Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πως να βελτιώσω τον δροσισμό?


Recommended Posts

Διατηρώ μονοκατοικία χτισμένη με ΟΡΘΟBlock 25 εκ. και εξωτερικό κέλυφος με λευκή διογκωμένη 7 εκ. (ΤΙΚΤΑΣ).

Προσανατολισμός ΝΑ. 

Θέρμανση με αντλία θερμότητας και ενδοδαπέδια. Ψύξη ????

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. 

Τα 2 υπνοδωμάτια επάνω τα καίει ο ήλιος όλη την ημέρα. Παρόλο που υπάρχει θερμομόνωση και ενεργειακά κουφώματα -συνθετικά KOEMMERLING- η θερμοκρασία στα δωμάτια πιάνει και τους 28 βαθμούς. Να τονίσω εδώ ότι στο ένα υπνοδωμάτιο (15 m2) υπάρχει μόνο μια πέργκολα με 4 δοκούς απο τσιμέντο και στο άλλο (14 m2) δεν υπάρχει καθόλου σκέπαστρο - ένας μικρός πρόβολος μόνο 20 εκ.(μοντέρνα αρχιτεκτονική). Η σκεπή είναι χωνευτή. Πως μπορώ να λύσω το πρόβλημα?

1) Να εγκαταστήσω Fancoil α) στον κάτω όροφο και β) στον επάνω όροφο και με αεραγωγούς να διοχετεύω τον αέρα στα 3        υπνοδωμάτια? ή

2) Να τοποθετήσω τέντες, οριζόντιες και κάθετες στα 2 δωμάτια που τα βλέπει ο ήλιος?  ή

3) Να ξανα τοποθετήσω Αεριζόμενη θερμομόνωση?

Ποιά απο τις παραπάνω περιπτώσεις θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα?

Ποια είναι οικονομικότερη και αποδοτικότερη στην διάρκεια 10, 20 ετών?

 

Link to comment
Share on other sites

Απ' οτι είδα με μια γρήγορη ματιά στα σχέδια, το σπίτι είναι νέο.

 

Όμως έβαλες 25αρι ορθομπλόκ και λευκή διογκώμενη (φελιζόλ ?) μόνωση !!!!

 

Αν είναι έτσι, μάλλον λεφτά για πέταμα έδωσες.

 

Στα πρότεινε ο μηχανικός σου ? Δεν είναι και η καλύτερη επιλογή...υπάρχουν πολύ καλύτερα δομικά και μονωτικά υλικά!

 

Το θέμα είναι οτι επέλεξες τα ανωτέρω υλικά για να γλυτώσεις μεροκάματα χτισήματος στο ΙΚΑ.... αλλά τώρα θα τα πληρώνεις σε ενέργεια για ψύξη.

 

Το σχόλιο μου αναφέρεται στην κακκή επιλογή δομικών υλικών και μονωτικών στοιχείων...δεν έχω να σου προτείνω κάτι, ίσως συνάδελφοι μου πιο έμπειροι απο μένα να σου δώσουν ικανοποιητικές λύσεις.

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσες να μου εξηγήσεις τι ακριβώς εννοείς με καλύτερα δομικά και μονωτικά υλικά?

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Το ΟΡΘΟμπλόκ που έβαλες για τούβλο και η λευκή διογκώμενη μόνωση για μονωτικό, όπως γράφω και στο προηγούμενο, δεν είναι και τα πιο κατάλληλα υλικά για μόνωση του σπιτιού.

 

Επέλεξες το ΟΡΘΟμπλόκ (ογκώδες τούβλο) για να χτίσεις γρήγορα το σπίτι σου (δικαίωμα σου), όμως απο άποψη θερμικής συμπεριφοράς δεν είναι κατάλληλο, τουλάχιστον για κατοικία, έχει μεγάλο συντελεστή αγωγιμότητας ''λ'' σε σχέση με το απλό τούβλο.

 

Θα προτιμούσα το κλασσικό χτίσιμο τοίχων (τούβλο-μονωτικό-τούβλο), που είναι πολύ αποδοτικώτερο (πολύ μικρότερες θερμικές και ψυκτικές απώλειες).

 

Επίσης (για τον ίδιο λόγο του συντελεστή αγωγιμότητα), η λευκή διογκώμενη (φελιζόλ, αυτό εννοείς ?) έχει πολύ μεγαλύτερο ''λ'' απο την διογκώμενη εξηλασμένη και συνεπώς συνεισφέρει πολύ και αυτή στις θερμικές και ψυκτικές απώλειες του σπιτιού.

 

Χοντρικά στα περιγράφω...

Link to comment
Share on other sites

πολλα εξαρτώνται  και από την περιοχη που είναι το σπιτι.....

το σπιτι ,είναι θερμομονωμενο ,ισως όχι πολύ καλα, αλλα επιπλέον θερμομονωση δεν θα ελυνε το πρόβλημα αφου ειναι εκτεθειμενο....

οι τεντες ειναι καλη λυση  για να βελτιωσεις τις συνθηκες , αλλα δεν λυνουν μονες τους το πρόβλημα,....

 

η συμβουλη μου...

βρες έναν μηχανικο στην περιοχη σου που εχει εμπειρια σε εξοικονομηση , και αφου κανει αυτοψια , θα σου πει την καλυτερη λυση που μπορει να ειναι συνδιασμος παρεμβασεων...

 θα   γλιτωσεις πολύ περισοτερα χρηματα   και θα εχεις βελτιωση ενεργειακης συμπεριφορας

Link to comment
Share on other sites

Επεμβάσεις στο κέλυφος θεωρώ ότι δεν σου λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα θα έχεις αρκετά έξοδα και ελάχιστο αποτέλεσμα..

Η μόνη παρέμβαση που μπορεί να γίνει είναι μια καλή διαστασιολόγηση συστήματος δροσισμού. Στο πολύ χοντρικά μάλλον είναι μονόδρομος η εγκατάσταση fancoil μιας και έχεις την αντλία.. Αλλιώς πάμε στα κλασσικά...

Δες επίσης και για συστήματα σκίασης τι μπορείς να κάνεις, από μόνο του δεν θα επιφέρει τρομερές αλλαγές, αλλά πρέπει να μπει...

Κοίταξε μήπως μπορείς να ενταχθείς σε πρόγραμμα εξοικονόμησης (τουλάχιστον για τα συστήματα σκίασης) fan coil δεν επιδοτούνται...

Link to comment
Share on other sites

Μόνο εμένα μου φαίνεται καλή η δουλειά που του έκαναν;

Αρχιτεκτονικά είναι ενδιαφέρον, εξωτερικά τουλάχιστον, γιατί εσωτερικά δεν είχε και πολλές δυνατότητες ο συνάδελφος. Φαίνεται πάντως ότι του έχει κάνει ό,τι μπορούσε για το οικόπεδο, του 'χει και playroom κάτω, μια χαρά είναι. Το ορθομπλοκ δεν το ξέρω, μπορεί να του το πρότεινε για να μην κάνει δόντια η τοιχοποιία του με τα τοιχώματα αφού είναι 25άρι. Αφού το κτίριο έχει εξωτερική θερμομόνωση αυτό είναι θετικό (περιορισμός θερμογεφυρών). Τα παράθυρα είναι σπέσιαλ και γενικά έχει ρίξει λεφτά σχετικά. Ο προσανατολισμός, με την έννοια των κυρίως ανοιγμάτων είναι επίσης θετικό, αν και η μεγαλύτερη πλευρά είναι δυτική.

Πάντως, διογκωμένη με εξηλασμένη δεν έχει και ιδιαίτερη διαφορά στους συντελεστές, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η διογκωμένη (aka φελιζόλ) δεν είναι τόσο αδιάβροχη, οπότε και δεν προτείνεται για επίπεδες επιφάνειες (επειδή αν βραχεί ποτίζει και άρα χάνει θερμομονωτικές ιδιότητες). Για τοίχους όμως έχω την εντύπωση ότι το χρησιμοποιούν κατά κόρον όλα τα "συστήματα" των εταιρειών εξωτερικής θερμομόνωσης (πιάνει καλύτερα το έτοιμο επίχρισμα και αναλόγως πυκνότητας η διογκωμένη είναι πολύ πιο οικονομική).

 

@ Stratos: τη ζέστη την αισθάνεσαι το βράδυ αργά; "επάνω", στον όροφο, έχεις τρία υπνοδωμάτια σύμφωνα με τα σχέδια, εσύ λες τα δύο τα τρώει ο ήλιος ποιά είναι αυτά; τα δύο που έχουν μονό κρεβάτι και γραφειάκι, δηλ τα δυτικά (γιατί από τα τ.μ. 14 και 15 που γράφεις δεν είναι σαφές ποια εννοείς). Το πιο σημαντικό: δε μας είπες τι γίνεται με τη στέγη σου. Τι θερμομόνωση έχεις εκεί; Τι τρόπο κατασκευής; Είναι πάνω σε πλάκα σκυροδέματος ή όλη ξύλινη;Το πιθανότερο είναι πως το πρόβλημά σου ξεκινά από τη στέγη και το λέω αυτό γιατί η δική μου άποψη είναι πως δεν θα έπρεπε να έχεις πρόβλημα διαφορετικά. Και τι εννοείς"όλη μέρα"; Εσένα με τις μπαλκονόπορτες όπως τις δείχνεις δεν πρέπει να σε βλέπει απευθείας ήλιος αυτές τις μέρες (θερινό ηλιοστάσιο) παρά μόνο μετά τις 17:00 από τα δυτικά παράθυρα. Σε πιάνει και το μεσημέρι από τα νότια; Δεν είναι πολύ ψηλά ο ήλιος για αυτό;

Edited by Alex99
Link to comment
Share on other sites

Έριξα μια ματιά στα σχέδια και έχω κατ αρχήν μερικά ερωτήματα.

Όροφο, το υπνοδωμάτιο προς νότο έχει μπροστά του έναν ημυιπαιθριο. Αυτός υπαρχει ως ημυπαιθριος ή έχει γίνει επέκταση του δωματίου.

Το δεύτερο δωμάτιο έχει μια αρκετά μεγάλη βεράντα. Υπαρχει αυτή ή έγινε επέκταση του δωματίου?

Τα ρωτώ διότι μια ματιά όπως τα βλέπω αν έχουν υλοποιηθεί όπως στα σχέδια θα πρέπει να είχες αρκετή σκίαση από το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι, ενώ εσύ γράφεις τα τρώει ο ήλιος.

 

Δεύτερο ερώτημα, η κεντρική σκάλα που έχεις στη μεζονέτα είναι χωρίς πόρτες από όροφο σε όροφο να υποθέσω?

Υπαρχει πόρτα στον 1ο όροφο προς το δώμα?

 

Ο λόγος που σε ρωτώ είναι απλός.

Η εσωτερική κίνηση του αέρα (σαν μικροκλίμα) ο θερμός αέρας πάει μόνος του προς τα άνω (άρα στον 1ο όροφο).

Αν είναι όλα ανοικτα τότε μόνο από αυτό το γεγονός έχεις περίπου +2 βαθμούς θερμού αέρα που μεταφέρεται από το ισόγειο προς τον πρώτο και το επηρεάζει σημαντικά.

Αν δε υπαρχει πόρτα που δεσμεύει τον αέρα στο επίπεδο του 1ου ορόφου και δεν τον αφήνει να πάει στο δώμα τότε χειροτερεύει.

Ένα εύκολα κατ αρχήν πείραμα μπορείς να το κάνεις και μόνος σου.

Βάλε ένα θερμόμετρο στο κατώτερο σημείο της σκάλας (ισόγειο ή υπόγειο) και ένα στο ανώτερο όπου φτάνει ο κοινός τους αέρας. Το 50% περίπου της διαφοράς μπορείς να το κερδίσεις.

Σε περίπτωση που μπορούν να περάσουν και 2-3 κάθετοι σωλήνες Φ10 από υπόγειο προς 1ο όροφο τότε με ελάχιστο ενεργοβόρο κόστος (απλά μικρά ανεμιστηράκια) αξιοποιείς τον δρόσο του υπογείου μπρος τα πάνω.

 

Ταράτσα… υποθέτω έχει καλή θερμομόνωση αφού είναι και νέα οικία. Τι χρώμα όμως έχει η ταράτσα σου? Βοηθά την ανάκλαση του ήλιου? Ή είναι κάποιο σκούρο γκρι?

 

Προτάσεις με προϋποθέσεις φυσικά.

 

Βάλε κάθετες κουρτίνες – τέντες στα νότια δωμάτια ειδικά αν έχεις μειώσει την από μελέτη σκιαζόμενη επιφάνεια. (*)

 

Μείωσε ή μηδένισε οσο αυτό είναι δυνατό το πέρασμα του αέρα από ισόγειο προς 1ο όροφο.

Άφησε την δυνατότητα (το καλοκαίρι μόνο) τον αέρα να πάει στο δώμα, λειτουργεί σαν μικρή βαλβίδα.

 

Στην ταράτσα σου βάλε σε όλη της την επιφάνεια σκιάστρα (που να την ομορφαίνουν (**)) και ξεκίνησε να φυτεύσεις δενδρύλλια και μεγάλα θαμνώδη στην ταράτσα.

Με αυτό τον τρόπο αποκτάς έναν υπέροχο κήπο (πιθανά και με θέα) και καλυτερεύεις σημαντικά τον δροσισμό του σπιτιού σου.

 

Όπως είδα στον ακάλυπτο του οικοπέδου σου είναι γεμάτο τσιμέντα και πλακάκια…

Κρατά μόνο τα αναγκαία και οσο μπορείς να έχεις χώμα, γκαζόν, έστω πλάκες με μεγάλα κενά ώστε να περνά το γκαζόν και φύτεψε αρκετά δέντρα….

 

Αν δεν επαρκέσουν αυτά ως παθητικός τρόπος αντιμετώπισης (που θα επαρκέσουν αφού θα έχεις τουλάχιστον -4 βαθμούς) τότε με μηχανολόγο να σου κάνει εκ νέου μελέτη για ενίσχυση των ενεργοβόρων συστημάτων που έχεις

 


*

balcony2.jpg

 


**

post-52581-0-07167200-1403957707_thumb.jpg

 

post-52581-0-22593600-1403957722_thumb.jpg

 

post-52581-0-21826600-1403957735_thumb.jpg

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.