Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη δισωληνίου ταχύτητες παροχές θόρυβος


deathlok

Recommended Posts

Να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω ξανακάνει μελέτη δισωληνίου συστήματος (ας είναι καλά οι χρυσές εποχές και οι οικοδομές). Χρησιμοποιώ το 4Μ το υπολογιστικό όμως μόνο.

 

Έχω λοιπόν μία κατοικία που έχει ήδη τα σώματα τοποθετημένα και καταργώ το παλιό δισωλήνιο και θα γίνει εξολοκλήρου νέο με χαλκό (τύπου ομπρέλα) και θα συνδεθεί με επίτοιχο λέβητα.

 

Έστησα το μοντέλο στο 4Μ και αρχικά το άφηνα να βάζει αυθαίρετα το ΔΤ=10 που βάζει για κάθε σώμα (είσοδος έξοδος νερού) πράγμα το οποίο απέχει "εξωπραγματικά" πολύ από την πραγματικότητα.

 

Οπότε έφτιαξα την καμπύλη του κυκλοφορητή του επίτοιχου μου και επέλεξα υδραυλική εξομοίωση βάσει αυτού. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το 4Μ ουσιαστικά παίρνει την κυκλοφορητή και σου υπολογίζει ακριβώς παροχές για κάθε κλάδο καθώς το ΔΤ για κάθε σώμα.

 

Εκεί άρχισαν τα προβλήματα.....το πρώτο σώμα που δίνω έχει παροχή 305 lt τα οποία είναι πολλά, το δεύτερο σώμα που παίρνει νεράκι είναι πολύ μικρό του λουτρού και παίρνει και αυτό 140 lt που για το μέγεθος του είναι πολύ.Τα τελευταίο σώμα παίρνει 95 lt τα οποία είναι σχετικά λίγα.

 

Δεν θα αναφέρω πως δεν έχουμε εξισορρόπηση (γιατί αυτό είναι προφανές) αλλά ειδικά στα σώματα που υπάρχει μεγάλη παροχή φοβάμαι πως δημιουργηθούν θόρυβοι!!!

 

Στα σώματα με τη μεγάλη παροχή κατεβαίνω από την ομπρέλα με Φ15 σε μία προσπάθεια να βελτιώσω λίγο την κατάσταση και να αυξήσω τις αντιστάσεις του κλάδου δοκίμασα Φ12 αλλά συνάδελφος μου είπε πως δεν πρέπει να την χρησιμοποιώ γιατί μπορεί να βουλώσει πολύ εύκολα από σκουπίδι?! Επιπλέον δεν βοηθάει και πολύ :(

 

Η άλλη σκέψη είναι να κλείσω λίγο του διακόπτες του δισωληνίου αλλά μήπως αυτό μου δημιουργήσει θορύβους στο εξάρτημα;

 

Τέλος ταχύτητα στο αρχικό κομμάτι της ομπρέλας έχω 1,05m/sec βάσει της βοήθειας του 4Μ αλλά και αρκετούς μπούσουλες στο internet αυτό είναι πολύ και δεν προτέινεται για εσωτερικούς χώρους, παρόλα αυτά με αναζήτηση στο internet και πολυ μεγάλη βοήθεια από τα εξαιρετικά κειμενα του Γιώργο Βαρβαγιάννη βρήκα ότι σε διατομές κάτω των 50 το όριο  (με γνώμονα το θόρυβο πάντα) είναι το 1,20m/sec. Τελικά στην πράξη 1,05m/sec σε μία Φ22 είναι οκ;

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 49
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Νομίζω οτι είναι υψηλή ταχύτητα.

 

Αν μπορείς να την κατεβάσεις στο 0,7-0,8m/s (που θεωρώ οτι είναι ανεκτή), θα είναι ακόμα καλύτερα.... αλλά δεν ξέρω να σου πω με ποιό τρόπο :sad: τουλάχιστον αυτή τη στιγμή

 

Αν μου έρθει καμμιά φλασιά αργότερα ίσως κατεβάσει κάτι η κούτρα μου :smile:

Link to comment
Share on other sites

Έχω κάνει εγκαταστάσεις τύπου ομπρέλα με επίτοιχους και με Φ12 χαλκοσωλήνα στους επιμέρους κλάδους που τροφοδοτούν τα σώματα. Συγκεκριμένα σε μία εγκατάσταση 6 επίτοιχων σε παλιά πολυκατοικία που δουλεύει από το τον Οκτώβριο του 2011 και στην οποία έχω και ίδια απόψη λειτουργίας (καθότι ένα απο τα διαμερίσματα είναι το πατρικό μου), δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πρόβλημα με βούλωμα σωλήνων κλπ. Εξάλλου ο επίτοιχος λέβητας έχει καθαρό θάλαμο καύσης και το νερό που τρέχει στο κύκλωμα δεν έχει καμία σχέση με το μαυρισμένο νερό των λεβήτων πετρελαίου.

 

Χρησιμοποιώ και εγώ το λογισμικό της 4Μ, αλλά αυτό δεν παίζει  ρόλο στον σχεδιασμό. Το σκεπτικό σε αυτά τα δισωλήνια είναι το να πετύχεις μία καλή κατανομή των παροχών στους κλάδους διανομής των σωμάτων. Για να το πετύχεις αυτό θεώρησε τον κεντρικό σου κλάδο σαν τις στήλες του μονοσωληνιού και τους επιμέρους κλάδους προς τα σώματα. Μπορείς να ξεκινήσεις και με Φ28 (στην αρχή θα έχεις όλη την απαιτούμενη παροχή) ώστε να έχεις χαμηλές ταχύτητες (κάτω από 1.0m/sec). Αν στον κλάδο για το πρώτο σώμα διακλαδώσεις με Φ15 και το υπόλοιπο δίκτυο έχει μία σχετικά μεγάλη πτώση πίεσης, τότε μπορει να σου πάρει το 50% της συνολικής παροχής αυτός ο κλαδος, οπότε δεν βγαίνει το δίκτυο. Χρησιμοποιώντας Φ12 ανεβάζεις την πτώση πίεσης και μειώνεται η παροχή. Αν στην αρχή έχεις μικρά σώματα μπορεί να συνδέσεις και δύο μαζί στην Φ12 (έχω συνδέσει και 3 μικρά σώματα σε μία Φ12 μπανιου,wc,διαδρόμου και δουλεύουν μια χαρά όλα με ΔΤ 10-15). Επίσης στα τελευταία σώματα μπορείς να βάλεις Φ15-16 (ακόμα και Φ18) για να μειώσεις τις πτώσεις πίεσης και να ανέβει η παροχή. Επίσης μπορείς να φτιάξεις 2 κεντρικούς κλάδους που να αρχίζουν με Φ22. Αν έχεις και το σχεδιαστικό μπορείς να σχεδιάζεις το δίκτυο και να παίζεις με τις διατομές. Η λογική είναι μεγάλες αντιστάσεις στην αρχή και μικρές στο τέλος. Είναι όλα θέμα σχεδιασμού του δικτύου σου.

 

Άλλη λύση είναι να μην ασχοληθείς πολύ με τις διατομές σου, αλλά να βάλεις ρυθμιστικές βαλβίδες σε κάθε σώμα, που να μπορείς να ρυθμίσεις την πτώση πίεσης ανάλογα με τις στροφές της και το νομογράφημά τους και να επιλύσεις το δίκτυο όχι με αυτοεξισορρόπηση, αλλα με ίδια ΔΤ στα σώματα. Το λογισμικό θα σου υπολογίσει την πτώση πίεσης (στραγγαλισμό) που χρειάζεται ο κάθε κλάδος, ώστε ανάλογα να ρυθμίσεις τις βαλβίδες σου. Αυτές οι βαλβίδες δεν δημιουργούν θορύβους κλπ.

 

Μην φοβάσαι τις μεγαλές διατομές στους κεντρικούς κλάδους και στους τελευταίους κλάδους των σωμάτων. Θα βοηθήσουν να παρουσιάσει το κύκλωμα χαμηλή  πτώση πίεσης, που είναι αρκετά σημαντικό γιατί οι επίτοιχοι έχουν μικρούς κυκλοφορητές και δεν μπορούν να δώσουν την απαιτούμενη παροχή σε κυκλωματα με τσιμπημένο το μανομετρικό τους. Και μετά πας σε προσθήκη δεύτερου κυκλοφορητή και διαχωρισμό των κυκλωμάτων σε πρωτεύον και δευτερέυον, που είναι θέμα για άλλο topic. :confused:

 

Επίσης προσπάθησε να αποτυπώσεις τα μήκη των σωληνώσεων όσο πιο πιστά με την πραγματικότητα γίνεται.

 

Αν θέλεις ανέβασε το .BLD να το μελετήσουμε και εμείς το δίκτυο λίγο (μιάς και υπάρχει τόοοοοσο πολύ δουλεία πλέον... :grin: )

Edited by akaliak
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Κάποιες γενικές συμβουλές:

 

Α) Βάλε σωστά τις αντιστάσεις των διακοπτών των σωμάτων. Αν το κάνεις δε θα έχεις τόσο μεγάλες διακυμάνσεις στις παροχές. Ενδεικτικά, διακόπτης με Κvs=1.9 έχει ζ=15 όταν συνδέται σε Φ15x0.8 και ζ=34 όταν συνδέεται σε Φ18x0.8

 

B) Υπάρχουν διπλορυθμιζόμενοι διακόπτες σωμάτων. Με ειδικό κλειδί περιορίζεις το μέγιστο άνοιγμα του διακόπτη (σαφώς υπάρχουν και διαγράμματα kv σε συνάρτηση με τις στροφές του κλειδιού). Με αυτούς, χωρίς επιπλέον εξαρτήματα, μπορείς να εξισορροπήσεις το κύκλωμά σου. Όμως, υπάρχει και κάποιος περιορισμός στο πόσο μπορούν να κλείσουν (θα μείνει ανοιχτή πολύ μικρή οπή η οποία θα είναι επιρρεπής σε βουλώματα).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις

 

Μίλτο πως προκύπτουν το 15 και το 34;;

 

Χρησιμοποιώντας τον τύπο σου (από άλλο φόρουμ) ζ = d^4/(1629*ρ*Kv^2)

 

Βγάζω για Kv=1.9 kai 15αρα 5,65 και για 18άρα 12,68  (πυκνότητα νερού χρησιμοποίησα 0,97 @80C)

 

Επίσης κοιτάζοντας ένα τεχνικό φυλλάδιο διακόπτη 1/2 γωνιακό δισωληνίου της pettinaroli δίνει Kv=4. Οι διακόπτες που έχουν πάνω τα σώματα δεν ξέρω τι είναι απλά το 1,9 που αναφέρεις σαν reference δεν είναι πολύ (εννοώ ότι προκαλεί μεγάλο ζ)

Edited by deathlok
Link to comment
Share on other sites

Χρησιμοποιώντας τον τύπο σου (από άλλο φόρουμ) ζ = d^4/(1629*ρ*Kv^2)

 

 

Είναι ζ = 1,629*10^-3*d^4/(ρ*Kv^2)

 

Ο διακόπτης με Kv=4 λογικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ρυθμιστικός.

Edited by miltos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν έβαλα κεντρική Φ22 επιμέρους κλάδους Φ15 και θεώρησα πως οι διακόπτες που είδη υπάρχουν στα σώματα και δεν θα αλλαχθούν ότι έχουν kv=1.9. (Μιλώντας με τον μάστορα για Φ12 μου λέει είναι πολύ λεπτή...ε και; όχι τπτ απλά είναι πολύ λεπτή).

 

Κοιτάζοντας αναλυτικά τα σώματα το 8σ θα μπορούσε να έχει λίγο μικρότερη παροχή (σε αυτό τον κλάδο σκέφτομαι να βάλω Φ12)

Και το 18σ θέλει πιο μικρή παροχή αλλά εκεί δεν μπορώ να αλλάξω σωλήνα σε Φ12 γιατί είναι πετσετοκρεμάστρα σε ανακαινισμένο μπάνιο με περασμένες πρόσφατα καινούργιες Φ15.

και τα 29 και 32 θα μπορούσαν να έχουν λίγο μεγαλύτερη παροχή αλλά είναι εντός ορίων καλής λειτουργίας οπότε λέω να το αφήσω ως έχει.

 

Η μέγιστη ταχύτητα έπεσε χωρίς να αλλάξω κεντρική στήλη αφού τώρα ο κυκλοφορητής δουλεύει στην δεύτερη σκάλα του.

 

Οπότε μερικές ερωτήσεις:

 

1) Γενικά βλέπεται κάτι τραγικά περίεργο;

2) Να βάλω Φ12 για το σώμα 8σ ή να αλλάξω δύο διακόπτες με μικρό kv και να το στραγγαλίσω από εκεί;

 

 

 

 

post-97-0-77434900-1404388276_thumb.png

DSOL.pdf

Link to comment
Share on other sites

Κάνε μερικές δοκιμές. Δοκίμασε να βάλεις Φ12 στο 8 και στο 18 και επίσης βάλε φ18 στα δύο τελευταία σώματα.

 

Αν θέλεις στείλε το .BLD να παίξουμε και εμείς...

Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

Ορίστε και το bld.

 

Βάζω και ένα screenshot του κυκλοφορητή γιατί δεν τον έχει default η 4Μ.

 

Το Φ12 στο 8 λέω να το τολμήσω αφού τελικά δεν βλέπω κάποιο πραγματικό λόγω μη χρήσης του Φ12 παρά γενικότητες.

 

Στο 18 δεν μπορώ να κάνω τπτ γιατί είναι περασμένη γραμμή σε μπάνιο και απλά θα την πιάσω στο πατάρι.

 

Η 4Μ ανεξάρτητα τι σώμα έχεις σου λέει βάλε ζ=2,5 πόσο σωστό είναι αυτό σαν παραδοχή; (με βολεύει η πετσετοκρεμάστρα να έχει λίγο μεγαλύτερο ζ :P )

Πολυζωίδου Β όροφος.bld.zip

post-97-0-97430700-1404391160_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.