Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υψούν: Ορισμός, έννοια και παραδείγματα προς ερμηνεία


acnt

Recommended Posts

Κι όμως παιδιά, κρατώ στα χέρια μου μια τέτοια οριζόντια με 500/1000 εις έκαστο ιδιοκτήτη και δικαίωμα υψούν χωρίς χιλιοστά, μόνο στον έναν, ενώ και οι δύο έχουν υπόλοιπο σδ με εξαντλημένη την κάλυψη (άρα πάει υποχρεωτικά καθ'ύψος)...

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή λέει πως ο Α ιδιοκτήτης έχει ένα διαμέρισμα στο Α όροφο 100μ² κλπ , και ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο 500/1000 και επίσης έχει και όλο το δικαίωμα υψούν?

Link to comment
Share on other sites

Ναι ακριβώς... Λέει πως έχει τα 500/1000 τα οποία αντιστοιχουν στον Α όροφο και το δικαίωμα υψούν πάνω από αυτόν. Δηλ. τα 500/1000 θα επιμεριστούν στον Α όροφο και το δικαίωμα υψούν (όταν γίνει νέα οριζόντια). Ο του ισογείου όμως που έχει το ίδιο υπόλοιπο σε δόμηση, τί κάνει;

 

edit:

 

Δεν θα πρέπει και ο άλλος ιδιοκτήτης να περιγράψει υψούν (το οποίο λογικά θα βρίσκεται άνω του υψούν που αντιστοιχεί στον ιδιοκτήτη του Α ορόφου);

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον ο ιδιοκτήτης του ισογείου έχει στην κυριότητά του την ιδιοκτησία του με ποσοστό 500 ο/οο χωρίς να αναφέρεται επακριβώς στο συμβόλαιό του (με οποινδήποτε τρόπο) δικαίωμα υπολοίπου στον αέρα και ο ιδοκτήτης του Α' ορόφου έχει τίτλο σύμφωνα με τα συμβόλαιά του που αναφέρει ότι έχει 500 ο/οο που συμπεριλαμβάνουν τον Α΄ όροφο και το "υψούν", τότε ότι υπόλοιπο πρόκειται να κατασκευστεί ανήκει στον ιδιοκτήτη του Α' ορόφου και μελλοντικά στην τροποποίηση της συστάσεως που θα γίνει, η οποία μπορεί να είναι και μονομερής, ο Α' όροφος, ο Β' όροφος και όποιος άλλος όροφος πρόκειται να κατασκευαστεί προκειμένου να εξαντληθεί το λεγόμενο υψούν, θα ανήκει στον ιδιοκτήτη του Α' με ποσοστό 500 ο/οο. Γενικώς εφαρμόζεται επακριβώς ότι αναφέρεται στην σύσταση. Αν η σύσταση δεν προβλέπει κάτι με συγκεκριμένο τρόπο, τότε έχουν μπλέξει και μόνον στα δικαστήρια θα ξεμπλέξουν εφ΄όσον βέβαια διαφωνήσουν. Αν γιά παράδειγμα η σύσταση προβλέπει εξάντληση του υψούν χωρίς πρόβλεψη δικαιώματος ενισχύσεων, στην περίπτωση που απαιτηθούν, τότε πάλι δημιουργείται πρόβλημα το οποίο μπορεί να "καταλήξει" στους δικηγόρους.

Link to comment
Share on other sites

acnt, αυτό το συμβόλαιο έχει πρόβλημα, νομίιζω.

Τα ποσοστό συνιδιοκτησίας αφορά το οικόπεδο.

Αρα ο ιδικτήτης που έχει 500/1000 συνιδιοκτησίας, έχει 500/1000 στο οικόπεδο.

Που σημαίνει πως αν αυτή η κατασκευή γκρεμιστεί, τότε ο καθένας θα έχει δικαίωμα 500/1000 σε ότι νέο γίνει.

Δεν υπάρχει λογική στο να έχω 500/1000 αλλά να μπορώ να οικοδομήσω μόνο κάτι που αντιστοιχεί σε 250/1000. Γιατί να μην γίνει η σύσταση από την αρχή έτσι? 250/1000 ο ένας, 250/1000 ο άλλος και 500/1000 στο υψούν.

Εκτός αν υπάρχει όρος ο οποίος λέει πως παραχωρώ τα 250/1000 στον άλλο συνιδιοκτήτη για να οικοδομήσει.

 

Δηλαδή θα μπορούσε να υπάρξει σύσταση στην οποία το ισόγειο έχει 900/1000, ο α' όροφος 100/1000 και δικαίωμα να οικοδομήσει τον υπόλοιπο, υπάρχον σήμερα, Σ.Δ. ?

 

υ.γ. Το συμβόλαιο έγινε για να δωθεί στο Κτηματολόγιο? Αν ναι, τότε το έκαναν έτσι για να μην πληρώσουν στο κτηματολόγιο!!!!! Δηλαδή για να μην πληρώσουν ΣΗΜΕΡΑ στο κτηματολόγιο, θα τα πληρώσουν μεθαύριο στον συμβολαιογράφο για να κάνει τροποποίηση της οριζοντίου!!! Ελλάδα αθάνατη....

Link to comment
Share on other sites

erling το μόνο σίγουρο είναι πς το συμβόλαιο έχει πρόβλημα!!!!

Να πω όλη την ιστορία:

Ο αρχικός ιδιοκτήτης περίπου το '80 χωρίζει το οικόπεδο με οριζόντια δίνοντας 500/1000 στο ισόγειο και άλλα τόσα στον Α όροφο και περιγράφει το δικαίωμα υψούν κοινό και αδιαίρετο σε κάθε όροφο χωρίς να δώσει χιλιοστά.

Μετά με προικοσύμφωνο, χωρίς νέα οριζόντια και χωρίς ρητή αναφορά μεταβίβασης του μισού δικαιώματος στον προικολήπτη, περιγράφει τα 500/1000 του προικολήπτη να αντιστοιχούν στον Α όροφο και στο δικαίωμα υψούν (ολόκληρο αυτή την φορά).

Τώρα, που τα "σπάσανε" και που είδε ο αρχικός ιδιοκτήτης τί συμβαίνει (μέσω εμού) προσπαθεί να κατοχυρώσει το υπόλοιπο σδ το οποίο έχει. Δεν μπορεί να περιγραφεί μονομερώς και νέο υψούν πάνω από το υψούν που αντιστοιχεί στον Α όροφο;

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα, έτσι έχουν τα πράγματα.

Στο προικοσύμφωνο στην ουσία παραχώρησε το δικαίωμα που είχε στο υψούν, σύμφωνα με την οριζόντια, στον προικολήπτη.

Κανονικά θα έπρεπε να γίνει τροποποίηση της οριζοντίου σύμφωνα με την δεύτερη πράξη (προικοσύμφωνο) όταν έγινε αυτή.

Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει μενομερώς τροποποίηση σύστασης οριζοντίου η οποία μεταβάλλει τα ποσοστά.

Ο συμβολαιογράφος είναι πιο αρμόδιος να απαντήσει.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

Έχω μπερδευτεί τρελά όμως...

Το δικαίωμα υψούν ενός ακινήτου, αναφέρεται στην μελλοντική εξάντληση του σδ, σωστά; Αυτή μπορεί να γίνει με ένα, δύο ή και περισσότερα τέτοια δικαιώματα, καθότι κάθε "αέρας"= ένας ξεχωριστός μελλοντικός όροφος. Ή μήπως, εξ ορισμού, το δικαίωμα αυτό περιγράφει όλη την μελλοντική επέκταση;

οεο;;; :lol:

Link to comment
Share on other sites

Να τα πάρουμε ένα ένα.

 

1) Το σενάριο

ισόγειο=500/00

Α'όροφος+μελλοντικοί όροφοι=500/00

από μόνο του, δεν έχει πρόβλημα. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να μοιράσουν τα χιλιοστά όπως θέλουν στις οριζόντιες ιδιοκτησίες τους άσχετα με την αναλογία των εμβαδών τους.

 

2) Στην περίπτωσή σου τώρα.

Ο αρχικός ιδιοκτήτης Α είχε δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες

ισόγειο+εξ'αδιαιρέτου ποσοστό επί του υψούν

Α'όροφος+εξ'αδιαιρέτου ποσοστό επί του υψούν

 

Στο προικοσύμφωνο, ο αρχικός ιδιοκτήτης μεταβίβασε το δικό του εξ αδιαιρέτου ποσοστό επί του δικαιώματος υψούν στον προικολήπτη.

Οπότε οι οριζόντιες ιδιοκτησίες έγιναν:

ισόγειο

Α'όροφος+δικαίωμα υψούν (όλο)

Τα χιλιοστά δεν έχουν καμία σημασία εδώ.

 

3) Το δικαίωμα υψούν, όταν αναφέρεται έτσι απλά, αφορά όλο το υπόλοιπο δόμησης.

Αν δύο ιδιοκτήτες έχουν πχ 50% εξ αδιαιρέτου επί του δικαιώματος υψούν τότε για 200τμ δόμησης στον καθένα αντιστοιχούν 100τμ. Και μπορούν συμβολαιογραφικά να προκαθορίσουν πώς θα πραγματοποιηθούν αυτά (πχ ο ένας να πάρει τον μελλοντικό Β' όροφο και ο άλλος τον μελλοντικό Γ' όροφο)

Αν κάποιος έχει το 100% του δικαιώματος υψούν τότε του αντιστοιχούν τα 200τμ άσχετα με το αν έχει έστω και μόνο 1 χιλιοστό.

 

4) Χωρίς να έχω διαβάσει βέβαια τα συμβόλαια, από αυτά που μας λες νομίζω οτι ο πελάτης σου δεν έχει κανένα δικαίωμα πλέον επί της υπολοιπόμενης δόμησης. Περισσότερα θα σου πει και ένας συμβολαιογράφος εκτός αν θες να σκανάρεις τα συμβόλαια και να μου τα στείλεις με mail.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να το εξηγήσω καλύτερα από την anka. Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι οι συστάσεις δεν υπόκειντα στην λογική του ότι τα χιλιοστά πρέπει να είναι ανάλογα με τα τετραγωνικά των ιδιοκτησιών. Εκείνος που συστήνει, ορίζει και τα ποσοστά κατά την αυθαίρετη βούλησή του και επειδή το υψούν είναι τίτλος ιδοκτησίας από μόνος του, είναι και μεταβιβάσιμος, ανεξάρτητα από τις υφιστάμενες υπαρκτές ιδιοκτησίες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.