Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελενίτ - Γείτονας Νομοθεσία


Rango

Recommended Posts

Ο γειτονάς μου έχει σκεπή απο ελενίτ στο προαυλιό του. 20- 30 χρόνια τώρα, έχει ξεβάψει και σε σημεία σπάσει. Επειδή δεν μένει ο ίδιος εκεί τώρα, έχει και αλλού κατοικία, και επειδή είναι γαϊδούρι, δεν ανταποκρίνετε στα παραπονά μου και το αφήνει ως έχει.

 

Υπάρχει νομοθεσία που να προστατεύει την υγεία μου και της οικογενειάς μου, με την οποία μπορώ να τον υποχρεώσω να το αφαιρέσει;

 

-Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι πρότινος υπήρχαν σχολεία με αμίαντο (στέγες ή καμινάδες), μπορεί να υπάρχουν ακόμα. Γενικά ο αμίαντος είναι βλαπτικός όταν θρυμματίζεται. Νομοθεσία όμως όπως το εννοείς δεν υπάρχει. Αν δεν ανταποκρίνεται και είναι όντως σοβαρός λόγος δημόσιας υγείας, τότε κάνε καταγγελία στην δ/νση δημόσιας υγείας και ότι βγει...

Link to comment
Share on other sites

Σαφώς και υπάρχει νομοθεσία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αλλά το αν θα την εφαρμόσουν οι υπηρεσίες είναι άλλο ζήτημα.

 

Ο γείτονάς σου είναι κάτοχος επικίνδυνων αποβλήτων -αμιάντου και υπάγεται στις διατάξεις του Νόμου 4042/2012 - Ποινική προστασία του περιβάλλοντος. Κοίτα το άρθρο 7 παράγραφος 2.

 

Ως προς τον τρόπο δράσης θα έλεγα το εξής:

  1. Ετοίμασε μια ωραία επιστολή - καταγγελία (με το σχετικό μπλα μπλα για κίνδυνο της υγείας, ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος κτλ.), βασισμένη στον Νόμο αυτό και τις διατάξεις του, μαζί με φωτογραφικό υλικό, και απέστειλέ τη προς:
  • Αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου
  • Υπηρεσία Δόμησης,
  • Διεύθυνση Περιβάλλοντος αιρετής Περιφέρειας και 
  • Διεύθυνση Περιβάλλοντος αποκεντρωμένης Διοίκησης
  • Δνση Δημόσιας Υγείας

Στην επιστολή ζήτα να σου απαντήσουν για τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν εντός 10 ημερών. Καλό θα ήταν να καταθέσεις αυτοπροσώπως τις επιστολές ώστε να πάρεις τους αριθμούς πρωτοκόλλου.

 

 2. Εφόσον παρέλθει το 10ήμερο άπρακτο. Ξαναστείλε επιστολή σε όλες τις παραπάνω υπηρεσίες με τους Α.Π. των αρχικών εγγράφων και ζήτα να σε ενημερώσουν για τις ενέργειές τους.

3. Εάν παρέλθει και το δεύτερο 10ήμερο άπρακτο, στείλε τρίτη επιστολή σε όλες τις υπηρεσίες, στην οποία να αναφέρεις το ιστορικό (τις προηγούμενες επιστολές) και την οποία να κοινοποιείς και στον αρμόδιο εισαγγελέα της περιοχής σου. Συνήθως όταν βλέπουν κοινοποίηση σε εισαγγελέα, οι υπηρεσίες κινητοποιούνται για να μην κατηγορηθούν για αμέλεια.

4. Αν δεν κάνουν τίποτε οι υπηρεσίες, τότε θα περιμένεις τις ενέργειες του εισαγγελέα.

Edited by Ρουμελιώτης
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 4 years later...

Παιδιά καλησπέρα,

είμαι συνάδερφος μηχανικός και αντιμετωπίζω και εγώ το ίδιο πρόβλημα. Σε κατοικία στο χωριό στο όριο με το σπιτι μου(εντός χωριού) υπάρχουν δυο αποθήκες αποκαλυπτόμενες με φύλλα αμιαντολαμαρινας και επιπλέον στο ίδιο οικόπεδο υπάρχει ένα παλαιό κτίσμα το οποίο έχει αρχίσει να καταρρέει και να πέφτουν τα μπάζα(πλιθια) στο στέγαστρο από ελενιτ. Το να κάνω καταγγελία (και πού;) δεν νομίζω να ωφελήσει μια και οι ιδιοκτήτες είναι πολλοί, δεν έχουν τίτλους(ήταν να το αγοράσω και κόλλησε..), κάποιοι από αυτούς στο εξωτερικό και αδιαφορούν για την τύχη. Το να μπω στην διαδικασία να το αφαιρέσω δεν ξέρω πόσο θα μ κοστίσει άλλα συζητάμε για δυο κτίρια 2,5*3.5 και ένα στεγαστο 7*2,5μ. Σκέφθηκα να το καλύψω με πολυουρία  για να το αδρανοποιήσω και στην συνέχεια να αφαιρέσω το στέγαστρο. Γνωρίζει κάνεις για κάποιο υλικό επικάλυψης τους;

Link to comment
Share on other sites

 Λογω της υπαρξης αμιαντου, απαιτειται αδεια ειδικη και κατεδαφισης και διαχειρησης αποβλητων.

Δεν εισαι ιδιοκτητης, άρα πώς θα βγαλεις αδεια σε ξενο οικοπεδο?

Το μονο -νομιμο- που μπορεις να κάνεις ειναι να ανοιξεις αλληλογραφια με τον Δημο, την Περιφερεια και καθε  αλλον υπευθυνο Προστασιας Περιβαλλοντος

[και πολυ φοβαμαι οτι το "μισο χωριο" ετσι θα ειναι χτισμενο...]

 

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που μπορεί να γίνει ακολουθώντας τη νόμιμη οδό, είναι να γίνει έγγραφο στην ΥΔΟΜ, ότι υπάρχουν επικίνδυνα, ετοιμόρροπα και εγκαταλειμμένα κτίσματα, που αποτελούν εστία μολύνσεων και ότι θα πρέπει να κατεδαφιστούν.

Η ΥΔΟΜ θα κάνει αυτοψία και θα ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες ότι θα πρέπει να τα κατεδαφίσουν εντός μηνός από την κοινοποίηση, αλλιώς επιβάλλονται πρόστιμα. 

Σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται να βγει άδεια κατεδάφισης, αλλά να κατατεθεί ΣΑΥ και ΦΑΥ στην ΥΔΟΜ και να πάρεις έγκριση κατεδάφισης. Ωστόσο, η απομάκρυνση του αμιάντου πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο συνεργείο και οι τιμές είναι τσουχτερές.

Link to comment
Share on other sites

Αν μπω στην φάση καταγγελίας πολεοδομίας θα.....ενημερωθούν...όποτε ενημερωθούν...θα ερθουν για αυτοψία... και κάποια στιγμή...θα βγάλουν άδεια οι ιδιοκτήτες...εκείνοι για κατεδάφισή και αν... Παιδιά εδώ μιλάμε μπαίνει ο καθένας (γύφτοι) και ξηλώνει κάγκελα...το σπίτι με πλιθια πέφτει..Δν υπάρχει ενδιαφέρον..οι άνθρωποι είναι στην Αμερική. Ο σκοπός είναι να βρω κάτι να καλύψω τα ελενιτ..να αφαιρέσω το στέγαστρο γιατί θα πέσει στο σπίτι μ και να αντικαταστήσω τις αμιαντολαμαρίνες με πάνελ (με δικό μ κόστος)για να μην πέσουν τα όμορα κτίρια.

 

Αν κάνω καταγγελία στην πολεοδομία εκείνοι δεν πρέπει να αναλάβουν την κατεδάφιση και τα συναφή;

 

H κάλυψη με πολυουρία η άλλο υλικό για την αδρανοποίηση τους;

Edited by paaanaaagiotis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.