Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υψούν: Ορισμός, έννοια και παραδείγματα προς ερμηνεία


acnt

Recommended Posts

Χαίρετε.

 

Θα ήθελα να ανοίξουμε μια κουβέντα για τον όρο υψούν. Είναι βέβαια συμβολαιογραφικός όρος, αλλά εγώ πιστεύω πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους μηχανικούς.

 

Το λοιπόν, το δικαίωμα υψούν το μεταφράζω σε "δικαίωμα επέκτασης καθ'ύψος" όταν σε μία (συν)ιδιοκτησία υπάρχει υπόλοιπο συντελεντή δόμησης. Αν αυτή η μετάφραση μου είναι σωστή, τότε δικαίωμα στο υψούν έχει ο κάθε (συν)ιδιοκτήτης του οποίου η οικία δεν ανταποκρίνεται (δηλ. είναι μικρότερη) στα χιλιοστά του οικοπέδου τα οποία του είχαν δοθεί. Άρα το υψούν έχει την έννοια ενός μελλοντικού ορόφου (στην ουσία).

 

Υπάρχουν άλλες απόψεις; Κάνω κάπου λάθος;

Link to comment
Share on other sites

Το δικαίωμα υψούν μπορεί να αφορά υπόλοιπο ΣΔ όπως λές αλλά μπορεί και να αφορά πιθανό μελλοντικό υπόλοιπο ΣΔ σε περίπτωση αλλαγής των όρων δόμησης (είναι αυτό που λέμε "μελλοντικό και αβέβαιο".) Στην ουσία ναι, είναι ένας μελλοντικός όροφος.

 

Στο συμβόλαιο σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών, το δικαίωμα υψούν (υπαρκτό ή πιθανό μελλοντικό) αποτελεί και αυτό οριζόντια ιδιοκτησία, έχει χιλιοστά στο οικόπεδο, αντικειμενική αξία και φυσικά ιδιοκτήτη, μπορεί να μεταβιβαστεί, το δηλώνεις στο Κτηματολόγιο κλπ.

Μάλιστα το πιθανό μελλοντικό δικαίωμα υψούν, θα δεις πολλές φορές σε περιπτώσεις ανέγερσης επί αντιπαροχή να το κρατά ο κατασκευαστής.

 

Φαντάζομαι οτι σε περιπτώσεις που έχει εξαντληθεί ο ΣΔ, η πρόσθετη δόμηση που πιθανόν προκύψει μετά από αλλαγή των όρων δόμησης, θα ανήκει σε όλους τους συνιδιοκτήτες του οικοπέδου κατά την αναλογία των μεριδίων τους.

Link to comment
Share on other sites

χωρίς να γνωρίζω την ιστορική αναδρομή του όρου αλλά εικάζοντας λέω:

 

1) έχει επικρατήσει ο όρος "δικαίωμα υψούν " σε σχέση με τον όρο υπόλοιπο δόμησης καθώς σε προισχύοντες του 85 ΓΟΚ επιτρέπονταν η δόμηση βάσει ορόφων και κάλυψης . Άρα ίσως γι αυτούς τους λόγους θεωρούνταν η περίσσεια δόμησης ότι γίνεται μόνο με καθ' ύψος προσθήκη και όχι κατ' επέκταση ή εντός του νομίμου περιγράμματος.

 

2) Σαφέστατα και κατά τη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας έμπαινε ακόμα και υπόλοιπο δόμησης να μην υπήρχε. Και έχει εμπορική και αντικειμενική αξία καθώς έχει χιλιοστά επί του οικοπέδου.

Βέβαια το σύνηθες είναι να μειώνεται ο ΣΔ σε περίπτωση τροποποίησης όρων δόμησης. Αλλά επειδή είμαστε στην Ελλάδα αυτός ο γενικός κανόνας μπορεί να καταρριφθεί και να βλέπεις πχ στη Δάφνη Αττικής ΣΔ=3.00 !!

 

3) Ακόμα και δόμηση να μην υπάρχει το δικαίωμα υπάρχει όχι όσον αφορά στη δόμηση αλλά στο % επί του οικοπέδου.

 

Αυτά

Link to comment
Share on other sites

Εστω ότι ο Χ ιδιοκτήτης, μιάς οριζόντιας ιδιοκτησίας έχει όλο το δικαίωμα υψούν. Και έστω, για να κάνουμε τα πράγματα ευκολότερα, αυτός ο Χ κατοικεί στον τελευταίο όροφο (που είναι οροφοδιαμέρισμα). Εστω ότι γίνεται αύξηση ΣΔ, και ο Χ αποφασίζει να κατασεκυάσει έναν ακόμη όροφο. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα.

 

Χρειάζεται ή όχι την σύμφωνη γνώμη των άλλων συνιδιοκτητών;

 

Αν την χρειάζεται, τότε τι είδους διακίωμα είναι;

Αν όχι τότε ...προκύπτει το ερώτημα : θα ίσχυε το ίδιο αν ο Χ έμενε στο προτελευταίο όροφο;

 

Και κάτι άλλο. Εστω ότι τα συμβόλαια προέβλεπαν δικαίωμα υψούν 5%. Η αύξηση όμως του ΣΔ μπορεί να είναι 5%, 10% ή όποιο άλλο ποσοστό προκύψει. Προφανώς θα πρέπει να ξαναυπολογιστούν τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

1) Δε γνωρίζω αν χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων. Νομίζω πως όχι.

2) Δεν έχει σημασία αν ο Χ είναι ιδιοκτήτης του τελευταίου, του προτελευταίου ή και κανενός ορόφου.

3) Τα συμβόλαια δεν προβλέπουν δικαίωμα υψούν 5%. Λένε οτι υπάρχει ή ίσως μελλοντικά υπάρξει δικαίωμα υψούν στο οποίο αντιστοιχούν 20/1000 επί του οικοπέδου και ανήκει στον Χ. Τώρα αν γίνει κάτι φοβερό και τρομερό με τους όρους δόμησης και ξαφνικά ο Χ δικαιούται να χτίσει 100τμ σε υπάρχουσα οικοδομή των 50τμ τότε ναι, τα 50τμ θα έχουν 980/1000 και τα 100τμ θα εξακολουθούν να έχουν 20/1000. Τα χιλιοστά επί του οικοπέδου δεν είναι απαραιτήτως ανάλογα του δομημένου εμβαδού.

4) Αν οι ιδιοκτήτες θέλουν μπορούν ανά πάσα στιγμή να τροποποιήσουν τα χιλιοστά τους συμβολαιογραφικά με τροποποίηση της σύστασης.

Link to comment
Share on other sites

...Τα χιλιοστά επί του οικοπέδου δεν είναι απαραιτήτως ανάλογα του δομημένου εμβαδού.

4) Αν οι ιδιοκτήτες θέλουν μπορούν ανά πάσα στιγμή να τροποποιήσουν τα χιλιοστά τους συμβολαιογραφικά με τροποποίηση της σύστασης.

 

Ομολογώ ότι δεν το ήξερα. Υπάρχει κανένα σχετικό link/αναφορά για αυτό;

Link to comment
Share on other sites

 

Αν αυτή η μετάφραση μου είναι σωστή, τότε δικαίωμα στο υψούν έχει ο κάθε (συν)ιδιοκτήτης του οποίου η οικία δεν ανταποκρίνεται (δηλ. είναι μικρότερη) στα χιλιοστά του οικοπέδου τα οποία του είχαν δοθεί.

 

Κάνεις δυστυχώς λάθος . Καμία σχέση , όπως είπε και η anka :"το δικαίωμα υψούν (υπαρκτό ή πιθανό μελλοντικό) αποτελεί και αυτό οριζόντια ιδιοκτησία, έχει χιλιοστά στο οικόπεδο, αντικειμενική αξία και φυσικά ιδιοκτήτη, μπορεί να μεταβιβαστεί, το δηλώνεις στο Κτηματολόγιο κλπ. ".

Τώρα όσον αφορά τη συγκατάθεση των υπολοίπων συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας , στην Αττική από πολλές πολεοδομίες την απαιτούν πλέον οι στατικοί (π.χ. Περισσός) κυρίως αν απαιτείται ενίσχυση του υπάρχοντος .

Link to comment
Share on other sites

adadim, για να καταλάβεις τί εννοώ έστω ένα οικόπεδο 200τμ με μία οικοδομή με ισόγειο διαμέρισμα και όροφο, κάθε όροφο έχει 1 ιδιοκτήτης με 500/1000 από το συμβόλαιο. Έστω σδ=2 και τα δύο οροφοδιαμερίσματα όμοια από 100τμ έκαστο.

 

Αφού στην οριζόντια δίνονται 500/1000 σε κάθε όροφο και υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης κάι στους δύο συνιδιοκτήτες, τότε το δικαίωμα υψούν δεν εκφράζει τους 2 μελλοντικούς ορόφους; Άσχετα αν δεν έχουν κατανεμηθεί χιλιοστά. Άρα δεν υπάρχουν 2 δικαιώματα υψούν το ένα άνω του άλλου;

Link to comment
Share on other sites

acnt δεν είναι υποχρεωτικό να είναι καθ'ύψος.

Μπορεί να είναι κατ'επέκταση.

 

Τώρα αν αυτή είναι σύσταση οριζοντίου, και αν έγινε σήμερα που ο συντελεστής είναι 2, νομίζω πως είναι λάθος.

Θα έπρεπε να δωθούν χιλιοστά και στο υπόλοιπο δόμησης.

 

Αν όμως είναι σαν συνιδιοκτησία εξ'αδιαιρέτου κατά την αγορά του οικοπέδου και δεν προχωρήσαν σε σύσταση οριζοντίου, τότε ο καθένας δικαιούται το 5000/1000 από ότι θα οικοδομηθεί στο οικόπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά απάντησε ο erling .

Δεν παίζει τέτοια περίπτωση σε σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών που υπολείπεται δόμηση και μπορεί να θεωρηθεί και άκυρη η συμβολαιογραφική πράξη .

Στις κάθετες όμως ιδιοκτησίες ή στις εξ αδιαιρέτου , εννοείται πως η υπολειπόμενη δόμηση μοιράζεται αντίστοιχα με τα χιλιοστά τους . Μόνο που ο όρος "δικαίωμα υψούν " τότε δεν υφίσταται .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.