν λήμματα στο βούλωμα;

Η δικιά σου πολυκατοικία έχει ανεπίστροφο;

Οσο για τον μηχανοσίφονα δεν ξέρω τι θέλει να πει ο ποιητής....

Δηλαδή αν είχε μηχανοσίφονα τα νερά δεν θα έβγαινα στους διπλανούς;

Edited by aithilenio
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ο "ποιητής" δεν μπορεί να σου εξηγήσει περισσότερα για λόγους α) ανωνυμίας του πελάτη και β) μη δυσφήμισης του αλλουνού. Δε γράφουμε εδώ για να δυσφημούμε, αλίμονο.

Όπως όμως κι εσύ γνωρίζεις τις κακοτεχνίες σε μια αποχέτευση επειδή δεν μπορείς να τις μαντέψεις τις βλέπεις με τηλεκάμερα! Εγώ λοιπόν υποχρέωσα και τους δύο να βάλουν τηλεκάμερα και με βάση τα αποτελέσματα της τηλεαυτοψίας, την γενικότερη αυτοψία που έχω πραγματοποιήσει και τη γνωμάτευση της ΕΥΔΑΠ έδωσα πιστοποιητικό "νομινότητας των εγκαταστάσεων του πελάτη" με ισχύ δικαστικής χρήσης.

Ο πελάτης και αντεπίστροφη έχει και πεντακάθαρη αποχέτευση έχει (που οδεύει μάλιστα από την άλλη πλευρά του κτιρίου) και άλλες υδραυλικές διαρροές δεν έχει. Σου διορθώνω τις κλίσεις στο προηγούμενο post και ξανακοίταξέ τες. Η αποχέτευσή του διπλανού οδεύει σχεδόν δίπλα στην μεσοτοιχία και είναι 0,5 m ψηλότερα από το σημείο που μπουκάρουν τα λύματα στο υπόγειο του πελάτη. Εκεί ακριβώς είναι και το σημείο που χρήζει άμεσης επισκευής η αποχέτευση του διπλανού.

Για μένα το ζητούμενο είναι το πόσο ρεαλιστικό είναι να στείλω τον πελάτη σε πολυέξοδες αυτοψίες και δικαστήρια. Απ' ότι όμως οσμίζομαι από τους προλαλίσαντες έχω δίκιο που επιμένω για πολιτικό μηχανικό.

 

 

Εγώ ξέρω ότι όταν βουλώσει η ΕΥΔΑΠ τα νερά βγαίνουν σωρηδόν από τα φρεάτια αυτουνού που είναι χαμηλότερα....

Σωστή παρατήρηση και αυτός (ο διπλανός) πλημμυρίζει που είναι χαμηλότερα από τη άνω στάθμη του φρεατίου του κεντρικού αγωγού. Από εκεί τον πήρα χαμπάρι. Ο δικός μου πελάτης είναι υπερυψωμένος 1m από τη στάθμη του δρόμου.
Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Για να υπάρξει πρόβλημα στη θεμελίωση μίας κατασκευής λόγω νερού, θα πρέπει να υπάρχει αποταμίευση πολλών κυβικών, και για μεγάλη χρονική περίοδο. Σε πρώτη φάση θα πρέπει με σιγουριά να ανακαλύψετε από που προέρχονται τα νερά. Πέραν αυτού, λύσεις υπάρχουν (Βλέπε στεγάνωση, και σε πολύ extreme περιπτώσεις μόνιμες αντλίες) ακόμα και όταν εντοπιστούν ρηγματώσεις λόγω τοπικών καθιζήσεων.. Μην πανικοβάλεις ούτε τους ενοίκους, ούτε τους γείτονες εάν όπως γράφουν και οι παραπάνω εκλεκτοί συνάδελφοι δεν πάρεις τη γνώμη κάποιου Μηχανικού που θα το δει από κοντά..

 

Το βασικό είναι να βρεθεί από που βγαίνει το νεράκι (νεράκι τα βοθρολύματα, λέμε τώρα!).. :)  

Για πόσο νερό μιλάμε;; Τοπικές υγρασίες στο δάπεδο; στους τοίχους;; 10 πόντους νερό στο υπόγειο; Πλήρως πλημμυρισμένο; Πόσο καιρό έχει που το ανακαλύψατε; 

Edited by Earl
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πριν 5 χρόνια είχαν αρχίσει κάποιες ανοδικές υγρασίες στην μεσοτοιχία του υπογείου (τσιμεντένιο τοιχίο) οι οποίες είχαν τάσεις επέκτασης στο δάπεδο (πλάκα υπογείου). Στο τέλος είχαν φτάσει στο 1ο μεσαίο θεμέλιο (3m απόσταση από το τοιχίο) ενώ η άνοδος στον τοίχο είχε φτάσει στο 1m.

Ξαφνικά σε μια υπερχείλιση του αποχετευτικού αγωγού με φώναξαν και...τα 'χασα. Το υπόγειο λεβητοστάσιο και το πάρκινκ είχαν πλημμυρίσει όχι όμως σε μεγάλο ύψος (2 - 3 cm max) και βρώμαγε ο τόπος. Η ΕΥΔΑΠ πήρε δείγμα, παραδέχθηκε ότι είναι λύματα, δέχθηκε σε πρώτη φάση να πληρώσει αποζημιώσεις (δεν υπήρχαν τότε ζημιές) αλλά το μόνο που δεν είχε ερμηνευτεί είναι το πως τα λύματα από τον κ.α.α. πέρασαν εξωτερικά τοιχία και συμπιεσμένα μπάζα και ήρθαν 15m μέσα. Την ίδια μέρα άκουσα από τον διπλανό (ήξερα ότι η αποχέτευσή του περνάει κοντά στο τοιχίο) ότι είχε πλημμυρίσει και αυτουνού το ισόγειο.

Στη δεύτερη πλημμύρα, αφού ξαναβούλωσε ο κ.α.α., είχε δημιουργηθεί μια τρύπα σε μια γωνία των τοιχίων του λεβητοστασίου που έβγαζε από εκεί κόκκινο χώμα και λύματα. Η τρύπα αυτή ήταν στη μεσοτοιχία. Εκεί τον ψιλιάστηκα και έκανα αίτηση εξέτασης της αποχέτευσής του η οποία τελικά ευρέθη...σχεδόν διαλυμένη.      

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.